Domů » Zdravý salát z červené čočky na pět způsobů

Zdravý salát z červené čočky na pět způsobů

autor Tereza Gödrichová
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentářů
červená čočka celá

Červená čočka se v poslední době vyšplhala mezi velmi oblíbené potraviny a není se čemu divit. Poskytuje nám nespočet zdravotních benefitů a dá se z ní vykouzlit mnoho variant různých chutných pokrmů od omáček přes různé placky až po kaše se zeleninou.

Jeden skvělý příklad zdravého a vyváženého jídla představuje salát z červené čočky. Možná pojem „čočkový salát“ není tak vzrušující a nezní příliš vábně, ale nenechte se oklamat. Jedná se o velmi variabilní a hlavně chuťově výborný pokrm. Však se podívejte na těchto 5 báječných variant.

Červená čočka: Jak ji vařit?

Červená čočka je cenově dostupná, ve spíží vám může dělat radost poměrně dlouho a opravdu snadno se vaří. Mimo jiné skvěle absorbuje chuť, takže se jedná o dokonalý základ salátu.

Věděli jste, že červená čočka se před vařením nemusí namáčet? Další důvod, proč ji milovat! Doba jejího vaření trvá asi 15 až 20 minut. Stačí ji jen propláchnout, vložit do hrnce s vodou nebo zeleninovým vývarem (pro lepší chuť se hodí přihodit i bobkový list) a přivést k varu. Vaří se doměkka. Ale pozor na převaření, ať není příliš kašovitá. Do salátu se tato konzistence zrovna moc nehodí.

Tadá, čočka je připravena na salát.

Benefity červené čočky

Červená čočka přináší mnoho benefitů pro naše zdraví:

  • Přirozeně nízký obsah tuku.
  • Skvělý veganský zdroj bílkovin.
  • Vysoký obsah vlákniny, která představuje skvělý zdroj rozpustné a nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina zase zabraňuje zácpě a dalším zažívacím problémům, jako je syndrom dráždivého tračníku.
  • Vysoký obsah železa a manganu a dalších důležitých živin a minerálů.
  • Lehce stravitelná, oproti ostatním luštěninám červená čočka nezpůsobuje nadýmání.
  • Perfektní jídlo pro těhotné a kojící maminky – 1 šálek vařené čočky obsahuje 358 mcg folátu (ten je potřebný během těhotenství i kojení).

Může se jíst červená čočka studená?

Ano, všechny tyto uvedené čočkové saláty si ideálně vychutnejte vychlazené přímo z lednice. Červená čočka se vždy nejprve uvaří a nemusí se poté ohřívat.

červená čočka půlená
Červená čočka půlená se nemusí předem namáčet. Stačí ji pouze na několik minut povařit a poté již dojde sama

1. Pikantní exotický salát z červené čočky

Tento snadný a zdravý salát z červené čočky obsahuje mnoho bílkovin i dalších živin a především plno vynikajících chutí. Lehce pikantní dresink plný výborného koření parádně doplňuje čočku a zeleninu. Jedná se o perfektní lehký oběd, večeři, přílohu nebo pohoštění na letní grilovačku či piknik. Tento čočkový salát vás i vaše blízké jistě potěší a v lednici vydrží i pár dní poté.

Ingredience

Na základ

  • 1 šálek červené čočky, 
  • ½ červené cibule, 
  • 1 malá mrkev, 
  • ¼ šálku strouhaného kokosu,
  • ¼ šálku arašídů,
  • 2 lžíce koriandru.

Na dresink

  • 1 lžíce strouhaného zázvoru,
  • 1 stroužek prolisovaného česneku, 
  • 1 lžíce sojové omáčky,
  • 1 lžička kari,
  • ½ lžičky chilli,
  • ¼ šálku olivového oleje,
  • šťávu z 1 limetky,
  • sůl a pepř na dochucení.

Postup

Propláchnutou červenou čočku vaříme do změknutí (cca 8 minut).

Mezitím ve velké míse smícháme všechny ingredience na dresink.

Do jiné mísy dáme uvařenou čočku, červenou cibuli nakrájenou na drobno, nastrouhanou mrkev, strouhaný kokos, nasekané arašídy a koriandr.

Zalijeme zálivkou a jemně promícháme. Čočkový salát necháme marinovat alespoň 30 minut v lednici a pak můžeme servírovat. 

Vrch posypeme dalšími nasekanými arašídy, nasekaným koriandrem a zakápneme limetkou. Pak už jen užíváme výborné chuti salátu.

Salát z skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Chutný vydrží dokonce 4 až 5 dní. Ovšem špatně snáší mrazení, takže tomu se vyhněte.

2. Čočkový salát se zeleninou

Červená čočka vařená se zázvorem, česnekem, cibulí, mrkví, pastinákem a bohatou směsí voňavého koření – to vytváří další chutnou verzi salátu. Tento recept máte hotový do hodinky. Věřte, že se zamilujete do opojné vůně kořeněné červené čočky, která naplní kuchyni pokaždé, když ji ukuchtíte. 

Ingredience

  • 1 cibule,
  • 4 stroužky česneku, 
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru, 
  • 1 paprička jalapeňo, 
  • 1 plechovka rajčatového protlaku,
  • 2 lžíce mletého kmínu,
  • 2 šálky červené čočky, opláchnuté,
  • 4 šálky zeleninového vývaru (+ víc podle potřeby),
  • 2 mrkve,
  • 2 pastináky,
  • šťáva z 1 citronu, 
  • máslo nebo sádlo,
  • sůl a pepř na dochucení,
  • nasekaná petrželka na ozdobu.

Postup

Ve velkém hrnci rozehřejeme na středním plameni máslo nebo sádlo. Orestujeme na drobno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidáme nakrájený česnek i zázvor a jalapeňo, zbavenou semínek a nasekanou. Mícháme cca 1 až 2 minuty. Pak přidáme nakrájenou mrkev a pastinák a mícháme, dokud se vše pěkně nepromísí.

Následuje rajčatový protlak a kmín – opět promícháme. Nakonec přidáme propláchnutou červenou čočku a tolik zeleninového vývaru, aby byla zelenina téměř pokryta. Promícháme a přivedeme k varu.

Přikryjeme, snížíme plamen a necháme vařit 20–25 minut, podle potřeby přiléváme další vývar, aby směs zůstala mírně vlhká.

Po uvaření stáhneme z ohně a necháme přikryté 10 minut odležet. Přidáme citronovou šťávu a jemně promícháme. 

Pak salát můžeme servírovat ozdobený nasekanou petrželkou.

3. Salát z červené čočky s citronovou zálivkou

Tento recept na zdravý čočkový salát naplněný zeleninou máte hotový během chvilky. Jednoduchá citronová zálivka ho parádně dochucuje. Jedná se o perfektní pokrm, který si můžete vychutnat i více dní po sobě. Chutná skvěle samotný nebo jako příloha k jiným jídlům.

Ingredience

Na základ

  • 1 šálek červené čočky,
  • 1 litr vody nebo vývaru,
  • citronová kůra z 1 citronu,
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozmačkaný
  • 1 bobkový list,
  • 1–2 snítky čerstvého tymiánu,
  • sůl, pepř podle chuti.

Na salát

  • 1 šarlotka,
  • 1 mrkev,
  • 1 celer,
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky, 
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu.

Citronová zálivka

  • 4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy,
  • kůra z 1 citronu,
  • 1 stroužek prolisovaného česneku,
  • ½ lžičky dijonské hořčice,
  • 6 lžic olivového oleje,
  • sůl, pepř podle chuti.

Postup

Propláchnutou červenou čočku propláchneme zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme citronovou kůru, prolisovaný česnek, bobkový list a tymián. Přivedeme téměř k varu a snížíme teplotu na minimum. Takto vaříme asi 15 minut odkryté.

Jakmile je čočka uvařená, vyjmeme bobkový list a tymián. Čočku scedíme a přendáme do misky.

Zálivku vytvoříme smícháním všech ingrediencí.

Pak smícháme uvařenou čočkou, nakrájenou šalotkou, mrkví, celerem, nasekanou petrželkou a tymiánem. Zalijeme zálivkou, promícháme a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem. 

Tento salát nejlépe před podáváním na chvíli vychlaďte. Ideálně ho připravte už den předem.

Salát uchováme v lednici dobře zakrytý asi 3 dny.

Čočka je do salátů perfektní
Čočka představuje perfektní surovinu do salátů

4. Čočkový salát s čerstvými bylinkami

Vychutnejte si tento lehký, svěží salát inspirovaný klasickými chutěmi. Červenou čočku stačí ochutit čerstvými bylinkami, jarní cibulkou a rajčaty. Přelitý lehkým dresinkem z extra panenského olivového oleje a citronové šťávy, ozdobený jarní cibulkou a s vůní máty a dokonalý oběd, večeře nebo příloha je na světě.

Ingredience

  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • ½ šálku červené čočky,
  • 1 šálek nasekané čerstvé petrželky,
  • ½ šálku mleté ​​​​čerstvé máty,
  • 2 cibule, 
  • 2 rajčata, 
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje,
  • šťáva z 1 citronu,
  • sůl, pepř podle chuti.

Postup

V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a přidáme propláchnutou čočku. Promícháme a vaříme do mírného nedovaření (cca 8 minut). Scedíme a necháme asi půl hodiny vychladnout.

Vychladlou čočku přendáme do velké mísy a přidáme nasekanou čerstvou petrželku a mátu. Přidáme nakrájenou cibuli i zeleninu.

Smícháme olivový olej a kůru a šťávu z citronu v malé misce. Poté nalijeme na salát, osolíme, opepříme a promícháme. Před podáváním vychladíme alespoň na 30 minut v lednici.

Veškeré zbytky skladujeme zakryté v lednici 2 až 3 dny.

💡 Tip: Pokud se třeba právě snažíte dát pár kilo dolů, podívejte se na náš výběr 15 nejlepších dietních jídel.

5. Kari salát z červené čočky se smetanou a balkánským sýrem

Tento recept na jednoduchý, ale přesto velmi chutný salát z červené čočky se zeleninou, zakysankou a kari dělá vás zaujme svou specifickou chutí. Vychází asi na 10 porcí, takže klidně udělejte polovinu, pokud se vám to zdá moc.

Ingredience

  • 2 šálky červené čočky,
  • 10 cherry rajčátek,
  • 5 lžic citronové šťávy,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 červená paprika,
  • 3 jarní cibulky,
  • ½ šálku čerstvé petrželky,
  • 1 a ½ lžičky kmínu,
  • 400 g zakysané smetany,
  • balkánský sýr
  • kari podle chuti,
  • sůl, pepř podle chuti.

Postup

Propláchnutou čočku uvařime ve vodě či vývaru (poměr 1:3) po dobu cca 10 minut. Čočku scedíme, a necháme.

Poté ji přendáme do mísy a vmícháme olivový olej, citronovou šťávu a kmín.

Papriku a jarní cibulku nakrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtiny a nasekáme petrželku. Vše přidáme k čočce, pak promícháme i se smetanou, nakrájeným balkánem na kostičky, kari kořením a podle chuti dosolíme a opepříme.

S čím si dopřát tyto saláty?

Můžete si na nich pochutnat buď jen tak samotných nebo je využít jako přílohu k různým masovým směsím, steakům, veganským náhražkám nebo grilovaným sýrům.

čočka
Z červené čočky vykouzlíte i mnoho jiných chutných jídel

Čočka patří mezi nejoblíbenější luštěniny. Saláty z ní připravené nemusí být vždy jen z červené čočky, ale druhy můžete libovolně obměnit. U té červené je výhodou, že se nemusí předem dlouze namáčet.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz