Pokud připravujeme pro rodinu slavnostní oběd, zajímají nás většinou pouze ceny surovin, které k přípravě potřebujeme. Pro někoho překvapivě nás ale stojí nemalé peníze stojí také energie. Dlouhé pečení, nebo vaření může přijít na několik desítek korun. Díky několika tipům ale můžete výdaje na vaření poměrně výrazně snížit.
Energetický trh je v krizi a levná elektřina a levný plyn jsou bohužel minulostí. Heslem dneška jsou úspory, a to ty zcela zásadní, kterých dosáhnete omezením tepelné ztráty domu, ale také ty, které můžete aplikovat každý den a ke kterým není třeba žádných investic. Značných úspor lze dosáhnout v kuchyni. Největším žroutem elektřiny je v kuchyni lednice, která běží neustále, ale nemalých úspor lze dosáhnout také při vaření.
Vařit na elektřině, nebo na plynu?
Ještě donedávna platilo, že nejlevněji uvaříte na plynu. Zároveň je pravda, že profesionální kuchaři nedají na plyn dopustit. Na rozdíl od elektrických plotének se plamen zažehne okamžitě, což zkracuje dobu přípravy pokrmu. Moderní indukční desky mají ale velmi podobné vlastnosti a jejich pořízení vás dnes již nezruinuje. Do budoucna navíc nebude zemní plyn podporovanou energií, takže pokud se rozhodujete pro nový zdroj energie pro vaření, doporučujeme vám právě indukční desku.
Vždy s pokličkou
Vaření lze zlevnit díky několika jednoduchým tipům. Pokud vám přejdou do krve, ušetříte několik set korun ročně prakticky bezpracně, navíc se tyto tipy podepíší na chuti pokrmu. Hlavní zásadou je vařit v hrnci s pokličkou, pochopitelně kromě vaření, při kterém potřebujeme redukovat tekutinu. Díky vaření s pokličkou bude vaření až čtyřikrát úspornější, výrazně se zkrátí doba přípravy pokrmu a také se sníží objem energie, kterou jste spotřebovali. Jde o snadnou a často opakovanou radu, ale je s podivem, že se stále mnozí touto radou neřídí. Pokud bude hrnec přiklopený, lépe se uchovají chuti surovin, což se odrazí na výsledné chuti. Jak se říká, na každý hrnec se najde poklička. Na přiklopení používejte pokličky, které na hrnci sedí, jen tak budete vařit skutečně úsporně.
Vaření bez sporáku a pečení bez trouby
Pokud vlastníte tzv. pomalý, nebo tlakový hrnec, vše, co jde, vařte hlavně v něm. Díky tomu výrazně snížíte délku vaření a spotřebu elektřiny. Stejně tak, pokud chcete péct menší kus masa, využívejte remosku. Vařte vždy v nádobě, která má adekvátní velikost k objemu vařených surovin. Zejména dávejte pozor na velikost plotýnky a spodek hrnce. Pro ten nejlepší přenos tepla vyčistěte spodek hrnce. Pokud má silný nános, postavte ho do vědra s vodou lžicí pracího prášku a sody. Nechte stát dostatečně dlouhou dobu a následně seškrábněte drátěnkou.
Jak vařit vodu?
Pokud nevaříte na indukční desce, vodu vařte v rychlovarné konvici. Dopředu odměřte přesné množství, které budete potřebovat a ohřívejte jen ten. Rychlovarnou konvici pravidelně čistěte, aby se zbavila nánosů vodního kamene. Nános prodlužuje dobu ohřívání vody. To provedete velmi snadno. Stačí do konvice nalít ocet, vodu a nechat svařit. Pokud se obáváte o topnou spirálu konvice, můžete využít některý z odvápňovačů.