Domů » Šťáva z řapíkatého celeru a 5 nesporných benefitů

Šťáva z řapíkatého celeru a 5 nesporných benefitů

autor Sandra.J
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentář
Šťáva z řapíkatého celeru

Šťáva z řapíkatého celeru se v posledních letech stala populárním nápojem mezi příznivci zdravé výživy a detoxikace organismu. Tento trend se rozšířil zejména díky sociálním sítím a influencerům, kteří opěvují její údajné léčebné účinky. Přestože o její blahodárné vlastnosti probíhají debaty, mnoho odborníků i uživatelů potvrzuje, že pravidelná konzumace může mít pozitivní vliv na zdraví.

1. Detoxikace organismu a podpora trávení

Jedním z hlavních benefitů šťávy z řapíkatého celeru je její schopnost pomáhat detoxikovat organismus. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů, především vitamínu C a draslíku, podporuje celerová šťáva čištění jater a ledvin. Tato detoxikace může vést k lepšímu trávení a rychlejšímu vylučování škodlivých látek z těla.

Řapíkatý celer je bohatý na vlákninu, která přispívá ke zdraví střev a zlepšuje peristaltiku, tedy pohyb střevních stěn. Pravidelné pití celerové šťávy může zmírnit problémy, jako jsou zácpa, nadýmání nebo jiné zažívací potíže.

Jak celerová šťáva ovlivňuje trávení:

  • Podpora produkce žaludečních šťáv – Enzymy obsažené v celeru podporují tvorbu žaludečních šťáv, což napomáhá lepšímu trávení bílkovin a tuků.
  • Prevence zánětů v trávicím traktu – Protizánětlivé látky v celeru mohou zmírnit podráždění žaludku a střev, což je důležité pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku nebo gastritidou.
Šťáva z řapíkatého celeru ovlivňuje trávení

🎓 Zajímavosti: Šťávu z řapíkatého celeru miluje nejedna celebrita. Anthony William označil šťávu z řapíkatého celeru za zázračný a nejúčinnější lék na vše už v r. 1975.  Mimo to, řecký lékař Hippokrates už roku 370 před naším letopočtem předepisoval celerovou šťávu k léčbě nervových poruch.

2. Snižování krevního tlaku

Jedním z nejlépe zdokumentovaných benefitů šťávy z řapíkatého celeru je její pozitivní vliv na snižování krevního tlaku. Celer obsahuje fytochemikálie nazývané ftalidy, které mají schopnost uvolňovat svalstvo kolem cév, čímž zlepšují průtok krve a snižují tlak na cévní stěny.

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace celerové šťávy může vést k dlouhodobému snižování krevního tlaku, což je klíčové pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou srdeční infarkt nebo mrtvice.

Hlavní mechanismy účinku celeru na krevní tlak:

  • Relaxace cév – Ftalidy v celeru uvolňují napětí v cévních stěnách, čímž umožňují lepší průtok krve a snižují tlak.
  • Zvýšení diurézy – Díky obsahu draslíku funguje celer jako přirozené diuretikum, což pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody a sodíku, které mohou zvyšovat krevní tlak.
Šťáva z řapíkatého celeru snižuje krevní tlak

3. Protizánětlivé účinky

Záněty jsou kořenem mnoha chronických nemocí, jako je artritida, astma, srdeční choroby nebo rakovina. Šťáva z řapíkatého celeru je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, polyfenoly a vitamín C, které mohou pomáhat tělu bojovat proti zánětům.

Díky svým protizánětlivým vlastnostem může celerová šťáva přispívat ke snížení bolesti a ztuhlosti kloubů, zlepšení funkce imunitního systému a prevenci degenerativních onemocnění. Lidé trpící chronickými zánětlivými stavy často hlásí zmírnění příznaků po pravidelném pití celerové šťávy.

Zdravotní přínosy spojené s protizánětlivými vlastnostmi celeru:

  • Snížení hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) – Tento protein je indikátorem zánětů v těle, a bylo prokázáno, že šťáva z celeru pomáhá snižovat jeho hladinu.
  • Prevence chronických onemocnění – Díky potlačení zánětlivých procesů může celerová šťáva přispět k prevenci vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.
Šťáva z řapíkatého celeru má protizánětlivé účinky

4. Posílení imunitního systému

Šťáva z řapíkatého celeru je bohatá na vitamíny a minerály, které jsou klíčové pro správnou funkci imunitního systému. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je nezbytný pro tvorbu bílých krvinek, jež jsou hlavní obranou těla proti infekcím.

Dalšími důležitými živinami obsaženými v celerové šťávě jsou vitamín A, železo a zinek, které přispívají k posílení imunity a ochraně těla před virovými a bakteriálními infekcemi. Pravidelné pití celerové šťávy může zlepšit schopnost těla bránit se proti nemocem a zrychlit zotavení po nemoci.

Významné živiny pro imunitní systém obsažené v celeru:

  • Vitamín C – Zvyšuje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  • Vitamín A – Podporuje zdraví sliznic, což je důležité pro prevenci infekcí dýchacích cest.

5. Hydratace a podpora zdraví pokožky

Řapíkatý celer obsahuje vysoké množství vody (až 95 %), což z něj činí vynikající prostředek pro hydrataci organismu. Když pijeme šťávu z řapíkatého celeru, dodáváme tělu nejen potřebné tekutiny, ale i důležité elektrolyty, jako je draslík, sodík a hořčík, které pomáhají udržovat rovnováhu tekutin v těle.

Dobrá hydratace je klíčová pro zdraví pokožky. Pokožka, která dostává dostatek tekutin, je hladká, pružná a lépe chrání tělo před vnějšími vlivy. Kromě toho antioxidanty obsažené v celerové šťávě pomáhají bojovat proti volným radikálům, které způsobují předčasné stárnutí pleti. Lidé, kteří pravidelně pijí šťávu z celeru, často hlásí zlepšení kvality pleti, méně akné a zářivější pleť.

Hydratace a její vliv na zdraví pokožky:

  • Zlepšení elasticity pokožky – Pravidelná hydratace z celerové šťávy podporuje tvorbu kolagenu, což zlepšuje pružnost pleti a předchází tvorbě vrásek.
  • Detoxikace pleti – Hydratace a obsah antioxidantů pomáhají čistit pleť od toxinů, které mohou způsobovat akné a další kožní problémy.
Řapíkatý celer obsahuje vysoké množství vody

Závěr

Šťáva z řapíkatého celeru je skutečně jedinečný nápoj, který nabízí širokou škálu zdravotních benefitů. Od podpory trávení a detoxikace, přes snižování krevního tlaku až po posílení imunitního systému a zlepšení kvality pokožky – pravidelná konzumace celerové šťávy může mít výrazně pozitivní vliv na celkové zdraví.

Je však důležité připomenout, že stejně jako u každé potraviny nebo nápoje, i zde platí, že nic by se nemělo přehánět. Nadměrná konzumace může vést k nerovnováze elektrolytů nebo jiným nežádoucím účinkům. Proto je ideální začít s malými dávkami a pozorovat, jak tělo reaguje. Ve spojení s vyváženou stravou a zdravým životním stylem může šťáva z řapíkatého celeru být skvělým doplňkem pro podporu zdraví a vitality.

💡 Tip: Zajímá vás, co je pro vaše tělo prospěšné? Přečtěte si také článek: Vajíčka: Vědci odhalili jejich přínos pro zdraví.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz