Díky své přirozené sladkosti a jemnosti dodává banán příjemnou chuť a neodolatelnou texturu mnoha pokrmům. Navíc se jedná o velmi zdraví prospěšné ovoce, které se pyšní svým bohatstvím na spoustu živin.
Banán si vychutnejte klidně jen tak samotný, ale můžete vyzkoušet i mnoho lahodných receptů, které vám vykouzlí zajímavější snídani či svačinu. Pokud tedy hledáte nějaké chutné pokrmy, v nichž využijete toto ovoce, tyto tipy stojí za ochutnávku. Věřím, že si je zamilujete.
Obsah článku
Banán v hlavní roli
Najde se spousta úžasných receptů, do kterých se hodí již hnědnoucí banány. Byla by obrovská škoda je nechat zkazit, lze je využít do různých moučníků, neboť je skvěle osladí a zvláční.
A nejbojte, přezrálé banány jsou naprosto bezpečné ke konzumaci. Slupka může změnit barvu (viditelné hnědé skvrny), ale vnitřek banánu se stále dá jíst – bude jen sladší a měkčí. Není tedy důvod nechat přezrálé banány promarnit, ale naopak využít je, protože se více hodí k tvoření.
Obyčejný banán tedy klidně snězte samotný, dokud je přiměřeně zralý. Ty přezrálejší využijte v kuchyni pro různé moučníky, dezerty, buchty a jiné dobroty.
1. Banánové ovesné sušenky
Jestli patříte mezi milovníky sušenek, musíte vyzkoušet tento jednoduchý a rychlý recept na jejich zdravou verzi s banánem. Kromě dospělých si si na ní pochutnají i děti. A využijete ji jako zdravou svačinu klidně i na cesty. Nebo sušenky můžete umístit do pěkné dózy a stylový dárek máte na světe.
Potřebujete
- 3 zralé banány,
- 200 g jemných ovesných vloček,
- 1 lžíce oříškového másla,
- 2 lžičky skořice.
Vidličkou rozmačkejte banány a smíchejte je s ovesnými vločkami, oříškovým máslem a skořicí tak, aby vznikla hustá hmota. Nechte ji cca 15 minut odstát.
Plech vyložte pečicím papírem a tvarujte sušenky. Pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut do zezlátnutí.
Sušenky můžete vylepšit kousky čokolády, kakaem, vanilkou, kokosem, ve verzi pro dospělé protein pro přidání bílkovin či přidejte cokoliv jiného.
💡 Tip: Banán je velmi oblíbeným ovocem u dětí. Zkuste je zapojit do kuchtění v kuchyni a vytvořit s nimi vytvořit nějaká chutná, zdravá jídla.
2. Banánoví šneci z tortilly
Z tortill se dá vymyslet ledacos, a to naslano i nasladko. Vyzkoušejte třeba tyto banánové šneky z tortilly. Máte je hotové za chviličku a jedná se o báječnou dobrotu, která uspokojí vaše chutě a potěší i návštěvu.
Potřebujete
- tortilly,
- oříškové máslo dle vlastní chuti,
- banány,
- hořkou čokoládu (alespoň 70 % kakaa) s lžičkou kokosového oleje na potření.
Tortilly pomažte oříškovým máslem, do každé vložte jeden banán a smotejte. Potřete ji rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem. Klidně ještě tortilly posypejte strouhaným kokosem či drcenými oříšky. Nechte je ztuhnout v lednici (pokud se už nemůžete dočkat, pro rychlejší ztuhnutí je vložte na pár minutek do mrazáku).
Poté nakrájejte na plátky a můžete si vychutnat sladké šneky.
3. Overnight oats s čokoládou a banánem
Co takový zdravý dezert obsahující banán, který ani není nutné složitě připravovat? To zní báječně. Lidé si overnight oats neboli ovesné vločky přes noc často připravují k snídani, když nemají příliš času na ranní vytváření v kuchyni. Večer stačí jen vše smíchat, nechat do rána v ledničce a poté si vychutnat výtečnou snídani.
Potřebujete
- 50 g ovesných vloček,
- mléko na zalití,
- 1 lžíci mletých lněných či chia semínek (lze vynechat),
- kakao, skořici podle chuti,
- 20 g ořechového másla podle vlastního výběru,
- 1 banán.
Večer předem smíchejte v uzavíratelné nádobě ovesné vločky se semínky, kakaem, skořicí a ořechovým máslem. Vše zalijte mlékem, promíchejte, uzavřete a nechte do rána chladit v ledničce. Ráno jen dozdobte plátky banánu a můžete vychutnávat.
Klidně si přidejte i jakékoliv jiné ingredience. Skvělé jsou například čokoládové kousky nebo místo oříškového másla rovnou celé kousky ořechů.
4. Banánový chlebíček
V poslední době velmi frčí tvoření různých banánových chlebíčků, do kterých se naprosto dokonale hodí využít a zužitkovat přezrálé banány. Můžete zkusit třeba tento recept na zdravější „banana bread“ bez použití cukru. A nebojte, ukuchtíte si tak výbornou snídani nebo svačinu, na které si pochutná i ten nejmlsnější jazýček.
Potřebujete
- 3 přezrálé banány,
- 2 vejce,
- 100 ml rozpuštěného kokosového oleje,
- 50 g medu, případně čekankového sirupu s příchutí medu,
- 100 ml mléka,
- 1 lžičku jedlé sody,
- ½ lžičky skořice,
- 350 g špaldové mouky,
- libovolně rozinky, oříšky, čokoládové kousky.
Troubu předehřejte na 170 °C a formu na chleba vymažte máslem nebo vystelte pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte olej, med a vejce. Pak přidejte rozmačkané banány a mléko. Poté přichází na řadu soda, skořice a nakonec mouka. Pokud chcete chlebíček obohatit nějakými kousky uvnitř, tak je vmíchejte nakonec.
Vzniklé těsto vlijte do formy a klidně dozdobte oříšky, čokoládou a posypte skořicí. Pečte 55–60 minut. Upečenost zontrolujte špejlí a pak nechte chlebíček vychladnout před jeho vyklopením (pokud to vydržíte a nevyzkoušíte ho ještě teplý).
Banánový chlebíček chutná výborně s oříškovým máslem, marmeládou nebo zdravější nutelou.
5. Banánové francouzské tousty
Francouzské tousty určitě všichni již znáte a co je tak obohatit i o slaďoučký banán? Ten vytvoří úžasnou chuť a ve spojení s báječnou vůní skořice vám dokáže zpříjemnit každé ráno.
Potřebujete
- toustový chleba,
- 1 banán,
- 2 vejce,
- 100 ml mléka,
- skořici,
- máslo.
Vidličkou rozmačkejte banán, který smíchejte s mlékem, vejci a skořicí. V této směsi obalte toustové chleby, které opečte na mírném plamenu na rozpuštěném másle z obou stran dozlatova.
Podávejte s oříškovým máslem, medem či čekankovým sirupem nebo ochuceným tvarohem.
Další tipy na banánové svačiny
- Vyzkoušejte klasiku, namažte banán ořechovým máslem dle vlastního výběru a přidejte kousky hořké čokolády s minimálně 70% podílem kakaa.
- Můžete zkusit i banánové jednohubky z piškotů, banánů a čokoládové polevy.
- Připravte si banánový toust s ořechovým máslem tak, že na kousek celozrnného toustu namažete 1 lžíci ořechového másla podle vašich chuťových preferencí a navrch položíte plátky banánu. Můžete dochutit kapkou medu.
- Naplňte misku neslazeným müsli, doplňte ho plátky banánů a zalijte mlékem či bílým jogurtem.
- Připravte si lahodný krém smícháním rozmačkaného banánu s kakaovým práškem a medem.
- Co taková stará známá kaše? Do uvařených ovesných vloček nakrájejte banán a posypte je chia semínky a zalijte trochou javorového sirupu či medu.
- Připravte si banánové smoothie, které se hodí i jako parádně přenosná svačinka na cesty.
- Z banánu vykouzlíte i báječný mugcake. Smíchejte půlku rozmačkaného banánu s vejcem, přisypte vločky, lžičku kypřícího prášku, trochu bílého jogurtu, zasypte skořicí a upečte v mikrovlnce.
- Usmažte si klasické palačinky, každou natřete oříškovým máslem či tvarohem smíchaným s medem, vložte celý banán a smotejte.
Jak zmrazit banán pro pozdější využití?
Občas se v míse s ovocem objeví přezrálých banánů více, než se stihne zpracovat. To ale pořád neznamená, že musí přijít nazmar. Můžete si je totiž uložit do mrazáku pro pozdější využití. Jak na to?
Nejprve banán oloupejte (pokud byste ho zmrazili i se slupkou, velmi těžko by se vám loupal, až byste ho chtěli použít). Poté ho rozkrojte na poloviny nebo na čtvrtiny. Díky tomu vám pak rychleji rozmrzne, nebo se vám takto připravený banán hodí ve chvíli, kdy potřebujete pouze jeho část.
Kousky banánu dejte do uzavíratelného sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a uložte je do mrazáku. Toť vše, nic pracného ani složitého.
Banán má v kuchyni všemožné využití. Nejenže existují různé způsoby, jak je jíst téměř u každého jídla, ale také poskytují spoustou zdravotních výhod. Teď už nikdy nebudete muset vyhodit přezrálý banán.