Domů » Střevní chřipka: Co s ní?

Střevní chřipka: Co s ní?

od Aneta
Publikováno Aktualizováno
střevní chřipka

Když máte průjem a zvracíte, častým viníkem je střevní chřipka, oficiálně zvaná gastroenteritida. Příčinou je obvykle virová nebo bakteriální infekce. Jaká jsou největší rizika a co s ní, abyste se z toho co nejrychleji dostali?

Příznaky střevní chřipky

Hlavními příznaky střevní chřipky jsou vodnatý průjem a zvracení. Můžete mít také bolesti žaludku, křeče, horečku, nevolnost a bolest hlavy. Kvůli průjmu a zvracení můžete být také dehydratovaní. Sledujte proto i příznaky dehydratace, jako je suchá kůže a sucho v ústech, pocit závratě a velká žízeň. 

💡 Tip: Děti mohou být rychle dehydratovány, takže pokud se projeví střevní chřipka u dětí, je důležité, abyste sledovali příznaky dehydratace o to bedlivěji. Pokud máte velmi malé dítě, všímejte si, zda nemá menší počet sušších plenek.

Jak se přenáší střevní chřipka?

Gastroenteritida se může šířit mnoha způsoby:

  • Kontaktem s osobou, která má v sobě virus. Hlavními typy jsou rotavirus a norovirus. Norovirová infekce může projít celými rodinami a komunitami. Zvláště pravděpodobné je její šíření mezi lidmi v uzavřených prostorách.
  • Kontaminovaným jídlem nebo vodou.
  • Pokud si neumyjete ruce po návštěvě toalety nebo výměně plenek.
  • Bakterie E. coli, salmonely a kampylobaktera jsou nejčastějšími bakteriálními původci gastroenteritidy a obvykle se šíří nedostatečně tepelně upravenou drůbeží, vejci nebo drůbežími šťávami.
  • Gastroenteritidu mohou způsobit také parazité. (Tento i následující způsob nákazy se jen velmi zřídkavý jev, který uvádíme pouze pro úplnost.)
  • Těžké kovy (arsen, kadmium, olovo nebo rtuť) v pitné vodě.
  • Toxiny, které se mohou nacházet v některých mořských plodech.

V závislosti na příčině se střevní viróza příznaky mohou objevit během 1-3 dnů po nakažení a mohou být od mírných až po závažné. Příznaky obvykle trvají jen jeden nebo dva dny, ale příležitostně mohou trvat až 14 dní.

Dospělí nakažení rotavirem nemusí mít příznaky, ale přesto mohou nemoc šířit. To je zvláště důležité v institucionálních zařízeních, protože dospělí s virem mohou nevědomky přenést virus na ostatní. 

Jak střevní chřipku léčit?

Pokud jste jinak zdraví, pravděpodobně se zotavíte sami od sebe bez komplikací a střevní problémy přejdou po pár dnech samy. Na virovou gastroenteritidu neexistuje účinná léčba, proto je klíčová prevence.

Hlavní komplikací virové gastroenteritidy je dehydratace – závažná ztráta vody a nezbytných solí a minerálů. Pokud jste zdraví a pijete dostatečně, abyste nahradili tekutiny ztracené zvracením a průjmem, neměla by dehydratace představovat problém.

střevní chřipka

Kojenci, starší dospělí a lidé s oslabeným imunitním systémem mohou být těžce dehydratovaní, pokud ztratí více tekutin, než jsou schopni nahradit. Může být nutná hospitalizace, aby jim mohly být ztracené tekutiny nahrazeny prostřednictvím kapačky v paži. Dehydratace může vzácně vést k úmrtí.

Nemocná osoba by měla pít tekutiny pomalu v častých, malých množstvích. Příliš rychlé pití může nevolnost zhoršit.

Co jíst při střevní chřipce?

Střevní chřipka dieta není nikterak komplikovaná. Vyhněte se všem potravinám, které mohou střevní potíže dále zhoršovat. To může být velmi aromatické či tučné jídlo. Poslouchejte vlastní tělo a řiďte se jeho signály a jezte pouze to, co nebude zhoršovat to, co vnímáte jako střevní chřipka příznaky.

Jakmile se příznaky začnou zmírňovat:

  • Postupně vraťte do jídelníčku jídlo.
  • Začněte s nevýraznými, snadno stravitelnými potravinami, jako jsou krekry, banány, toasty, rýže a kuřecí maso.
  • Až do úplného zotavení se vyhýbejte mléčným výrobkům, kofeinu a alkoholu. Ve chvíli, kdy všechny strevni potize přejdou, můžete se vrátit ke svému obvyklému životnímu stylu.

Tip: Vyzkoušet můžete také bezezbytkovou dietu, která by měla pomoci nedráždit trávicí trakt.

Kdy zavolat lékaře

Pamatujte, že pro kojence, starší dospělé a osoby s oslabeným imunitním systémem může být virová gastroenteritida smrtelná. V těchto případech vyhledejte lékařskou pomoc a nemocného bedlivě sledujte.

Pokud je postižený v šoku z těžké dehydratace (omdlévá, nemůže chodit, je zmatený nebo má potíže s dýcháním), volejte záchrannou službu. Stejně tak pokud těžké příznaky trvají u dospělých déle než 2 dny a u dítěte déle než 12 hodin, anebo pokud postižený trpí jinou nemocí.

Prevence

Nejlepším způsobem, jak zabránit tomu, aby se strevni viroza či strevni chripka šířila, je dodržovat tato preventivní opatření:

  • Důkladně si myjte ruce. A ujistěte se, že si je myjí i vaše děti. 
  • V domácnosti používejte oddělené osobní předměty. Vyvarujte se sdílení jídelního náčiní, sklenic na pití a talířů. V koupelně používejte oddělené ručníky.
  • Před konzumací umyjte všechno ovoce a zeleninu. Očistěte kuchyňské povrchy, než na nich budete připravovat jídlo. Vyhněte se přípravě jídla, pokud jste nemocní.
  • Pokud je to možné, vyhněte se blízkému kontaktu s kýmkoli, kdo má virus.
  • Dezinfikujte tvrdé povrchy. 
  • Nedotýkejte se prádla, které mohlo být vystaveno viru. Případně ho perte a sušte na vyšší teplotu.
  • Pijte pouze dobře uzavřenou balenou nebo sycenou vodu.
  • K čištění zubů používejte balenou vodu.
  • Vyhýbejte se syrovým potravinám – včetně oloupaného ovoce, syrové zeleniny a salátů – kterých se dotýkaly lidské ruce.
  • Vyhýbejte se nedostatečně tepelně upravenému masu a rybám.

Ačkoliv střevní chripka může hodně znepříjemnit pár dní, zpravidla se nejedná o nic závažného. Doplňujte tekutiny a odpočívejte. Využijte tento čas k relaxaci a doplnění energie a určitě své tělo přespříliš nezatěžujte, aby se mohlo zotavit.

Články, které stojí za přečtení: