Životní stylTop články Recept na kung pao 5× jinak od Patricie Mikolášová 8. února, 2022 publikoval Patricie Mikolášová 8. února, 2022 Asijská kuchyně si získala naše srdce. Křehké maso, arašídy a jasmínová rýže. To je oblíbené kung pao! Za svůj život jsem ochutnala několik verzí. Některé byly naprosto famózní, jiné bych spíše označila jako takovou českou variantu na kuřecí čínu s rýži. Tradiční čínský kung pao recept je s kuřecím masem, ale na popularitě nestrádá ani vepřové, s krevetami či vegetariánské. Pestrost asijské kuchyně nabízí možnost kombinovat zeleninu, maso a přílohu. Sice kung pao nepatří mezi doporučované jídlo při redukčních dietách, ale těžko se odolává vůni sójové omáčky a křupavosti ořechů. Pro dnešek už víte, co uvařit. ⬇️ Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Než se do toho dáte 2 1. Kuřecí kung pao recept 3 2. Pravá čína s nudlemi recept 4 3. Květákové 5 Rychlý recept na vepřové kung pao 6 Jednoduché kung pao recept s krevetami Než se do toho dáte Na přípravu asijských jídel je nejlepší wok pánev. Doporučuji si suroviny nakrájet dopředu. Asijská jídla jsou rychlá na smažení a nejvíce času zabere krájení. Jednotlivé suroviny pak přidáváte v krátkém intervalu. Do kung pao receptů patří asijské suroviny. Bez sójové omáčky se rozhodně neobejdete. Potraviny seženete běžně ve větších obchodech či přímo v asijských prodejnách. Vhodné přílohy jsou rýže, nudle a špagety. Ingredience do pravé číny: sójová omáčka (sójovka) – lze koupit i variantu se sníženým obsahem solikukuřičný škrobústřicová omáčkarýžové vínosakéarašídový olejchilli papričky, drcené chilli, chilli pastascherry – druh alkoholického nápojesezamový olejrýžový ocetmirin – druh sladkého japonského rýžového vínahoisin – čínská barbeque omáčka👩🍳 Tip na přílohu: Jasmínová rýže z trouby. Rýži propláchněte pod proudem studené vody. Rozehřejte olej, 30 sekund restujte rýži, zalijte vodou (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) a pomalu přiveďte k varu. Vařte do doby, kdy je rýže vidět na hladině a voda je pod rýží. Předehřejte troubu na 200°C. Přiklopte poklici a vložte do předehřáté trouby. Troubu vypněte. Hrnec s poklicí ponechte v troubě cca 18 minut. Na asijská jídla se nejlépe hodí wok pánev. 1. Kuřecí kung pao recept Potřebujete na 2 porce: 250 g kuřecího masa (nejlépe prsa)hrst nesolených arašídůhrst nesolených kešu1 lžíce nastrouhaného zázvoru1 – 2 stroužky nastrouhaného česneku10 g kukuřičného škrobu2 jarní cibulkypůl červené papriky5 g třtinového cukru4 lžíce sójové omáčky1 lžíce ústřicové omáčky10 ml rýžového nebo vinného octa10 ml sladkého vína, sakéarašídový olejsušené chilli papričky, drcené chilli podle chutilžíce vodyPotřebný čas: 15 minut. Kuřecí kung pao recept Opracujte a nakrájejte kuřecí maso na kousky. Kousky masa smíchejte s 25 g kukuřičného škrobu, přidejte lžíci a půl sójovky. Uložte na chvíli do lednice. V menší misce důkladně smíchejte zbylou sójovku, škrob, lžíci ústřicové omáčky, lžíci vody, třtinový cukr, sladké víno a ocet. Nakrájejte jarní cibulku, papriku, sušené chilli papričky. Do wok pánve nalijte větší množství arašídového oleje, nechte rozehřát. Přidejte připravené maso na kousky. Maso promíchávejte, obracejte. Trvá to zhruba 1,5 minuty. Maso odkapejte a olej vylijte. Nyní do wok pánve přidávejte v následujícím pořadí: nastrouhaný zázvor, chilli a česnek – 30 sekund, nakrájená paprika – dalších 30 sekund, orestované maso – 20 sekund, arašídy, kešu a jarní cibulka – 20 sekund. Nyní odsuňte bokem, vlijte připravenou omáčku a zamíchejte. Vraťte na plotýnku a restujte 1 minutu. Kuřecí kung pao ihned podávejte. 2. Pravá čína s nudlemi recept Potřebujete na 4 porce: 450 g čínských nudlí Vimixa nebo špaget2 lžíce olivového oleje3 kuřecí prsa bez kosti a kůže4 stroužky prolisovaného česneku115 g nesolených arašídů2 kusy jarní cibulkysůl a čerstvě namletý pepř podle chuti120 ml sójové omáčky120 ml kuřecího vývaru120 ml suchého scherry2 lžíce červené chilli pasty60 g třtinového cukru2 lžíce červeného vinného octa2 lžíce kukuřičného škrobu1 lžíce sezamového olejePotřebný čas: 20 minut. Kung pao recept s nudlemi Dejte vařit osolenou vodu na nudle či špagety. Do vroucí vody přidejte nudle nebo špagety a vařte podle doby uvedené na obalu. Vyšlehejte si v misce sójovku, vývar, sherry, chilli pastu, cukr, ocet, škrob a sezamový olej. Dejte omáčku stranou. Celá kuřecí prsa osolte a opepřete. Rozehřejte olivový olej na střední stupeň. Vložte kuřecí prsa a restujte z každé strany 3 – 4 minuty (jedenkrát obraťte). Kuřecí prsa dejte stranou vychladit, poté nakrájejte na menší kousky. Do pánve přisypte prolisovaný česnek, restujte 1 minutu. Vlijte připravenou omáčku. Omáčku přiveďte k varu a na mírném stupni vařte do zhoustnutí zhruba 1 – 2 minuty. Do omáčky přidejte hotové nudle, kousky kuřete, arašídy a nakrájenou jarní cibulku. Restujte maximálně ještě 2 – 3 minuty. Servírujte. 3. Květákové 🌿 Vegetariánské Potřebujete na 4 porce: 1 květák4 stroužky česneku2 chilli papričky2 cm zázvoru4 jarní cibulky50 g nesolených arašídů2 lžíce čerstvého koriandru50 g kukuřičné mouky100 ml sójové omáčky50 ml rýžového víno1 lžíci javorového sirupu125 ml arašídového oleje2 hvězdičky badyánu1 lžičku sečuánského pepře1 lžičku sušeného drceného chilli1 lžíci sezamového olejePotřebný čas: 40 minut. Květákové kung pao recept Ve wok pánvi rozehřejte olej na vysoký stupeň. Do horkého oleje vložte badyán, sečuánský pepř a chilli. Vše promíchejte, 30 sekund nechte na vysokém stupni. Odstavte, vlijte sezamový olej. Dejte stranou vychladit a poté sceďte přes plátýnko či síto. Sójovku, rýžové víno a javorový sirup smíchejte. Květák si rozdělte na růžičky, vložte do této marinády alespoň na 30 minut. Pánev vraťte na vysoký stupeň, vlijte polovinu scezeného oleje. Jednotlivé růžičky květáku vyndejte z marinády. Zbylou marinádu uschovejte. Do nové misky nasypte kukuřičnou mouku a v ní obalujte květák. Obalené růžičky květáku vložte do rozpáleného oleje, stále míchejte. Smažte dohněda a křupava. V případě potřeby přidejte olej, 2 lžíce oleje si ponechte. Usmažený květák osušte v papírové utěrce. Pánev wok očistěte, vlijte zbylý olej a dejte na vysoký stupeň. Olej musí kouřit, pak přidejte v následujícím pořadí chilli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor – 30 sekund, jarní cibulku – 1 minuta, květák, arašídy a většinu koriandru – 30 sekund, zbylou marinádu – 1 minuta. Lehce květák prohoďte na pánvi, aby se obalil v omáčce. Květákové kung pao ozdobte zbylým koriandrem, podávejte s rýží. Rychlý recept na vepřové kung pao Potřebujte na 4 porce: 500 g vepřové kýty150 g arašídůpůlka pórku1 jarní cibulka1 paprika3 lžíce sójové omáčky3 lžíce rostlinného olejesůl, pepřsezamová semínka podle chuti50 ml vývar, voda na podlitíPotřebný čas: 20 minut. Vepřová čína recept Maso očistěte, nakrájejte na nudličky. Pórek nakrájejte na kolečka, jarní cibulku a papriku na nudličky. Do rozehřátého oleje vložte připravené maso a arašídy, restujte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, pórek, jarní cibulku a papriku, restujte. Občas promíchejte. Skoro měkké maso podlijte vývarem či vodou. Nasypte sezamová semínka podle chuti. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem. Servírujte. Jednoduché kung pao recept s krevetami Potřebujte na 4 porce: 450 g středně velkých očištěných krevet bez ocásků60 ml sójové omáčky60 ml mirin60 ml rýžového octa2 lžíce hoison omáčky1 lžíce třtinového cukru2 – 3 lžíce červené chilli pasty1 lžičku sezamového olejepůl lžičky pepře60 ml vody10 g kukuřičného škrobu235 g solených arašídů1 lžíci olivového oleje2 červené papriky2 cibule2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru4 – 6 stroužků prolisovaného česnekuPotřebný čas: 40 minut. Kung pao recept s krevetami V misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet, omáčku hoison, cukr, chilli pastu, sezamový olej a pepř. 1/3 marinády dejte stranou, vložte do ni krevety, aby se marinovaly. Krevety marinujte 30 minut. Do zbývající marinády přidejte vodu a kukuřičný škrob. Omáčku dejte stranou. Nakrájejte cibuli a papriku. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přisypte cibuli a restujte po dobu 3 minut. Přidejte papriku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restujte 2 minuty. Do pánve dejte krevety, restujte do růžové barvy po dobu 2 – 3 minut. Nyní přidejte připravenou omáčkou a povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem, drceným chilli a cukrem podle potřeby. Na samostatné pánvi orestujte arašídy dozlatova. Porce zasypte praženými arašídy a podávejte. Kung pao recepty vylepšujte o zeleninu, přidejte bambusové výhonky, mrkev, brokolici či pak choi. Experimentování v kuchyni a objevování nových chutí vás dovede k vlastnímu receptu na čínu. Jaké kung pao si dnes připravíte? Dobrou chuť. 👩🍳 inspiracejídelníčekjídloPro ženyreceptystravovánítipy 1 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Patricie Mikolášová Narodila jsem se ve znamení Vodnář. Zajímám se o zdravý životní styl, fashion, cvičení a jógu🧘. „Everything happens for a reason.“🦄 Předchozí článek Elektřina při rekonstrukci domácnosti Následující článek Víte, jak na zdravé sezení u počítače? Články, které stojí za přečtení: Jak se naučit a trénovat lucidní snění? Móda pro plnoštíhlé: Co nosit a co vynechat? Proč je stále oblíbenější jedlý hmyz? 35 Tipů: Kam jít v Praze na výlet? Šárka Chapman: Vždy následuj svou intuici 33 Tipů, co vařit, když nevíte, co k obědu