Domů » Kurkuma: Jak využít blahodárné účinky na zdraví

Kurkuma: Jak využít blahodárné účinky na zdraví

od Aneta

Již dlouhou dobu se hovoří o kurkumě a jejích léčivých účincích. Ať již chcete preventivně bojovat proti nachlazení či vás něco trápí, je vždy lepší vyzkoušet nejprve přírodní produkty, než se pustíme do něčeho umělejšího. Proč se tedy slova kurkuma a zdraví často objevují v jedné větě a jaké jsou její léčivé účinky?

Co to kurkuma je a jaké jsou její účinky na zdraví?

Kurkuma je rostlina, která původně pochází z indického subkontinentu. Má podlouhlé oválovité listy a krásné žluté či nafialovělé květy, kvůli kterým se jako pokojová rostlina pěstuje i u nás. Pěstování kurkumy je nenáročné, protože chce akorát slunnější stanoviště a teploty mezi 20°C a 30°C, to nejdůležitější ale není kurkuma jako rostlina ale její kořeny.

Kurkuma kořen
Kurkuma. Zdroj: Pixabay

Kořen kurkumy se nejprve vaří, potom se týden nechá vysušit a nakonec se mele na jemný zářivě žlutý prášek, kterému se přezdívá indický šafrán. 

A jaké jsou léčivé účinky kurkumy na zdraví? Je jich tolik, že pravděpodobně cokoliv vás napadne, bude pravda. 

Ty nejvýznamnější jsou:

  • Antibakteriální
  • Protizánětlivé
  • Antiseptické
  • Ochrana jater
  • Silný antioxidant
  • Podpora imunitního systému
  • Protirakovinné účinky
  • Podporuje trávení
  • Zmírňuje artritidu
  • Alkalizuje tělo
  • Podporuje činnost mozku
  • Zabraňuje stárnutí

Kurkumu najdete jak v ajurvédě, tak v tradiční čínské medicíně. Používá se více než 4 000 let a v Indii hraje roli i v náboženských obřadech. 

Jak kurkumu užívat

Díky všem blahodárným účinkům na zdraví existuje mnoho způsobů, jak kurkumu začlenit do jídelníčku. Na dotaz “kurkuma recepty” se vám jich objeví bezpočet. Toto žluté koření je skvělé jak ve slané, tak i sladké verzi. Představíme si nejběžnější způsoby, jak si v běžném dni zajistit dostatečný přísun kurkuminu, tedy aktivní látky obsažené v kurkumě. Vybrat si můžete způsob použití kurkumy, který vám nejvíce zachutná.

Kurkuma
Kurkuma. Zdroj: Pixabay

1. Kurkuma s vodou

Nejjednodušší a přesto účinný způsob, jak do sebe dostat kurkumu, je smíchat ji ráno s vlažnou či teplejší vodou a vypít. To, že po ránu máte vypít sklenici vody, abyste správně nastartovali svůj metabolismu, jste již mnohokrát slyšeli. Pokud jste až do teď nezačali, teď přišla ta správná chvíle. Kromě samotné vody má totiž i kurkuma mít významné účinky na zdraví a tak se blahodárný vliv obou dvou spojí.

Občas je dobré přidat k vodě i lžičku oleje, který zvyšuje míru vstřebávání všech účinných látek. Zkuste extra panenský kokosový či olivový.

2. Kurkumové latté

Již před několika lety se objevil nový zázračný nápoj, na který od té doby mnozí nedají dopustit. Jedná se o kurkumové latté nebo také “zlaté mléko.” Příprava je jednoduchá a díky účinkům kurkumy, zázvoru a skořice je to ideální podzimní a zimní nápoj.

Kurkuma latte
Kurkuma latte. Zdroj: Pixabay

Ingregience:

  • Kurkuma
  • Skořice
  • Čerstvý nebo sušený zázvor
  • Pepř
  • Med
  • Rostlinné mléko

Postup:

V rostlinném mléce rozmíchejte všechny výše zmíněné ingredience a nechte prohřívat, dokud se mléko nezabarví do oranžova. Na jeden hrnek mléka připadá přibližně lžička kurkumy a ostatní ingredience podle chuti, zázvoru asi centimetr, medu podle chuti, pepře špetku. Ale nebojte se experiementovat, každému bude chutnat trošku jiný poměr.

3. Kurkumový čaj

Kurkumový čaj je další oblíbený způsob, jak konzumovat kurkumu a to především v chladnějším období, kdy na dveře začíná klepat nachlazení.

Ingredience:

  • Kurkuma 
  • Zázvor 
  • Citrón
  • Med
  • Kardamom
  • Skořice celá

Postup:

Zázvor a kurkumu očištěte a nastrouhejte či nakrájejte. Přidejte další koření a med a zalijte horkou, ale ne vařící vodou. Poté co trošku čaj vychladne, přilijte citrón. Zvolte poměr přísad podle toho, jak vám bude chutnat. Kardamom a skořici můžete i úplně vynechat. Letošní podzim a zimu s tímhle čajem rozhodně nebudete postonávat.

4. Kurkuma s medem

Kurkuma s medem anebo kurkumový med je nejsilnější přírodní antibiotikum a je již dlouhou dobu je známý v přírodní medicíně. Oproti běžným antibiotikům navíc neničí střevní mikroflóru. 

Ingredience:

  • Med
  • Kurkuma

Postup:

Smíchejte 100g přírodního kvalitního medu s jednou polévkovou lžící kurkumy. A máte hotovo. Můžete začít užívat. Ideální je jedna lžička denně, v případě začínajícího nachlazení půl lžičky každou hodinu, další den půl lžičky každé dvě hodiny, třetí den jen třikrát. A s největší pravděpodobností budete v té době již opět zdraví.

5. Kurkuma jako koření

Kurkumu určitě znáte jako jednu z nejdůležitějších složek kari koření. Takové kuřecí maso na kari, červená čočka s kari kořením, těstoviny se smetanovou omáčkou, pórkem a kari, … možností je nepřeberně a jedna je lahodnější než druhá. Jakákoliv zdravá večeře bude lepší, když ji ozvláštníte trochou kari. 

Samozřejmě kurkuma je skvělá jako koření i samostatně. Dodává lehce dřevitou, pikantní a  trochu nahořklou chuť. A samozřejmě přidá všem pokrmům krásnou barvu. Hodí se do rýže, na těstoviny i do zeleniny. Dokonce je možné ji přidat i do sladkých pokrmů, kde vytvoří exotickou kombinaci.

Kurkuma těstoviny
Těstoviny s kurkumou. Zdroj: Pixabay

6. Kurkumové tablety

Pokud z nějakého důvodu nechcete anebo nemůžete používat kurkumu ve výše uvedených způsobech jako nápoj, med či jako koření. Anebo pokud hledáte něco silnějšího, potom si můžete vybrat mezi několika druhy od čisté kurkumy po kombinací více účinných látek.

Ačkoli jsou výše zmíněné tabletky častokrát přírodního původu, je vždy vhodné zvážit možnost přímé konzumace. Zpravidla platí, že se účinné látky lépe vstřebávají, pokud jsou přijaty v potravě, a zároveň má vaše tělo lepší šanci si samo říct, zda tuto látku skutečně potřebuje. Naslouchání vlastnímu tělu a jeho potřebám je naprosto klíčové při udržování zdravého životního stylu.

Nežádoucí účinky kurkumy

Kurkuma se považuje za bezpečnou. Ostatně tělo si samo řekne, když už kurkumu dál nechce nebo nepotřebuje. Proto se obecně doporučuje látky konzumovat v původním stavu spíše než v pilulkách.

Nicméně přemíra kurkumy může vyvolat bolesti hlavy, potíže se zažíváním a při velké konzumaci může spustit i alergii. Nedoporučuje se také lidem se sníženou srážlivostí krve, u kterých může způsobit krvácení. Samozřejmě také platí, že pokud trpíte nějakým vážnějším zdravotním problémem jako je onemocnění jater, cukrovka či máte třeba žlučové kameny, tak se o užívání kurkumy raději poraďte se svým lékařem.

Kurkuma v těhotenství spíše nevadídí. Stejně jako u pití kávy v těhotenství, pokud kurkumu se konzumuje s rozumem, tak by neměla ohrozit ani maminku, ani děťátko. Ale samozřejmě platí, že pokud máte pochybnosti, a kurkuma vám třeba nevoní, tak se raději poraďte se svou doktorkou.

Články, které stojí za přečtení: