Domů » Recept na kung pao 5× jinak

Recept na kung pao 5× jinak

od Patricie Mikolášová

Asijská kuchyně si získala naše srdce. Křehké maso, arašídy a jasmínová rýže. To je oblíbené kung pao! Za svůj život jsem ochutnala několik verzí. Některé byly naprosto famózní, jiné bych spíše označila jako takovou českou variantu na kuřecí čínu s rýži. Tradiční čínský kung pao recept je s kuřecím masem, ale na popularitě nestrádá ani vepřové, s krevetami či vegetariánské. Pestrost asijské kuchyně nabízí možnost kombinovat zeleninu, maso a přílohu. Sice kung pao nepatří mezi doporučované jídlo při redukčních dietách, ale těžko se odolává vůni sójové omáčky a křupavosti ořechů. Pro dnešek už víte, co uvařit. ⬇️

Než se do toho dáte

Na přípravu asijských jídel je nejlepší wok pánev. Doporučuji si suroviny nakrájet dopředu. Asijská jídla jsou rychlá na smažení a nejvíce času zabere krájení. Jednotlivé suroviny pak přidáváte v krátkém intervalu. Do kung pao receptů patří asijské suroviny. Bez sójové omáčky se rozhodně neobejdete. Potraviny seženete běžně ve větších obchodech či přímo v asijských prodejnách. Vhodné přílohy jsou rýže, nudle a špagety.

Ingredience do pravé číny:

  • sójová omáčka (sójovka) – lze koupit i variantu se sníženým obsahem soli
  • kukuřičný škrob
  • ústřicová omáčka
  • rýžové víno
  • saké
  • arašídový olej
  • chilli papričky, drcené chilli, chilli pasta
  • scherry – druh alkoholického nápoje
  • sezamový olej
  • rýžový ocet
  • mirin – druh sladkého japonského rýžového vína
  • hoisin – čínská barbeque omáčka

👩‍🍳 Tip na přílohu: Jasmínová rýže z trouby. Rýži propláchněte pod proudem studené vody. Rozehřejte olej, 30 sekund restujte rýži, zalijte vodou (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) a pomalu přiveďte k varu. Vařte do doby, kdy je rýže vidět na hladině a voda je pod rýží. Předehřejte troubu na 200°C. Přiklopte poklici a vložte do předehřáté trouby. Troubu vypněte. Hrnec s poklicí ponechte v troubě cca 18 minut.

wok na asijská jídla
Na asijská jídla se nejlépe hodí wok pánev.

1. Kuřecí kung pao recept

Potřebujete na 2 porce:

  • 250 g kuřecího masa (nejlépe prsa)
  • hrst nesolených arašídů
  • hrst nesolených kešu
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 – 2 stroužky nastrouhaného česneku
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 2 jarní cibulky
  • půl červené papriky
  • 5 g třtinového cukru
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 10 ml rýžového nebo vinného octa
  • 10 ml sladkého vína, saké
  • arašídový olej
  • sušené chilli papričky, drcené chilli podle chuti
  • lžíce vody

Potřebný čas: 15 minut.

Kuřecí kung pao recept

  1. Opracujte a nakrájejte kuřecí maso na kousky.

    Kousky masa smíchejte s 25 g kukuřičného škrobu, přidejte lžíci a půl sójovky. Uložte na chvíli do lednice.

  2. V menší misce důkladně smíchejte zbylou sójovku, škrob, lžíci ústřicové omáčky, lžíci vody, třtinový cukr, sladké víno a ocet.

  3. Nakrájejte jarní cibulku, papriku, sušené chilli papričky.

  4. Do wok pánve nalijte větší množství arašídového oleje, nechte rozehřát. Přidejte připravené maso na kousky.

    Maso promíchávejte, obracejte. Trvá to zhruba 1,5 minuty. Maso odkapejte a olej vylijte.

  5. Nyní do wok pánve přidávejte v následujícím pořadí: nastrouhaný zázvor, chilli a česnek – 30 sekund, nakrájená paprika – dalších 30 sekund, orestované maso – 20 sekund, arašídy, kešu a jarní cibulka – 20 sekund.

    Nyní odsuňte bokem, vlijte připravenou omáčku a zamíchejte. Vraťte na plotýnku a restujte 1 minutu.

  6. Kuřecí kung pao ihned podávejte.

    kuřecí kung pao recept

2. Pravá čína s nudlemi recept

Potřebujete na 4 porce:

  • 450 g čínských nudlí Vimixa nebo špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 kuřecí prsa bez kosti a kůže
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 115 g nesolených arašídů
  • 2 kusy jarní cibulky
  • sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
  • 120 ml sójové omáčky
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 120 ml suchého scherry
  • 2 lžíce červené chilli pasty
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamového oleje

Potřebný čas: 20 minut.

Kung pao recept s nudlemi

  1. Dejte vařit osolenou vodu na nudle či špagety.

    Do vroucí vody přidejte nudle nebo špagety a vařte podle doby uvedené na obalu.

  2. Vyšlehejte si v misce sójovku, vývar, sherry, chilli pastu, cukr, ocet, škrob a sezamový olej. Dejte omáčku stranou.

  3. Celá kuřecí prsa osolte a opepřete.

  4. Rozehřejte olivový olej na střední stupeň. Vložte kuřecí prsa a restujte z každé strany 3 – 4 minuty (jedenkrát obraťte).

    Kuřecí prsa dejte stranou vychladit, poté nakrájejte na menší kousky.

  5. Do pánve přisypte prolisovaný česnek, restujte 1 minutu. Vlijte připravenou omáčku.

    Omáčku přiveďte k varu a na mírném stupni vařte do zhoustnutí zhruba 1 – 2 minuty.

  6. Do omáčky přidejte hotové nudle, kousky kuřete, arašídy a nakrájenou jarní cibulku.

    Restujte maximálně ještě 2 – 3 minuty.

  7. Servírujte.

    kung pao recept s nudlemi

3. Květákové

🌿 Vegetariánské

Potřebujete na 4 porce:

  • 1 květák
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 2 cm zázvoru
  • 4 jarní cibulky
  • 50 g nesolených arašídů
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 100 ml sójové omáčky
  • 50 ml rýžového víno
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 125 ml arašídového oleje
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 lžičku sečuánského pepře
  • 1 lžičku sušeného drceného chilli
  • 1 lžíci sezamového oleje

Potřebný čas: 40 minut.

Květákové kung pao recept

  1. Ve wok pánvi rozehřejte olej na vysoký stupeň. Do horkého oleje vložte badyán, sečuánský pepř a chilli.

    Vše promíchejte, 30 sekund nechte na vysokém stupni. Odstavte, vlijte sezamový olej. Dejte stranou vychladit a poté sceďte přes plátýnko či síto.

  2. Sójovku, rýžové víno a javorový sirup smíchejte.

    Květák si rozdělte na růžičky, vložte do této marinády alespoň na 30 minut.

  3. Pánev vraťte na vysoký stupeň, vlijte polovinu scezeného oleje.

    Jednotlivé růžičky květáku vyndejte z marinády. Zbylou marinádu uschovejte. Do nové misky nasypte kukuřičnou mouku a v ní obalujte květák.

  4. Obalené růžičky květáku vložte do rozpáleného oleje, stále míchejte. Smažte dohněda a křupava.

    V případě potřeby přidejte olej, 2 lžíce oleje si ponechte. Usmažený květák osušte v papírové utěrce.

  5. Pánev wok očistěte, vlijte zbylý olej a dejte na vysoký stupeň.

  6. Olej musí kouřit, pak přidejte v následujícím pořadí chilli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor – 30 sekund, jarní cibulku – 1 minuta, květák, arašídy a většinu koriandru – 30 sekund, zbylou marinádu – 1 minuta.

    Lehce květák prohoďte na pánvi, aby se obalil v omáčce.příprava kung pao recept

  7. Květákové kung pao ozdobte zbylým koriandrem, podávejte s rýží.

Rychlý recept na vepřové kung pao

Potřebujte na 4 porce:

  • 500 g vepřové kýty
  • 150 g arašídů
  • půlka pórku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 paprika
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř
  • sezamová semínka podle chuti
  • 50 ml vývar, voda na podlití

Potřebný čas: 20 minut.

Vepřová čína recept

  1. Maso očistěte, nakrájejte na nudličky.

  2. Pórek nakrájejte na kolečka, jarní cibulku a papriku na nudličky.

  3. Do rozehřátého oleje vložte připravené maso a arašídy, restujte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, pórek, jarní cibulku a papriku, restujte.

    Občas promíchejte.

  4. Skoro měkké maso podlijte vývarem či vodou.

    Nasypte sezamová semínka podle chuti. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem.

  5. Servírujte.

    vepřová čína

Jednoduché kung pao recept s krevetami

Potřebujte na 4 porce:

  • 450 g středně velkých očištěných krevet bez ocásků
  • 60 ml sójové omáčky
  • 60 ml mirin
  • 60 ml rýžového octa
  • 2 lžíce hoison omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 – 3 lžíce červené chilli pasty
  • 1 lžičku sezamového oleje
  • půl lžičky pepře
  • 60 ml vody
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 235 g solených arašídů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 4 – 6 stroužků prolisovaného česneku

Potřebný čas: 40 minut.

Kung pao recept s krevetami

  1. V misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet, omáčku hoison, cukr, chilli pastu, sezamový olej a pepř.

  2. 1/3 marinády dejte stranou, vložte do ni krevety, aby se marinovaly.

    Krevety marinujte 30 minut.

  3. Do zbývající marinády přidejte vodu a kukuřičný škrob.

    Omáčku dejte stranou.

  4. Nakrájejte cibuli a papriku.

  5. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přisypte cibuli a restujte po dobu 3 minut.

    Přidejte papriku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restujte 2 minuty.

  6. Do pánve dejte krevety, restujte do růžové barvy po dobu 2 – 3 minut.

    Nyní přidejte připravenou omáčkou a povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem, drceným chilli a cukrem podle potřeby. Na samostatné pánvi orestujte arašídy dozlatova.

  7. Porce zasypte praženými arašídy a podávejte.

Kung pao recepty vylepšujte o zeleninu, přidejte bambusové výhonky, mrkev, brokolici či pak choi. Experimentování v kuchyni a objevování nových chutí vás dovede k vlastnímu receptu na čínu. Jaké kung pao si dnes připravíte? Dobrou chuť. 👩‍🍳

Články, které stojí za přečtení: