Špagety, penne, tortellini, lasagne, farfalle nebo fusilli – přílohy, které jsou tak oblíbené – těstoviny. Každý z nás je zná a mívá k obědu pravděpodobně na stále ty stejné způsoby. Protože jsou těstoviny skvělou přílohou, přinášíme vám 7 tipů na neotřelé recepty, jejichž hlavní roli hraje pasta.
Obsah článku
Kde všude můžete těstoviny využít?
Kromě přípravy oběda se dají těstoviny využít i v jiných chodech – jakých? Může to být například svačina, která se tak stane nejen sytou, ale také výživnou. Když už jsme u obsahu živin, měli byste vědět, že celozrnné těstoviny obsahují o mnoho více vlákniny než těstoviny klasické. Na druhou stranu ale necelozrnné těstoviny obsahují více vitaminů skupiny B, nicméně se stále považují za méně zdravé kvůli vyššímu obsahu sacharidů a tuků. Studie dokonce ukazuje, že celozrnné těstoviny snižují chuť k jídlu a zvyšují pocit sytosti, proto se jeví jako lepší volba, ačkoliv si na jejich chuť budete muset zvyknout.
Stejně chutnou volbou budou jistě i k večeři, a to jak té teplé, tak té studené. Můžete je připravit na několik způsobů, s masem či bez masa, vařené, zapečené – záleží jen na vás. Pokud máte doma hosty, je to výborná příležitost udělat výborné jídlo rychlé na přípravu a navíc ve velkém množství. Pojďme se nyní podívat na oněch 7 receptů, které vám dodají inspiraci k vaření.
Recepty: Těstoviny na 7 různých způsobů
Ať už budete pastu připravovat k svačině, obědu či večeři, vyberte si a vyzkoušejte jeden z těchto sedmi výborných receptů! Na své si přijdou vegetariáni i masožrouti.
1. Penne alla Arrabiata
Rajčatovou omáčku máme rádi snad všichni, verze alla Arrabiata ji pozdvihuje ještě na vyšší úroveň. Je lehce nasládlá, pálivá, ale přitom má dokonale vyváženou chuť a díky bylinkám si ji prostě zamilujete.
Ingredience:
- těstoviny penne
- 500 g rajčatového pyré
- 8 cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená chilli paprička či chilli koření
- bazalka
- petrželka
- trocha parmazánu a mozzarelly
- sůl, pepř a cukr
Recept:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- Cherry rajčata nakrájejte napůl a česnek nahrubo a v případě, že používáte chilli papričku ji podélně rozpulte a nasekejte najemno.
- Na středně rozpálenou pánev dejte česnek s chilli a nechte rozvonět.
- Přilijte rajčatové pyré (volte rajčata krájená, ne celá) a po chvilce přisypte i rajčátka.
- Nechte 5 minut povařit a poté přidejte bazalku, sůl, pepř a cukr dle chuti.
- Na penne s omáčkou nastrouhejte parmazán, natrhejte mozzarellu a zasypte petrželkou.
- Čas podávat, dobrou chuť!
2. Farfalle s žampiónovou omáčkou
Pokud máte rádi houby, určitě žampiónovou omáčkou s farfalle nepohrdnete. Je jemná, smetanová a s těstovinami tvoří perfektní kombo!
Ingredience:
- těstoviny farfalle
- máslo
- 1 větší cibule
- 250 g žampiónů
- sůl a pepř
- kelímek smetany na vaření
- hladká mouka
Recept:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- V hrnci rozpusťte dvě lžíce másla, pak nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.
- Přidejte omyté žampióny a nechte je chvíli osmažit.
- Přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublat a dle potřeby zahustěte jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
- Farfalle smíchejte s omáčkou a podávejte.
- Dobrou chuť!
3. Těstovinový salát
Chutná a rychlá svačina, kterou si můžete dopřát teplou i studenou? Těstovinový salát je jasná volba! Přidat k receptu můžete jakékoliv ingredience, které máte rádi.
Ingredience:
- těstoviny fusilli 400 g
- extra panenský olivový olej
- 2 velká rajčata
- polníček
- sterilovaná kukuřice
- mozzarella
- česnek
- zakysaná smetana
- majonéza
- sůl a pepř
Recept:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kostičky, promíchejte s těstovinami, přidejte polníček, kukuřici, prolisujte oloupaný stroužek česneku a na závěr přidejte 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci majonézy.
- Dochuťte solí a pepřem dle chuti a dejte do lednice, rovnou konzumujte nebo ohřejte.
- Dobrou chuť!
💡 Tip: Podívejte se také na zdravé recepty z brokolice, určitě najdete inspiraci k dalším zdravým večeřím či obědům.
4. Zapečené těstoviny
Už jste zkoušeli těstoviny na různé způsoby a nenapadá vás, jakou omáčku k nim vymyslet tentokrát? Dejte je zapéct! Jednoduše se tak zbavíte zbytků, které nemají jiné využití.
Ingredience:
- těstoviny rigatoni
- máslo
- hladká mouka
- mléko
- dijonská hořčice
- jarní cibulka
- kukuřice
- mražený hrášek
- 2x tuňák (konzerva)
- čedar
- sůl
Recept:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- Troubu rozehřejte na 220 °C.
- V hrnci rozehřejte máslo, zasypte moukou a umíchejte jíšku. Postupně po malých dávkách zašlehávejte 600 ml mléka tak, aby vznikla hladká omáčka. Chvíli ji povařte, odstavte z plotny a vmíchejte do ní 1 lžičku hořčice.
- Uvařené scezené těstoviny přidejte k omáčce, vhoďte k ní 4 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka, kukuřici, mražený hrášek, tuňáka a promíchejte.
- Celou směs dejte do zapékací mísy, posypte čedarem a nechte zapéct na 10–15 minut.
- Dobrou chuť!
5. Těstovinové chipsy
Ingredience:
- těstoviny
- olivový olej
- kurkuma či jiné oblíbené koření
Recept:
- Těstoviny vhoďte do horkovzdušné fritézy či na plech a nechte po dobu 20 minut zapéct.
- Chipsy můžete posypat sýrem.
- Dobrou chuť!
6. Špagety carbonara
Vhodné i pro začátečníky nebo jako oběd na poslední chvíli. K jejich přípravě není zapotřebí mnoho ingrediencí, stačí pouze, aby byly kvalitní.
Ingredience:
- těstoviny spaghetti
- pancetta nebo guanciale
- parmazán 50 g + k podávání
- 3 ks žloutky
- máslo
- olivový olej
- sůl a černý pepř
Recept:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, parmazán nastrouhejte najemno a prošlehejte se žloutky. Do této směsi přilijte 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte máslo s lžičkou olivového oleje a dejte opéct slaninu.
- Když je slanina křupavá, můžete těstoviny slít, ale vodu z nich nevylévejte.
- Špagety přihoďte na pánev společně s jednou naběračkou vody a promíchejte.
- Po minutě pánev odstavte a nechte vychladnout, aby se vajíčka neuvařila.
- Jakmile začnou těstoviny stydnout, vlijte do nich žloutkovou směs a naposledy promíchejte.
- Každou porci posypte parmezánem a podávejte.
- Dobrou chuť!
7. Rýžové nudle s tofu
Ingredience:
- Rýžové nudle
- Mrkev
- Pórek
- Čínské zelí
- Tofu
- Slunečnicový olej
- Sójová omáčka
- Koření dle chuti (grilovaná zelenina, grilovací)
- Jarní cibulka
- Bambusové výhonky
Recept:
- Nastrouhejte mrkev, na kousky nakrájejte pórek, jarní cibulku a čínské zelí společně s tofu.
- Jako první na oleji ve woku osmažte tofu, které okořeňte, aby mělo lepší chuť. Pokud se vám chce, můžete ho i namarinovat.
- Nyní začněte vařit nudle, jejichž příprava trvá pár minut.
- Přisypejte mrkev, pórek, zelí a pár bambusových výhonků, které zakápněte sójovou omáčkou.
- Do celé směsi přidejte uvařené rýžové nudle a promíchejte.
- Dobrou chuť!
Na závěr
Rychlé a chutné – takové jídlo chce prostě každý. Připravte doma jednu z těchto výborných pochutin a užijte si těstoviny na všechny možné způsoby.