Životní styl TOP 10: Nejlepší recepty z dýně hokaido od Alena Teclová 15. července, 2021 publikoval Alena Teclová 15. července, 2021 Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Její specifická vůně se pojí s příjemnými chvilkami strávenými doma s rodinou, s hrnkem teplého čaje a teplou dekou… Někdy je jí zkrátka až moc, a i když máte svůj oblíbený postup úpravy, brzy se vám přejí. Podívejte se proto na recepty z dýně hokaido, které vás možná překvapí svou jedinečnou chutí. Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Recepty z dýně tradiční i netradiční 1.1 1. Dýňová polévka 1.2 2. Dýňový hummus 1.3 3. Dýňové placky 1.4 4. Dýňové zelí 1.5 5. Dýňové muffiny 1.6 6. Dýňový džus 1.7 7. Dýňové rizoto 1.8 8. Zapečená dýně 1.9 9. Dýňové hranolky 1.10 10. Dýňové sušenky 2 Jaké jsou vaše oblíbené recepty z dýně? Recepty z dýně tradiční i netradiční Možností úpravy a receptů z dýně je nespočet. Těchto 10 vás jistě zaujme a vyberete si mezi nimi svého favorita. 1. Dýňová polévka Mezi recepty z dýně rozhodně dominuje právě dýňová polévka už pro nikoho určitě není nic nového, ale přesto věřím, že ji ne každý ochutnal. Alespoň ne takovou, kterou zjemníte domácí kešu smetanou! Co budete potřebovat? 500 g dýně1 litr zeleninového vývaru1 střední cibuli2 stroužky česneku80 g kešu ořechůsůl a pepř podle chutiZačněte tím, že si namočíte kešu ořechy. Díky tomu změknou a budete je později moci snadno rozmixovat. Namočené by měly být alespoň 6 hodin, ideálně přes noc. Dýni vydlabejte a nakrájejte na větší kusy. Pokapejte olivovým olejem a pečte asi 30 minut při teplotě 200 °C. Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli. Nechte ji zpěnit na trošce oleje, přidejte česnek, upečenou dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte přibližně 5 minut. Zatímco se polévka vaří, rozmixujte předem namočené kešu ořechy v trošce vody tak, aby konzistencí připomínaly smetanu. Jakmile polévku dovaříte, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte rozmixované kešu ořechy. 2. Dýňový hummus Další stálicí fanoušků zdravého stravování je hummus. Tato výživná pochoutka z cizrny jde připravit na sto různých způsobů. Vyzkoušeli jste už ten dýňový? Na jeho přípravu budete potřebovat: půl menší dýně 1 hrnek uvařené cizrny2 stroužky česneku1 lžíce tahini1 lžíce olivového oleje1/2 lžičky římského kmínusůl, pepř a citronová šťáva podle chutiCizrnu připravíte běžným způsobem, případně můžete použít konzervu. je to ale velký rozdíl a doporučuji proto obětovat nějaký ten čas vaření. Očištěnou dýni upečte. Stejně jako v případě polévky asi 30 minut při teplotě 200 °C. Pečená dýně má obecně mnohem výraznější chuť. Jakmile bude dýně měkká, vložte ji spolu s cizrnou, kmínem, česnekem, tahini pastou a olivovým olejem do mixéru. Pokuste se o co nejjemnější konzistenci. Průběžně můžete přidávat olivový olej. Jeho množství se špatně odhaduje, záleží na chuti každého. Na závěr ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Hummus se hodí k pečeným bramborám, k čerstvé zelenině, ale klidně ho můžete použít jako pomazánku na pečivo. 3. Dýňové placky Dýňové placky sice nejsou nic extra zdravého, ale v podstatě je můžete považovat za zajímavější obměnu bramboráků. Budete na ně potřebovat: 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokaido1 lžíce hladké mouky1 lžíce kukuřičného škrobuvejce50 ml mléka1 hrst nasekané petrželkysůl a pepř podle chutiMouku, škrob, vejce, mléko a petržel nasypte do misky a důkladně promíchejte. Až potom přidejte nastrouhanou dýni. Předem ji nevařte. Z těstíčka potom lžicí jednoduše vytvořte placky, které smažte do zlatova na oleji. Stejně jako bramboráky můžete zkusit i zdravější, v troubě pečenou variantu. V takovém případě přidejte 2 polévkové lžíce oleje přímo do těsta. 4. Dýňové zelí Už tu vedle klasického bylo například i kedlubnové, ale zkusili jste už dýňové zelí? Stačí vám jen pár věcí. středně velká dýně Hokaido1 větší2 lžíce másla2 lžičky vinného octasůl a cukr dle chutiOčištěnou syrovou dýni nastrouhejte nahrubo. Potom na másle zpěňte obě cibule, přidejte dýni, podlijte trochou vody, ochuťte dle libosti solí, pepřem, vinným octem a pod pokličkou nechte změknout. Po dovaření můžete ještě dále dochucovat, případně „zelí“ zahustit, pokud jste na to zvyklí. 5. Dýňové muffiny Mezi nejlepší recepty z dýně hokaido rozhodně musí patřit i něco sladkého. Zkuste například dýňové muffiny, které se nejlépe hodí k podzimní snídani. Připravte si: 250 g dýně Hokaido200 g polohrubé mouky70 g cukru krupice1 vejce75 ml oleje (případně 75 g másla)vanilkový cukrprášek do pečiva1 lžíce kakaa1 čajová lžička skořiceDýni nejprve očistěte a nastrouhejte najemno. V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, ve druhé tekuté a na konec všechno spojte dohromady a přidejte i nastrouhanou dýni. Formy na muffiny důkladně vymažte, případně použijte papírové košíčky. Pečte na 180 °C přibližně 20 minut. Pokud máte radši bábovku, zdvojnásobte množství všech ingrediencí a vyzkoušejte pro změnu tu. Peče se při stejné teplotě asi 35 minut. 6. Dýňový džus Pro někoho poměrně nevšedním receptem může být i dýňový džus. Jeho velkou výhodou je, že se dá zavařit a uchovat tak na celou zimu. Množství si libovolně násobte. 3,5 litry vody1,5 kg dýně250 g cukru2 čajové lžičky kyseliny citronovéZákladní recept jednoduše připravíte z uvedených ingrediencí. Nakrájenou dýni nechte ve vodě s kyselinou citronovou přes noc. Následně dýni ve stejné vodě povařte do měkka a rozmixujte. Pro lepší konzistenci ještě můžete směs přecedit přes jemné sítko. Výsledná chuť ale není nijak zvlášť výrazná, tak je potřeba ji trochu upravit. Někdo používá klasický sirup zakoupený v obchodě, jiní zase šťávu ze sezónního ovoce. Klidně ale můžete sáhnout také po vlastnoručně vyrobeném bylinkovém sirupu. Záleží jen na vás. Na toto množství přidejte přibližně 300 ml. 7. Dýňové rizoto Dýně dodá rizotu skvělou krémovou chuť. Příprava je velice jednoduchá, přesto získáte luxusní jídlo, kterým neurazíte ani návštěvu. Budete potřebovat: 1 kg dýně Hokaido30 dkg kulatozrnné rýže1,5 litru vývaru¼ litru bílého vína1 střední cibuli7 dkg másla10 dkg strouhaného parmazánusůl a pepř podle chutiZačněte cibulí. Tu nadrobno nakrájejte a osmahněte na másle. Přidejte kousky očištěné dýně a smažte přibližně 10 minut. Teprve poté přisypte rýži a zalijte bílým vínem. Jakmile se asi polovina vína odpaří, přilijte vývar. Můžete použít masový i zeleninový. Vařte asi 30 minut. Na závěr můžete rizoto dochutit nastrouhaným parmazánem, solí a pepřem. 8. Zapečená dýně Zapečená dýně je další s typicky podzimních jídel. Nejlépe chutná s opečenými brambory! Mimo základního receptu k ní můžete přidat jakoukoli zeleninu, kterou zrovna potřebujete spotřebovat. Na základní recept budete potřebovat: 1 kg dýně100 g jáhel200 g kysaného zelí (popřípadě pickles)2 větší cibule1 polévkovou lžíci másla200 g cheddarupřibližně 50 g vlašských ořechů2 polévkové lžíce olivového olejesůl a pepř podle chutiDýni nejprve očistěte a nakrájejte na menší kousky, které vařte přibližně 20 minut, dokud nezměkne. Ovšem ne příliš, bude se ještě péct, tak aby vám v troubě nevznikla kaše. Zároveň si dejte vařit jáhly podle návodu. Mezitím si nakrájejte cibuli, kterou na oleji nebo na másle osmahněte dozlatova. Odstavte z plamene, přidejte jáhly, zelí, asi polovinu sýru, dýni a všechno vidličkou trochu rozmačkejte. Ne příliš, aby vám zbyly kousky. Směs přendejte do zapékací mísy, přidejte ořechy a posypejte zbývajícím sýrem. Na závěr pokapejte olivovým olejem, přidejte lžíci másla a pečte při teplotě 180 °C asi půl hodiny. 9. Dýňové hranolky Se správnou směsí koření nebudou ani hranolky ničím obyčejným. Ty dýňové už vůbec ne. Můžete je připravit samotné, nebo s omáčkou. Co budete potřebovat? 1 kg očištěné dýně1 čajovou lžičku sladké papriky1/2 – 1 čajovou lžičku kajenského pepřemořskou sůl podle chutiNa omáčku si připravte: 2 polévkové lžíce olivového oleje1 menší cibuli2 stroužky česneku1 čajovou lžičku sladké paprikykonzervu krájených rajčat (400 g)3 polévkové lžíce medu2 polévkové lžíce tamari (nebo jiné sójové omáčky)1 polévkovou lžíci rajčatového protlakuZačněte přípravou hranolek. Dýni očistěte a nakrájejte na požadovanou velikost. Posypejte kořením, pokapejte olejem, důkladně promíchejte a nechte v troubě upéct do křupava. Můžete pochopitelně použít i fritézu. Na přípravu omáčky si nejprve připravte cibuli. Nakrájejte ji na malé kousky a spolu s česnekem opečte na oleji. Přidejte zbylé suroviny a nechte asi 30 minut na mírném plamenu probublávat. 10. Dýňové sušenky Na závěr vyzkoušejte ještě jeden sladký recept. Tentokrát na dýňové sušenky, které jsou vláčné, ovoněné exotickým kořením a na povrchu křupavé. Budete potřebovat: 250 g hladké mouky100 g cukru125 g dýňového pyré100 g másla1 vejce1 čajovou lžičku skořice½ čajové lžičky sušeného zázvoru1 čajovou lžičku prášku do pečivaUvařte dýni, ze které pomocí tyčového mixéru jednoduše připravíte pyré. Potom už jenom smíchejte zvlášť sypké ingredience a zvlášť tekuté. Důkladně promíchejte. Z takto připraveného těsta tvarujte kuličky přibližně stejné velikosti, vkládejte na pečicí papír, kde z nich rukou udělejte placičky. Pečte na 180 °C asi 12 minut. Jaké jsou vaše oblíbené recepty z dýně? Jak sami vidíte, recepty z dýně mohou mít mnoho podob. Pokud přesto hledáte další inspiraci, můžete se podívat zde. Přečtěte si také tipy na zdravé večeře, které zvládnete za pár minut a zkombinujte je právě s dýní! receptyvýživazdravá výživa 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Alena Teclová Redaktorka Alena Teclová píšící na web o financích, úspěchu a osobním rozvoji ŽijÚspěšně.cz. Předchozí článek Štěstí přeje připraveným: Co si vzít na pohovor? Následující článek Tým snů: Jak sestavit, řídit a motivovat Články, které stojí za přečtení: Jak přitáhnout peníze a hojnost do svého života? Jaký vybrat dárek pro muže k výročí? Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů? 10 životních mouder, které se můžeme naučit od dětí TOP 7: Z jakých potravin doplnit melanin? Tepelná ztráta domu: Kolik můžete ušetřit?