Draslík je nejdůležitějším alkalickým prvkem v organismu, který má pod palcem vyváženou funkci minerálů v tělních buňkách. Na svědomí má ale i mnoho dalších užitečných činností. V čem je draslík obsažen a jaké následky doprovázejí jeho nedostatek?
V čem je draslík prospěšný?
Draslík je měkký alkalický kov, který se z velké části (cca z 95 %) nachází v buňkách a stará se o minerální rovnováhu v živém organismu. Jeho přítomnost ovlivňuje správnou funkci svalové a nervové soustavy a zcela zásadní je k udržení normálního krevního tlaku a srdečního tepu. Draslík zvyšuje odvádění vody z těla a tím má přímý vliv na funkci ledvin.
Jak se projevuje nedostatek draslíku?
Deficit draslíku má na svědomí, podobně jako málo hořčíku, slabost, únavu a svalové křeče. Draslík napomáhá přenosu informací z mozku do trávicího traktu a při jeho nedostatku může dojít k zažívacím problémům. Zároveň mohou nastat znecitlivění a mravenčení končetin, dýchací komplikace a v neposlední řadě výkyvy nálad, úzkosti a deprese. Ve vážných případech nedostatek draslíku způsobuje hypertenzi, tedy chronické zvýšení krevního tlaku, které může vést k mrtvici, ischemické chorobě srdeční nebo k infarktu myokardu.
Jak draslík doplňovat?
Lidské tělo během dne pracuje s cca 5 gramy draslíku, což je oproti jiným minerálům a vitamínům, zastoupeným v organismu pouze v řádu miligramů a mikrogramů, opravdu velké množství. Na druhou stranu se velmi snadno doplňuje, jelikož se hojně vyskytuje v běžných potravinách. Například jedno avokádo obsahuje 14 % doporučené denní dávky, banán 10 %, vařené brambory dokonce až 19 % doporučené denní dávky. Draslík ještě najdeme v:
- houbách,
- řepě,
- hrášku,
- kapustě,
- jablkách,
- vinných hroznech,
- sladkých bramborách,
- fazolích,
- obilných klíčcích.
Doplňovat draslík lze i pomocí doplňků stravy. Vždy dbejte na správné dávkování, jelikož zvýšená hladina draslíku v těle může vést k vážným poruchám metabolismu, které způsobují stejné obtíže jako jeho nedostatek – což je únava, nevolnost, bolest svalů, necitlivost a mravenčení končetin. Zdravému člověku ale rizikové předávkování nehrozí, nadměrné množství draslíku ohrožuje pouze ty, kteří trpí poruchou ledvin, a diabetiky.
Zkuste také článek o doplňcích stravy na vlasy nebo o podpoře imunity.