Domů » 15 TOP: Oblíbená dietní jídla a jednoduché recepty

15 TOP: Oblíbená dietní jídla a jednoduché recepty

od Tereza Gödrichová
Publikováno Aktualizováno

Slovo „dieta“ v mnoha lidech vyvolává představu utrpení v podobě konzumace nudné zeleniny, suché rýže a vysušeného kuřecího masa, zkrátka pokrmů bez chuti. Ovšem dietní jídla vás vůbec nemusí nudit, spíše naopak. Není to jen o tom, že si každý den uděláte přírodní kuřecí plátek s malinkou hrstkou suché rýže. Věřte, že si na našich vybraných dietních jídlech opravdu pochutnáte, že ani nebudete chtít měnit.

Dietní jídla s chutí

Pokud žijete s tím, že se musíte zbavit všech svých oblíbených jídel, abyste se mohli dostat na svou vysněnou váhu, tak jste na obrovském omylu. Stačí pozměnit pár surovin a nízkokalorickou i zdravou dobrotu máte na světě. S těmito recepty vám ani nepřijde, že držíte život ničící dietu. V dnešní době je také velmi důležitý čas, proto je většina našich receptů jednoduchých a rychlých na přípravu!

Dietní porce
Kvůli dietě si nemusíte odpírat svá oblíbená jídla

💡 Tip: Pokud se snažíte optimalizovat svoji váhu a nebo chcete radikálně zhubnout, tak by vás také mohla zajímat nyní velmi oblíbená keto dieta. V případě, že Vám tato dieta založená na radikálním omezení sacharidů nic neříká, tak si určitě přečtěte náš článek pro začátečníky s keto dietou.

1. Kuřecí rizoto s hráškem

Začneme tou „nudnou“ rýží s kuřecím masem, ale nebojte, vůbec se nejedná o jídlo bez chuti. Právě naopak, jednoduché, dietní rizoto, na kterém si smlsnete, a navíc vám dodá potřebnou energii.

Potřebujete:

  • 1 cibule
  • 300 g kuřecích prs
  • větší balení hrášku v plechovce
  • 200 g neuvařené rýže
  • sůl, pepř, sladkou mletou papriku

Postupujte:

Nejprve si dejte vařit rýži. Poté si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte nadrobno a kuřecí maso na kostičky.

Na mírném plamenu nechte na oleji zesklovatět cibuli a pak k ní přidejte i kuřecí maso. Po chvilce opékání zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené, osolte, opepřete a duste zhruba 15 minut.

Poté přidejte uvařenou rýži, hrášek a obarvěte sladkou paprikou. Nechejte projít varem a můžete s chutí podávat.

2. Špagety s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou

Špagety nemusí být pouze plné tuku a kalorickou bombou. Když vyměníte uzeninu za kuřecí maso, vznikne parádní lahůdka, která se skvěle hodí do dietního jídelníčku.

Potřebujete:

  • 250 g kuřecích prs
  • 2 krabičky pasírovaných rajčat
  • trochu kečupu
  • koření na boloňské špagety
  • 2 stroužky česneku

Postupujte:

Maso si nakrájejte nadrobno a na kapce oleji ho v hrnci opečte. Zalijte ho pasírovanými rajčaty, přilijte kečup, posypte kořením a přidejte prolisovaný česnek. Vařte, dokud směs neprojde varem.

Podávejte s uvařenými špagetami (můžete zkusit celozrnné) a můžete posypat strouhaným sýrem.

Špagety
Špagety patří mezi výtečná dietní jídla

3. Přírodní kuřecí plátek s pečenými bramborami

Rychlovka k obědu nebo k večeři, po které jen tak nepřiberete. I když se nejedná o poctivý řízek v trojobalu, aspoň prospějete svému zdraví i tělu. Kromě toho takový kuřecí plátek napřírodno chutná vážně skvěle.

Potřebujete:

  • plátky kuřecího masa
  • koření na grilované maso
  • 250 g brambor
  • koření na americké brambory
  • zeleninu dle chuti

Postupujte:

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Brambory pořádně omyjte a i se slupkou nakrájejte na malé kostičky. V míse je smíchejte s kořením (můžete přidat své oblíbené bylinky) a trochou oleje. Vyložte si plech pečícím papírem a pečte je zhruba 30 minut.

Maso si nakrájejte na tenčí plátky a posypte ho kořením z obou stran. Zprudka ho opečte na pánvi s olejem z obou stran. Podávejte s bramborami a oblíbenou zeleninou.

🥔 Tip: Pokud máte horkovzdušnou fritézu, můžete brambory upéct v ní. Budou pak udělané s minimem oleje a na chutí jim vůbec neuberete.

4. Kuřecí kari s rýží

Propadněte kouzlu indických jídel. Kari je oblíbeným kořením ve východním světě a není se čemu divit. Jídlu dodává skvělou chuť. Kuřecí maso s rýží a kari kořením vám přinese pořádnou vlnu exotiky na talíři.

Potřebujete:

  • 200 g neuvařené rýže
  • 250 g kuřecích prs
  • 400 g zakysané smetany
  • 200 ml mléka
  • kari koření

Postupujte:

Rýži uvařte podle návodu. Kuřecí prsa si nakrájejte na kostičky a orestujte je v hrnci na kapce oleje. Zalijte je smetanou, dořeďte mlékem a ochuťte kari kořením. Nechte projít varem a podávejte s uvařenou rýží.

Kari koření
Koření skvěle jídlo uživí zvýrazněnou chutí

5. Těstovinový salát se šunkou a sýrem

Pokrm hodící se zejména do horkých letních dnů, protože příjemně osvěží, nasytí a nebudete se po něm cítit přeplněni. To ale neznamená, že byste si ho nemohli dopřát i kdykoliv během roku. Díky zelenině dodá potřebné vitamíny a živiny.

Potřebujete:

  • 200 g neuvařených těstovin
  • 100 g strouhaného sýru
  • 200 g šunky
  • okurku
  • 2 větší rajčata
  • sůl, pepř, koření dle chuti

Postupujte:

Těstoviny uvařte dle návodu a nechte je vychladnout. Šunku i zeleninu nakrájejte na drobné kousíčky a ve velké míse je smíchejte s vychladnutými těstovinami a strouhaným sýrem. Dochuťte podle svých preferencí a salát nechte aspoň hodinku vychladnout v ledničce.

🥤 Tip: V parných letních dnech roste mnoho druhů různého ovoce, ze kterého se můžete osvěžit pomocí smoothie. Navíc jsou s dietou také skvělí parťáci, kteří tělu přinesou spoustu vitamínů.

6. Celozrnná žemlovka s jablky

Vzpomínáte si, jak jste v dětství jedli tuto sladkou dobrotu? A říkáte si, že přece taková kalorická bomba mezi dietní jídla nepatří? Při kombinaci správných surovin a vynechání cukru žemlovka nemusí být strašákem diety. Jablka už přirozeně pokrm dosladí.

Potřebujete:

Těsto

  • 1 balení celozrnného toustového chleba
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka

Náplň

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g erythritolu (nebo jiného sladidla)
  • 6 jablek
  • skořici

Postupujte:

Pokud chcete, tak jablka oloupejte, ale není to nutností. Poté je nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Smíchejte je se skořicí a můžete přidat i rozinky nebo ořechy. Tvaroh vymíchejte s vejcem a cukrem. Kdyby byl příliš hustý, dořeďte mlékem.

Na těsto vyšlehejte vejce s mlékem a v této směsi poté namočte chleba. Formu si vymažte máslem a naskládejte první vrstvu chleba, pak tvaroh a nakonec jablka. Takto pokračujte dále a jako poslední by měla být vrstva z pečiva.

Žemlovku pečte na 180 stupňů zhruba 45 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení můžete podávat, skvělá je zatepla i zastudena.

Jablíčka
Jablka jsou přirozeně sladká a dodávají mnoho vitamínů

7. Kuskus s tuňákem a zeleninou

Parádním dietním pomocníkem je také kuskus, který má mnohostranné využití. Vyznačuje se jednoduchou přípravou, takže hodnotou přílohu máte hotovou raz dva. Když ji doplníte nějakou bílkovinou, tukem a vitamíny, sytý dietní pokrm máte na světe.

Potřebujete:

  • 60 g neuvařeného kuskusu
  • 1 konzerva tuňáka
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku
  • 1 konzerva sterilizovaných žampionů
  • sůl, pepř, bylinky podle chuti

Postupujte:

Kuskus stačí zalít vařící vodou, zakrýt a nechat zhruba 10 minut nabobtnat. Pak ho odkryjte, smíchejte se zbytkem ingrediencí a můžete podávat.

8. Rýžový nákyp s jablky a skořicí

Patříte mezi milovníky sladkých jídel, ale bojíte se o svoji linii? Nemusíte se obávat, úplně se jich vzdát nemusíte, protože jdou udělat i na „lehčí“ způsob. Stačí zaměnit pár surovin a chuťovku máte na světě.

Potřebujete:

  • 300 g neuvařené rýže
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 5 jablek
  • 50 g erythritolu (nebo jiného sladidla)
  • skořici
  • máslo

Postupujte:

Rýži vařte v mléce doměkka. Podle potřeby dolévejte vodou a vařte do husté kaše, ke které ještě vmíchejte cukr. Pak ji nechejte zchladnout.

Žloutky si oddělte zvlášť od bílků, ze kterých vyšlehejte hustý sníh. K vychlazené kaši přidejte žloutky i vyšlehané bílky a pořádně promíchejte.

Jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a klidně i nasekanými oříšky. Formu si vymažte změklým máslem. Vrstvěte nejprve polovinu rýže, potom jablíčka, a nakonec druhou půlku rýžové kaše.

Na vrch můžete poklást plátky másla a pečete na 180 stupňů cca 45 minut dozlatova.

Tip: Jestli zrovna nemáte chuť nebo čas na pečený nákyp, co taková rychlovka v podobě rýžové kaše? Rýži stačí pouze uvařit v mléce s cukrem do kašovité konzistence a pak už ji jen podávat s oblíbeným ovocem.

Ranní kaše s ovocem
Ranní kaše s ovocem dodá potřebnou energii a skvěle nabudí

9. Těstoviny se špenátem a sýrem

Špenát patří mezi oblíbenou listovou zeleninu, která našemu tělu dodává potřebné živiny a vitamíny. Navíc je jednoduchý na přípravu a ve spojení s těstovinami a sýrem chutná báječně.

Potřebujete:

  • 1 balení mraženého špenátu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • uvařené těstoviny
  • strouhaný sýr podle chuti

Postupujte:

Těstoviny uvařte podle návodu. Mražený špenát vložte do hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud se špenát zcela nerozmrazí a následně k němu přidejte smetanu, prolisovaný česnek a zamíchejte. Na závěr osolte a opepřete. Nechte projít varem a podávejte s těstovinami a strouhaným sýrem.

10. Brokolicové placky

Všichni víme, že brokolice je „zázračná“ potravina do diety. Není se čemu divit, má minimum kalorií a tělu dodává důležité a prospěšné látky. Navíc se dá zpracovat na mnoho způsobů a jedním z nich jsou také právě placky.

Potřebujete:

  • 500 g brokolice
  • 125 g tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce strouhanky
  • sůl, pepř podle chuti
  • olivový olej

Postupujte:

Brokolici si nakrájejte na menší kousky a krátce povařte v osolené vodě (cca 5–10 minut). Vejce rozšlehejte, přidejte k nim strouhanku, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a pepř podle chuti.

Přeceděnou brokolici pořádně rozmačkejte pomocí vidličky či jiného pomocníka a promíchejte se směsí. Vytvarujte si placičky, které položte na plech vystlaný pečícím papírem a potřete je kapkou oleje.

Pečte při 180 stupních zhruba 30 minut, dokud nezezlátnou.  V polovině pečení placky obraťte. Skvělé jsou s bramborovou kaší.

Zapečená brokolice
S brokolicí se dá vykouzlit mnoho chutných a dietních jídel

11. Pečené plněné žampiony

Pokud patříte mezi milovníky žampionů, tento recept na dietní jídlo je přesně pro vás. Plněné žampiony patří mezi zdravé lahůdky, na kterých si určitě pochutnáte.

Potřebujete:

  • žampiony
  • šunka
  • strouhaný sýr
  • rajčata

Postupujte:

Žampiony oloupejte, očistěte a zbavte nožiček. Nožičky ale nevyhazujte a nakrájejte je na drobné kousky stejně jako šunku a rajčata. Vše smíchejte a vytvořenou směsí naplňte žampiony.

Poté je poklaďte na plech vystlaný pečícím papírem, a ještě je posypejte sýrem. Pečte 20 minut na 180 stupňů. Podávejte s oblíbenou přílohou a zeleninou.

12. Ovesné tvarohové knedlíky s ovocem

Milujete knedlíky plněné vaším oblíbeným ovocem? Co by to bylo za léto bez této pochoutky. Jestli se snažíte udržovat si svou linii, tento recept vám pomůže uspokojit vaše chutě a zároveň neuškodit vaší postavě.

Potřebujete:

  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • případně nějaké sladidlo, ale není nutné
  • oblíbené ovoce na plnění

Postupujte:

Vločky rozmixujte do konzistence mouky. Smíchejte je s vejci, tvarohem a pořádně vymíchejte do těsta na knedlíky. Z těsta si vytvořte placičky, do kterých plňte ovoce a vytvořte knedlíky.

Vařte ve vroucí vodě do té doby, než knedlíky vyplavou napovrch. Podávejte s čímkoliv, co máte rádi. Skvělý je opět tvaroh, kakao, mák, oříškové máslo nebo třeba pyré z ovoce.

Knedlíky s meruňkami
Knedlíky můžete naplnit svým oblíbeným ovocem nebo také hořkou čokoládou

13. Květákové placičky

Květák je skvělým parťákem pro zdravý životní styl. Placky z něho můžou s čistým svědomím nahradit ty bramborové. Pochutnáte si stejně dobře a ještě uděláte lépe pro své tělo. Díky pečení ušetříte spoustu nezdravého tuku, který vzniká smažením.

Potřebujete:

  • 1 středně velký květák
  • 60 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, pepř

Postupujte:

Květák si očistěte a rozdělte na růžičky, které povařte zhruba 10 minut. Pak je sceďte a rozmačkejte pomocí vidličky. Smíchejte je se zbytkem surovin a vytvořte placky.

Pokládejte je na plech vystlaný pečícím papírem a pečte 30 minut na 180 stupňů dozlatova. V polovině pečení je obraťte. Podávejte se zeleninou a oblíbenou přílohou.

14. Vaječná omeleta v celozrnné tortille

Už vás nudí klasická míchaná vajíčka, volská oka nebo omeleta? Co takhle omeletu povýšit na další level a udělat si ji v celozrnné tortille? Hned máte výbornou a zdraví prospěšnou obměnu na světě.

Potřebujete:

  • celozrnná tortilla
  • 2 vejce
  • šunka
  • sýr
  • sůl, pepř
  • kečup

Postupujte:

Vejce si v míse vyšlehejte a vlijte je na pánev s kapkou oleje. Na omeletu poklaďte šunku, sýr a dochuťte solí a pepřem. Tortillu potřete kečupem a vložte na ni hotovou vaječnou omeletu. Srolujte a můžete podávat se zeleninovou přílohou.

Omeleta se žampiony
Do omelety můžete pro ozvláštnění přidat také žampiony

15. Zdravá pizza z květáku

I když běžná pizza zrovna nepatří do dietního jídelníčku, taková zdravější varianta z květáku už ano. Květák má minimum kalorií, takže se skvěle hodí do dietního jídelníčku. Navíc tělu dodává mnoho vitamínů.

Potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného sýru
  • sůl, pepř, oregano
  • obloha dle chuti

Postupujte:

Květák si rozdělte na růžičky povařte ho 10 minut. Poté ho nechte vychladnout a následně rozmixujte s vejcem. Přidejte sýr, dochuťte a vzniklé těsto vytvarujte do placky na plechu s pečícím papírem.

Pečte 15 minut na 180 stupňů. Pak těsto vytáhněte a obložte čímkoliv, co máte rádi, a ještě 10 minut pečte. Hotovou pizzu můžete podávat.

Květáková pizza je skvělou dietní alternativou

Jednoduchých receptů do diety najdete opravdu mnoho. Stačí hledat různé možnosti a sami uvidíte, že nemusíte být jen na suché rýži se zeleninou. Stačí myslet na pestrý jídelníček, dostatek pitného režimu a především pohybu. Tak s chutí do jídla a my přejeme dobrou chuť.

Články, které stojí za přečtení: