Domů » Recept na kvalitní domácí šípkový čaj

Recept na kvalitní domácí šípkový čaj

autor Aneta Toboříková
0 komentář
šípkový čaj

Šípkový čaj byl oblíbeným nápojem našich babiček. Má skvěle osvěžující kyselejší chuť, vysoký obsah vitamínu C, ale také další vitamíny a minerály jako jsou K, B1, B2 i B3, vápník, hořčík a draslík. Pokud vás zajímá, jak žít zdravě, potom je využití bylin a plodů, jako jsou šípky, rozhodně správným krokem.

Šípkový čaj účinky

Šípkový čaj v první řadě podporuje imunitu a pomáhá bojovat s podzimními a zimními nachlazeními a infekcemi. Pokud vás trápí častá únava či slabost, rozhodně šípek vyzkoušejte, protože, dodává energii a pomáhá soustředit se. Účinný je také při onemocnění ledvin a močového ústrojí a podporuje trávení. 

šípkový čaj

Jak uvařit šípkový čaj

Jak udělat šípkový čaj naštěstí není vůbec žádná věda. Jen v případě, že budete chtít zachovat co největší množství vitamínů, musíte čaj připravit den předem, protože se plody musí přes noc louhovat.

Čaj z čerstvých plodů

Čaj z čerstvých šípků je ten nejzdravější, protože má největší obsah vitamínů.

Šípkový čaj příprava:

  • 20 šípků
  • ¼ litru vody

Šípky rozpůlte. Pokud chcete, můžete i namixovat. Zalijte vodou a nechte přes noc louhovat. Potom čaj zahřejte na 70°C a nechte dalších 10 minut louhovat. Před pitím čaj přeceďte přes jemný cedník či plátno. Chloupky z vnitřku šípku mohou být dráždivé.

Čaj ze sušených plodů

Čaj ze sušených plodů se dělá stejným způsobem jako z plodů čerstvých. 300g šípků nechte přes noc louhovat a druhý den zahřejte na 70°C a nechte dalších deset minut louhovat. Opět přeceďte, aby se vám do pití nedostaly chloupky.

V obou případech můžete připravit i druhý až třetí nálev a čaj můžete dochutit medem, sirupem, citrónem či zázvorem.

Pečený šípkový čaj

Tento recept je již trochu časově náročnější, ale pokud jej vyzkoušíte, uvidíte, že stojí za to.

Budete potřebovat:

  • 1kg jablek
  • 1 lžíci skořice
  • 2 kusy celé skořice 
  • ½ kg šípků
  • 5 ks hřebíčku
  • 450g cukru
  • 150ml rumu 

Pečený šípkový čaj recept:

  1. Jablka očistěte nakrájejte na kostičky a dejte na plech.
  2. Přidejte očištěné šípky, skořici, hřebíček a zaprašte skořicí.
  3. Pečte při 220°C 20 minut.
  4. Přidejte cukr a pečte dalších 20 minut.
  5. Poté přelijte rumem a pečte ještě 15 minut.
  6. Ještě horké naplňte do sklenic.

Příprava tohoto čaje je sice časově náročnější, ale o to více si jej poté vychutnáte. Lahodné domácí čaje jsou také skvělým způsobem, jak se uklidnit v emocionálně náročnějších obdobích a prospívají tak nejen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

šípkový čaj

Kde koupit kvalitní šípkový čaj?

Nejlepší šípek je samozřejmě ten vlastnoručně natrhaný, což ocení zároveň i ti, kteří hledají jak ušetřit za jídlo. Pokud nemáte čas či příležitost sami si šípky zajít natrhat a zpracovat, musíte se spolehnout na kupovaný. Naštěstí to v dnešní době není problém. Sušené plody šípku můžete sehnat na internetu jak v e-shopech zaměřených na bylinky, tak na čaje či potravinové doplňky. 100g čaje stojí od 40 do 90 Kč. Chcete-li šetřit přírodu, můžete si ho najít i v kilogramových baleních. 

Můžete sehnat samozřejmě už naporcované sáčkové čaje s šípkem či připravený pečený šípkový čaj. K sehnání je i šípkový prášek.

šípkový čaj

Šípkový čaj vedlejší účinky

Šípek nemá žádné známé vedlejší účinky. Chloupky na někoho působí dráždivě, ale v tom případě stačí čaj dobře přecedit, ideálně přes látku, pokud máte cedník s příliš velkými očky. Případně si můžete pořídit sáčky na čaj, které tomuto problému předejdou.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz