Domů » Fitness pizza: Oblíbené jídlo zdravěji!

Fitness pizza: Oblíbené jídlo zdravěji!

od Tereza Gödrichová
Publikováno Aktualizováno
Zdravá pizza

Dejte si své oblíbené jídlo, pochutnejte si na něm a zároveň své tělo potěšte něčím plnohodnotným a výživným. Tato fitness pizza splňuje všechna zmíněná kritéria, neboť je zdravá, dietní a plná bílkovin i zdravých ingrediencí. Stačí vytvořit těsto a náplň už si vyberete podle sebe.

Nyní si s chutí můžete dopřát tento lahodný pokrm, aniž byste se museli obávat o své zdraví a postavu.

Fitness pizza: Základní recept na těsto

Odlehčenější, bílkovinami nabitá pizza dělaná v horkovzdušné fritéze skvěle uspokojí vaše chutě po tomto jinak těžkém pokrmu. Jedná se zkrátka o recept na zdravou pizzu, která obsahuje méně sacharidů a více proteinů než tradiční verze a představuje tak skvělou volbu při hubnutí nebo dodržování zdravého životního stylu.

Zde máte návod k tomu, abyste pizzu proměnili z mastné noční můry všech dietářů na zdravé jídlo, které vám skutečně pomůže dosáhnout vašich cílů, a ještě si na něm skvěle pochutnáte. Tato fitness pizza vás zkrátka dostane.

Pracovní pohovor otázky: vaše poslední jídlo
Fitness pizza může chutnat báječně

Potřebujete (pizza těsto)

  • 100 g hladké špaldové mouky, 
  • 1 lžičku prášku do pečiva, 
  • 30 g proteinu (bez příchuti),
  • 150 g řeckého jogurtu,
  • 1⁄2 lžičky soli,
  • 1⁄2 lžičky granulovaného česneku,
  • olej ve spreji.

Do velké mísy nasypejte mouku, prášek do pečiva, sůl, protein i koření a promíchejte. Poté přidejte i řecký jogurt a míchejte, dokud nevznikne těsto. 

Čistý povrch posypte trochou mouky a pak na něj položte vytvořené těsto. Vrch těsta poprašte další mouku a rukama ho vytlačte do tvaru pizzy tak, že kůrka zůstane o něco silnější. Koš fritézy můžete použít pro představu, jak velkou pizzu vytvořit.

Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 200 stupňů, poté ji postříkejte olejem ve spreji a vložte vytvořené těsto na pizzu. Uprostřed těsto propíchejte vidličkou, aby nebublalo, a ještě ho postříkejte taktéž olejem. Dochuťte vnější kůru granulovaným česnekem (volitelně, ale česneková kůra dodává skvělou chuť).

Pečte po dobu 5 až 7 minut, poté těsto opatrně přetočte na druhou stranu, naplňte ho libovolnou náplní a nechte ho ve fritéze ještě další 2 minuty nebo dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne podle vašich představ. 

Pak už jen pizzu nakrájejte a užijte si tuto výtečnou dobrotu.

Vzduchová fritéza se postará o ideální křupavou kůrku. Jestli však upřednostňujete troubu, opečte pizzu nejdříve na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje po dobu 2–3 minut, aby dno zkřupavělo, a poté pizzu pečte na 200 stupňů po dobu zhruba 10 minut. Pak naplňte a dopékejte dalších asi 5 minut, aby se sýr rozpustil. Kdybyste pizzu pouze upekli v troubě bez prvotního použití pánve, nebylo by dno pizzy křupavé.

💡 Tip: Pokud nemáte proteinový prášek nebo pizzu chcete udělat bez něj, můžete ho nahradit moukou. Ovšem celkový obsah bílkovin v těstě se samozřejmě sníží.

Možné základy a náplně

Když máte hotové těsto na pizzu, stačí si už jen vybrat, jakou náplň chcete. Na domácí pizze je skvělé to, že si na ni můžete naházet to, co milujete a preferujete, nebo zkrátka vše, co doma najdete. Vytvoříte si tak parádní dobrotu přesně podle vašich chutí

Nejprve si však vyberte, jestli byste si radši dali pizzu s rajčatovým nebo smetanovým základem. Taky asi bude záležet na další náplni vaší pizzy, protože k některé se více hodí rajčatová a k jiné zase smetanová omáčka.

Rajčatový základ

Omáčku z rajčat vytvoříte velmi jednoduše. Základem jsou konzervovaná rajčata s cibulí a česnekem, ochucená solí, pepřem a sušenými bylinkami. Kyselost rajčat snížíte pomocí cukru podle své chuti. 

Potřebujete

  • 200 g loupaných rajčat,
  • 1 stroužek česneku,
  • ½ nadrobno nakrájené cibule, 
  • 100 ml vývaru (nebo vody),
  • ½ lžičky soli,
  • čerstvě mletý pepř,
  • 1/2 lžičky oregana,
  • 1/2 lžičky bazalky,
  • 1 lžičku cukru (nebo podle chuti).

Ve vyšším hrnci rozehřejte trochu oleje, přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Poté přidejte prolisovaný stroužek česneku a promíchejte. Vlijte vývar a nechte asi 10 minut vařit. 

Následně přidejte rajčata (klidně bez cezení), sůl, pepř, cukr, oregano, bazalku a pořádně promíchejte. Množství surovin záleží na vaší chuti.

Za občasného míchání vařte cca 30 minut na mírném ohni. Nechte vychladnout a na závěr směs rozmixujte, aby v základu nebyly žádné větší kusy.

Pokud by vám zbylo více rajčatového základu, nebojte se ho zamrazit a použít při příštím kuchtění domácí pizzy.

Smetanový základ

Základní omáčka ze smetany padnoucí na pizzu tento lahodný pokrm skvěle pozvedne a dodá mu vynikající chuť. Krásně nadýchané pizza těsto doplněno smetanovým základem představuje úžasnou kombinaci a hlavně je taková omáčka velmi jednoduchá na přípravu.

Potřebujete

  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %),
  • 1 balení mozzarelly,
  • 1 stroužek česneku.

Mozzarellu nakrájejte na malé kousky a vložte je do nádoby společně se smetanou a prolisovaným česnekem. Vše pořádně rozmixujte do husté směsi.

Různé variace pizz

A co se týče náplní, tady se ve fantazii meze nekladou. Také záleží, jaký základ pro svou pizzu zvolíte. Některé přísady se více hodí k rajčatovému a jiné zase vytváří neskutečně chutné kombo s tím smetanovým.

 K rajčatovému základu můžete vyzkoušet přidat například kombinaci vytvořenou z:

  • šunku,
  • libovolných sýrů (eidam, goudu, mozzarellu, tvarůžky, hermelín, nivu atd.),
  • žampionů,
  • kukuřice,
  • oliv,
  • cibule,
  • čerstvé zeleniny (rajčata, papriky, pórek, brokolici atd.),
  • kuřecího masa,
  • tuňáka,
  • mořských plodů atd.

Na smetanový základ zkuste přidat třeba:

  • šunku,
  • libovolný sýr (eidam, goudu, mozzarellu, tvarůžky, hermelín, nivu atd.),
  • špenát,
  • kuřecí maso,
  • vejce,
  • kukuřici,
  • žampiony aj.

Ať už vyzkoušíte něco z výše uvedených možností, nebo si sestavíte svou vlastní verzi, nezapomeňte pizzu vždy posypat pizza kořením nebo alespoň oreganem. Občas se hodí i jiná koření na zpestření, jako třeba kari nebo chilli.

pár na posteli s pizzou
Každý člen domácnosti si může ukuchtit svou příchuť pizzy

Jestli patříte mezi milovníky tohoto lahodného italského pokrmu, ale zároveň si chcete dopřát trochu odlehčenější jídlo, proteinová fitness pizza vás nadchne. Navíc si ji vždy můžete ukuchtit přesně podle svých aktuálních chutí.

Nejlepší způsob, jak udržet rovnováhu mezi jídlem, které milujete, a zdravou stravou, představuje připravení si vlastní přijatelnější verze pizzy doma. Hlavním problémem mražených nebo z podniků kupovaných pizz je únik živin. Ovšem ani ty vám občas v menší míře neuškodí.

Tato pizza sice není úplně bez sacharidů, ale pokud držíte keto dietu nebo Low Carb stravování, i přesto si můžete ukuchtit mnoho skvělých a chutných dobrot. Koukněte třeba na tyto recepty.

Články, které stojí za přečtení: