Domů » TOP 5: Nejoblíbenější recepty z proteinu

TOP 5: Nejoblíbenější recepty z proteinu

od Tereza Gödrichová
Publikováno Aktualizováno
vegetarián protein

Protein patří mezi důležité položky, které by se měly vyskytovat ve vašem jídelníčku. Občas však může být složité zajistit jeho skutečný dostatek. S tím vám může skvěle pomoct proteinový prášek. Nebojte, pro vaše zdraví je bezpečný, a navíc poskytuje mnoho lahodných možností, na kterých si s chutí smlsnete.

K čemu slouží protein?

Než se však pustíte do chutných receptů, zjistěte vůbec, co ten slavný protein poskytuje vašemu tělu. V překladu do češtiny se jedná o bílkovinu, který patří mezi jednu z tří základních makroživin, a slouží jako stavební kámen v těle. To znamená, že pomáhá buňkám růst a opravovat se, což je důležité pro nás všechny. Tento fakt ocení zejména sportovci, protože cvičení vede k drobným natržením svalů a protein jim pomáhá tyto trhliny uzdravit, aby mohly znovu zesílit.

Konzumace dostatečného množství bílkovin také zvyšuje pocit sytosti a spokojenosti po celý den. Pokud vás zajímá, které potraviny jsou přímo nabité proteiny, přečtěte si tento článek. Teď se ale podíváme na chutné recepty, které obsahují proteinový prášek.

Smoothie bowl
Protein můžete zakomponovat do různých pokrmů

1. Domácí proteinové tyčinky

Odměňte se po náročném tréninku něčím dobrým a výživným –⁠ třeba takovou proteinovou tyčinkou. Ty kupované většinou vychází draho a mnohokrát obsahují zbytečné suroviny navíc. Stačí mít po ruce pár základních ingrediencí a chutnou svačinku máte na světě.

Potřebujete

  • ½ hrnku proteinu (příchuť záleží na vaší chuti),
  • ½ hrnku ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček),
  • ½ hrnku mléka,
  • ¼ hrnku ořechového másla,
  • 2 lžíce medu.

Jednoduše smíchejte všechny suroviny dohromady. Plech nebo nějaký tác vyložte pečicím papírem a hmotu po něm rovnoměrně rozprostřete. Tuto směs nechte 30–⁠45 minut ztuhnout v mrazáku. Pak nakrájejte na kousky a můžete si vychutnávat proteinové tyčinky. 

V lednici vydrží až po dobu 1 měsíce.

Jedná se o základní recept na proteinové tyčinky, který si klidně můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Ochutnejte například:

  • Čokoládovou příchuť: Jestli upřednostňujete čokoládu, vyberte si čokoládový protein. Nebojte se přidat kousky hořké čokolády a klidně i kvalitní kakao. Tak si vytvoříte dokonalé čokoládové nebe v puse.
  • Kokosová příchuť: Milovníky kokosu potěší přidání strouhaného kokosu do těsta. Ideálně využijte i kokosové mléko a máslo. A co nahradit trochu ovesné mouky kokosovou a případně i kokosový protein? Tadá, kokosový ráj vás už nedočkavě vyhlíží.
  • Skořicovou příchuť: Přídejte skořici a pro ještě intenzivnější chuť zkuste skořicový protein.
  • Vanilkovou příchuť: Vanilkový protein a špetka vanilky vykouzlí dokonalou vanilkovou dobrotu.

Klidně proteinové tyčinky také pocákejte nebo celé obalte v čokoládové polevě a nechte ztuhnout v ledničce. Na ještě neztuhnutou čokoládu můžete nasypat nějaké další doplňky, jako kousky oříšků, kokosu, čokolády či špetku mořské soli.

2. Ovesná kaše s proteinem

Tato jednoduchá proteinová ovesná kaše představuje další skvělý nápad, jak si připravit snídani, ale klidně jiné jídlo během dne bohaté na bílkoviny. Ideální volba pro milovníky sladkého, neboť uspokojí touhu po mlsání, ale zároveň se jedná o výživný pokrm. Stačí mít po ruce jen 4 ingredience a do pár minut máte luxusní zdravá snídaně už na vás bude čekat.

Potřebujete

  • 1 hrnek ovesných vloček,
  • 1 ½ hrnku mléka,
  • ½ odměrky vanilkového proteinu (nebo klidně jakékoliv jiné příchutě).

Všechny suroviny dejte do hrnce na plotně a pořádně promíchejte, aby se vše spojilo. Za stálého míchání vařte kaši na středním plamenu několik minut, dokud krásně nezhoustne. 

Tipy na podávání

Protože jsou ovesné vločky zcela obyčejné, proteinová kaše chutná nejlépe, když se podává s dalšími lahodnými doplňky. Nebojte se přidat více chutí pomocí různých skvělých dochucovacích složek. Kaši přidají i na plnohodnotnosti. Vyzkoušejte třeba:

  • čerstvé, mražené nebo sušené ovoce,
  • ořechy, ořechová másla a semínka,
  • marmeládu, džem či povidla,
  • skořici, kokos, perníkové koření, kakao nebo jiné dochucovadlo,
  • kousek hořké čokolády nebo sušenky.

Vyberte si zkrátka takové dobroty a příchutě, jaké máte rádi.

Ovesná kaše s proteinem představuje parádní způsob, jak si připravit chutnou snídani, která se vám hned nepřejí. Můžete ji totiž libovolně obměňovat a vždy si tak vytvořit dokonalou dobrotu s novou příchutí.

3. Domácí proteinový puding

Domácí proteinový pudink představuje perfektní snídani, svačinu nebo zkrátka zdravý dezert. Navíc ho zvládne úplně každý, protože je velmi jednoduchý na přípravu. Jedná se totiž o klasický vařený pudink z prášku, ke kterému se přidá pouze protein. Chutě na sladké budou uspokojeny a bříško příjemné nasycené.

Potřebujete

  • 1 pudinkový prášek libovolné příchutě,
  • 1 odměrku proteinu (příchuť nejlépe stejná jako u zvoleného pudinku),
  • 500 ml mléka.

Pudink uvaříte podle návodu, akorát místo cukru rozmícháte protein, který ho příjemně osladí a dodá mu bílkoviny. Rozdělte do dvou misek a nechejte ho vychladnout.

Podávejte s ovocem, piškoty nebo čímkoliv, co máte rádi. Takový proteinový pudink vás vyjde levněji, než ty kupované v obchodě. 

💡 Tip: Můžete si ukuchtit třeba i takového domácího tvaroháčka. Do uvařeného pudinku stačí vmíchat vaničku tvarohu, což vytvoří dokonalou konzistenci, a navíc přidá extra bílkoviny.

zdravé snídaně a svačiny
Proteinový puding patří mezi vynikající dezerty

4. Čokoládové košíčky s arašídovým máslem a proteinem

Arašídové máslo patří mezi oblíbené potraviny mnoha lidí. Jasně, má docela dost kalorií, ale to proto, že v něm najdete plno zdravých mononenasycených tuků, které jsou přínosné pro zdraví. Vyšší hladina tuku také stejně jako protein přispívá k větší sytosti, takže vám bude stačit kousek k uspokojení žaludku i chuti.

Potřebujete (cca 24 ks)

  • ½ hrnku změklého kokosového oleje,
  • 2 odměrky čokoládového proteinu,
  • ½ hrnku arašídového másla,
  • 2 lžíce kvalitního kakaa,
  • 2 lžíce medu či čekankového sirupu,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu.

V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte všechny ingredience do hladka. Nejlépe si vezměte silikonové formičky na muffiny a do každé nalijte 1 lžíci vzniklé směsi. Pak je vložte do lednice na cca hodinku, dokud pořádně neztuhnou. 

V lednici je můžete skladovat až 1 týden, ale pochybuji, že vydrží tak dlouho.

V tomto receptu se vyměnilo klasické máslo a cukr v tradiční verzi za kokosový olej a med či čekankový sirup. Dvě odměrky čokoládového proteinu dodají mlsce nějaké bílkoviny a extra živiny.

5. Proteinová pizza

Aby to tady nebylo jen o samých sladkostech, tak se musí objevit i nějaký slaný recept. A rovnou nějaká pořádná dobrota, třeba pizza. Ano, dokonce i taková dobrota může být udělaná zdravěji a s proteinem. A hlavně s libovolnou náplní, tu už si přizpůsobíte podle sebe.

Potřebujete

  • 1 hrnek teplé vody, 
  • 2 ½ lžičky sušeného droždí,
  • 1 ¼ hrnek hladké špaldové mouky,
  • ¼ šálku neochuceného proteinového prášku,
  • ½ lžičky soli,
  • 2 lžíce olivového oleje.

Do teplé vody nasypejte droždí na její povrch a nechte 5 minut působit.

Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, protein a sůl. Poté do mísy nalijte také vodu s droždím i olivový olej a olivový olej a míchejte, dokud se nevytvoří těsto.

Těsto důkladně prohněťte ještě na dobře pomoučené ploše. Poté ho dejte zpět do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.

Můžete si vybrat, zda z těsta uděláte jednu velkou pizzu, nebo ji rozdělíte na dvě. Vyválejte ho do kulatého tvaru a přendejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 200 ° C po dobu cca 5 minut. Poté vyndejte a potřete ho oblíbenou náplní a surovinami. Pečte cca dalších 10 minut, dokud okraje kůrky nezačnou hnědnout.

Zdravá pizza
Zdravá pizza s proteinovým práškem vám dodá mnoho bílkovin

Možnosti, jak začlenit protein do svých pokrmů, jsou velmi rozmanité a chutné. Tyto báječné recepty obsahující proteinový prášek vás uspokojí a také příjemně zasytí. Navíc nabízejí snadný způsob, jak jednoduše zvýšit příjem bílkovin v jídelníčku, což se hodí zejména sportovně aktivním jedincům.

Články, které stojí za přečtení: