Domů » Co přinesla anglická móda pro muže?

Co přinesla anglická móda pro muže?

autor Kateřina Korčáková
0 komentářů
Anglická móda pro muže

Anglická móda pro muže je synonymem  pro nadčasovou eleganci, sofistikovanost a pečlivě propracované detaily. Již po staletí ovlivňuje pánské oblékání nejen v Evropě, ale po celém světě. Proč je právě britský styl tolik obdivován a co jej činí výjimečným? Ponořme se do tajů anglické módy, její historie a nejvýraznějších trendů, které přetrvávají dodnes.

Na začátek pár zajímavostí. Věděli jste, že…

  • První pánský módní časopis na světě byl vydán v Londýně v roce 1786.
  • Tweed, dnes oblíbený při výrobě sak, byl původně materiál používaný na výrobu rybářských sítí.
  • Oxfordská košile byla dříve určena pouze pro hráče ragby. Dnes jde o univerzální prvek šatníku každého muže.

Co je pro anglickou módu charakteristické?

Anglická móda pro muže je postavena na pevných základech klasických oděvních kusů, které se vyznačují kvalitními materiály, precizním zpracováním a nadčasovým designem. Mezi základní kusy oděvů britského šatníku patří:

  • Obleky —  Dokonalé střihy a luxusní materiály, jako je vlna a kašmír, dělají z britských obleků symbol elegance a sofistikovanosti. Ať už zvolíte konzervativní tmavé barvy nebo odvážnější vzory, s britským oblekem nikdy neuděláte chybu.
  • Košile — Kvalitní bavlněné košile s perfektně padnoucím střihem jsou nepostradatelnou součástí britského šatníku. Vyberte si mezi klasickými bílými a modrými variantami nebo se odvažte do barevných vzorů a proužků.
  • Kravaty — Kravaty dodávají britskému outfitu nádech elegance a formality. Ať už zvolíte konzervativní hedvábné kravaty nebo hravější pletené varianty, vždy dbejte na perfektní uzel a sladění s celkovým vzhledem.
  • Kalhoty — Britské kalhoty se vyznačují elegantním střihem a kvalitním materiálem, jako je vlna nebo bavlna. Oblíbené jsou chinos kalhoty pro ležérnější vzhled a vlněné kalhoty pro formálnější příležitosti.
  • Boty — Kvalitní kožené boty jsou nezbytnou součástí britského šatníku. Oxfordy a derby boty dodají vašemu outfitu formální vzhled, zatímco mokasíny a brogue boty jsou ideální pro ležérnější styl.

Také doplňky hrají v britské pánské módě důležitou roli. Klobouky, deštníky, hodinky a aktovky dotváří celkový vzhled a dodávají mu šmrnc a eleganci. Pří výběru doplňků je důležité dbát na kvalitu a sladění s celkovým stylem oblečení.

Historie anglické módy pro muže

Anglická móda pro muže má bohatou historii, od klasických obleků až po moderní streetwear.

Viktoriánská éra (1837-1901)

Viktoriánská éra je jedním z nejdůležitějších období pro vývoj anglické pánské módy. V této době se objevily první skutečně propracované obleky. Klíčové prvky viktoriánské módy zahrnovaly:

  • Obleky s dlouhými kabáty
  • Vesty
  • Kravaty a motýlky

Edwardiánská éra (1901-1910)

Následující éra, edwardiánská, přinesla uvolnění módy a kladla větší důraz na pohodlí. Kabáty se zkracovaly, vesty se staly méně zdobenými a celkový styl byl méně formální.

Mod Subkultura (60. léta)

V 60. letech minulého století vznikla v Anglii mod subkultura, která měla obrovský vliv na pánskou módu. Mods, zkratka pro modernisty, byli známí svým důrazem na čisté linie, ostré obleky a stylové účesy. Klíčové prvky mod módy zahrnují:

  1. Slim fit obleky — Těsné obleky s úzkými kravatami.
  2. Parky — Dlouhé kabáty, často s kapucí a kožešinovým lemem.
  3. Chelsea boty — Elegantní kotníkové boty s elastickými stranami.

Punk (70. léta)

Punková móda, ovlivněná kapelou Sex Pistols a návrhářkou Vivienne Westwood, byla reakcí na politické a společenské klima. Punkový šatník se skládal z:

  1. Kožené bundy — Často zdobené cvočky a nášivkami.
  2. Ripped jeans — Džíny s trhlinami a dírami.
  3. Tartan —  Skotské kárky často používané na kalhotách nebo košilích.

💡Tip: Pánskou anglickou módu vidíte i v řadě filmů. Například Agent 007 je nejen symbolem elegance, ale také ikonou britského stylu. Jeho obleky, hodinky a auta se staly předmětem touhy mužů po celém světě.

Ikonické britské kousky, které přežily věky

Dnes mladí designéři vnášejí do britského stylu svěží vítr a experimentují s novými materiály, střihy a vzory. Díky tomu si britskou módu oblíbili i muži, kteří hledají moderní a trendy oblečení s nádechem tradice.

Obleky na míru ze Savile Row

Základním kamenem britské pánské módy je bezesporu Savile Row. Tato londýnská ulice je domovem těch nejlepších krejčích, kteří vytvářejí ručně šité obleky na míru. Díky nim se anglický oblek stal symbolem elegance a prestiže. Obleky na míru z této slavné ulice jsou symbolem luxusu a preciznosti. Klíčové vlastnosti těchto obleků zahrnují:

  1. Perfektní střih: Každý oblek je ručně šitý přesně podle měr zákazníka.
  2. Kvalitní materiály: Používají se pouze nejlepší látky.
  3. Detailní zpracování: Každý detail je pečlivě promyšlen a zpracován.

Trench Coats

Trench coats, neboli trenčkoty, jsou dalším ikonickým kouskem anglické módy. Původně byly navrženy pro britskou armádu, ale staly se rychle oblíbenými i mezi civilisty. Důležité aspekty trench coats jsou:

  1. Odolnost: Vyrobeny z voděodolných materiálů.
  2. Styl a funkčnost: Spojují eleganci s praktickým využitím.
  3. Univerzálnost: Lze je nosit jak formálně, tak neformálně.

Tweed

Tento hrubý vlněný materiál je neodmyslitelně spojený s britským venkovem a lovem. Tweedová saka a kabáty jsou teplé a odolné, ale také nesmírně stylové.

Muž oblečený v tweedu
Muž oblečený v tweedu | Zdroj: Unsplash.com

Anglická móda, kterou můžete vidět v 21. století

Anglická móda pro muže i nadále ovlivňuje globální trendy. Módní domy jako Burberry, Alexander McQueen a Paul Smith jsou známé po celém světě pro svůj jedinečný styl a inovativní přístup k pánské módě. Chcete si i vy vytvořit outfit podle anglických standardů? Doplňte svůj šatník o následující kousky.

Casual elegance

Pro neformálnější vzhled je ideální volbou kombinace tweedového saka s džíny nebo chinos kalhotami. Přidejte košili a kravatu nebo jen svetr s výstřihem do V.

💡Tip: O tom, jak kombinovat džíny a sako se dozvíte v článku s 5 tipy na stylové kombinace.

Klasické obleky

Investice do kvalitního obleku na míru je základem anglického stylu. Doporučuje se zvolit neutrální barvy jako černá, šedá nebo námořnická modrá. Nezapomeňte na detaily, třeba kapesníček do saka nebo elegantní manžetové knoflíčky.

Doplňky

Anglická móda klade velký důraz na doplňky. Kvalitní boty, kožený pásek a hodinky jsou nezbytnými prvky. Nezapomeňte také na šály a klobouky, které dodají vašemu outfitu autentický britský šmrnc.

💡Tip: Chcete svůj šatník vylepšit? Přečtěte si o tom, jak sestavit funkční pánský formální šatník.

Anglická móda pro muže je tedy nejen o stylu a eleganci, ale také o historii, kultuře a inovaci. Je to móda, která se neustále vyvíjí, ale zároveň zůstává věrná svým kořenům. Od klasických střihů Savile Row až po avantgardní návrhy vám nabízí nekonečné možnosti, jak vyjádřit svou osobnost. Pokud chcete být skutečně styloví, inspirujte se právě anglickou módou pro muže.

💡Tip: Zajímá vás móda a uvažujete, že v ní začnete podnikat? Inspirujte se příběhy módních značek, jako je Beata Rajská, Balenciaga nebo Desiqual.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz