Hledáte zdravější alternativu ke sladkému? Muffiny jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě, navíc jsou jednoduché k přípravě. Jestliže očekáváte návštěvu a potřebujete vytvořit něco na poslední chvíli, muffiny budou tou pravou volbou. Přinášíme 3 recepty ze špaldové mouky, které z tohoto pečiva udělají zdravou dobrotu.
Obsah článku
V čem je špaldová mouka lepší
Klasická pšeničná mouka určitě není špatnou ingrediencí, ovšem špaldová má oproti ní určité výhody. Například obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Najdete v ní vitaminy A, B, C, D, E, železo, zinek, magnézium, vlákninu nebo trávicí enzymy. Špalda je tak lehčeji stravitelná, ale zároveň zasytí na delší dobu než mouka bílá. Špaldovou mouku můžete využít jako náhražku úplně všude – dodá jemnou oříškovou chuť a udělá z pokrmu zdravější alternativu.
Pokud cvičíte, možná se vám bude hodit informace, že špaldová mouka v sobě má také vyšší obsah bílkovin, které se vám budou hodit při budování svalové hmoty. Kromě mouky se vyrábí ze špaldy také káva (bez kofeinu), špaldové kroupy (z nich se poté připravuje pokrm špaldoto – obdoba rizota) nebo se špalda používá jako sladová přísada do piva.
Samozřejmě se ale najdou i nevýhody. Špaldová mouka nemusí chutnat každému, protože výrobky z ní nemají tak jemnou strukturu a stejně tak sladkou chuť. Při zpracovávání této suroviny to také nebudete mít zrovna lehké, těsto hůře kyne a obtížněji se spojuje. Při zakoupení mouky myslete také na to, abyste ji stihli spotřebovat, její trvanlivost je totiž kratší. No a jak už to znáte, za kvalitu si připlácíme, tudíž se připravte na vyšší cenu. Špaldová mouka se pohybuje okolo 40,- Kč.
Výhody:
- velké množství vitaminů a minerálních látek
- obsah vlákniny
- lehká stravitelnost
- zasycení
- zdravější varianta
Nevýhody:
- horší kynutí
- ne tak sladká chuť
- ne tak jemná struktura, horší zpracování
- kratší trvanlivost
- vyšší cena
3 Tipy na zdravé muffiny
Teď už se pojďme přesunout k receptům. Zdravé, ač ne tak jemné těsto, společně s oblíbenými surovinami tvoří perfektní kombo. Vyzkoušejte je a uvidíte sami.
1) Borůvkové muffiny
Borůvky obsahují antioxidanty, které jsou skvělé jako prevence proti rakovině. Jsou oblíbeným ovocem hlavně v létě. Pár jich nasbírejte nebo si je kupte a udělejte z nich výborné špaldové muffiny!
Budete potřebovat:
- 250 g špaldové mouky
- 100 g světlého třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- 75 ml slunečnicového oleje
- pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilky
- 2 lžičky jablečného pyré nebo kompotu
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 zralé banány
- 100 g borůvek
- 75 g ovesných vloček
- máslo na vymazání formy
Postup:
- Připravte si dvě mísy – do jedné budeme dávat sypké ingredience a do té druhé tekuté ingredience.
- Do mísy číslo jedna dejte mouku, cukr, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a vše promíchejte.
- Do druhé mísy vejce s mlékem, olejem, vanilkou, jablečným pyré, javorovým sirupem a prošlehejte.
- Banány oloupejte a vidličkou je rozmačkejte.
- V případě, že používáte mražené borůvky, vmíchejte je společně s banánem do těsta. Pokud používáte borůvky čerstvé, zasaďte je do košíčků, kam jste nalili těsto.
- Muffiny pečte v troubě na 180 °C zhruba 20–30 minut.
- Dobrou chuť!
2) Banánové muffiny
Na banánech je skvělé to, že jsou velmi sladké a není tak zapotřebí přidávat do těsta příliš cukru. Kromě muffinů jsou skvělé i na lívance.
Budete potřebovat:
- 125 g másla pokojové teploty
- 3 banány
- 1 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 250 g špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku soli
Postup:
- Změklé máslo vymícháme do pěny, přidáme rozmačkané banány, vejce a cukr.
- Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a vmícháme do máslové směsi.
- Těsto dáme do vymazané a vysypané muffinové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 10-15 minut.
- Dobrou chuť!
3) Čokoládové muffiny
Kdo by nemiloval čokoládu? Tímto výběrem potěšíte hlavně děti, ale myslím, že ani dospělí nepohrdnou. Hořká navíc snižuje krevní tlak.
Budete potřebovat:
- 500 g špaldové mouky
- 60 g kakaa
- 180 g třtinového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 180 ml řeckého jogurtu
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 60 ml oleje
Postup:
- Opět si připravte dvě mísy na sypké a tekuté ingredience.
- Do jedné z nich vsypte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao a čokoládu nalámanou na malé kousky.
- Do druhé mísy dejte vejce, olej a jogurt.
- Po promíchání obě směsi spojte a utvořte z nich těsto, kterými naplníte formu na muffiny a dáte do trouby po dobu cca 20 minut na 180 °C.
- Dobrou chuť!
To byly 3 recepty na muffiny ze špaldové mouky, které si jednoduše a rychle můžete vytvořit sami doma. A co víc – dodáte svému tělu potřebné vitaminy a nemusíte mít pocit, že hřešíte. Což ale neznamená, že je zdravé sníst je všechny najednou! Také nezapomeňte na to, že i když se jedná o špaldovou mouku, stejně se v ní nachází lepek, proto muffiny nenabízejte celiakům.