Teplé dny se ukazují čím dál víc a letní sezóna se pomalu začíná přibližovat a rozjíždět. To znamená, že nastal také čas zmrzliny. Ušetřete své peníze za krabičky zakoupené v obchodech a vychutnejte si všechny své oblíbené příchutě ve vlastním provedení. Chutná domácí zmrzlina jde totiž velmi jednoduše vykouzlit i doma.
Obsah článku
Domácí zmrzlina je lahodná a snadná
S těmito úžasnými tipy na domácí mražené pochoutky si už ani nevzpomenete na ty kupované. Vyrobit si můžete všechny, od klasicky čokoládové či vanilkové přes sorbety až po matchu. Kopeček, miska nebo nanuk, které potěší každý mlsný jazýček a ještě k tomu skvěle osvěží.
Jedná se o jednoduché recepty, na které vám stačí pouze ruční mixér a nádoba vhodná na zmrazení, tedy není nutné použít zmrzlinovač. Domácí zmrzlina je vždy na místě, když venku panují tropy, ale stejně tak potěší i v té největší zimě, když na ni přijde chuť. Mrkněte se tedy na tyto nápady připravte si něco sladkého kdykoliv během roku. Pak už se jen pusťte do nabírání a vychutnávání.
1. Čokoládová zmrzlina
Co by to bylo za léto bez čokoládové zmrzliny? Zkuste si ji letos připravit sami s tímto spolehlivým receptem na lahodnou verzi, kterou si zamilují děti i dospělí. Pouze 6 ingrediencí, z nichž vznikne báječná dobrota, která parádně osvěží a potěší chuťové pohárky. Potěší zejména milovníky čokolády.
Potřebujete
- 150 ml smetany ke šlehání,
- 20 g cukru nebo erythritolu,
- 100 g hořké čokolády (70% a výš),
- 1 lžičku kokosového oleje,
- 250 ml plnotučného mléka,
- 30 g kvalitního kakaa.
Mléko s cukrem přiveďte k varu a pak v něm nechte roztopit nalámanou čokoládu, kokosový olej a kakao. Už nevařte, jen míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Mezitím, co bude tento základ chladnout, vyšlehejte šlehačku a pak ji opatrně vmíchejte do zchladlého základu. Hotovou směs přeneste do vhodné nádoby a nechte ji přibližně na 5 hodin zamrazit, občas promíchejte.
Směs mléčného cukru s čokoládou, kakaem a olejem by měla být hladká a zcela rozpuštěná, jinak nedocílíte té správné zmrzlinové struktury. Míchání těchto ingrediencí odděleně umožňuje získat vhodnou konzistenci před jejich spojením s vyšlehanou smetanou do šlehačkové struktury.
Po zmrznutí ji naservírujte ozdobenou čokoládovou polevou s hrstí drcených kakaových bobů nebo nasekanou hořkou čokoládou, abyste zvýšili čokoládový faktor podle svých představ.
💡 Tip: Klíčem k lahodné čokoládové zmrzlině je použití kvalitního kakaového prášku. Pokud vám tedy ve skříni ležela otevřená nádoba s kakaem už nespočet měsíců, nastal čas ji vyměnit. Kakaový prášek postupem času ztrácí svou účinnost. To, že stárne, poznáte, když barva začne mizet ze svého původního hlubokého čokoládového odstínu.
4. Matcha zmrzlina
Udělejte dojem na své gurmánské přátele či rodinu s touto trendovou zmrzlinou v příchuti matcha. Jedná se o recept jednoduchý na přípravu zahrnující samé dobré ingredience, které vykouzlí opravdovou lahodu. Domácí zmrzlina ze zeleného čaje e ideální jako sladký a osvěžující dezert třeba po tradičním japonském jídle.
Potřebujete
- 1 lžíci matcha čaje,
- 3 lžíce horké vody,
- 2 velké žloutky
- 5 lžic cukru,
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 g smetany ke šlehání.
V menší misce smíchejte horkou vodu a matcha čaj.
V hrnci lehne prošlehejte žloutky, poté k nim přidejte cukr a míchejte, dokud se směs dobře nespojí. Postupně přilévejte i mléko a dobře promíchejte.
Poté hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání zahřívejte vaječnou směs tak, aby se nepřipálila. Když směs mírně zhoustne, sundejte z plotny a namočte dno pánve do ledové vody, aby se vaječná směs ochladila. Následně přidejte směs matcha prášku a vody a dobře promíchejte.
Pokračujte v chlazení směsi v ledové vodě a mezitím vyšlehejte šlehačku. Poté ji přidejte do vychlazené směsi vajec a matcha. Jemně zapracujte všechny ingredience pomocí špachtle, dokud se nepromíchají.
Zmrzlinu nalijte do nádoby, dejte do mrazáku na 4 až 5 hodin a průběžně promíchávejte.
3. Jahodový sorbet
Někteří zkrátka milují chuť ovoce, které k létu stejně jako zmrzlina neodmyslitelně patří. Tento extrémně jednoduchý jahodový sorbet jim udělá radost. Skládá se pouze ze 3 ingrediencí a díky řeckému jogurtu poskytne i nějaké bílkoviny a zdravý tuk (v případě tučné verze), takže vám po sorbetu tak rychle nevyhládne.
Potřebujete
- 1 kg mražených jahod,
- čerstvou mátu,
- 200 g řeckého jogurtu.
Všechny ingredience důkladně rozmixujte (pokud preferujete sladší, doslaďte ještě trochou cukru nebo medu). Nechte alespoň 1 hodinu zmrazit v mrazáku a před podáváním dozdobte ještě další trochou čerstvé máty.
💡 Tip: Jestli doma zrovna nemáte jahody, můžete využít jakékoliv jiné ovoce a připravit si sezónní sorbet přesně podle své chuti a aktuálních možností.
4. Domácí zmrzlina Piňa Colada
Milujete Piňa Coládu a kombinace ananasu s kokosem vás nikdy nenechá chladnými? Tak to si připravte si tuto chutnou zmrzku s chutí tohoto populárního letního drinku – jinou už nebudete chtít. Zmrzlina připravená za chviličku a navíc skvěle osvěží.
Potřebujete
- mražený, na kostičky nakrájený ananas,
- mražené nakrájené banány (na celý ananas 3 až 4 banány),
- 400 ml kokosového mléka,
- dle chuti limetkovou šťávu,
- sladidlo dle chuti,
- rum či rumové aroma.
Mírně povolené (ale stále zmrzlé ovoce) rozmixujte společně s kokosovým mlékem do hladkého krému. Podle chuti oslaďte sladidlem a dochuťte rumem či rumovým aroma s limetkovou šťávou. Můžete ihned podávat.
Touto zmrzlinou skvěle doplníte i nějaký ten letní drink.
5. Vanilková zmrzlina
Zmrzlina s příchutí vanilky je klasika, která nezklame, a proto se vyplatí připravit si ji například pro nečekanou návštevu nebo pro případ, že vás přepadne nutkavá chuť na nějakou svěží dobrotu. Navíc kupované verze jsou většinou plné umělých aromat a bez pravé smetany, která bývá nahrazena rostlinným tukem. Tak se raději potěště poctivou domácí vanilkovou zmrzlinou.
Potřebujete
- 4 žloutky,
- 100 g cukru nebo erythritolu,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 125 ml mléka,
- vanilku.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Mléko smíchejte se smetanou, vanilkou a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Do směsi vajec a cukru za stálého míchání postupně přidávejte uvařenou směs. Hotový základ nalijte do vzduchotěsné nádoby a uložte mrazíku. Čím déle základ chladne, tím krémovější bude vaše zmrzlina.
Při podávání zmrzlinu ozdobte přelivem z jahod doplněným lístkem máty a máte dokonalý dezert pro každou slavnostní příležitost. Hodí se také jako doplněk k štrúdlu, brownies nebo jakémukoliv jinému dezertu. Vykouzlíte z ní taktéž dokonalý zmrzlinový pohár.
Velmi jednoduchou, zdravou a výbornou zmrzlinu vykouzlíte pouze z obyčejného banánu. Když ho totiž nakrájíte na kousky, necháte zmrazit a následně rozmixujete, získáte úžasně krémovou konzistenci zmrzliny. Do tohoto základu už pak můžete přidat cokoliv, na co máte chuť (ořechové máslo, kakao, skořici, kokos, další ovoce atd.).
💡 Tip: Banán je velmi oblíbeným ovocem u dětí. Zkuste je zapojit do kuchtění v kuchyni a vytvořit s nimi vytvořit nějaká chutná, zdravá jídla.
Máloco dokáže v horkém letním počasí osvěžit tak dobře jako domácí zmrzlina. Pokud si ji vyrobíte sami, ušetříte peníze a namícháte si ji přesně tak, jak máte rádi. Také máte jistotu, že se v ní nachází samé poctivé ingredience.
Většina receptů na domácí zmrzlinu vyžaduje zmrzlinovač, se kterým snadno vytvoříte dokonale hladký krém, v němž se nebudou tvořit hrudky ani ledové krystalky. Možná se tedy vyplatí ho mít doma, ale musíte počítat i s řadou nevýhod – stojí nějaké peníze, hůře se skladuje a ten pro domácí výrobu navíc pracuje dost pomalu. Zkuste to proto bez něj s výše uvedenými tipy. Zaručují kvalitní a jednoduché osvěžení, kdykoliv po něm budete toužit.