Domů » Intuitivní stravování. V čem spočívá a jak začít?

Intuitivní stravování. V čem spočívá a jak začít?

autor Kristýna Báčová
0 komentářů
Strava, která je vedena intuicí a přináší svobodu v jídle.

Ahoj. Jmenuji se Kristýna Báčová a tématu intuitivního stravování se intenzivně věnuji již nějaký ten pátek.

Proč naslouchat svému tělu?

Naše tělo přesně ví, co potřebuje, a velmi spolehlivě nám své požadavky hlásí. Děje se to  prostřednictvím intuice a typických impulzů přicházejících ze signální zóny. Sportujeme: dostaneme žízeň. Máme chuť na určité typy potravin: chybí nám některé ze živin, které jsou v nich obsažené. Pokud tyto signály následujeme, tak nám to tělo vrací dostatkem energie, dobrou náladou a svobodou v jídle. Čtěte dál a dozvíte se, jak nastartovat takové stravování s mnoha benefity.

Kristýna Bačová

Co znamená jíst intuitivně? 

Znamená to akceptovat opravdu všechny druhy potravin. Na rozdíl od diet, které často z našeho jídelníčku vyřazují nebo zásadně omezují i různé zdravé potraviny, intuitivní stravování vyžaduje, abychom přestali na jídlo pohlížet jako na „dobré“ nebo „špatné“. Místo toho nás vrací zpět k našemu selskému rozumu a učí nás více naslouchat pocitům v těle, díky kterým získáváme vlastní, prožitou zkušenost. A právě ta nás posouvá dále.  

Historie intuitivního stravování

Termín intuitivní stravování se ujal v roce 1995 jako název knihy od Evelyn Tribole a Elyse Resch. Samotný koncept ale vznikl ještě dřív. Mezi jeho první průkopníky patří Susie Orbach, která v roce 1978 vydala titul „Fat is a Feminist Issue“, a Geneen Roth, která od roku 1982 píše o tzv. emocionálním jedení. Principem, se kterým se naprosto ztotožňuji i já, je fakt, že diety nefungují a pro dlouhodobé zdraví je důležitější udržitelná změna životního stylu.

Zajímavost

Dosavadní studie spojovaly intuitivní stravování se zdravějšími psychologickými postoji a nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI). Jednou z hlavních výhod intuitivního stravování je lepší psychické zdraví. Účastníci studií intuitivního stravování zlepšili své sebevědomí a celkovou kvalitu života, přičemž zažívali méně deprese a úzkosti. Intuitivní stravovací intervence mají také dobrou míru udržení, což znamená, že lidé s větší pravděpodobností setrvají v programu a pokračují v praktikování změn chování, než kdyby byli na dietě.

Proč se zaměřuji na tento způsob stravování? 

Pozorovala jsem, jak lidé kterým pomáhám, zažívají enormní stres kolem jídla. Vše se točilo kolem vážení stravy, kalorií a obsesivní kontroly hmotnosti. Věděla jsem, že tohle pro ně není cesta, která je udržitelná a vůbec není komfortní. Řekla jsem NE dietám – a začala jsem spousty let stavět cestu k střídmosti a udržitelnosti. Začala jsem učit lidi vařit bez receptů, jíst po menších dávkách všechny “zakázané” potraviny, jako je třeba majonéza do salátu. A HLE! Složení jejich těla se přirozeně začalo měnit i bez vážení, a to i s troškou té slaniny k snídani nebo obědu. Jídla dělají lidem radost a motivuje je hledat nové možnosti, jak si ho vychutnat a přitom se cítit dobře, vyrovnaně a plni energie. Proto tento funkční způsob předávám dál, prostřednictvím svých služeb.

Jednoduchá a udržitelná strava.

6 kroků pro začátek vašeho intuitivního stravování

1. Zjistíte, proč si vybírat nutričně bohaté potraviny

Výběr potravin samozřejmě hraje zásadní roli. Je rozdíl mezi tím, zda přes den konzumujete jen kávu, hranolky, pizzu, nebo si dopřáváte kvalitní maso, celozrnné přílohy, zeleninu a ovoce. Základ zdravého intuitivního jídelníčku by měly vždy tvořit primární a minimálně upravené zdroje s vysokým obsahem živin. Napište si nový nákupní seznam a doplňte si lednici ovocem, zeleninou, ořechy, vejci, sýry, rybami, masem, luštěninami a dalšími přílohy, které vás zasytí na delší dobu.  

2. Naučíte se pracovat se stresem

Lidé často nejsou schopni rozlišit pravý fyzický hlad od chuti “na něco” a emocionální chutě si pletou s reálnou intuicí. Může jít například o dlouhodobý zvyk dát si ke kávě sladkost, dojíst naložený talíř do posledního zrnka rýže nebo večer u televize bezmyšlenkovitě zhltnout sáček plný brambůrek. Na jídlo se lidé také mnohdy obrací, když prožívají intenzivní stres, smutek nebo únavu. Konzumace jídla je uklidňuje. Tento postup má ale jen krátkodobý účinek: stres sice na okamžik ustoupí, jeho příčinu však neodstraníte. Proto se místo na omezení jídla začnete zaměřovat na kvalitní odpočinek. Najděte si jeden antistress a napište si ho rovnou do kalendáře. 

3. Otestujete STOP cvičení

Zkuste zakřičet hlasité NE myšlenkám v hlavě, které prohlašují, že jste „k ničemu“, protože jste snědl/a kousek čokolády! Pracujte se svými emocemi. Jíst k uspokojení emocí, jako je úzkost, osamělost, hněv nebo nuda, nevyřeší problémy, které tyto pocity způsobují. Řešení spočívá v něčem jiném. Staré myšlenkové vzorce se pokuste neutralizovat a zaměřit svou pozornost jinam. V ideálním případě si zkoušejte negativní myšlenky nahradit novými, lepšími.

4. Objevíte radost ze stolování!

Jídlo spojuje. Jíme očima. Přesně tohle spojte v potěšení a uspokojení, které lze nalézt v jídle. Jídlo pro vás může mít jiný obzor v příjemném prostředí, s krásným nádobím, s vašimi milovanými a s jídlem, které lahodí pohledu. A tento rituál ve vás aktivuje radost. Cokoliv dalšího budete vařit, tak si své jídlo pokuste na talíři opravdu ozdobit. 

5. Pocítíte laskavost k svému tělu

Všichni se výrazně lišíme nejen fyzicky, ale i temperamentem, talentem nebo náchylností k širokému spektru onemocnění. A tak i vy k sobě najděte laskavou cestu a naučte se vážit si své jedinečnosti. Budujte si respekt k vašemu tělu, abyste se mohli cítit sebevědomě. Všechna těla si zaslouží důstojnost. Zopakujte si, co na sobě máte rádi. 

6. Žádné jídlo není zakázané

Nebojujte s jídlem a dejte si vnitřní povolení sníst cokoliv. Zákaz některých potravin totiž vede k nedostatečnému uspokojení vašich pocitů, které většinou přejdou v nezvladatelné chutě a přejídání se. V momentě, kdy si dovolíte jíst vše (střídmě), přestanou být zakázané potraviny tak atraktivní a nutkavé touhy postupně vymizí. A ve spojení s respektováním pocitů skutečného hladu a sytosti máte vyhráno. Můžete si zkusit udělat záznam svých pocitů před a po jídle. 

Poselství na závěr

Věda začíná chápat, že naše myšlení má hluboký, komplikovaný a provázaný vztah k našemu stravování. Naše myšlenky před jídlem, během jídla a po něm hluboce ovlivňují naši volbu jídla, naše zažívání, naše zdraví těla, ale i mozku. Pokuste se tedy o svém jídle a o sobě uvažovat jinak – lépe.
Vše je to jednodušší, než se zdá!  Kristýna Báčová 

 

 Zdroje: https://www.kristyna-bacova.cz/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23962472/, The Intuitive Eating Workbook, March 1, 2017.

Přečtěte si také o zdravých svačinkách do práce nebo o protikvasinkové dietě.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz