Domů » Zdravá červená čočka + nejlepší 4 recepty

Zdravá červená čočka + nejlepší 4 recepty

od Jana Kavalírová

Víte, proč je důležité jíst červenou čočku? Jak pozitivně ovlivňuje naše zdraví a jaké obsahuje důležité látky pro organismus? Červená čočka se uvaří za pár minut a to bez předchozího namáčení. Prozradíme Vám velmi chutné, jednoduché a rychlé recepty z červené čočky.

Proč jíst červenou čočku?

Červená čočka v sobě má důležité vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny a mnoho dalších tělu prospěšných látek, kterými lze zvýšit svoji imunitu. Též má nízký glykemický index a působí velmi dobře na trávení.

Červená čočka obsahuje vitamíny skupiny B, především pak B6, který vylepšuje náladu, má dobrý vliv na funkce mozku, kvalitu kůže a snižuje ranní nevolnost v těhotenství.

Červená čočka obsahuje více železa, jehož konzumace je vhodná pro chudokrevné osoby. V červené čočce se také nachází vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan nebo fosfor.

Červená čočka a recepty z ní obsahují vlákninu. Vláknina je velmi zdravá. Díky ní se cítíte najezení a zlepší Vám trávení. Červená čočka má nízký glykemický index, který reguluje hladinu krevního cukru a též zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím pádem i Vaší peněženky. Díky tomu je také červená čočka vhodná při dietách a pro diabetiky.

Nejenže má velký obsah vlákniny, ale i bílkovin, a proto červená čočka může skvěle nahradit živočišnou stravu. Díky tomu je červená čočka a celkově i luštěniny vhodná pro vegetariány a vegany.

červená čočka půlená
Červená čočka půlená se nemusí předem namáčet. Stačí ji pouze na několik minut povařit a po odstavení hrnce již dojde sama.

Ano, červená čočka má mnoho skvělých vlastností. Též je znám její pozitivní vliv na celý trávicí systém, především působí dobře na činnost střev a je prevencí proti zácpě. Navíc je lehce stravitelná a oproti ostatním luštěninám červená čočka nezpůsobuje nadýmání.

Červená čočka – příprava

Příprava červené čočky je velmi jednoduchá a také rychlá. Pokud nejste zdatní kuchaři, nemáte se čeho bát. Oproti klasické zelené čočce se červená nenamáčí. Pouze ji stačí důkladně propláchnout ve studené vodě, pokud si nekoupíte celou červenou čočku.

Jak uvařit červenou čočku?

  • Propláchnout ve studené vodě, posléze přilít novou vodu (na cca 100 g červené čočky se dává 180 ml vody).
  • Přivést k bodu varu, sundat pokličku a vařit cca 5 minut. Osolit.
  • Ztlumit vařič na minimum nebo vypnout a přikrýt pokličkou, cca 10 minut.

Tento postup je vhodný pro půlenou červenou čočku. V obchodě pak můžete zakoupit i celou, kde je doba vaření bez namáčení okolo 20 až 25 minut. S předchozím 2 hodinovým namáčením se čočka vaří pouhých 10 minut.

červená čočka celá
Červená čočka se prodává i v celku. Oproti půlené verzi se vaří delší dobu, nebo i kratší, ale pouze s předchozím namočením, jako je to u klasické zelené čočky.

Červená čočka: Recepty

Červená čočka se může připravovat na mnoho způsobů. Polévky. Kaše. Rizoto. Placky. Salát. A tím to nekončí. Já se vždy rozhoduji podle své aktuální chuti a obsahu své lednice.

Představíme Vám zde 4+1 recept. Dva z nich jsou inspirované indickou kuchyní.

Červená čočka jako salát

Tento recept si budou pochvalovat především milovníci zeleniny. Červená čočka s rajčaty a paprikou jsou pro 4 osoby.

Ingredience:

  • 400 g uvařené červené čočky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 10 ks cherry rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 hrsti rukoly

Na zálivku:

  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 85 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

  • Je velmi jednoduchý. Cibuli nakrájíte na drobno, papriku na malé kostky, rajčata se přepůlí a kapary rozkrájejte na větší kusy. Vše smíchejte s uvařenou čočkou.
  • Zálivku si připravte zvlášť. Do olivového oleje, přidejte hořčici a poté citrónovou šťávu. Vše pořádně zamíchejte. Můžete tam přidat i 1 lžičku přísady do jídel.
  • Červenou čočku se zeleninou smíchejte se zálivkou a na závěr přidejte rukolu.
luštěniny
Náš jídelník by měl být především pestrý. Díky tomu naše tělo bude dostávat vyváženou stravu s velkým množstvím důležitých vitamínů, minerálů a prospěšných látek. Kvalitní strava dokáže zlepšit naše zdraví.

Klasický recept s vajíčkem a okurkou

Musím se přiznat, že donedávna jsem tento recept znala pod úplně jiným jménem. Název pokrmu červená čočka na kyselo nezní tak dobře, ale přeci jen byste mu měli dát šanci, recept je to výtečný. Množství surovin je pro 4 osoby.

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce octa
  • Špetka pepře
  • Špetka soli
  • 4 ks vajec
  • 4 ks kyselých okurek
  • Chleba

Postup:

  • Cibuli nakrájejte na drobno, zpěňte ji na sádle a poté zalijte vodou. Přidejte k ní červenou čočku a vařte do té doby, něž čočka změkne.
  • K červené čočce a cibuli přidejte ocet, propasírovaný česnek, pepř, sůl a mouku rozpuštěnou ve vodě, která musí být studená. Hmotu na chvíli povařte.
  • Červenou čočku podávejte na talíř s volskými oky, kyselými okurkami a chlebem.
Červená čočka je luštěnina.
Víte kolik se v jedné lžíci vyskytuje prospěšných látek pro lidský organismus?

Červená čočka po indicku

Mnoho z Vás určitě zná ta skvělá indická jídla. Kdo ne, tak určitě neváhejte a zajděte si do restaurace. Anebo zkuste recepty: Červená čočka s kari a červená čočka jako polévka se zázvorem a kari. Ty si podle našeho návodu můžete uvařit z pohodlí domova.

Červená čočka na kari

Receptů existuje mnoho. Základní suroviny jsou: Červená čočka, cibule, rajčatové pyré, kokosové mléko, červená kari pasta, kari koření, nastrouhaný čerstvý zázvor, česnek a sůl. Někdo ještě přidává rozdrcený římský kmín, čerstvý koriandr, kurkumu, chilli koření, badyán, seznamový nebo řepkový olej, místo klasické cibule šalotku, nějakou tu zeleninu a hlavně zase mrkev.

Ale i přesto by se jeden konkrétní recept červené čočky s kari hodil. Zde ho máte.

Ingredience:

  • 300 g červené čočky
  • 3 ks menší nebo 4 ks větší šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • Kořen zázvoru
  • 300 ml kokosové smetany
  • 3 lžíce kokosového oleje (popřípadě slunečnicového či řepkového)
  • 2 ks mrkve
  • 200 g zeleniny (zelené fazolové lusky, brokolice, cuketa, květák a jiné)
  • 2 až 4 lžíce červené kari pasty
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • Badyán
  • Jasmínová rýže

Postup:

  • Uvařte rýži.
  • Na rozehřáté pánvi (nejlépe wok pánvi) osmažte na jemno nakrájenou šalotku.
  • Přidejte propasírovaný česnek, kari pastu, nastrouhaný zázvor (cca 2 cm z kořene), na jemno nadrcený badyán a kurkumu. Chvíli restujte, aby se spojily a zvýraznily všechny chutě.
  • Do pánve přidejte předem propláchnutou červenou čočku. Přilijte horkou vodu, aby zůstal cca 1 cm vody nad všemi ingrediencemi. Přidejte špetku soli. Za stálého míchání vše vařte. Je možné, že budete muset znova dolít horkou vodu, když se Vám vyvaří.
  • Jakmile je čočka téměř hotová, přidejte na hrubo nakrájenou zeleninu a kokosovou smetanu. Tvrdou zeleninu přidejte jako první a měkkou až na závěr. Vše vařte cca 3 minuty a pak máte hotovo.

Někdo by mohl říct, že se bude podávat červená čočka s rýží. Pravdu určitě mít bude, ale jen poloviční. Všechno to koření a hlavně červené kari přidá celému jídlu ten správný indický šmrnc.

Polévka z červené čočky

Pro milovníky indické kuchyně tu máme ještě jeden recept. Doufám, že Vás neodradí delší seznam ingrediencí, protože postup přípravy je velmi jednoduchý.

Ingredience:

  • 225 g červené čočky
  • 150 g cibule (nejlépe červené)
  • 75 g mrkve
  • 2 ks menších brambor
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 75 g rajčatového protlaku
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1,5 ks zeleninového bujónu
  • 75 g kořene zázvoru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1,5 lžíce kari
  • 3 stroužky česneku
  • Čerstvý koriandr

Postup:

  • Nejdříve v hrnci smažte na drobno nakrájenou cibuli do té doby než zesklovatí. Poté přidejte propasírovaný česnek, nastrouhaný zázvor na nudličky a kari.
  • Po nějaké době vlijte rajčatový protlak, po cca 2 minutách i vodu (či vývar). Polévku osolte dle Vaší chuti a vložte zeleninový bujón.  
  •  Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev, celer, brambory a vše vařte. Až bude zelenina téměř měkká, přidejte červenou čočku a krátce ještě jednou povařte, cca 5 minut. Poté hrnec odstavte a počkejte, až červená čočka změkne. Polévku můžete při servírování na stůl posypat čerstvým koriandrem.
zelená čočka
Když se řekne čočková polévka nebo čočka s vejci vybavíme si právě tuto čočku. Čočka zelená se oproti čočce červené musí předem namáčet a může způsobovat nadýmání.

Na závěr jeden jednoduchý recept: Červená čočka s vejcem

Jedná se o velmi rychlý recept. Čočku jednoduše uvaříte a k němu si přidáte vajíčka. Vejce mohou být jakákoliv. Máte raději smažená, na hniličku nebo na tvrdo? Pokud máte již předvařené uzené, můžete si ho k vajíčkům přidat. V těchto i dalších receptech je červená čočka jako příloha skvělá.

Další jednoduchý recept je červená čočka s mrkví nastrouhanou na drobno, se šalotkou a pórkem. Návštěvu tímto pokrmem asi neoslníte, ale pokud se Vám nechce stát dlouho u plotny, toto je dobrá volba.

A nezapomeňte, všechny tyto recepty jsou pouze orientační, můžete si je uzpůsobit podle sebe. Použijte suroviny a zeleninu, které máte nejraději. A jaký je Váš nejlepší recept z červené čočky?

Články, které stojí za přečtení: