Domů » 5 TOP: Nejlepší zdravé recepty z brokolice

5 TOP: Nejlepší zdravé recepty z brokolice

od Anna Malá

Brokolice pochází sice ze středomořské oblasti, ale v našich končinách se jí dostává veliké oblibě. Lze ji totiž připravit na mnoho způsobů, a protože má i slušný obsah vlákniny, umí i zasytit. Můžeme ji chystat zcela dietním způsobem, ale přidávat jde i do těžších jídel. Ať už tak nebo tak, zařazením brokolice do svého jídelníčku nic nezkazíte. Je chutná a zdravá.

Vaření brokolice se stává populárním

Brokolice je rostlina, která je příbuzná s kapustou nebo květákem. Původem je ze středomořské oblasti a dá se jíst syrová i vařená, resp. dušená. Jejím hlavním přínosem je obsah vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B1, kyseliny listové a vitaminu B2 a minerálních látek, jako je draslík nebo vápník.

Je populární, protože je velmi chutná, ale také proto, že studie potvrzují její přínos v obraně proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. S tím, jak se lidé snaží jíst lépe a zdravěji, také přichází sláva této rostliny. Obsahuje dostatek vlákniny a jako hlavní jídlo vás tak zasytí, a přitom po ní nepřiberete.

Tuto zelenou krásku můžeme kombinovat také s cuketou nebo lilkem. Rozmanitosti se meze nekladou. Jako další přísada jsou skvělé brambory i těstoviny. Chuť dodá skvěle kuřecí maso, ale i šunka, slanina a různé druhy sýrů. Stačí si zvolit lehčí nebo těžší varianty.

Nejlepší recepty z brokolice

Všechny způsoby úpravy brokolice jsou báječné a mají skvělou chuť, ovšem nic se nevyrovná zapečené brokolici. Dáváme ji tedy na první příčky pomyslného žebříčku nejlepších receptů z brokolice. Pokud zapékáme brokolice, vždy ji předem uvaříme. Je to lepší pro chuť i konzistenci jídla.

Před vařením brokolici vždy řádně umyjeme a odstraníme ze stonku všechny tuhé listy. Nakrájenou brokolici uvaříme v takovém množství osolené vody, aby byly všechny její části ponořené. Vaříme ji do poloměkka, poté zcedíme. Brokolici postačí 10 minut vaření. Příliš dlouhým vařením ztrácí chuť a vitamíny, které potřebujeme pro zdraví a imunitu.

Tip: Vodu po vaření brokolice můžeme použít jako základ pro zeleninovou polévku.

Zapečená brokolice
Zapečená brokolice má skvělou chuť

1. Zapečená brokolice se sýrem

Budeme potřebovat:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks větší cibule
  • Olej na smažení (dle vaší volby, nejlepší je olivový)
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml smetany (můžete použít s nižším obsahem tuku, ale pro pečení je nejlepší 33%)
  • 400 g tvrdého sýra (typický je eidam, pro chuť je lepší gouda)
  • 2 ks vajec
  • Sůl a pepř
  • Parmezán nebo niva na posypání

Nejdříve si uvaříme brokolici, jak je uvedeno výše v článku. Cibulku s česnekem osmahneme na pánvi dozlatova. Smetanu smícháme s vejci, solí a pepřem. Uvařenou brokolici, osmaženou cibulku s česnekem a tvrdý sýr vyskládáme do zapékací misky. Směs pak zalijeme smetanou s vejci. Nakonec vše posypeme parmezánem nebo nivou, dle preferencí. Vše dáme péct na 180°C po dobu 20 minut.

2. Zapečená brokolice s kuřecím masem

Budeme potřebovat:

  • 1 ks brokolice
  • 3 plátky kuřecích prsou
  • Brambory (dle chuti, pro 3 plátky kuřecích prsou, bude stačit 5 velkých brambor)
  • 300 ml smetany na vaření, nejlépe 33%
  • Sůl, pepř, sušený česnek, Oregano
  • Parmazán na posypání

Omyté kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Brambory a brokolice uvaříme do měkka, nezapomene osolit. Maso osolíme, opepříme a přidáme ostatní koření. Směs masa a vařených brambor smícháme s brokolicí. Vložíme do zapékací misky, zalijeme osolenou smetanou na vaření, posypeme parmezánem a dáme péct. Podle typu trouby necháme péct zhruba 50 min při 170°C.

3. Brokolice s těstovinami

Budeme potřebovat:

  • 1 ks brokolice
  • 1 balení plátkové šunky (nejlépe s 95% obsahem masa)
  • 400 g těstovin (nejlepší jsou typu fusilli, tedy vřetena)
  • Olej na smažení, nejlépe olivový
  • Balení strouhaného eidamu
  • 300 ml 33% smetany
  • Sůl, česnek, pepř

Nejdříve dáme vařit brokolici a těstoviny. Na oleji osmahneme na drobnou nakrájenou šunku. Vařenou brokolici a těstoviny dáme do velké mísy. Smetanu smícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Poté přidáme osmaženou šunku, strouhaný sýr a smetanu k brokolici a těstovinám. Vše dobře promícháme. Můžeme podávat rovnou, kdo má raději zapečenou variantu, může směs vložit na 20 min do trouby.

4. Brokolicové karbanátky

Budeme potřebovat:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • Strouhanka
  • Hladká mouka
  • Sůl a pepř

Tentokrát brokolici není třeba vařit předem. V tomto případě si brokolici rozmixujeme, aby vytvořila kašovitou směs. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme spolu s česnekem na oleji. Připravíme si velkou mísu, do které dáme brokolici, vejce, sůl, pepř, cibuli s česnekem a strouhanku. Tu přidáváme postupně tak, aby vznikla hustější směs. Ze směsi pak tvoříme malé placičky nebo kuličky, podle vašich preferencí, a ty pak obalujeme v hladké mouce. Vzniklé obalené placičky smažíme na oleji.

Tip: Pokud chceme mít zdravější verzi karbanátků, pak je pečeme na pečícím papíře v troubě a bez obalování v hladké mouce.

5. Brokolicová polévka

Budeme potřebovat:

  • 1 ks brokolice
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 stroužek česneku
  • Máslo
  • Sůl, pepř
  • Pečivové krutonky
Brokolicový krém
Brokolicový krém

Brokolici dáme vařit do osolené vody. Když je poloměkká rozmixujeme ji v mixéru spolu s vodou, ve které se vařila. Na másle zprudka osmahneme česnek. Tekutou směs dáme opět vařit, přidáme osmažený česnek a za pomalého míchání přilijeme smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Povaříme ještě 10 min a můžeme podávat. Brokolicový krém je nejchutnější podávat s pečivovými krutonky. Kdo je veliký mlsoun, může přidat strouhaný sýr navrch.

Tip: Pro lepší chuť můžete vodu nahradit vývarem. Kuřecím nebo zeleninovým.

Nezapomeňte, že úpravě brokolice se meze nekladou. Lze ji také kombinovat s jinými druhy zeleniny. Její chuť skvěle podtrhne dobrý sýr a smetana. Kdo má radši trochu výživnější recepty, pak stačí přidat slaninu nebo maso. Lez ji podávám jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Přejeme dobrou chuť.

Články, které stojí za přečtení: