Domů » Beata Rajská: Ikona české módy a její cesta k úspěchu

Beata Rajská: Ikona české módy a její cesta k úspěchu

autor Kateřina Korčáková
0 komentářů
Beata Rajská: Ikona české módy a její cesta k úspěchu

Beata Rajská, jméno, které rezonuje nejen mezi milovníky módy, ale také mezi těmi, kdo ocení spojení tradičních hodnot podnikání s moderním přístupem. Tato dáma české módní scény, jejíž tvorba překračuje hranice Čech, se právem stala ikonou, a to nejen díky svým dechberoucím modelům, ale i díky osobnosti, která za nimi stojí. Jak se dostala tam, kde je dnes, a co dělá její cestu tak fascinující? To vše se dočtete v následujících řádcích. Navíc se dozvíte, kde Beata bere inspiraci pro své modely, jako například pro letošní módní přehlídku v rámci 134. Velké pardubické ve spolupráci se Slavia pojišťovnou.

Kořeny plné inspirace aneb liptovská krása v moderním hávu

Beata Rajská se narodila na Slovensku v Liptovském Mikuláši, kde byla obklopena krásou tradiční kultury a přírodou. Bylo to právě prostředí lidových krojů, ručních prací a folkloru, které v ní vzbudilo lásku k textilu a tkaninám. Jak často vzpomíná, už jako malá obdivovala ručně zpracované výšivky a plisování, techniky, které později ve své kariéře sama s oblibou používala. První krejčovský počin už vytvořila na základní škole.

Šaty jsou neživé. Jsou to věci. Pouze žena, která je nosí, jim může dát život. Jsem ráda, že moje šaty žijí.” – Beata Rajská

Beata se po dokončení Střední průmyslové školy oděvní v Trenčíně rozhodla pokračovat ve studiu na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Právě filozofický pohled na svět je to, co její módní tvorbu inspiruje, ovlivňuje a naznačuje její zájem o detaily, přesnost a hlubší porozumění světu.

Pár let po ukončení vysoké školy si však Beata cestu k módě zase zpátky našla, a to když začala v roce 1993 vyučovat na Střední škole oděvní ve Žďáru nad Sázavou.

Od první přehlídky ke globálnímu molu

I přesto, že se věnovala pedagogické dráze, touha tvořit a navrhovat ji neopouštěla. První přehlídku své tvorby předvedla Beata v roce 1995. O dva roky později už začala v módě podnikat a roku 2001 založila svou věhlasnou značku Beata Rajska – design, s.r.o. Od té doby začalo být její jméno v módní branži pojmem.

Domácí úspěch byl pro Beatu hnacím motorem, brzy na to se její modely začaly objevovat i na mezinárodních módních přehlídkách. Miláno, New York, Londýn, Bombaj a další světové metropole obdivovaly kolekce Beaty Rajské. Módní návrhářka navázala spolupráci s prestižními organizacemi jako je Miss Česká republika, a tím si otevřela dveře k dalším možnostem a příležitostem. Prestižním počinem bylo vytvoření modelů pro finalistky Miss International v Tokiu nebo Miss World Tourism. Její tvorbu mohl svět vidět také při korunovaci anglického krále Karla III., kdy oblékla manželku českého prezidenta Evu Pavlovou.

Beata Rajská si vždy udržela svoji osobitost a originalitu. Její modely nejsou jen přizpůsobené módním trendům, ale reflektují její vlastní vizi o eleganci a ženskosti. Zvláště vyniká ve své práci s haute couture, kde klade důraz na detailní ruční zpracování, jedinečné materiály a perfektní střih. Zkrátka, každá její kolekce je uměleckým dílem sama o sobě.

💡 Tip: O Beatině pohledu na její tvorbu a život se můžete dočíst v knize Ústřižky Beaty Rajské.

Spojení elegance a udržitelnosti

Jedním z hlavních pilířů tvorby Beaty Rajské je propojení elegance s praktičností. Nejde jen o to, aby šaty vypadaly dobře na přehlídkovém mole, ale aby byly skutečně nositelné. Rajská klade důraz na multifunkčnost svých modelů, ať už jde o šaty, které lze nosit s podpatky i teniskami.

Důraz na udržitelnost se projevuje i v tom, jak přistupuje ke své práci. Během pandemie COVID-19 například rychle přizpůsobila výrobu a začala šít roušky a následně vznikla tepláková kolekce. Ukázala tak schopnost reagovat na aktuální situaci a měnící se potřeby trhu. Pro podnikání v módním branži je pro ni zásadní osobní disciplína.

Ke každé klientce přistupuje individuálně, dokáže se na ni nacítit a při tvorbě se opírá o svou vnitřní intuici. Právě lidský přístup považuje pro své podnikání za klíčový, a proto se většina klientů stala jejími přáteli.

Přehlídka Beaty Rajské na 134. Velké pardubické

Významnou událostí letošního podzimu byla její módní přehlídka v rámci 134. Velké pardubické, kterou uspořádala ve spolupráci se Slavia pojišťovnou. Společenský večer, konaný v Art Restaurant Mánes v Praze, představil osmnáct nových modelů, jejichž hlavním motivem byl “puntík” ve svěží kombinaci s růžovou a lila barvou. Rajská zde zdůraznila, jak prostředí dostihů vytváří příležitost pro ženy, aby ukázaly svoji ženskost a jemnost. „Považuji dostihy za mimořádnou příležitost zejména pro ženy ukázat svůj šarm a krásu v každém věku,“ říká návrhářka. „Opakovaně jezdím pro inspiraci na slavné závodiště v anglickém Ascotu a mám velkou radost z toho, jak má i na Dostihovém závodišti v Pardubicích móda a elegance stále větší slovo. Věřím, že k tomu přispějí také naše módní přehlídky, které pořádáme se Slavia pojišťovnou.

Modely Beaty Rajské v rámci módní přehlídky se Slavia pojišťovnou.
Modely Beaty Rajské v rámci módní přehlídky se Slavia pojišťovnou. | Zdroj: Slavia pojišťovna

Velká pardubická, která je nejen sportovní, ale i prestižní společenskou událostí, tak dala prostor módě a eleganci, jež jsou pro Rajskou typické. Večer byl navíc doplněn charitativní akcí, dražbou street-artového obrazu Josefa Rataje, který byl inspirován právě dostihy. Výtěžek z dražby byl věnován na podporu stájí, které pečují o koně po ukončení jejich vrcholové kariéry.


Beata Rajská společně s Jaroslavem Müllerem, výkonným ředitelem Dostihového spolku (vpravo). Vlevo Karel Waisser, generální ředitel Slavia pojišťovna.
Beata Rajská společně s Jaroslavem Müllerem, výkonným ředitelem Dostihového spolku (vpravo). Vlevo Karel Waisser, generální ředitel Slavia pojišťovna. | Zdroj: Slavia pojišťovna

Současné aktivity a budoucí plány

Setkání s Beatou Rajskou je velmi příjemným zážitkem, plným úsměvů a neutuchajícího nadšení a energie. Proto je kalendář módní návrhářky stále plný krásných pracovních projektů. Na podzim Beatu Rajskou čeká módní přehlídka v zahraničí, každoročně vydává tematický kalendář, který je opět inspirovaný filozofií a pro rok 2024 je inspirovaný italskými Benátkami. Každý rok uvádí svou kolekci na Karlovarském filmovém festivalu nebo na tradiční módní přehlídce ve Vratislavicích. Mimo jiné pořádá i svůj ples Beaty Rajské. O dalších zajímavých projektech se můžete dozvědět na jejích sociálních sítích či webových stránkách.

Módní návrhářka Beata Rajská dokáže propojit eleganci s praktičností a módu s hlubším poselstvím. Její kariéra je příkladem toho, jak lze uspět, pokud máte odvahu jít za svým snem a nebojíte se překážek na cestě.

💡Tip: Zajímají vás další články z oblasti módy? Přečtěte si o vzniku značky Balenciaga, nejdražších módních značkách na světě nebo o perlových špercích v moderním pojetí.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz