Domů » 10 Tipů: Zdravé dezerty s ovocem

10 Tipů: Zdravé dezerty s ovocem

od Tereza Gödrichová
Publikováno Aktualizováno
Lívance s ovocem

Když vás přepadne touha po něčem sladkém, většinou každého první napadne něco krémového či křupavého, nejlépe co obsahuje mnoho čokolády, oříšků, vanilky či jiných hříšně dobrých příchutích. V letních měsících chuť často táhne k něčemu ovocnému, což představuje trochu přívětivější volbu pro vaše zdraví i štíhlou linii. Zdravé dezerty s ovocem jsou však skvělé i kdykoliv jindy během roku.

Dezerty s ovocem, které jako bonus nevyžadují mnoho úsilí, potěší vaše chuťové buňky a uspokojí touhu po sladkém. Možná se vám ale nechce do příliš zdlouhavého tvoření v kuchyni a raději byste sáhli po již připraveném ovocném dezertu nebo nějaké sušence z obchodu. Nebojte, naštěstí existuje spousta nenáročných zdravých receptů a po jejich vyzkoušení už nebudete toužit po ničem jiném. 

Dezerty s ovocem parádně zasytí a jsou zdravější

Vyzkoušejte tyto jednoduché ovocné dobroty, které vám dodají nápady a inspiraci pro chutné a zdravé mlsání. Díky nim spojíte dobré s užitečným, neboť si na nich pochutnáte a tělu dodáte něco prospěšného.

Ať už sáhnete po něčem nepečeném, nebo v troubě vykouzlíte dokonalý moučník, vždy se jedná o rychlý, nenáročný a především zdravý recept. Tyto skvělé a chutné dezerty s ovocem využívají pouze přirozenou ovocnou sladivost (případně trochu přírodního sladidla navíc), takže představují ideální volbu pro vaše zdraví i tělo.

Detoxikační koktejl s třešněmi a granátovým jablkem ve sklenici
I smoothie může patřit mezi chutné dezerty s ovocem

1. Nepečený tvarohový dort s malinami

Různé dezerty na styl cheesecaku velmi frčí a u mnoha lidí si získaly své právoplatné místo na seznamu oblíbených dobrot. V tomto receptu se jedná o nepečenou, zdravější verzi, která se skládá ze sušenkového korpusu, tvarohové vrstvy a malinové polevy. Kromě toho, že chutná báječně, také skvěle vypadá a lze si s jeho designem opravdu parádně vyhrát.

Proč může být nepečený?

Klasická tvarohová náplň na pečení vyžaduje mouku a vejce, což pomáhá tvarohovému koláči při pečení ztuhnout. Obě suroviny jsou v tomto receptu vynechány, takže není nutné ho péct. Aby tedy držel, do tvarohového krému se přidá šlehačka, která zajistí objem a lepší krémovou konzistenci. 

Potřebujete

Na korpus

  • 200 g celozrnných sušenek bez cukru,
  • 80 g rozpuštěného másla.

Na tvarohovou vrstvu

  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 250 g mascarpone,
  • 250 měkkého tvarohu v alobalu,
  • sladidlo podle chuti (erythritol, čekankový sirup, med),
  • 1 lžičku vanilkového extraktu (volitelně).

K malinové polevě

  • 200 g malin,
  • 2 lžíce erythritolu/čekankového sirupu/medu,
  • šťávu z 1 citronu.

Připravte si formu o průměru 20 cm tak, že ji vystelete pečicím papírem.

Jako první si připravte malinovou polevu. V hrnci na středním plameni ohřejte maliny s citronovou šťávou a případně podle chuti oslaďte. Vařte, dokud směs nezhoustne cca 15 minut. Poté směs přeceďte před jemné sítko a nechtě vychladnout.

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte na drť a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vtlačte do formy a uhlaďte lžící. 

Následně vytvořte tvarohovo směs tak, že první vyšleháte smetanu ke šlehání a následně k ní přimícháte i tvaroh, mascarpone, sladidlo dle chuti a vanilkový extrakt. Navrstvěte ji na sušenkový základ a stěrkou uhlaďte povrch.

Malou lžičkou nanášejte vychladlou malinovou polevu na povrch celého dortu. Pomocí párátka jemně vmíchejte polevu tak, abyste vytvořili různé spirálovité vzorce.

Dort zakryjte a nechte vychladnout v ledničce alespoň 4 hodiny nebo ideálně přes noc.

Varianty sušenkového základu

Sušenky můžete promíchat či zcela vyměnit za jakékoliv jiné druhy sušenek (karamelové, skořicové, kakaové, vanilkové, kokosové atd.) nebo třeba i drcené preclíky. Ovšem díky tomu dezert získá i víc cukru.

Pro veganskou verzi vyměňte máslo za kokosový olej.

2. Jahodová zmrzlina z banánů

Nice cream nebo také Nana cream je nové šílenství, které vzalo svět útokem. Jedná se o zmrzlinu, která se tvoří z mražených banánů. Po jejich rozmixování totiž získáte stejnou strukturu, jako mají různé zmrzliny. Skvělé je, že se jedná o zdravou náhradu klasické zmrzliny a i s její chutí si můžete vyhrát. Vyzkoušejte třeba tuto jahodovou verzi s ovesnými vločkami, dodejte ji další ingredience pro získání výživnějšího pokrmu a vychutnejte si ji k snídani či jako dezert.

Potřebujete

  • 2 mražené nakrájené banány,
  • 1 ½  šálku mražených nakrájených jahod,
  • 30 g ovesných vloček.

Volitelně

  • tvaroh či řecký jogurt k podávání, 
  • hrst oříšků nebo oříškové máslo k podávání,
  • strouhaná hořká čokoláda k podávání.

Zmražené banány i jahody společně s ovesnými vločkami rozmixujte do krémové, zmrzlinové konzistence a to je vše. Zmrzlina je hotová, teď už zbývá ji jen naservírovat do misek s ostatními volitelnými ingredienci.

Abyste získali trochu výživnější a sytější jídlo, přidejte k zmrzlině nejlépe tvaroh, řecký jogurt nebo skyr pro bílkoviny, oříšky nebo semínka k dodání zdravých tuků a na chuť hořkou čokoládu.

💡 Tip: Přezrálé banány nevyhazujte, ale oloupané a nakrájené je zmrazte. Poté je kdykoliv můžete využít pro vytvoření si chutné domácí zmrzliny. Pořádná zralost jim dodává víc sladké chuti, takže se skvěle hodí do krému.

3. Ledový citronový dezert

Tento mražený dezert s citronovým nádechem potěší kromě své vynikající chuti také nízkým obsahem cukru. Patří mezi oblíbené letní moučníky, ale potěší i kdykoliv jindy během roku. Lahodný korpus s vrstvami citronového krému a vanilkovou zmrzlinou bez cukru vytváří dokonalou svěží pochoutku. Skvělé je, že ho máte hotový za chviličku a nemusíte ani zapínat troubu.

Potřebujete

Na korpus

  • 250 g mandlové mouky,
  • 2 lžíce erythritolu,
  • špetku soli,
  • 100 g vychlazeného, rozpuštěného másla.

Na citronový krém

  • 1 celé vejce + 3 žloutky,
  • 125 ml citronové šťávy,
  • 1 lžíci strouhané citronové kůry,
  • 80 g erythritolu,
  • 150 g nakrájeného másla v pokojové teplotě.

Pro další vrstvu

  • vanilkovou zmrzlinu bez cukru (cca 500 ml)

K podávání

  • pokrájené jahody, 
  • opečený kokos s ovesnými vločkami, 
  • mátové lístky, 
  • strouhanou citronovou kůru.


Na citronový krém vyšlehejte v kovové míse vejce, všechny žloutky, sladidlo a citronovou šťávu i kůru, dokud se vše krásně nespojí. Poté přidejte i máslo a mísu umístěte nad kastrol s vroucí vodou. Za stálého míchání vařte v páře, dokud směs nepropojí a pak pokračujte ještě dalších cca 10 minut. Poté směs přeceďte přes jemné sítko. Ještě dalších 5 minut často promíchávejte. Poté krém zakryjte víkem a dejte ho vychladit do lednice na 2 hodiny.


Mezitím vymažte koláčovou formu o průměru 23 cm (nejlépe s odnímatelným dnem). Smíchejte mandlovou mouku, sladidlo a sůl v misce. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijte vychlazené, rozpuštěné máslo a vše promíchejte. Směs rovnoměrně natlačte na dno a bok formy. Nechte vychladit 20 minut nebo do ztuhnutí v ledničce. Následně pečte 15–⁠20 minut nebo do zlatavé barvy v troubě vyhřáté na 180 °C. Pak nechte 30 minut chladnout.

Jednu třetinu citronového krému navrstvěte na upečený korpus. Pomocí velké kovové lžíce naškrábejte polovinu zmrzliny na ploché kousky. Ty potom poklaďte na citronový krém a na ně rozvstvěte druhou třetinu krému. Další vrstva představuje zbývající zmrzlinu a nakonec poslední třetina citronového krému. Formu zakryjte nechte zmrazit přes noc.

Při podávání naložte porci na talíř a ozdobte jahodami, opečeným kokosem s vločkami, mátou a strouhanou kůrou z citronu.

Zmrzlina
Vlastní zmrzlinu z ovoce lehce zapojíte i do dalších dezertů

4. Ovoce v čokoládě

Je něco jednoduššího, než ovoce obalené v čokoládě? Ideální jednohubka pro zahnání chutí na sladké. Stačí si vybrat oblíbené ovoce a obalit ho ve vysokoprocentní čokoládě s kouskem tuku. Pak už jen dozdobit podle fantazie, nechat ztuhnout v chladu a vychutnávat.

Potřebujete

  • libovolné ovoce (banán, jahody, maliny, kiwi, kaki, ananas, mandarinka atd.),
  • tabulka hořké čokolády (min. 70 % kakaa),
  • 1 lžíci kokosového oleje nebo másla,
  • drcené oříšky, kokos na ozdobu.

Čokoládu s tukem rozpusťte ve vodní lázni (nebo ji můžete rozpustit i v mikrovlnné troubě). Pokud je třeba, ovoce naporcujte na kousky, očištěte a osušte. Nejlépe ho mějte i vychlazené a pak ho už jen namočte v čokoládové polevě, posypte oříšky, položte na plech s pečicím papírem a nechte ztuhnout v lednici.

Je nutné čokoládu míchat s tukem?

Kombinace kokosového oleje či másla s rozpuštěnou čokoládou se postará o to, aby poleva rychleji ztuhla a byla trochu hustší. Díky tuku se čokoláda chová jako kouzelná čokoládová skořápka. Toto spojení není pro vytvoření polevy nezbytné (a na chuti to moc nepocítíte), ale čokoláda se stane mnohem jemnější.

5. Borůvkový krambl

Krambl (v originální, cizím pojetí crumble) patří mezi velmi jednoduché, pečené dezerty s ovocem. Šťavnaté sladké plody ukrývající se pod křupavou drobenkou a lákající svou lahodnou máslovou vůní se těžko odolává. Navíc tento zdravý moučník zvládnete připravit během chvilky. To zejména oceníte, když vás náhle přepadne nezkrotná chuť na něco dobrého nebo vás překvapí nečekaná návštěva. Zkuste třeba tuto borůvkovou verzi.

Potřebujete

Na borůvkovou vrstvu

  • 800 g borůvek,
  • 50 g erythritolu,
  • 1 ½  polévkové lžíce kukuřičného škrobu,
  • 1 lžíci citronové šťávy,
  • 1 a 1/2 lžičky citronové kůry.

Na drobenku

  • 60 g špaldové mouky,
  • 80 g ovesných vloček
  • 30 g plátků mandlí,
  • 50 g erythritolu,
  • plátky mandlí,
  • ½  lžičky mleté skořice,
  • 100 g studeného másla.

K podávání

  • zakysanou smetanu nebo kvalitní vanilkovou zmrzlinu.

Troubu předehřejte na 200 °C a formu o průměru cca 25 cm vymažte máslem. Chlazené máslo smíchejte s moukou, ovesnými vločkami, mandlemi, skořicí a sladidlem a vytvořte drobenku.

Borůvky promíchejte se sladidlem, kukuřičným škrobem, citronovou šťávou a citronovou kůrou. Tuto směs navrstvěte do formy, posypte drobenkou. Pečte cca 40 minut do zezlátnutí.

Po vyndání z trouby nechte krambl vychladnout a podávejte v mističkách se smetanou nebo kopečkem zmrzliny.

💡 Tip: Jestli zrovna nemáte borůvky nebo máte chuť na jiné ovoce, použijte nějaký jiný druh. Krambl je vynikající i s jablky, hruškami, švestkami, broskvemi nebo jiným ovocem. Pokud nejste fanouškem mandlí, můžete je vynechat nebo je vyměnit za své oblíbené ořechy.

6. Banánové tiramisu

Dokonale lahodný dezert s ovocem představuje třeba takové odlehčené banánové tiramisu. Pozor ale, možná totiž už nikdy nebudete chtít jiný moučník. Takže pokud milujete kávu a hledáte skvělý, velmi snadný dezert, právě jste na něj narazili. Díky cukrářským piškotům a banánům získá jemnou sladkost, takže ho už není třeba dál doslazovat.

Potřebujete

  • 200 g smetany ke šlehání,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • 150 g mascarpone v pokojové teplotě,
  • 100 ml vychlazené kávy, 
  • 4 banány,
  • balíček cukrářských piškotů,
  • holandské kakao na posypání.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha společně s vanilkovým extraktem. Vzniklou šlehačku smíchejte s mascarpone.

Vyložte dno zapékací mísy o rozměrech (cca 20 × 20 cm) vystelte piškoty a polijte je polovinou kávy. Poté poklaďte banány nakrájené na kolečka a na ně jemně nandejte polovinu vyšlehaného krému v rovnoměrné vrstvě. Opakujte s další pokapaných piškotů, banánů a krémem. 

Poprašte přes sítko kakaem, tiramisu zakryjte plastovým obalem a nechte v chladu alespoň 3 hodiny nebo ideálně přes noc.

7. Jablečné taštičky

Milujete jablečné taštičky, ale neradi byste pokazili své snahy o zdravější jídelníček? Zkuste si je vykouzlit sami doma v trochu méně sladké verzi, která vás ale uspokojí úplně stejně, jako ta kupovaná. Taštičky s křupavou zlatou kůrkou s boharou jablečnou náplní se rychle stanou vaším oblíbeným pečivem, které se se svou chutí zejména na podzim, ale okouzlí vás i kdykoliv jindy během roku. 

Potřebujete

  • listové těsto,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 oloupaná a nakrájená jablka bez jádřinců, 
  • 1 lžičku skořice,
  • šťávu z ½ citronu,
  • 1 vejce na potření,
  • skořicový cukr na posypání (nebo erythritol smíchaný se skořicí).

Předehřejte troubu na 180 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. 

Rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni a přidejtek němu  jablka, skořici a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte, dokud jablka nezměknou a nevyvaří se většina šťávy (cca 10 minut). Nechte vychladnout. 

Mezitím na lehce pomoučené ploše vyválejte listové těsto do velkého čtverce a rozdělte ho na 8 obdélníků. Lžící nandejte jablečnou směs do středu 4 obdélníků a nechte menší okraje. Každý naplněný obdélník přikryjte těmi zbývajícími, prázdnými obdélníky a okraje zamačkejte vidličkou. Nožem udělejte čárky na povrchu každé taštičky. 

V malé misce rozšlehejte vejce a tím pomažte taštičky, již přesunuté na nachystaný plech. Posypte skořicovým cukrem a pečte dozlatova cca 20 minut. 

Nejlépe podávejte s tvarohem, skyrem, řeckým jogurtem nebo proteinovým pudinkem a oříšky, abyste dodali bílkoviny i tuky. Tím tělu poskytnete plnohodnotné jídlo, které vás zasytí a hlavně uspokojí vaše touhy po sladkém.

Recepty z remosky: jablečný závin
Jablečné taštičky lze zjednodušit přípravou celého štrúdlu

8. Čokoládové košíčky s arašídovým máslem a banánem

Spojení čokolády a arašídového másla představuje vždy dokonalou lahůdku, ale co když h vylepšíte ještě o slaďoučký banán? Tyto 3 suroviny k sobě náramně padnou a chutnají naprosto božsky. Však se přesvědčte sami.

Potřebujete

  • 250 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa),
  • 2 lžičky kokosového oleje,
  • 150 g arašídového másla,
  • 1 banán.

Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem buď ve vodní lázni, nebo rychleji v mikrovlnné troubě. Arašídové máslo zahřejte v mikrovlnce po dobu cca 15 sekund, dokud nebude tekuté. Banány nakrájejte na kolečka.

Do malého papírového košíčku (dejte raději 2 na sebe) dejte lžičku čokolády, na ní kolečko banánu, lžičku arašídového másla a další vrstvu čokolády. Opakujte, dokud nespotřebujete všechna kolečka banánu.

Košíčky přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a nechte jej zmrazit v mrazničce po dobu  2 hodin nebo dokud pořádně neztuhnou. Při servírování je nechte chvilku povolit v pokojové teplotě a pak můžete vychutnávat.

9. Ovocný parfait

Zdravé domácí parfaity z jogurtu jsou jednoduché na přípravu a patří mezi chutné dezerty s ovocem. Jedná se o takový vrstvený pohár všech možných dobrot, takže si ho můžete i přizpůsobit podle svých chutí, aktuálního stavu ledničky nebo sezónního ovoce. Ideální pro dobrou snídani, rychlou svačinu nebo pochoutku po obědě či večeři. Hodí se i jako pohoštění pro hosty.

Potřebujete (4 porce)

  • 500 g jogurtu,
  • 2 lžíce medu nebo čekankového sirupu,
  • 500g ovoce (libovolné dle chuti),
  • 150 g granoly nebo opečených ovesných vloček.

Jogurt oslaďte dle libosti. Do zavařovací nebo klidně i obyčejné sklenice navrstvěte jogurt, na něj ovoce, zase jogurt a na závěr granolu či ovesné vločky. Nechte odpočinout v lednici alespoň 2 hodinky a můžete vychutnávat.

Ovocné parfaity vydrží v lednici několik dní. Granola nebo ovesné vločky se ale rozmočí, takže se tomuto chcete vyhnout tak si jimi parfait posypte až u podávání.

10. Plněná jablka

Jablečné dezerty patří mezi oblíbené pochoutky. Jablka vymóděná mřížkou z listového těsta a přelitá karamelem v sobě ukrývají lahodnou náplň. Jedná se o perfektní dobrotu, která vám zažene touhy po sladkém.

Potřebujete

  • 6 jablek (z toto 2 na náplň),
  • 1 lžíci teplé vody,
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu,
  • 2 lžíce másla,
  • šťávu z ½ citronu,
  • 1 lžičku skořice (a další na posypání),
  • 20 g erythritolu (+ na posypání),
  • 1 vyválené listové těsto.
  • 1 vejce na potření,
  • karamel na polití.

Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte a na kostičky nakrájejte 2 jablka, ze zvýbajících 4 odřízněte vršky a vydlabejte je.

V teplé vodě rozmíchejte kukuřičný škrob. V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte k němu na kostičky nakrájená jablka, citronovou šťávu, skořici a sladidlo. Přiveďte k varu a vařte, dokud jablka nezměknou (cca 5–10 minut). Přidejte směs kukuřičného škrobu a vařte dalších 5 minut.

Vydlabaná jablka vložte do zapékací mísy a naplňte jablečnou směsí. Listové těsto nařežte na proužky a udělejte mřížku na vršku naplněných jablek. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem a ještě posypte skořicí a sladidlem. Pečte, dokud jablka nezměknou a mřížka nezezlátne (25 až 30 minut)

Před podáváním je polijte karamelem.

Hruška s oříškovým máslem
Zdravý dezert? Může se jednat i o tak jednoduchou kombinaci. jako je ovoce a oříškové máslo

Některé dezerty s ovocem patří mezi chutné a výživné moučníky. Často nejsou ani náročné na přípravu, dokážou zahnat chutě na sladké a při správném složení také zasytit. Občas si stačí vykouzlit jen obyčejné lívance nebo ovesnou kaši s ovocným přídavkem, ale někdy se hodí mít v rukávů pár receptů, které vám obzvláštní jídelníček.

Články, které stojí za přečtení: