Nevíte co s velkou úrodou ovoce a zeleniny? Nevyhazujte nic do koše. Usušte ji. Sušené ovoce si v sobě uchová mnoho vitamínů, minerálů a prospěšných látek, bez kterých se lidské tělo neobejde.
Očekáváte velkou úrodu ovoce? Do sklepa a špajzu už další zeleninu ani ovoce nenamačkáte? Nebo mají v obchodě levné meruňky jen jednou do roka? Konzervujte si potraviny, sušené ovoce a zelenina se Vám nikdy nezkazí.
Obsah článku
Sušené ovoce
Nejen díky sušenému ovoci budete mít v zimním období velký přísun vitamínů a dalších důležitých látek. Posílíte tak svoji imunitu a nemoci se Vám vyhnou obloukem.
Navíc sušené ovoce si určitě zamilují i Vaše malé ratolesti. A nebudete se muset trápit s tím, jestli snědli dost vitmínů.
Jak sušit švestky?
Švestky umyjte, rozpulte a vyndejte jim pecku. Sušte je naříznutou částí vzhůru. V sušičce se švestky suší okolo teploty 55 °C po dobu 8 až 16 hodin. Správně usušené ovoce je tuhé a nesmí z něho vytékat šťáva.
V troubě je to o trochu složitější. Švestky poskládané na plechu sušte cca 4 hodiny na 45 až 50 °C. Poté švestky vyndejte a nechte je vychladnout. Studené plody dejte do trouby, která je předehřátá na 60 až 70 °C. Druhá fáze sušení trvá 3 až 4 hodiny. Pokud chcete, aby byly plody lesklé, poroste je studenou vodou a poté na půl hodiny znova dejte do trouby.
Jak sušit meruňky?
Meruňky omyjte vodou, rozpulte a vypeckujte. Rozříznutá strana je vždy na vrchu a část se slupkou se dotýká pečícího papíru. Meruňky patří do ovoce, které při sušení často hnědne. Abyste tomu zabránili, využijte vychytávku s citrónovou či octovou vodou.
V sušičce meruňky sušíme zprvu na 40 °C asi 4 hodiny a poté je dosušíme při 70 °C. V troubě sušte při teplotě 50 °C a po několika hodinách postupně můžete přidávat až o 15 °C více, ale buďte opatrní, ať ovoce nespálíte. Hotové usušené ovoce poznáte podle měkkých plodů, při zmáčknutí z nich nesmí vytékat šťáva a též nemají být křehké.
Meruňky lze usušit i na slunci za běžné denní teploty. Trvá to však 4-5 dní, a proto si vyhlídněte málo prašné prostředí, abyste místo vitamínů nejedli prach a jiné škodlivé látky. Aby meruňky měli tu správnou konzistenci, na dosušení využijte stinné místo.
Křížaly aneb jak sušit jablka?
Nejdříve je potřeba jablka zbavit jadřinců, bubáků a stopek. Oloupání není zcela nutné, ale pokud se do toho pustíte, tvrdší slupky nebudete lovit mezi zuby.
Připravená jablka nakrájejte na širší plátky. Máte-li rádi tvrdé až křehké křížaly sušte je za vyšší teploty. Upřednostňujete-li měkké a gumové, sušte je při nižší teplotě. Každopádně po zmáčknutí usušených křížal by z nich neměla vytékat šťáva, aby při skladování nedošlo ke vzniku plísní.
V sušičce jablka sušte při teplotě 50 až 55 °C 6 až 14 hodin. Pokud nastavíte teplotu na více stupňů (nad 75 až 80 °C) zničíte veškeré vitamíny a prospěšné látky, zbavíte se vůně a přirozené barvy jablek. V troubě se suší křížaly nejdříve na 30 °C a postupně přidávejte teplotu až na 60 až 70 °C, když jsou jablka polosuchá. Nezapomínejte mít otevřená dvířka na několik cm, aby se dobře odváděla vlhkost. V horkovzdušné troubě sušte jablka na 50 až 60 °C.
Přesná délka sušení nelze určit, vždy záleží, jak jsou plátky jablek velké a široké a kolik v sobě mají vody. Jablka při sušení často hnědnou. Abyste tomu předešli, použijte citrónovou či octovou vodu, k jejímuž podrobnému popisu se dostanete v kapitole o meruňkách.
Jak na sušené hrušky?
Hrušky jsou svojí konzistencí velmi podobné jablkům, a proto Vás určitě nepřekvapí, že sušení hrušek je velmi podobné sušení jablek.
Jak sušit rakytník?
Rakytník lze sušit vcelku včetně semen. Sbírání plodů je dobré nechat až po příchodu prvních mrazíků. Po přemrznutí je rakytník sladší a především se lépe sbírá. A proč rakytník sušit? Obsahuje totiž vitamín C, A, D, F, K a vitamíny skupiny B, dále silice, minerály, pektin, třísloviny, organické kyseliny, rutin a další látky, které jsou pro lidské tělo velmi prospěšné.
Rakytník se suší v sušičce při teplotě 55 až 60 °C. Sušené ovoce můžete rozemlít, ale pozor abyste si semínky nezničili mixér. Vhodné je použít např. tříštivý kávový mlýnek. Nebo lze konzumovat celé usušené plody, které jsou výborné v jogurtu i v ovesných vločkách.
Jak si vyrobit sušený pomeranč?
Pomeranč je dobré rozkrojit na plátky cca 4 mm široké. Tlustší plátky se nemusejí dobře vysušit a slabší se budou prohýbat. Sušený pomeranč, ale i citrón je skvělé použít na Vánoční výzdobu.
Pomeranče lze snadno sušit při pokojové teplotě. Ideální je sušení na sítu nebo jiném předmětu, přes který dobře proudí vzduch. Sušení je pak rychlejší a ovoce nezplesniví.
V troubě se pomeranč běžně suší při teplotě 50 °C. Dobré je mezi ovoce a plech vložit pečící papír. Když plátky v průběhu sušení otočíte, urychlíte tím celý proces. Délka sušení se odvíjí od obsahu vody v ovoci. Čím více vody pomeranč v sobě má, tím déle celý proces trvá.
Sušená zelenina
Rajčata a chilly papričky jsou velmi oblíbenou zeleninou vhodnou k sušení. Sušená rajčata se perfektně hodí do teplé kuchyně k těstovinám, nebo k pořádnému steaku. Rozemletím sušených paprik si můžete vytvořit své vlastní pálivé koření, a nebo uvařit pálivou omáčku s kousky paprik.
A protože fantazii se meze nekladou, mám tu další tipy. Ze sušené zeleniny jako celer, mrkev a petržel si můžete vytvořit domácí bujón do polévky. Též si můžete vyrobit zdravé domácí chipsy, ideální se k tomu hodí sušená mrkev, řepa, brambory či cuketa.
Jak sušit rajčata?
K sušení jsou vhodná zralá, nejlépe přezrálá rajčata. Větší rajčata je dobré nakrájet na půlky, čtvrtky nebo kolečka o tloušťce 1 až 2 cm. Cherry rajčata lze jen nakrojit. Rajčata můžete zbavit semínek a dužiny, někdo je i loupe. Přijdete sice o část plodu, ale sušení je rychlejší.
V sušičce proces trvá cca 5 až 8 hodin při teplotě 55 až 80 °C. Délka sušení je závislá na velikosti a obsahu vody v rajčatech. Hotová rajčata by měla být tuhá, ne křehká. Po usušení je dobré rajčata nechat vychladnout ve vypnuté sušičce.
Sušení rajčat v troubě trvá o trochu déle. Troubu předehřejte na 80 až 90 °C, rajčata sušte na pečícím papíru 10 až 12 hodin. Během sušení je dobré mít na několik cm otevřenou troubu, aby vlhkost mohla unikat ven a vzduch dobře cirkuloval.
Sušený česnek
Česnek se nejčastěji nakrájí na plátky či se stroužky rozkrojí na půlky. V sušičce se česnek suší při teplotě 40 až 50 °C minimálně 6 hodin. V troubě je sušení rychlejší, teplota je podobná jako v sušičce, ale trvá to necelou hodinu. Česnek je dobré nesušit přímo na plechu, ale rozprostřít ho na pečící papír a několikrát ho během sušení promíchat, aby se nepřipekl.
Sušení česneku při pokojové teplotě trvá velmi dlouho, průměrně je to až 7 dní. Sušení je zapotřebí provádět v prostorách, kde se nepráší, vzduch je čistý a nejsou zde žádné plísně ani bakterie, jinak to česnek natáhne do sebe. Pozitivem této metody je nulová cena za elektřinu. Česnek při pokojové teplotě můžete sušit různými způsoby.
Jak sušit chilly papričky?
Sušení chilly papriček při pokojové teplotě není ideální, protože to trvá velmi dlouho a často dochází ke vzniku plísní. Pokud se do toho i tak chcete pustit, je důležitá zvýšená péče, aby se plíseň nevytvořila.
Před samotným sušením je dobré papričky důkladně opláchnout a zbavit semen. Dužinu neodstraňujte, připravili byste se totiž o nejpálivější část papriček, a to by přeci byla velká škoda. Mnozí pěstitelé a pojídači pálivých paprik se mylně domnívají, že nejpálivější částí jsou semínka. Omyl. Nejpálivější část je právě ona dužina nebo též placenta. Na povrchu semínek pouze ulpívají pálivé olejnaté látky z okolí, samotná semínka pálivá vůbec nejsou.
Sušení v sušičce provádíme při teplotě 35 °C po dobu dvou dní. V troubě papričky sušte při teplotě 80 °C nebo okolo 40 °C máte-li horkovzdušnou po dobu 6 až 8 hodin. Správně usušené chilly papričky by měly být křehké, ne tuhé či gumové. Poznáte to tak, že začnou hnědnout. Sušící prostor po chilly papričkách je vhodné dobře umýt, abyste pak neměli pálivé křížaly či houby.
Sušené houby
Houby obsahují až 90 % vody, a proto není vhodné sušení provádět na novinách či papíru. Houby se k papíru mohou přilepit a hrozí vznik plísní. Místo novin je vhodné použít jakékoliv síto, přes které proudí dostatek vzduchu.
Jestli máte doma sušičku, rozhodně ji využijte, sušení trvá podstatně kratší dobu. Houby nakrájejte na cca 4 mm tlusté plátky a vyskládejte je vedle sebe. Sušičku zapněte na 40 až 50 °C a po pěti až osmi hodinách můžete houby uklízet do sklenic.
Délka sušení je závislá na obsahu vody v houbách. A jak poznat, že už jsou houby usušené? Jeden ze způsobů je chrastění hub, když s nimi manipulujete.
Jak už jsem naznačila, usušené houby je vhodné skladovat ve sklenicích, které jsou vzduchotěsné a uloženy v temné a chladné místnosti. Nejste-li vlastníkem sklenic, zkuste houby dát do plátěného pytlíku a pověsit do chladné a vzdušné místnosti.
Až budete houby dávat do jídla, dejte je předtím na 2 hodiny do vody nebo mléka, aby změkly a neměli jste bolavý břich.
Jak sušit bylinky?
Sušení bylinek při pokojové teplotě trvá velmi dlouho, a proto je jasné, že na ně sedá prach. Ale za elektřinu nic neplatíte, což je velkou výhodou. Bylinky sušené v sušičce jsou zase bez prachu a sušení trvá pouze několik hodin. Bylinky sbírejte mladé se zelenými listy vyskytující se na neznečištěných místech.
Bylinky a koření se sušší při mírných teplotách, maximálně na 40 °C, a proto se před koupí sušičky informujte o rozsahu stupňů. Usušené bylinky a koření skladuje v uzavíratelných nádobách v suché, chladné a tmavé místnosti. Týden po jejich usušení zkontrolujte, jestli nenavlhly, pokud ano sušení zopakujte.
A jak na ostatní sušené ovoce a zeleninu?
Délka sušení ovoce a zeleniny je vždy závislá na rozměrech sušených kousků a množství vody v plodech. Velké kusy ovoce a zeleniny nebo jiných potravin s vysokým obsahem vody se suší nejdéle. Naopak sušení malých kousků s nízkým obsahem vody v plodech trvá nejkratší dobu.
Doba sušení se samozřejmě odvíjí od teploty. Čím nižší teplotu zvolíte, tím více si prodloužíte dobu sušení. Sušení při vyšší teplotě urychlí celý proces, ale pozor nepřekračujte teplotu 80 °C. Ve většině případů byste si sušené ovoce, zeleninu a další potraviny spálili. Nic nelze urychlit a všechno má svůj čas.