Domů » 3 tipy, jak připravit krevety zdravě a chutně!

3 tipy, jak připravit krevety zdravě a chutně!

od Kristýna

Žijí ve slané i sladké vodě. Přes den se ukrývají, zatímco v noci vyplouvají za lovem. Krevety jsou nejen exotickým pokrmem, ale i lahůdkou prospívající našemu zdraví. V tomto článku se zaměříme na to, jak připravit krevety s 3 tipy na zdravé a chutné recepty.

Proč jíst krevety?

Krevety jsou prospěšné pro lidské zdraví, jelikož obsahují nízké procento kalorií s minimem sacharidů, které se nachází v různých druzích pečiva, v těstovinách nebo třeba v bramborách. Proto je ocení především ti, jenž se snaží skrytým cukrům vyhnout. Hodí se tedy i do keto jídelníčku.

Dále se v jejich mase nachází řada vitamínů jako A, E, D, B6 a B12 či hořčík, jód nebo omega-3 mastné kyseliny. Krevety jsou tedy vhodnou volbou, jestli se snažíte zhubnout.

Díky svému složení konzumace těchto korýšů pomáhá proti stárnutí, kardiovaskulárním chorobám a předcházejí vzniku rakoviny. Podporuje kvalitu kostí, zubů, vypadávání vlasů a vylepšují kognitivní schopnosti.

Stejně jako u jiných mořských plodů si musíte dát pozor na rtuť obsaženou v jejich mase. Abyste se vyhnuli zdravotnímu riziku, stačí jíst rozumné množství. Než se vrhnete do většího nákupu krevet, ujistěte se, že nemáte alergii.

Jak připravit krevety?

Příprava krevet se liší napříč zeměmi po celém světě. Zvolit můžete mezi neloupanými a loupanými krevetami.

K jejich přípravě nejprve odstraňte hlavičku, která není jedlá. Poté otevřete krunýř a začněte ho loupat. Přitom odstraníte nožičky. Po oloupání, kdy vám zůstane pouze maso, raději odstraňte střívko. Na pomoc si vezměte menší nůž. Střívko není pro zdraví škodlivé, avšak často obsahuje písek.

Krevety poté vařte na mírném ohni krátkou dobu, dokud maso nebude průsvitné s narůžovělými místy.

💡 Tip: V následujícím videu se můžete podívat detailněji na přípravu krevet.

Jak oloupat a připravit krevety jako profesionál z kanálu Food Network

3 tipy, jak připravit zdravé a chutné krevety

Krevety můžete připravit na různé způsoby — usmažené, uvařené ve vodě nebo ogrilované. Na co se zaměřit při přípravé zdravého pokrmu?

1/ Čerstvé, nebo mražené?

Otázka, kterou si pokládá mnoho z nás. Je lepší koupit čerstvé, nebo mražené krevety? Oba druhy naleznete ve větších supermarketech, popřípadě ve specializovaných prodejnách na mořské plody. Kterou variantu však zvolit?

Zmrzlé krevety jsou zamraženy okamžitě po chycení. To zajistí, že se zachová jejich chuť, dokud nebudou znovu rozmraženy. Tudíž jakmile vylovíte pytel korýšů z mrazáků, je pravděpodobné, že budou v takovém stavu, v jakém byly polapeny.

Najít skutečné čerstvé krevety v našich podmínkách bez moře je těžké. Čerstvé mořské plody na horách ledu, s nimiž se běžně setkáváme ve velkých supermarketech, prošly podobným zmrazovacím procesem, tudíž nejsou tak čerstvé, jak bychom si představovali.

2/ Vhodná úprava krevet

Před manipulací s mořskými plody a po její úpravě si nezapomeňte umýt ruce. Předejte tak přenosu bakterií z vás na maso a opačně z masa na prostředí kolem vás.

Dále abyste docílili co nejzdravějšího a nejchutnějšého pokrmu, začněte u výběru krevet. Vyhnětě se těm, které zapáchají rybinou a které jsou slizké. Zvýšenou pozornost věnujte i barvě — čerstvé jsou průsvitné, zatímco mražené šedivé. Pokud najdete krevety v jiné barvě, rozhodně je nekupujte.

Pro co nejlepší úpravu krevet se vyvarujte nevhodným olejům s vysokým obsahem tuků a kalorií. Po užití takového oleje by vaše jídlo nebylo ani zdravé, ani lahodné. Před rostlinnými oleji dejte přednost raději olivovému, slunečnicovému, řepkovému nebo sójovému.

3/ Pozor na převařené a nedovařené krevety

Základním pravidlem každého jídla je to, aby nebylo syrové nebo uvařeno až moc. V případě krevet toto pravidlo platí dvojnásob.

Menším problémem nedovařených krevet je to, že jsou již od pohledu slizské. Vážnější potíží je konzumace v syrovém stavu. V tomto případě byste pozřeli kromě masa i bakterie, které se z mražených krevet ztrácí během vaření. Z takového jídla byste měli zdravotní problémy.

Převařené krevety neobsahují takové škodliviny. Jejich úskalí se nachází ve struktuře masa, které je tvrdé, gumové a těžko se jedí. Místo pochoutky byste jedli opak.

Sushi, Avokádo, Krevety, Japonský, Plody Moře, Válec
Přestože je sushi většinou syrový pokrm, obsažené krevety jsou vždy uvařené

3 tipy na zdravé a chutné recepty z krevet

Říkáte si, jaký recept zvolit? Máme pro vás 3 tipy, které jsou nejen zdravé a chutné, ale i snadné k přípravě.

Česnekové krevety na pánvi

Suroviny:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 8 stroužků česněku
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 500 g krevet
  • sůl, pepř, pažitka

Postup:

Nejprve nakrájíme česnek. Poté na pánvi rozehřejeme olej, přidáme máslo, česnek, chilli a vaříme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté snížíme teplo na minimum.

Následně krevety, petržel a sůl vložíme na pánev a povaříme, dokud krevety nebudou měkké (asi 1-2 minuty) a propečeme.

Servírujeme s opečeným chlebem.

Grilované krevetové špízy s citronem

Suroviny:

  • 1 kg krevet
  • šťáva z velkého citronu a kúra z něj
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česněku
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 1/2 hrnky vody
  • petržel, sůl, pepř
  • špejle

Postup:

Připravíme si marinádu. Citronovou kúru, šťávu, olej, česnek, bílé víno, petržel, sůl a pepř vložíme do mísy a smícháme.

Dále očistíme krevety. Na každou špejli přidáme čtyři kousky tak, aby byly na dvou místech propíchnuty. Vložíme je do pekáče s marinádou a necháme na 30 minut odpočinout v lednici.

Nakonec krevety můžeme dát na gril. Grilujeme je na mírném ohni 3-4 minuty.

Pokrm podáváme se zeleninou nebo chlebem.

Těstovinový salát s krevetami a zeleninou

Suroviny na oblohu:

  • zelenina podle chuti (brokolice, mrkev, cibule, dýně atd.)
  • houby
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • česnek 2-3 stroužky

Postup:

Nakrájíme zeleninu na malé části, zamícháme, dochutíme a dáme do trouby, dokud není měkká.

Suroviny na hlavní část:

  • 500 kg krevet
  • těstoviny malého typu

Postup:

Necháme uvařit těstoviny. Poté očistíme a uvaříme krevety (ve vodě nebo na pánvi).

Suroviny na marinádu:

  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 lžičky octu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky medu
  • tymián, sůl, pepř

Postup:

Všechny suroviny na marinádu smícháme. Opečenou zeleninu, těstoviny a krevety smícháme dohromady v míse. Přidat můžeme i rukolu a nasekanou petržel. Přilijeme dresing a vše promícháme. Přidat můžeme i parmazán nebo koření podle chuti.

Krevety a další diety

Krevetová jídla jsou zdravá a chutná. Pokud jste doteď neochutnali žádný pokrm z těchto korýšů a snažíte se o pestřejší jídelníček, určitě ho vyzkoušejte.

Jestli držíte speciální dietu, ve většině případů se krevetám nemusíte vůbec vyhýbat. Hodí se jak do keto diety, tak proteinové a mnoha dalších. Ovšem vyhněte se jejich konzumaci, pokud trpíte dnou nebo se musíte stravovat podle nízkocholesterolové diety, jelikož krevety obsahují velké množství cholesterolu a nasycených tuků.

🎓 Zajímavost: Víte, že známý krevetový koktejl, který tvoří kromě korýšů majonéza, zakysaná smetana a citronová šťáva, byl jedním z nejoblíbenějších předkrmů v druhé polovině 20. století ve Velké Británii a v USA?

Články, které stojí za přečtení: