Životní styl Těstoviny: Recepty 7x jinak od Eliška Vachková 13. dubna, 2022 publikoval Eliška Vachková 13. dubna, 2022 Špagety, penne, tortellini, lasagne, farfalle nebo fusilli – přílohy, které jsou tak oblíbené – těstoviny. Každý z nás je zná a mívá k obědu pravděpodobně na stále ty stejné způsoby. Protože jsou těstoviny skvělou přílohou, přinášíme vám 7 tipů na neotřelé recepty, jejichž hlavní roli hraje pasta. Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Kde všude můžete těstoviny využít? 1.1 Recepty: Těstoviny na 7 různých způsobů 1.2 1. Penne alla Arrabiata 1.3 2. Farfalle s žampiónovou omáčkou 1.4 3. Těstovinový salát 1.5 4. Zapečené těstoviny 1.6 5. Těstovinové chipsy 1.7 6. Špagety carbonara 1.8 7. Rýžové nudle s tofu 2 Na závěr Kde všude můžete těstoviny využít? Kromě přípravy oběda se dají těstoviny využít i v jiných chodech – jakých? Může to být například svačina, která se tak stane nejen sytou, ale také výživnou. Když už jsme u obsahu živin, měli byste vědět, že celozrnné těstoviny obsahují o mnoho více vlákniny než těstoviny klasické. Na druhou stranu ale necelozrnné těstoviny obsahují více vitaminů skupiny B, nicméně se stále považují za méně zdravé kvůli vyššímu obsahu sacharidů a tuků. Studie dokonce ukazuje, že celozrnné těstoviny snižují chuť k jídlu a zvyšují pocit sytosti, proto se jeví jako lepší volba, ačkoliv si na jejich chuť budete muset zvyknout. Stejně chutnou volbou budou jistě i k večeři, a to jak té teplé, tak té studené. Můžete je připravit na několik způsobů, s masem či bez masa, vařené, zapečené – záleží jen na vás. Pokud máte doma hosty, je to výborná příležitost udělat výborné jídlo rychlé na přípravu a navíc ve velkém množství. Pojďme se nyní podívat na oněch 7 receptů, které vám dodají inspiraci k vaření. Recepty: Těstoviny na 7 různých způsobů Ať už budete pastu připravovat k svačině, obědu či večeři, vyberte si a vyzkoušejte jeden z těchto sedmi výborných receptů! Na své si přijdou vegetariáni i masožrouti. 1. Penne alla Arrabiata Rajčatovou omáčku máme rádi snad všichni, verze alla Arrabiata ji pozdvihuje ještě na vyšší úroveň. Je lehce nasládlá, pálivá, ale přitom má dokonale vyváženou chuť a díky bylinkám si ji prostě zamilujete. Ingredience: těstoviny penne500 g rajčatového pyré 8 cherry rajčat2 stroužky česneku1 menší červená chilli paprička či chilli kořeníbazalkapetrželkatrocha parmazánu a mozzarellysůl, pepř a cukrRecept: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.Cherry rajčata nakrájejte napůl a česnek nahrubo a v případě, že používáte chilli papričku ji podélně rozpulte a nasekejte najemno.Na středně rozpálenou pánev dejte česnek s chilli a nechte rozvonět.Přilijte rajčatové pyré (volte rajčata krájená, ne celá) a po chvilce přisypte i rajčátka.Nechte 5 minut povařit a poté přidejte bazalku, sůl, pepř a cukr dle chuti.Na penne s omáčkou nastrouhejte parmazán, natrhejte mozzarellu a zasypte petrželkou.Čas podávat, dobrou chuť! 2. Farfalle s žampiónovou omáčkou Pokud máte rádi houby, určitě žampiónovou omáčkou s farfalle nepohrdnete. Je jemná, smetanová a s těstovinami tvoří perfektní kombo! Ingredience: těstoviny farfallemáslo1 větší cibule250 g žampiónůsůl a pepřkelímek smetany na vařeníhladká moukaRecept: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.V hrnci rozpusťte dvě lžíce másla, pak nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.Přidejte omyté žampióny a nechte je chvíli osmažit. Přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublat a dle potřeby zahustěte jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.Farfalle smíchejte s omáčkou a podávejte.Dobrou chuť! 3. Těstovinový salát Chutná a rychlá svačina, kterou si můžete dopřát teplou i studenou? Těstovinový salát je jasná volba! Přidat k receptu můžete jakékoliv ingredience, které máte rádi. Ingredience: těstoviny fusilli 400 gextra panenský olivový olej 2 velká rajčata polníček sterilovaná kukuřice mozzarella česnek zakysaná smetanamajonéza sůl a pepřRecept: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kostičky, promíchejte s těstovinami, přidejte polníček, kukuřici, prolisujte oloupaný stroužek česneku a na závěr přidejte 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci majonézy.Dochuťte solí a pepřem dle chuti a dejte do lednice, rovnou konzumujte nebo ohřejte.Dobrou chuť! 💡 Tip: Podívejte se také na zdravé recepty z brokolice, určitě najdete inspiraci k dalším zdravým večeřím či obědům. 4. Zapečené těstoviny Už jste zkoušeli těstoviny na různé způsoby a nenapadá vás, jakou omáčku k nim vymyslet tentokrát? Dejte je zapéct! Jednoduše se tak zbavíte zbytků, které nemají jiné využití. Ingredience: těstoviny rigatonimáslohladká moukamlékodijonská hořčicejarní cibulkakukuřicemražený hrášek2x tuňák (konzerva)čedarsůlRecept: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.Troubu rozehřejte na 220 °C.V hrnci rozehřejte máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Postupně po malých dávkách zašlehávejte 600 ml mléka tak, aby vznikla hladká omáčka. Chvíli ji povařte, odstavte z plotny a vmíchejte do ní 1 lžičku hořčice.Uvařené scezené těstoviny přidejte k omáčce, vhoďte k ní 4 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka, kukuřici, mražený hrášek, tuňáka a promíchejte.Celou směs dejte do zapékací mísy, posypte čedarem a nechte zapéct na 10–15 minut.Dobrou chuť! 5. Těstovinové chipsy Ingredience: těstovinyolivový olejkurkuma či jiné oblíbené kořeníRecept: Těstoviny vhoďte do horkovzdušné fritézy či na plech a nechte po dobu 20 minut zapéct.Chipsy můžete posypat sýrem.Dobrou chuť! 6. Špagety carbonara Vhodné i pro začátečníky nebo jako oběd na poslední chvíli. K jejich přípravě není zapotřebí mnoho ingrediencí, stačí pouze, aby byly kvalitní. Ingredience: těstoviny spaghetti pancetta nebo guanciale parmazán 50 g + k podávání3 ks žloutky máslo olivový olej sůl a černý pepřRecept: Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.Slaninu nakrájejte na kostičky, parmazán nastrouhejte najemno a prošlehejte se žloutky. Do této směsi přilijte 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promíchejte.Na pánvi rozehřejte máslo s lžičkou olivového oleje a dejte opéct slaninu. Když je slanina křupavá, můžete těstoviny slít, ale vodu z nich nevylévejte. Špagety přihoďte na pánev společně s jednou naběračkou vody a promíchejte.Po minutě pánev odstavte a nechte vychladnout, aby se vajíčka neuvařila.Jakmile začnou těstoviny stydnout, vlijte do nich žloutkovou směs a naposledy promíchejte.Každou porci posypte parmezánem a podávejte.Dobrou chuť! 7. Rýžové nudle s tofu Ingredience: Rýžové nudleMrkevPórekČínské zelíTofuSlunečnicový olejSójová omáčkaKoření dle chuti (grilovaná zelenina, grilovací)Jarní cibulkaBambusové výhonkyRecept: Nastrouhejte mrkev, na kousky nakrájejte pórek, jarní cibulku a čínské zelí společně s tofu.Jako první na oleji ve woku osmažte tofu, které okořeňte, aby mělo lepší chuť. Pokud se vám chce, můžete ho i namarinovat.Nyní začněte vařit nudle, jejichž příprava trvá pár minut.Přisypejte mrkev, pórek, zelí a pár bambusových výhonků, které zakápněte sójovou omáčkou.Do celé směsi přidejte uvařené rýžové nudle a promíchejte.Dobrou chuť! Na závěr Rychlé a chutné – takové jídlo chce prostě každý. Připravte doma jednu z těchto výborných pochutin a užijte si těstoviny na všechny možné způsoby. jídloreceptytipy 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Eliška Vachková Protože ráda dělám více věcí najednou, i má práce není jednostranná. Věnuji se copywritingu, tvorbě videí, doučování angličtiny a všemu, co mi jen trochu dává smysl a baví mě to. Myslím, že život nabízí hodně a je škoda toho nevyužít. Ráda píši hlavně o životním stylu, protože obsahuje mnoho témat, která se týkají nás všech. Předchozí článek Co pomáhá a co jíst na zvětšení prsou? Následující článek Proč jíst mléčné výrobky? Výhody i nevýhody Články, které stojí za přečtení: Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů? 35 Tipů: Kam jít v Praze na výlet? Šárka Chapman: Vždy následuj svou intuici TOP 10: Originální vánoční dárky pro ženu Móda pro plnoštíhlé: Co nosit a co vynechat? Proč je stále oblíbenější jedlý hmyz?