Životní stylTop články Top 10: Recepty na nepečené vánoční cukroví od Eliška Vachková 11. prosince, 2021 publikoval Eliška Vachková 11. prosince, 2021 Letos se z nějakého důvodu potřebujete pečenému cukroví vyhnout? Není čas, nebaví vás to nebo vám nechutná. Vyzkoušejte 10 receptů, které vás příjemně překvapí a možná i předčí pečenou verzi. Obsah Prohlédnout si obsah → 1 V čem je nepečené cukroví lepší 2 Top 10: Nepečené vánoční cukroví 2.1 1.Vosí hnízda 2.2 2. Vánoční čokoládové koule 2.3 3. Bezlepkové preclíky s arašídovým krémem 2.4 4. Kokosové kuličky 2.5 5. Datlové kuličky 2.6 6. Čokoládové košíčky s oříškovým máslem 2.7 7. Datle s arašídovým máslem a se solí 2.8 8. Ovesné košíčky s nutellou 2.9 9. Avokádové lanýže 2.10 10. Karamelky V čem je nepečené cukroví lepší Jak už jsme si řekli, nepečené cukroví je rychlejší a je možné ho tak připravovat na poslední chvíli. Hravě ho zvládne opravdu každý, nemusíte mít strach, že se vaše děti spálí, a rozhodně je to bude bavit. Recept se obejde bez pšeničné mouky, proto je vhodný pro celiaky (intolerance na lepek). Další výhodou je také to, že okamžitě vidíte, zda se vám cukroví povedlo či ne. V případě nutnosti přidáte určitou ingredienci, abyste vyvážili chuť nebo konzistenci. Nečekáte, jak bude výsledek vypadat po tom, co ho dáte do trouby. Nepečené cukroví bývá ve většině případech zdravější. Když si najdete recepty přímo na zdravé verze vánočního pečení, je to pečení bez mouky a trouby. V dnešním článku najdete jak klasické cukroví, tak i jeho zdravější varianty pro ty, kteří si chtějí držet štíhlou linii i přes svátky. Top 10: Nepečené vánoční cukroví 1.Vosí hnízda Klasika, která nikdy neomrzí. Co na ně budeme potřebovat? 250 g piškotů120 g cukru moučka1 vanilkový cukr60 g másla20 g kakaa1 žloutek5 lžic rumu½ d l mléka (cca)Náplň:cca 1/2 dl vaječného likéru3 lžíce rumusušené mléko podle potřebyPodklad:cca 40 piškotůrumPostup: Nastrouháme si najemno piškoty. Do mísy dáme změklé máslo, kakao, oba druhy cukru a propracujeme vařečkou. Na vál nasypeme nastrouhané piškoty, přidáme k nim propracovanou máslovou směs, žloutek, rum a mléko dle potřeby. Vše pořádně propracujeme rukama. Hotové těsto zabalíme do fólie a odložíme asi na hodinu do lednice.Mezitím, co nám těsto chladne, si připravíme krém. Do mixéru nalijeme vaječný likér, rum, sušené mléko a rozmixujeme. Krém by měl mít polotekutou konzistenci.A jdeme na plnění. Připravíme si formičku, kterou vysypeme moučkovým cukrem, aby se těsto nelepilo. Dovnitř vmáčkneme těsto a doprostřed uděláme dírku. Hnízdo vyklopíme z formičky, potřeme piškot trochou rumu a do důlku nalijeme náplň. Potřený piškot přilepíme zespoda a vosí hnízdo je na světě! Na závěr je nechte ještě nějakou dobu v lednici ztuhnout.2. Vánoční čokoládové koule Nevšední cukroví, které ostatní překvapí by se mohlo hodit, co říkáte? Připravte si: 1 balíček dortových oplatků250 g másla300 g mletého cukru100 g mletých ořechů20 g kakaa5 PL rumučokoládová polevaPostup: Vezměte si dvě mísy. Do jedné z nich nalámejte oplatky a do druhé utřete máslo, cukr, ořechy a rum. Obě směsi spojte a vytvarujte z nich kuličky.Kuličky dejte nejméně na hodinu zchladnout do lednice a po vyndání je polejte čokoládou.Máme hotovo! 3. Bezlepkové preclíky s arašídovým krémem Přesouváme se k něčemu, co ocení lidé, kteří si jen tak cukroví v každé domácnosti dát nemohou. Pokud víte, že k vám na návštěvu přijde někdo s celiakií, udělejte radost nejen jemu těmito preclíky. Budete potřebovat: 2 balení preclíčků od Schär1/2 menší sklenice arašídového másla4 PL moučkového cukru100 g změklého máslačokoládovou polevumořskou sůlPostup: Vytvoříme si krém z arašídového másla, cukru a másla. Naplníme jím zdobící pytlík a dáme odpočinout do lednice. Někam, kde nám to nebude klouzat, rozložíme preclíky a na ně naneseme krém. Přiklopíme druhý preclík a takto dáme opět ztuhnout.Rozpustíme čokoládovou polevu (nebo si uděláme vlastní pomocí čokolády a másla) a preclíky jí pokapeme. Na závěr posypeme mořskou solí a dáme ještě na závěr zchladnout.4. Kokosové kuličky Kdo by nemiloval Raffaello? Nekupujte je v obchodě, ale vytvořte si vlastní. Připravte si: 150 g másla250 g moučkové cukru1 vanilkový cukr120 g kokosu0,5 konzervy Salkacelé loupané mandlekokos na obaleníPostup: Začneme rozpuštěním másla s cukrem ve vodní lázni. Směs necháme vychladnout. Přilijeme půlku Salka s kokosem a promícháme. Aby se nám s hmotou lépe pracovalo, dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.Nyní nás čeká tvoření kuliček. Vezmeme si kousek hmoty, dovnitř dáme mandli a vytvarujeme kuličku. Tu poté obalíme v kokosu a vložíme do košíčku. A je to! 5. Datlové kuličky Jeden ze zdravých receptů, na kterém si přesto pochutnáte. Ingredience: 20 datlí bez jader100 g vlašských jader100 g mandlí loupanýchvoda na zalití ořechů a datlí50 g strouhaného kokosudužina z vanilkového lusku2 lžíce kakaa1 lžička perníkového koření2 lžíce kokosového oleje2 lžíce arašídového máslaNa obalení:3 lžíce kakaa4-5 lžic strouhaného kokosu4-5 lžic pistáciových jader loupaných4-5 lžic vlašských jader4-5 lžic (20 g) lyofilizované/mrazem sušených malin Postup: Mandle a ořechy namočíme do vody a necháme 4 hodiny nebo klidně přes noc namáčet. Po procesu je propláchneme a slijeme.To samé uděláme i s datlemi v jiné nádobě po dobu 4 hodin. Mandle, ořechy a datle rozmixujeme společně s ostatními ingrediencemi do vláčného těsta.Připravíme si suroviny na obalení, které záleží čistě na vás podle toho, co máte rádi. Z těsta vymodelujete kuličku, obalíte ji a hotové cukroví skladujete v lednici. 6. Čokoládové košíčky s oříškovým máslem Jste fanouškem čokolády a oříškových másel? Tak to pro vás bude následující recept nebe v hubě. Budete potřebovat: 120g hořké čokolády12 čajových lžiček oříškového másla (doporučuje se mandlové)Plátky mandlí, lyofilizované maliny na dozdobeníPostup: Hořkou čokoládu necháme na mírném plamenu rozpustit. Polovinou naplníme muffinové košíčky a dáme zmrznout na 30 minut do mrazáku. Vyndáme a naneseme 2 lžičky oříškového másla. Opět zalijeme čokoládou, dozdobíme mandlemi či malinami a necháme ještě hodinu ztuhnout v mrazáku. 7. Datle s arašídovým máslem a se solí Zní to zajímavě, že? Je to výborná zdravá pochoutka, které prostě neodoláte! Spojení sladkých a slaných chutí funguje vždy. Budete potřebovat: DatleArašídové másloSůlČokoláduPostup: Doporučuji si koupit datle bez pecek, ušetříte tím spoustu práce. Pokud máte datle peckové, nic se neděje, ale budete je muset vypeckovat.Datli vevnitř naplníte máslem, v hrnci si rozpustíte čokoládu, pokapete ji navrch datlí a zasypete trochou soli. Dáte na pár hodin do lednice, dokud cukroví neztuhne. Šíleně sladkou pochoutku vybalancuje sůl, která vás ve spojení s čokoládou a arašídovou máslem překvapí.8. Ovesné košíčky s nutellou Pokud byste rádi hřešili, ale se zdravou mírou, udělejte si ovesné košíčky s nutellou. Nutellu můžete také vyměnit za Natunetu, která je její zdravější verzí. Najdete ji na internetu. Co bude potřeba: 55g ovesné mouky4 polévkové lžíce arašídového másla2 polévkové lžíce javorového sirupu1 polévková lžíce kokosového oleje8 čajových lžiček NutellyPostup: V misce si smícháme ovesnou mouku, arašídové máslo, javorový sirup a kokosový olej. Vše důkladně promícháme a vzniklým těstem naplníme košíčky na muffiny tak, aby uprostřed zbylo místo na náplň. Dáme na 1 hodinu do mrazáku. Po vyndání naneseme 2 lžičky Nutelly (v případě, že chceme cukroví zdravější použijeme Natunetu) a vrátíme do mrazáku ještě na 15 minut. Skladujeme v lednici.9. Avokádové lanýže Opět se hodí pro zdravý životní styl, protože jejich složení je ze samých dobrých surovin. Pojďme se podívat, co budete potřebovat: 1 ks avokádo130 g datle2 lžíce kakao2 lžíce kokosový olej2 lžíce kokosová mouka1 lžíce brandy1 lžička skořice – mletá0,50 lžička kardamom mletý1 špetka sůlPostup: Rozkrojte avokádo, vyjměte pecku a odstraňte slupku. Avokádo smíchejte v mixéru s ostatními ingrediencemi, a pokud by byla směs příliš lepkavá, přidejte kokosovou mouku.Vytvarujte kuličky, které následně obalte v kakau nebo kokosu. 10. Karamelky Posledním receptem budou oblíbené karamelky. Připravte si: 300 g cukru1 lžíce másla200 ml smetany200 ml vodyVanilkový cukrAlobalPostup: Vyložíte si plech alobalem a z cukru si na pánvi vytvoříte karamel – nasypete cukr a čekáte, než se začne nahřívat a rozpouštět. Pak ho promícháváte, aby se sjednotil do karamelu.Do horkého karamelu nalijeme vařící vodu a vaříme, dokud se voda neodpaří. Když karamel trochu vychladne, přidáme do něj máslo, smetanu a vanilkový cukr. Takto vaříme do doby, než směs zhoustne, což vychází zhruba na 20 – 30 minut.Nalejeme na plech s alobalem o vrstvě silné 1 cm. Až začne karamel tuhnout, alobal sloupneme a nakrájíme karamel na kostičky o velikosti 1.5 x 1.5 cm. Karamelky od sebe oddělíme, aby se neslepily a necháme je vychladnout.No a máte na Vánoce vystaráno! Několik druhů vánočního cukroví se díky nepečeným variantám dá stihnout do pár hodin a rozhodně nezklamou. Vyzkoušejte jeden z receptů a usnadněte si tak letošní pečení. Také si můžete přečíst náš článek o tipech na vánoční dárky. recepty 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Eliška Vachková Protože ráda dělám více věcí najednou, i má práce není jednostranná. Věnuji se copywritingu, tvorbě videí, doučování angličtiny a všemu, co mi jen trochu dává smysl a baví mě to. Myslím, že život nabízí hodně a je škoda toho nevyužít. Ráda píši hlavně o životním stylu, protože obsahuje mnoho témat, která se týkají nás všech. Předchozí článek 12 Znaků: Jak poznat psychopata? Následující článek Otázky s předpokladem: Co to je a jak na ně reagovat Články, které stojí za přečtení: Jak přitáhnout peníze a hojnost do svého života? Jaký vybrat dárek pro muže k výročí? Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů? 10 životních mouder, které se můžeme naučit od dětí TOP 10: Nejslavnější citáty o přátelství Blue chips aneb Rolls Royce mezi akciemi