Znáte to, konečně jste se odhodlali k tomu, abyste shodili ta přebytečná kila, která se za nějakou dobu nashromáždila. To ovšem znamená omezit svá oblíbená, ne zrovna dietní jídla. Neztrácejte hlavu, co takhle je zkusit udělat zdravějším způsobem, který vaší postavě neublíží? Už jste vyzkoušeli palačinky nabité proteinem?
Obsah článku
Proč palačinky s přídavkem proteinu?
Pokud patříte mezi ty, kteří se zajímají o zdravé stravování, určitě jste zaznamenali, že se v mnoha produktech vyskytuje protein. A co to vlastně ten protein je? Jedná se o bílkovinu, která je základní stavební látkou všech buněk živých organismů. Svůj význam má především při budování svalů a pro správnou funkci imunity.
Potraviny obsahující protein:
- maso (zejména hovězí a kuřecí)
- mléčné výrobky (tvaroh, řecký jogurt, cottage)
- vaječné bílky
- luštěniny (cizrna, čočka, hrách)
- obiloviny a ořechy (ovesné vločky, pohanka, pistácie, mandle)
Anebo si můžete pořídit proteinové prášky, které využívají zejména sportovci kvůli zvýšenému příjmu bílkovin. Nikde však není psáno, že se nemůžou využít i v „obyčejné“ kuchyni. Vyrábějí se v mnoha chuťových provedeních.
Co se týče palačinek, abyste z nich udělali dietnější a proteiny nabitou chuťovku, která mimo jiné také skvěle zasytí, můžete využít bílky, mléčné výrobky, obiloviny s ořechy i proteinový prášek.
1. Tvarohové palačinky (cca 2–3 ks)
Palačinky plné bílkovin, které neobsahují mouku? Ano, i takové palačinky se pomocí tvarohu a pár dalších surovin dají vykouzlit, a ještě k tomu si na nich pochutnáte s úsměvem.
Potřebujete:
- 1 vejce
- 2 lžíce měkkého tvarohu z vaničky
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 60 ml mléka
- špetka citronové kůry
V mléce pořádně vymíchejte tvaroh s pudinkem. Pak přidejte vejce, citronovou kůru a vyšlehejte dohladka.
Při smažení si dejte pozor, palačinky jsou velmi křehké, takže mají tendenci se trhat. Smažte je na kapce oleje z obou stran hezky dozlatova. Poté můžete podávat s oblíbenou náplní.
🥞 Tip: Určitě znáte klasiku v podobě palačinek s marmeládou. Zkuste je potřít navíc i arašídovým máslem. Spojení těchto svou nátěrek vytváří úžasnou chuťovou slast.
2. Palačinky bez vajec (2 ks)
I bez vajec se dají připravit výborné palačinky. Sice těsto nebude mít typickou „nažloutlou“ barvu, ale usmažené budou vypadat i chutnat stále stejně dobře. Navíc díky obsahu špaldové mouky budou pro tělo mnohem přínosnější.
Potřebujete:
- 50 g špaldové mouky
- 120 ml mléko
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička erythritolu (nebo jiného sladidla)
- špetka soli
Mouku si prosejte přes sítko do misky, aby vám potom v těstě nevznikly hrudky. Přidejte k ní kypřící prášek. Pak přilijte mléko, vmíchejte cukr se špetkou soli a vyšlehejte do jemného palačinkového těsta.
Poté palačinky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Podávejte s náplní podle vašich chuťových preferencí. Můžete je dozdobit kousky oblíbeného ovoce a posypat nadrcenými oříšky, abyste jim dodali ještě víc živin a lepší chuť.
3. Banánové palačinky s řeckým jogurtem (2 ks)
K tomuto receptu se parádně hodí zralejší banány, které jsou měkčí a sladší. Zbytečně neskončí v koši, protože takové banány nejsou velkým lákadlem k samotnému snězení. V palačinkách ale jejich chuť skvěle vynikne.
Potřebujete:
- 1 velký banán
- 2 vejce
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 50 g mletých ovesných vloček
- 1 lžička skořice
- případně mléko na zředění
Banán rozmačkejte pomocí vidličky v misce. Pak k němu přidejte zbytek ingrediencí a vyšlehejte do palačinkového těsta. Pokud by těsto bylo příliš husté, zřeďte trochou mléka. Smažte na kapce oleje z obou stran a můžete podávat.
🥞 Tip: Pořádáte snídaňové „švédské stoly“? Vyzkoušejte k hodovému menu připravit také zdravé lívance, cupcakes nebo oblíbené druhy smoothie drinků.
4. Proteinové palačinky (2–3 ks)
Použití ochuceného proteinového prášku má tu výhodu, že už je sladký, takže nemusíte přidávat žádný cukr a palačinky budou mít skvělou chuť. Ještě k tomu jim dodá pěknou dávku bílkovin.
Potřebujete:
- 30 g oblíbeného proteinového prášku (1 odměrka)
- 70 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 200 ml vody nebo mléka
Rozšlehejte si vajíčko, přidejte k němu protein a společně vymíchejte. Pak dodejte vločky a vodu nebo mléko. Smažte na mírném plamenu s kapkou oleje.
🥞 Tip: Můžete vyzkoušet už hotové proteinové směsi s různými příchutěmi na palačinky a nepoužívat tak obyčejný protein. U těchto směsí nejsou třeba ani ovesné vločky.
5. Palačinky z cottage sýru (2–3 ks)
Možná vám cottage sýr ve spojení s palačinkami zní jako zvláštní kombinace, ale věřte, že se jedná o opravdovou dobrotu. Jako bonus vás pořádně zasytí a dodá potřebné živiny.
Potřebujete:
- 70 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 50 g cottage sýru
- 50 ml mléka
Mouku smíchejte s cottage sýrem, vejcem a mlékem do palačinkového těsta. Nechejte ho chvíli odpočinout a poté smažte na mírném ohni s kapkou oleje z obou stran. Podávejte s náplní, kterou máte rádi.
🥞 Tip: Vyzkoušejte palačinky na slaný způsob. Místo sladké náplně pomažte palačinky kečupem, poklaďte šunkou, sýrem a srolujte. Ideální volba pro milovníky slaných jídel.
Při zdravém stravování se nemusíte vzdávat svých oblíbených „prasáren“. Stačí pozměnit pár ingrediencí a vykouzlíte si výživnou a dietní mňamku, která chutná také skvěle. Nebojte se a zkoušejte obměny. Uvidíte, že tělo vám poděkuje a chutě budou uspokojeny.