Domů » Low Carb: 10 Tipů na nízkosacharidové dezerty + recepty

Low Carb: 10 Tipů na nízkosacharidové dezerty + recepty

od Tereza Gödrichová
Publikováno Aktualizováno

Možná si myslíte, že při Low Carb stravování budete muset už navždy vyřadit veškeré sladké dezerty. Není se čemu divit, tento stravovací styl přece razantně omezuje sacharidy a cukry, takže jak byste si takové dobroty taky mohli dát? Ovšem, co když vás najednou přepadne mlsná? Existuje něco, čím utišit tuto touhu?

Nebojte, i při Low Carb stravě si můžete dopřát opravdové mňamky, aniž byste jim ubrali na chuti nebo pokazili své úsilí. Uspokojte své chutě nízkosacharidovými dezerty. Uvidíte, že si vás získají.

Chutných dezertů se opravdu vzdávat nemusíte. Vyzkoušejte tyto neodolatelné Low Carb recepty, které vás zasytí a zaženou mlsnou. I sladkosti mohou obsahovat minimum sacharidů a cukru.

Nugát z ořechů
Různé tvarohové nebo jogurtové směsi jsou lahůdka

1. Low Carb kakaový mugcake

Existuje něco jednoduššího, než rychle připravený koláček v hrníčku? Navíc ho s čistým svědomím můžete sníst celý najednou. Tak popadněte svůj oblíbený hrnek (pokud je vhodný do mikrovlnky) a připravte si tuto sladkou dobrotu, která vás dostane svou kakaovou chutí.

Potřebujete

  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžíce erythritolu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
  • nahrubo nasekanou hořkou čokoládu (min. 70 % kakaa)

Smíchejte suché ingredience v malé misce. Poté k nim přidejte vejce, rozpuštěný kokosový olej nebo máslo, čokoládu a vymíchejte do hladkého těsta. Umíchané těsto naneste do vhodného hrníčku a pečte cca 2–3 minuty v mikrovlnné troubě. Vyjměte, nechte 1 minutu vychladnout a vyklopte na talíř.

Podávejte s bílým jogurtem, tvarohem či šlehačkou a jahodami, borůvkami nebo malinami. Vynikající je také s oříškovým máslem, které namažte ještě na teplý moučníka, aby se hezky rozteklo.

Pamatujte, že směs v hrnku při pečení v mikrovlnné troubě nabobtná na dvojnásobek a po vytažení se zase scvrkne. Hrnek naplňte maximálně do dvou třetin

2. Nízkosacharidové banánové vafle

Milujete vafle? Zbožňujete banány? Tak to musíte vyzkoušet tento recept. Protože vafle ve spojení s banánem vykouzlí dokonalost na talíři. Tyto lahodné vafle se hodí jako skvělá snídaně či dezert

Potřebujete

  • 1 banán
  • 4 vejce
  • ¾ šálku mandlové mouky
  • ¾ šálku mléka
  • 1 lžíci psyllia
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo másla na smažení

Všechny ingredience smícháme dohromady a necháme chvíli odležet.

Vaflovači vymažte kokosovým olejem nebo máslem a poté naneste těsto. Pečte cca 5 minut, kontrolujte a pečení nepodceňujte, aby byly opravdu hezky propečené.

Podávejte s oříškovým máslem nebo šlehačkou a trochou čerstvého ovoce. Vynikající jsou i jen tak s rozpuštěným máslem, tím se určitě nic nezkazí.

💡 Tip: Máte více extra zralých banánů? Udělejte více vaflí a zmrazte je na později. Uvidíte, že se budou hodit jako rychlá a snadná snídaně. Zabalte každou vafli jednotlivě do potravinářské folie, aby se jednodušeji rozmrazovaly.

3. Drobenková buchta s malinami 

I drobenková buchta s ovoce může být vytvořena v Low Carb verzi. Jedná se o snadnou a chutnou pochoutkou. Kromě malin můžete využít i jakékoliv jiné bobulovité ovoce (čerstvé i mražené).

Potřebujete

Těsto

  • 2 šálky (250 g) mandlové mouky
  • 1 šálek (100 g) neslazeného jemně nastrouhaného kokosu
  • 3 lžíce erythritolu
  • 1½ lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 1 ¾ šálku (250 g) mražených malin nebo mražených ostružin
  • ⅓  šálku vody
  • 1 ½ lžičky chia semínek
  • 1 lžíci erythritolu
  • 1 lžíci citronové šťávy

Předehřejte troubu na 180 °C. Čtvercovou dortovou formu (cca 20 × 20 cm) vyložte pečicím papírem.

Všechny suroviny na těsto promíchejte, dokud se pořádně nepropojí v těsto. 2/3 této směsi rovnoměrně rozetřete na dno připravené formy. Korpus přitlačte a pečte cca 10 minut nebo dokud nebude na povrchu lehce zlatavý. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Přísady na náplň dejte do malého hrnce a přiveďte k varu. Míchejte vařečkou, dokud maliny nebudou rozvařené a směs nezačne houstnout. Upravte sladkost podle své chuti.

Náplň rovnoměrně nalijte na upečený korpus a pokryjte zbytkem těsta jako drobenkou. Vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut nebo dozlatova.

Po upečení nechte ve formě zcela vychladnout. Před krájením nechte 2 hodiny v lednici, aby se vám buchta lépe krájela (pokud tedy odoláte).

4. LC čokoládový termix

Termix je vlastně pochoutka z tvarohu, ale ty kupované bývají plné zbytečného cukru. Můžete si ho ale jednoduše, za pár minut vytvořit sami doma, navíc levněji a v nízkosacharidové verzi. Pokud jste ještě k tomu milovníci čokolády, tuto dobrotu musíte vyzkoušet. 

Potřebujete

  • 200 g smetany na šlehání
  • 100 g hořké vysokoprocentní čokolády 
  • cca 50 g sladidla (erythritol/čekankový sirup) – množství zvolte podle své chuti, ale můžete i úplně vynechat
  • 250 g tučného měkkého tvarohu

Smetanu nalijte do hrnce a zahřívejte ji, dokud nezačne bublat. Poté do ní nalámejte čokoládu a pomocí metličky míchejte do úplného roztavení. Odstavte, ještě do horké směsi přidejte tvaroh a znovu pořádně promíchejte. Naservírujte do misek.

Pak už se jen musíte obrnit špetkou trpělivosti, nechat ho vychladnout ideálně pár hodin v lednici, než slastně ochutnáte první lžičku. Výborný je s čerstvým ovocem.

💡 Tip: Slyšeli jste už i o keto dietě? Není vám jasné, jaký je vlastně rozdíl mezi ketogenní dietou a Low Carb stravou? Přečtěte si tento článek, který vám vše vysvětlí.

5. Tvarohové knedlíky s ovocem a minimem sacharidů

Ovocné knedlíky z tvarohu představují báječnou pochoutku pro ty, kteří milují sladké hlavní chody. Většinou mezi ně patří děti, ale najde se i mnoho dospělých. A to zejména v létě, kdy je všude hodně ovoce. S tímto Low Carb těstem se navíc hladce pracuje a knedlíky se dají dobře i naplnit. 

Potřebujete

Těsto

  • 250 g měkkého tvarohu v alobalu
  • 60 g kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce psyllia
  • 1 lžičku citronové kůry (volitelně)

Dále

  • borůvky/jahody
  • erythritol/xylitol
  • máslo 
  • tvaroh na strouhání
  • trochu kvalitního kakaa

Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které rozdělte na kousky a naplňte je ovocem. Vytvarujte do kuličky a nechte 20 minut odpočinout.

Knedlíky vařte na páře cca 20 minut. Hotové posypte strouhaným tvarohem, sladidlem, kakaem a polijte máslem.

knedlíky na prkýnku
Ovocné knedlíky v nízkosacharidové verzi chutnají skvěle

6. Nízkosacharidoví skořicoví šneci

Kdo by neznal tento oblíbený dezert ze Švédska? Vůně skořice ve spojení s lahodným máslem je prostě dobrota. A můžete si ji vykouzlit i v Low Carb verzi. A i když se jedná spíše o podzimní dobrotu, skvěle chutná v jakékoliv roční období.

Potřebujete

Těsto

  • 125 g mozzarelly
  • 60 g měkkého tučného tvarohu/krémového sýru (Lučina, žervé…)
  • 1 vejce
  • 40 g lněné mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • ½ prášku do pečiva

Náplň

  • 40 g másla
  • 20 g erythritolu
  • 1 lžíci skořice 

Poleva:

  • 40 g krémového sýra
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 10 g erythritolu

Mozzarellu s tvarohem či sýrem a vejcem promixujte tyčovým mixérem. Smíchejte suché ingredience a následně je přidejte k mixované směsi. Vypracujte těsto, které vložte mezi dva pečicí papíry a rozválejte. 

Na náplň smíchejte změklé máslo se sladidlem a skořicí. Poté jí namažte těsto, srolujte a nechte chvíli ztuhnout v lednici. Až poté nakrájejte na šneky a upečte v troubě na 180°C cca 15 minut.

Až šneci vychladnou polijte je polevou vytvořenou vymícháním krémového sýru, smetany ke šlehání a erythritolu. Pak už jen vychutnávejte a snažte se je nesníst všechny najednou.

💡 Tip: Nevíte, co vše při Low Carb stravování jíst? Mrkněte na tyto tipy i s ukázkovým a udržitelným jídelníčkem na týden.

7. Nízkosacharidová čokoládová pěna

Chcete super-snadný a lákavý dezert s nízkým obsahem sacharidů, který vytvoříte přibližně za 5 minut? Tak vyzkoušejte tuto svůdnou, nadýchanou čokoládovou pěnu jemnou jako obláček a jen ze 3 ingrediencí

Potřebujete

  • 200 g smetany ke šlehání
  • ⅓ šálku kvalitního kakaa
  • ⅓ šálku práškového erythritolu či čekankového sirupu

Pomocí mixéru vyšlehejte šlehačku se sladidlem. Poté přidejte kakao (nejlépe přes sítko) a dále šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.

Servírujte buď jen tak v misce třeba s nastrouhanou hořkou čokoládou a ovocem, nebo ji můžete využít i jako zdobící krém na jiné moučníky. Hodí se i k použití ve zdobičce.

8. Raffaello řezy bez sacharidů

Na kokosu je parádní to, že patří mezi skvělé Low Carb potraviny. Samozřejmě běžné moučníky a sladkosti z něj už sacharidy obsahují. To ale nic nemění na to, že se z něj dají vytvořit chutné dezerty i bez sacharidů. Jako třeba tyto řezy alá Raffaello.

Potřebujete

Těsto

  • 2 vejce
  • 1 lžíci erythritolu
  • 20 g kokosové mouky
  • 20 g mandlové mouky
  • 1 lžíci másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžičku kypřícího prášku

Krém

  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g měkký tučného tvarohu
  • 1 lžíci erythritolu
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • kokos na posypání

Vejce vyšlehejte se sladidlem do pěny. Opatrně přimíchejte i ostatní suroviny a směs naneste do formy s pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 15 minut a nechte vychladnout.

Mezitím si vyšlehejte zakysanou smetanu se sladidlem, tvarohem i kokosem.

Vychladlý korpus překrojte napůl a jednu půlku namažte polovinou krému. Přiklopte druhou půlkou těsta a potřete zbytkem krému, který uhlaďte a posypte dalším kokosem.

Zkuste odolat a nechejte řezy vychladit a odležet v lednici, protože díky tomu korpus krásně zvlhne a řezy budou chutnější.

9. Low Carb čokopiškoty

I takovou chuťovku jako čokopiškoty můžete vykouzlit v LowCarb verzi. Ty kupované bohužel obsahují dost sacharidů i cukrů, ale tato zdravější verze chutná taktéž skvěle. Když vás honí mlsná, pomůžou vám s ní zatočit.

Potřebujete

Piškoty

  • 60 g mandlové mouky 
  • 50 g erythritolu (nebo jiného nízkokalorického sladidla)
  • 2 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla

Želé

  • 200 ml šťávy z jahod
  • 2 lžičky dortového želé v prášku
  • 2 lžičky erythritolu

Poleva

  • 50 g hořké čokolády
  • 1 lžičku kokosového oleje

Piškoty připravíte tak, že vyšleháte celá vejce se sladidlem do pěny a pak k nim přidáte i mouku a máslo. Směs nalijte na plech s pečícím papírem a pečte cca 8–10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte želé tak, že uvaříte želatinu se sladidlem v jahodové šťávě. Poté ho nalijte do nádoby vyložené potravinářskou folií a nechte ztuhnout.

Na piškoty budete potřebovat kulaté vykrajovátko pomocí kterého vykrojíte z upečeného těsta kolečka. Ze ztuhlého želé pak menším vykrajovátkem taktéž kolečka. (skvělá jsou třeba vykrajovátka na linecké o různých velikostech).

Pak už jen navrstvěte želé kolečko na piškotové, polijte čokoládou rozpuštěnou s kokosovým olejem a nechte ztuhnout.

10. Nízkosacharidový mramorový tvarožník

Milovníci tvarohu, zbystřete. Tento recept je jako stvořený přímo pro vás. Navíc se jedná o rychlý, výborný a ještě k tomu osvěžující dezert. Dodá vám také plno bílkovin a minimum sacharidů. No a hlavně skvěle vypadá.

Potřebujete

Těsto

  • 400 g zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 40 g sušeného mléka
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíci sladidla
  • 1 lžíci holandského kakaa

Postup je jednoduchý, Stačí vše smíchat, rozdělit do dvou mís a do jedné půlky těsta přidat kakao. Formu vystelte pečicím papírem.

Pomocí lžíce naneste vždy doprostředka formy z každé půlky těsta na přeskáčku. Takto střídavě naplňte celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 50 minut, ale zkoušejte špejlí, protože tvarohové dezrty se pečou pomaleji a delší dobu. Po upečení nechte vychladnout a uchovávejte v ledničce.

Jogurt s oříšky a ovocem
I Low Carb dezert může ohromit vaše chuťové pohárky

Low carb dezerty si můžete s čistým svědomím dopřát také v případě hubnutí nebo jiného formování postavy, ale vždy pozor na celkový kalorický příjem. I zdravé moučníky patří k pestré stravě a s použitím vhodných surovin se jich rozhodně nemusíte zříkat. Věřte, že až objevíte jejich kouzlo, tak odříkání ani nehrozí. Zkrátka i nízkosacharidové sladkosti mohou mít úžasnou chuť.

Články, které stojí za přečtení: