Rýže je v mnoha kulturách základní potravinou, bez které si neumí svůj život představit a její přípravu dotáhli k naprosté dokonalosti. Bojíte se pustit do sushi rýže, protože si nejste jisti, jak to dopadne anebo máte pocit, že správného výsledku můžete dosáhnout pouze s rýžovarem?
Příprava sushi rýže není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát a navíc je základem více jídel než jen samotného sushi, můžete si z ní vytvořit lahodnou svačinu – rýžové kuličky Onigiri, rýžové koláčky anebo třeba smaženou rýži.
Obsah článku
Co je potřeba k přípravě nejlepší sushi rýže?
Sushi rýži můžete samozřejmě připravit v rýžovaru, ale jelikož ten není standardní výbavou české kuchyně, budeme rýži připravovat v hrnci.
Budete potřebovat:
- Hrnec,
- Pokličku,
- Kuchyňskou minutku,
- Sushi rýži,
- Vodu.
Sushi rýže je krásně lepkavá a drží pohromadě, narozdíl od rýže, která se častokrát podává v české kuchyni. Aby se to povedlo, je proto naprosto základní vědět jakou rýži na sushi koupit. Musí to být skutečně ta krátkozrnná, která je na sushi určená.
Jak uvařit rýži na sushi?
- Propláchněte rýži
Rýži je skutečně potřeba pořádně propláchnout. Při prvním proplachování si všimnete, že voda se zbarví do matně bílé. Propláchněte minimálně čtyřikrát či pětkrát. Voda by pak měla být výrazně průhlednější (i když možné ne zcela). Rýži nechte deset minut odpočinout.
- Vařte na vyšší teplotě
Rýži vložte do hrnec a přidejte tolik vody, kolik jste dali rýže. Na dva hrnky rýže dejte dva hrnky studené vody. Přiveďte k varu a dejte na hrnec pokličku. Na vyšší teplotě nechte vařit 10 minut.
- Vařte na nízké teplotě
Snižte teplotu a nechte vařit dalších 10 minut na nízké teplotě.
- Nechte odpočinout
Sundejte rýži z plotny a nechte ji odpočinou dalších asi 15 minut. Po celou dobu vaření ji nechte pod pokličkou a nenakukujte dovnitř.
Tradiční zálivka na sushi rýži je sushi ocet smíchaný s cukrem a se solí. (Obvyklý poměr v japonských receptech je 1 hrneček octu na 4 hrnečky rýže a něm rozpuštěný cukr a sůl. Nicméně na mě to bylo příliš intenzivní a doporučuji si s dochucováním rýže trochu pohrát.)
Recepty se sushi rýží
Ačkoliv se vaření sushi rýže nejprve zdá jako dovednost, kterou by člověk raději přenechal profesionálům, nakonec se jedná o docela jednuchý recept. Kouzlo jak uvařit sushi rýži spočívá v tom umět počkat a nenakukovat pod pokličku, dokud je vaření v procesu.
Když teď už víte jak udělat rýži na sushi, kde všude můžete sushi rýži využít?
Sushi
Jednoduchá odpověď se nabízí v samotném názvu. Můžete si udělat tradiční sushi se syrovou rybou dle vaší preference. U nás doma se stalo velmi oblíbené sushi s uzeným lososem anebo jeho vegetariánská verze s okurkou, mrkví či avokádem.
Na jeho výrobu potřebujete akorát řasu nori, kterou lze dnes zakoupit i v supermarketu a náplň, kterou si zvolíte. Nepotřebujete podložku na rolování, jde to docela dobře i rukama.
💡 Tip: Ruce mějte při manipulaci s rýží vždy mokré. Připravte si mísu s vodou, ať do ní můžete ruce vždy namočit. Rýže se pak nebude tolik lepit a bude snadné ji dostat do požadovaného tvaru.
Onigiri
Onigiri jsou rýžové kuličky, které mají v původní verzi trojúhelníkovitý tvar. V zásadě rýži pomocí dlaní vytvarujete do požadovaného tvaru a z jedné strany na ni dáte řasu nori, aby se s ní při jídle lépe manipulovalo.
Onigiri jsou moc dobré jenom tak, ale můžete k jejich dochucení použít i koření. (V Japonsku se tradičně používá Furikake.)
Rýžové koláčky
Rýži můžete také vytvarovat do podoby placiček, které můžete potom osmahnout na pánvi či opéct v troubě. I z nich je výborná svačinka.
Smažená rýže
Když vám i po všech těchto dobrotách ještě zbyde rýže, může k ní přihodit oblíbenou zeleninu a maso a osmahnout jí na pánvi. Smažená rýže je také vždy výborná.
💡 Tip: K rýži se vám také může hodit recept na Zdravé recepty z kuřecího masa anebo třeba na recepty z brokolice.
Když teď víte jak vařit rýži na sushi, který recept vyzkoušíte jako první?