Domů » Těstoviny: Recepty 7x jinak

Těstoviny: Recepty 7x jinak

od Eliška Vachková

Špagety, penne, tortellini, lasagne, farfalle nebo fusilli – přílohy, které jsou tak oblíbené – těstoviny. Každý z nás je zná a mívá k obědu pravděpodobně na stále ty stejné způsoby. Protože jsou těstoviny skvělou přílohou, přinášíme vám 7 tipů na neotřelé recepty, jejichž hlavní roli hraje pasta.

Kde všude můžete těstoviny využít?

Kromě přípravy oběda se dají těstoviny využít i v jiných chodech – jakých? Může to být například svačina, která se tak stane nejen sytou, ale také výživnou. Když už jsme u obsahu živin, měli byste vědět, že celozrnné těstoviny obsahují o mnoho více vlákniny než těstoviny klasické. Na druhou stranu ale necelozrnné těstoviny obsahují více vitaminů skupiny B, nicméně se stále považují za méně zdravé kvůli vyššímu obsahu sacharidů a tuků. Studie dokonce ukazuje, že celozrnné těstoviny snižují chuť k jídlu a zvyšují pocit sytosti, proto se jeví jako lepší volba, ačkoliv si na jejich chuť budete muset zvyknout.

Stejně chutnou volbou budou jistě i k večeři, a to jak té teplé, tak té studené. Můžete je připravit na několik způsobů, s masem či bez masa, vařené, zapečené – záleží jen na vás. Pokud máte doma hosty, je to výborná příležitost udělat výborné jídlo rychlé na přípravu a navíc ve velkém množství. Pojďme se nyní podívat na oněch 7 receptů, které vám dodají inspiraci k vaření.

Recepty: Těstoviny na 7 různých způsobů

Ať už budete pastu připravovat k svačině, obědu či večeři, vyberte si a vyzkoušejte jeden z těchto sedmi výborných receptů! Na své si přijdou vegetariáni i masožrouti.

1. Penne alla Arrabiata

Rajčatovou omáčku máme rádi snad všichni, verze alla Arrabiata ji pozdvihuje ještě na vyšší úroveň. Je lehce nasládlá, pálivá, ale přitom má dokonale vyváženou chuť a díky bylinkám si ji prostě zamilujete.

Ingredience:

  • těstoviny penne
  • 500 g rajčatového pyré
  • 8 cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červená chilli paprička či chilli koření
  • bazalka
  • petrželka
  • trocha parmazánu a mozzarelly
  • sůl, pepř a cukr

Recept:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
  2. Cherry rajčata nakrájejte napůl a česnek nahrubo a v případě, že používáte chilli papričku ji podélně rozpulte a nasekejte najemno.
  3. Na středně rozpálenou pánev dejte česnek s chilli a nechte rozvonět.
  4. Přilijte rajčatové pyré (volte rajčata krájená, ne celá) a po chvilce přisypte i rajčátka.
  5. Nechte 5 minut povařit a poté přidejte bazalku, sůl, pepř a cukr dle chuti.
  6. Na penne s omáčkou nastrouhejte parmazán, natrhejte mozzarellu a zasypte petrželkou.
  7. Čas podávat, dobrou chuť!
těstoviny

2. Farfalle s žampiónovou omáčkou

Pokud máte rádi houby, určitě žampiónovou omáčkou s farfalle nepohrdnete. Je jemná, smetanová a s těstovinami tvoří perfektní kombo!

Ingredience:

  • těstoviny farfalle
  • máslo
  • 1 větší cibule
  • 250 g žampiónů
  • sůl a pepř
  • kelímek smetany na vaření
  • hladká mouka

Recept:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
  2. V hrnci rozpusťte dvě lžíce másla, pak nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.
  3. Přidejte omyté žampióny a nechte je chvíli osmažit.
  4. Přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublat a dle potřeby zahustěte jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
  5. Farfalle smíchejte s omáčkou a podávejte.
  6. Dobrou chuť!
těstoviny

3. Těstovinový salát

Chutná a rychlá svačina, kterou si můžete dopřát teplou i studenou? Těstovinový salát je jasná volba! Přidat k receptu můžete jakékoliv ingredience, které máte rádi.

Ingredience:

  • těstoviny fusilli 400 g
  • extra panenský olivový olej 
  • 2 velká rajčata
  • polníček 
  • sterilovaná kukuřice 
  • mozzarella 
  • česnek 
  • zakysaná smetana
  • majonéza 
  • sůl a pepř

Recept:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
  2. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kostičky, promíchejte s těstovinami, přidejte polníček, kukuřici, prolisujte oloupaný stroužek česneku a na závěr přidejte 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci majonézy.
  3. Dochuťte solí a pepřem dle chuti a dejte do lednice, rovnou konzumujte nebo ohřejte.
  4. Dobrou chuť!
těstoviny

💡 Tip: Podívejte se také na zdravé recepty z brokolice, určitě najdete inspiraci k dalším zdravým večeřím či obědům.

4. Zapečené těstoviny

Už jste zkoušeli těstoviny na různé způsoby a nenapadá vás, jakou omáčku k nim vymyslet tentokrát? Dejte je zapéct! Jednoduše se tak zbavíte zbytků, které nemají jiné využití.

Ingredience:

  • těstoviny rigatoni
  • máslo
  • hladká mouka
  • mléko
  • dijonská hořčice
  • jarní cibulka
  • kukuřice
  • mražený hrášek
  • 2x tuňák (konzerva)
  • čedar
  • sůl

Recept:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
  2. Troubu rozehřejte na 220 °C.
  3. V hrnci rozehřejte máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Postupně po malých dávkách zašlehávejte 600 ml mléka tak, aby vznikla hladká omáčka. Chvíli ji povařte, odstavte z plotny a vmíchejte do ní 1 lžičku hořčice.
  4. Uvařené scezené těstoviny přidejte k omáčce, vhoďte k ní 4 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka, kukuřici, mražený hrášek, tuňáka a promíchejte.
  5. Celou směs dejte do zapékací mísy, posypte čedarem a nechte zapéct na 10–15 minut.
  6. Dobrou chuť!
těstoviny

5. Těstovinové chipsy

Ingredience:

  • těstoviny
  • olivový olej
  • kurkuma či jiné oblíbené koření

Recept:

  1. Těstoviny vhoďte do horkovzdušné fritézy či na plech a nechte po dobu 20 minut zapéct.
  2. Chipsy můžete posypat sýrem.
  3. Dobrou chuť!
těstoviny

6. Špagety carbonara

Vhodné i pro začátečníky nebo jako oběd na poslední chvíli. K jejich přípravě není zapotřebí mnoho ingrediencí, stačí pouze, aby byly kvalitní.

Ingredience:

  • těstoviny spaghetti
  • pancetta nebo guanciale
  • parmazán 50 g + k podávání
  • 3 ks žloutky 
  • máslo 
  • olivový olej 
  • sůl a černý pepř

Recept:

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, parmazán nastrouhejte najemno a prošlehejte se žloutky. Do této směsi přilijte 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promíchejte.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo s lžičkou olivového oleje a dejte opéct slaninu.
  4. Když je slanina křupavá, můžete těstoviny slít, ale vodu z nich nevylévejte.
  5. Špagety přihoďte na pánev společně s jednou naběračkou vody a promíchejte.
  6. Po minutě pánev odstavte a nechte vychladnout, aby se vajíčka neuvařila.
  7. Jakmile začnou těstoviny stydnout, vlijte do nich žloutkovou směs a naposledy promíchejte.
  8. Každou porci posypte parmezánem a podávejte.
  9. Dobrou chuť!
těstoviny

7. Rýžové nudle s tofu

Ingredience:

  • Rýžové nudle
  • Mrkev
  • Pórek
  • Čínské zelí
  • Tofu
  • Slunečnicový olej
  • Sójová omáčka
  • Koření dle chuti (grilovaná zelenina, grilovací)
  • Jarní cibulka
  • Bambusové výhonky

Recept:

  1. Nastrouhejte mrkev, na kousky nakrájejte pórek, jarní cibulku a čínské zelí společně s tofu.
  2. Jako první na oleji ve woku osmažte tofu, které okořeňte, aby mělo lepší chuť. Pokud se vám chce, můžete ho i namarinovat.
  3. Nyní začněte vařit nudle, jejichž příprava trvá pár minut.
  4. Přisypejte mrkev, pórek, zelí a pár bambusových výhonků, které zakápněte sójovou omáčkou.
  5. Do celé směsi přidejte uvařené rýžové nudle a promíchejte.
  6. Dobrou chuť!
těstoviny

Na závěr

Rychlé a chutné – takové jídlo chce prostě každý. Připravte doma jednu z těchto výborných pochutin a užijte si těstoviny na všechny možné způsoby.

Články, které stojí za přečtení: