Domů » Top 10: Recepty na nepečené vánoční cukroví

Top 10: Recepty na nepečené vánoční cukroví

od Eliška Vachková

Letos se z nějakého důvodu potřebujete pečenému cukroví vyhnout? Není čas, nebaví vás to nebo vám nechutná. Vyzkoušejte 10 receptů, které vás příjemně překvapí a možná i předčí pečenou verzi.

V čem je nepečené cukroví lepší

Jak už jsme si řekli, nepečené cukroví je rychlejší a je možné ho tak připravovat na poslední chvíli. Hravě ho zvládne opravdu každý, nemusíte mít strach, že se vaše děti spálí, a rozhodně je to bude bavit. Recept se obejde bez pšeničné mouky, proto je vhodný pro celiaky (intolerance na lepek). Další výhodou je také to, že okamžitě vidíte, zda se vám cukroví povedlo či ne. V případě nutnosti přidáte určitou ingredienci, abyste vyvážili chuť nebo konzistenci. Nečekáte, jak bude výsledek vypadat po tom, co ho dáte do trouby.

Nepečené cukroví bývá ve většině případech zdravější. Když si najdete recepty přímo na zdravé verze vánočního pečení, je to pečení bez mouky a trouby. V dnešním článku najdete jak klasické cukroví, tak i jeho zdravější varianty pro ty, kteří si chtějí držet štíhlou linii i přes svátky.

Top 10: Nepečené vánoční cukroví

1.Vosí hnízda

Klasika, která nikdy neomrzí. Co na ně budeme potřebovat?

  • 250 g piškotů
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 20 g kakaa
  • 1 žloutek
  • 5 lžic rumu
  • ½ d l mléka (cca)
  • Náplň:
  • cca 1/2 dl vaječného likéru
  • 3 lžíce rumu
  • sušené mléko podle potřeby
  • Podklad:
  • cca 40 piškotů
  • rum

Postup:

  1. Nastrouháme si najemno piškoty. Do mísy dáme změklé máslo, kakao, oba druhy cukru a propracujeme vařečkou. Na vál nasypeme nastrouhané piškoty, přidáme k nim propracovanou máslovou směs, žloutek, rum a mléko dle potřeby. Vše pořádně propracujeme rukama. Hotové těsto zabalíme do fólie a odložíme asi na hodinu do lednice.
  2. Mezitím, co nám těsto chladne, si připravíme krém. Do mixéru nalijeme vaječný likér, rum, sušené mléko a rozmixujeme. Krém by měl mít polotekutou konzistenci.
  3. A jdeme na plnění. Připravíme si formičku, kterou vysypeme moučkovým cukrem, aby se těsto nelepilo. Dovnitř vmáčkneme těsto a doprostřed uděláme dírku. Hnízdo vyklopíme z formičky, potřeme piškot trochou rumu a do důlku nalijeme náplň. Potřený piškot přilepíme zespoda a vosí hnízdo je na světě! Na závěr je nechte ještě nějakou dobu v lednici ztuhnout.

2. Vánoční čokoládové koule

Nevšední cukroví, které ostatní překvapí by se mohlo hodit, co říkáte? Připravte si:

  • 1 balíček dortových oplatků
  • 250 g másla
  • 300 g mletého cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 20 g kakaa
  • 5 PL rumu
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Vezměte si dvě mísy. Do jedné z nich nalámejte oplatky a do druhé utřete máslo, cukr, ořechy a rum.
  2. Obě směsi spojte a vytvarujte z nich kuličky.
  3. Kuličky dejte nejméně na hodinu zchladnout do lednice a po vyndání je polejte čokoládou.
  4. Máme hotovo!
cukroví čokoládové koule

3. Bezlepkové preclíky s arašídovým krémem

Přesouváme se k něčemu, co ocení lidé, kteří si jen tak cukroví v každé domácnosti dát nemohou. Pokud víte, že k vám na návštěvu přijde někdo s celiakií, udělejte radost nejen jemu těmito preclíky.

Budete potřebovat:

  • 2 balení preclíčků od Schär
  • 1/2 menší sklenice arašídového másla
  • 4 PL moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • čokoládovou polevu
  • mořskou sůl

Postup:

  1. Vytvoříme si krém z arašídového másla, cukru a másla. Naplníme jím zdobící pytlík a dáme odpočinout do lednice.
  2. Někam, kde nám to nebude klouzat, rozložíme preclíky a na ně naneseme krém. Přiklopíme druhý preclík a takto dáme opět ztuhnout.
  3. Rozpustíme čokoládovou polevu (nebo si uděláme vlastní pomocí čokolády a másla) a preclíky jí pokapeme. Na závěr posypeme mořskou solí a dáme ještě na závěr zchladnout.

4. Kokosové kuličky

Kdo by nemiloval Raffaello? Nekupujte je v obchodě, ale vytvořte si vlastní. Připravte si:

  • 150 g másla
  • 250 g moučkové cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g kokosu
  • 0,5 konzervy Salka
  • celé loupané mandle
  • kokos na obalení

Postup:

  1. Začneme rozpuštěním másla s cukrem ve vodní lázni. Směs necháme vychladnout. Přilijeme půlku Salka s kokosem a promícháme. Aby se nám s hmotou lépe pracovalo, dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
  2. Nyní nás čeká tvoření kuliček. Vezmeme si kousek hmoty, dovnitř dáme mandli a vytvarujeme kuličku. Tu poté obalíme v kokosu a vložíme do košíčku. A je to!
cukroví kokosové kuličky

5. Datlové kuličky

Jeden ze zdravých receptů, na kterém si přesto pochutnáte. Ingredience:

  • 20 datlí bez jader
  • 100 g vlašských jader
  • 100 g mandlí loupaných
  • voda na zalití ořechů a datlí
  • 50 g strouhaného kokosu
  • dužina z vanilkového lusku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce arašídového másla
  • Na obalení:
  • 3 lžíce kakaa
  • 4-5 lžic strouhaného kokosu
  • 4-5 lžic pistáciových jader loupaných
  • 4-5 lžic vlašských jader
  • 4-5 lžic (20 g) lyofilizované/mrazem sušených malin 

Postup:

  1. Mandle a ořechy namočíme do vody a necháme 4 hodiny nebo klidně přes noc namáčet. Po procesu je propláchneme a slijeme.
  2. To samé uděláme i s datlemi v jiné nádobě po dobu 4 hodin.
  3. Mandle, ořechy a datle rozmixujeme společně s ostatními ingrediencemi do vláčného těsta.
  4. Připravíme si suroviny na obalení, které záleží čistě na vás podle toho, co máte rádi. Z těsta vymodelujete kuličku, obalíte ji a hotové cukroví skladujete v lednici.

6. Čokoládové košíčky s oříškovým máslem

Jste fanouškem čokolády a oříškových másel? Tak to pro vás bude následující recept nebe v hubě. Budete potřebovat:

  • 120g hořké čokolády
  • 12 čajových lžiček oříškového másla (doporučuje se mandlové)
  • Plátky mandlí, lyofilizované maliny na dozdobení

Postup:

  1. Hořkou čokoládu necháme na mírném plamenu rozpustit. Polovinou naplníme muffinové košíčky a dáme zmrznout na 30 minut do mrazáku.
  2. Vyndáme a naneseme 2 lžičky oříškového másla. Opět zalijeme čokoládou, dozdobíme mandlemi či malinami a necháme ještě hodinu ztuhnout v mrazáku.
cukroví čokoládové košíčky

7. Datle s arašídovým máslem a se solí

Zní to zajímavě, že? Je to výborná zdravá pochoutka, které prostě neodoláte! Spojení sladkých a slaných chutí funguje vždy. Budete potřebovat:

  • Datle
  • Arašídové máslo
  • Sůl
  • Čokoládu

Postup:

  1. Doporučuji si koupit datle bez pecek, ušetříte tím spoustu práce. Pokud máte datle peckové, nic se neděje, ale budete je muset vypeckovat.
  2. Datli vevnitř naplníte máslem, v hrnci si rozpustíte čokoládu, pokapete ji navrch datlí a zasypete trochou soli. Dáte na pár hodin do lednice, dokud cukroví neztuhne.
  3. Šíleně sladkou pochoutku vybalancuje sůl, která vás ve spojení s čokoládou a arašídovou máslem překvapí.

8. Ovesné košíčky s nutellou

Pokud byste rádi hřešili, ale se zdravou mírou, udělejte si ovesné košíčky s nutellou. Nutellu můžete také vyměnit za Natunetu, která je její zdravější verzí. Najdete ji na internetu. Co bude potřeba:

  • 55g ovesné mouky
  • 4 polévkové lžíce arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 8 čajových lžiček Nutelly

Postup:

  1. V misce si smícháme ovesnou mouku, arašídové máslo, javorový sirup a kokosový olej. Vše důkladně promícháme a vzniklým těstem naplníme košíčky na muffiny tak, aby uprostřed zbylo místo na náplň.
  2. Dáme na 1 hodinu do mrazáku. Po vyndání naneseme 2 lžičky Nutelly (v případě, že chceme cukroví zdravější použijeme Natunetu) a vrátíme do mrazáku ještě na 15 minut. Skladujeme v lednici.

9. Avokádové lanýže

Opět se hodí pro zdravý životní styl, protože jejich složení je ze samých dobrých surovin. Pojďme se podívat, co budete potřebovat:

  • 1 ks avokádo
  • 130 g datle
  • 2 lžíce kakao
  • 2 lžíce kokosový olej
  • 2 lžíce kokosová mouka
  • 1 lžíce brandy
  • 1 lžička skořice – mletá
  • 0,50 lžička kardamom mletý
  • 1 špetka sůl

Postup:

  1. Rozkrojte avokádo, vyjměte pecku a odstraňte slupku. Avokádo smíchejte v mixéru s ostatními ingrediencemi, a pokud by byla směs příliš lepkavá, přidejte kokosovou mouku.
  2. Vytvarujte kuličky, které následně obalte v kakau nebo kokosu.
avokádové lanýže cukroví

10. Karamelky

Posledním receptem budou oblíbené karamelky. Připravte si:

  • 300 g cukru
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • 200 ml vody
  • Vanilkový cukr
  • Alobal

Postup:

  1. Vyložíte si plech alobalem a z cukru si na pánvi vytvoříte karamel – nasypete cukr a čekáte, než se začne nahřívat a rozpouštět. Pak ho promícháváte, aby se sjednotil do karamelu.
  2. Do horkého karamelu nalijeme vařící vodu a vaříme, dokud se voda neodpaří.
  3. Když karamel trochu vychladne, přidáme do něj máslo, smetanu a vanilkový cukr. Takto vaříme do doby, než směs zhoustne, což vychází zhruba na 20 – 30 minut.
  4. Nalejeme na plech s alobalem o vrstvě silné 1 cm. Až začne karamel tuhnout, alobal sloupneme a nakrájíme karamel na kostičky o velikosti 1.5 x 1.5 cm.
  5. Karamelky od sebe oddělíme, aby se neslepily a necháme je vychladnout.

No a máte na Vánoce vystaráno! Několik druhů vánočního cukroví se díky nepečeným variantám dá stihnout do pár hodin a rozhodně nezklamou. Vyzkoušejte jeden z receptů a usnadněte si tak letošní pečení. Také si můžete přečíst náš článek o tipech na vánoční dárky.

Články, které stojí za přečtení: