Domů » TOP 10: Recepty s hlívou ústřičnou

TOP 10: Recepty s hlívou ústřičnou

od Eliška Vachková
Publikováno Aktualizováno

O hlívě ústřičné se traduje, že je to královna mezi houbami. Proč? Je pro naše tělo opravdu zdravá a přináší nám spoustu benefitů. Jaké to jsou a co si z ní můžete uvařit?

Proč je hlíva ústřičná tak oblíbená?

Především je zdrojem několika významných látek, které zlepšují zdraví, zvyšuje odolnost vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním. Její konzumace se tedy doporučuje hlavně v podzimních měsících, kdy tolik nesvítí slunce, a jsme tudíž náchylnější k nemocem. Kromě využití v kuchyni ji můžete brát ve formě tablet jako prevenci kdykoliv v roce.

Mezi významné látky, které hlíva obsahuje se řadí:

  • aminokyseliny,
  • proteiny,
  • vláknina,
  • vitamín B, C, D, K,
  • železo,
  • zinek,
  • draslík,
  • sodík,
  • fosfor,
  • selen,
  • bor,
  • jód,
  • pleruan.

Díky nim se bude váš organismus schopen bránit nemocem, budete se cítit čilejší a energičtější, zvládnete lépe stresové situace a vaše klouby a šlachy budou zdravé.

Hlíva ústřičná je navíc chutnou pochoutkou, kterou můžete zpracovat tepelně, usušit nebo použít syrovou například do salátů. Myslete ale na to, že tepelnou úpravou hlíva ztrácí většinu vitaminů, proto se vyplatí ji usušit a přidávat do jídel jako koření. Najdete ji v supermarketech nebo v lese, kde roste na kmenech listnatých stromů (topolů, vrb, buků a ořešáků) v podzimních a zimních měsících. Vypěstovat si ji ale můžete i doma.

Recepty s hlívou ústřičnou

Přesuňme se do kuchyně – máme pro vás 10 receptů s hlívou v hlavní roli, ze kterých si jistě vybere každý z vás. Je libo polévku, omáčku či špagety?

1. Polévka z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné,
  • Olej,
  • Menší mrkve,
  • Menší petržele,
  • 200 g celeru,
  • 2 stroužky česneku,
  • Jíšku,
  • Kostku zeleninového bujónu,
  • Špetku pepře,
  • 1/2 lžičky kmínu,
  • 1/2 lžičky majoránky,
  • Lžičku sladké papriky,
  • Hrst zeleného pepře.

Postup:

  1. Do litru vody dejte vařit na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na kostičky nakrájenou zeleninu, kterou poté poprašte paprikou a přidejte prolisovaný česnek.
  3. Do vody, kde se vaří hlíva ústřičná vhoďte pepř, kmín, majoránku a zeleninový bujon.
  4. Přihoďte orestovanou zeleninu, jíšku vytvořenou z oleje a mouky a nechte vařit do zhoustnutí.
  5. Nakonec do hrnce přidejte petrželku, promíchejte a podávejte.
  6. Dobrou chuť!
hlíva
Polévka z hlívy je klasika, která se hodí hlavně na podzim a zimu.

2. Rizoto s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 200 g rýže (kulatozrnné nebo arborio),
  • 250 g hlívy ústřičné,
  • 100 g čerstvého baby špenátu (případně mražených listů),
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 100 ml bílého vína,
  • 2 šalotky (nebo menší cibule),
  • 2 lžíce ghí,
  • 75 g parmazánu,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Začněte tím, že si v hrnci rozpustíte dvě lžíce ghí, na kterém osmahnete šalotku.
  2. Nakrájejte hlívu a společně se špenátem vložte do hrnce. Po chvilce míchání přidejte rýži, zalijte vínem a nechte chvíli povařit, občas zamíchejte.
  3. Jakmile se víno odpaří, přilijte vývar, přikryjte poklicí a nechte 15-20 minut probublat.
  4. Promíchejte a můžete podávat s lístky čerstvé bazalky a strouhaným parmazánem.
  5. Dobrou chuť!

3. Špagety s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 300 g špaget,
  • 350 g hlívy ústřičné,
  • 30 g parmazánu,
  • 6 stroužků česneku,
  • 1 dl olivového oleje,
  • hrst čerstvé bazalky,
  • pepř a sůl,
  • chilli.

Postup:

  1. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte dle návodu na obalu.
  2. Hlívu očistěte a nakrájejte na nudličky.
  3. Česnek nakrájejte na tenké plátky a hoďte ho s olejem na pánev.
  4. Až začne mírně zlátnout, přidejte hlívu, sůl, pepř a chilli a opečte.
  5. Přisypejte bazalku, smíchejte se špagetami a posypejte sýrem.
  6. Dobrou chuť!

4. Těstoviny s hlívou ústřičnou a slaninou

Budete potřebovat:

  • těstoviny,
  • slaninu,
  • hlívu ústřičnou,
  • jarní cibulku,
  • 1 zakysanou smetanu,
  • sýr s modrou plísní,
  • bazalku.

Postup:

  1. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte dle návodu na obalu.
  2. Na másle opečte slaninu a jarní cibulku.
  3. Přidejte na kousky natrhanou hlívu a nějakou dobu smažte.
  4. Do směsi přilijte zakysanou smetanu s nastrouhanou nivou.
  5. Omáčku smíchejte s těstovinami a nahoře dozdobte bazalkou.
  6. Dobrou chuť!

5. Pohanka s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 100 g pohanky,
  • 300 g hlívy ústřičné,
  • 2 ks šalotky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíci hladké špaldové mouky,
  • houbové koření,
  • vývar,
  • olej,
  • sůl a pepř,
  • pórek.

Postup:

  1. Propláchněte pohanku, zalijte ji vývarem po okraj a přidejte česnek. Uvařte dle návodu.
  2. Hlívu nakrájejte na nudličky a šalotky nadrobno.
  3. Na pánvi osmahněte šalotky, poté přihoďte hlívu, koření a zaprašte moukou.
  4. Osolte a opepřete, spojte s pohankou.
  5. Na ozdobu použijte nasekaný pórek.
  6. Dobrou chuť!

6. Rychlá pizza s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • těsto na pizzu/listové těsto (pokud nechcete dělat vlastní těsto),
  • 250 g hlívy,
  • 200 g pečeného kuřecího masa,
  • rajčata v konzervě/kečup,
  • sýr,
  • pepř,
  • tymián,
  • oregano.

Postup:

  1. Hlívu uvaříme a nakrájíme na nudličky.
  2. Rozbalíme těsto, potřeme ho rajčaty v konzervě nebo kečupem a poklademe hlívu, kuřecí maso, posypeme kořením a zasypeme sýrem.
  3. V troubě pečte dle návodu na obalu těsta, většinou 20-25 minut při 200 °C.
  4. Dobrou chuť!
hlíva
Vyměňte žampiony za hlívu a užijte si benefity, které přináší.

7. Hlívové řízky

Budete potřebovat:

  • 150 g hlívy,
  • 50 g strouhanky,
  • 2 ks vejce,
  • sůl a pepř,
  • olej.

Postup:

  1. Rozehřejte si olej na pánvi.
  2. Omyjte hlívu, klobouky namočte do vejce s trochou soli a pepře, následně obalte ve strouhance.
  3. Dejte smažit na pánev dozlatova, poté obraťte.
  4. Dobrou chuť!

💡 Tip: Pokud chcete zdravější variantu, vyměňte smažení za pečení v troubě – postup nechte stejný, pouze řízky pečte v troubě po dobu 40 minut na 170–180 °C.

8. Pečená hlíva s přílohou

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy,
  • 2 ks česneku,
  • cibuli,
  • olivový olej,
  • máslo,
  • rozmarýn, tymián, majoránku nebo šalvěj,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Očistěte hlívu a větší klobouky nakrájejte na menší části.
  3. Na plech dejte hlívu, stroužky česneku, nakrájenou cibuli, olej, máslo, rozmarýn a šalvěj.
  4. Vše okořeňte solí a pepřem a promíchejte.
  5. V troubě pečte 30–45 minut.
  6. K pečené hlívě přidejte jakoukoliv přílohu, kterou máte rádi – rýži, brambory, hranolky či bramborovou kaši.
  7. Dobrou chuť!

9. Čínské nudle s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • čínské nudle (je na vás jaký druh),
  • 70 g sušených rajčat,
  • cibuli,
  • 2 řapíky řapíkatého celeru,
  • chilli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 400 g hlívy ústřičné,
  • 4 lžíce sezamového oleje,
  • 1/2 lžičky perníkového koření,
  • 5 lžic sójové omáčky,
  • lžíce třtinového cukru,
  • 250 g rajčat v konzervě,
  • jarní cibulka,
  • lžíce sezamových pražených semínek,
  • sůl.

Postup:

  1. Sušená rajčata vložte do misky a zalijte 200 ml horké vody.
  2. Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, celer s česnekem na plátky a hlívové klobouky na kousky.
  3. Na wok pánvi rozehřejte olej a 2 minuty opékejte cibuli.
  4. Přidejte celer, opečte dozlatova, nasypte chilli koření či papričku, vhoďte česnek a hlívu, restujte 2–3 minuty a vmíchejte perníkové koření.
  5. V této části dejte vařit nudle, jelikož jejich příprava bývá obvykle do 5 minut.
  6. Nyní využijete vodu ze sušených rajčat, kterou směs podlijete. Přilijte i sójovou omáčku, vhoďte sušená rajčata, cukr a krátce povařte.
  7. Nyní už chybí jen konzervovaná rajčata, uvařené nudle a nasekaná jarní cibulka.
  8. Na vrch použijte sezamová semínka.
  9. Dobrou chuť!
hlíva
Čínské nudle mohou být skvělým ozvláštněním vašeho jídelníčku, které je navíc plné vitaminů.

10. Hlívový salát

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné,
  • 2 řapíky řapíkatého celeru,
  • mrkev,
  • šalotku,
  • tymián,
  • bazalku,
  • balzamikový ocet 2 lžíce,
  • extra panenský olivový olej 2 lžíce,
  • čerstvá citronová šťáva 1 lžíce,
  • sůl a čerstvě namletý pepř.

Postup:

  1. Hlívu omyjte, nakrájejte na nudličky, přidejte k ní řapíkatý celer, mrkev nastrouhejte na plátky.
  2. Cibuli opečte na oleji do zlatova a přimíchejte k zelenině.
  3. Vsypte tymián, bazalku a připravte si zálivku.
  4. Smíchejte balzamikový ocet s olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem.
  5. Salát přelijte zálivkou a podávejte.
  6. Dobrou chuť!

Závěr

Hlíva ústřičná se dá používat v jakémkoliv ročním období a vždy bude tou správnou volbou pro vaše zdraví. Vyberte si z deseti lahodných receptů a připravte si je doma, moc času vám nezaberou.

Články, které stojí za přečtení: