Domů » Bezezbytková dieta: Recepty i doporučené potraviny

Bezezbytková dieta: Recepty i doporučené potraviny

od Aneta
Publikováno Aktualizováno
bezezbytková dieta

Svět je plný diet. Některé doporučují doktoři, některé časopisy. Jedna má pomoci vám zhubnout, druhá dodat energii. Jednou z dalších diet je bezezbytková dieta. V čem spočívá, jaké jsou její výhody a kdo by ji vlastně držet? Čtěte dál, zda tato dieta je pro vás ta pravá.

Co je to bezezbytková dieta?

Když vám lékař řekne, že máte zánětlivé střevní onemocnění, například Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu, může vám doporučit bezezbytkovou dietu. Základní myšlenka spočívá v tom, že budete jíst potraviny, které jsou snadno stravitelné, a omezíte ty, které stravitelné nejsou.

Omezují se tedy potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnné pečivo a obiloviny, ořechy, semena, syrové nebo sušené ovoce a zelenina.

„Zbytky“ je v této dietě myšleno nestrávené potraviny včetně vlákniny, které tvoří stolici. Cílem diety je, abyste měli každý den menší počet menších stolic. To zmírní příznaky, jako je průjem, nadýmání, plynatost a žaludeční křeče.

Pro koho je bezezbytková dieta vhodná

Stejně jako u mnoha jiných výživových trendů nebo dokonce dlouholetých diet, jako je Dukanova dieta ze 70. let minulého století, odpověď na otázku „je bezezbytková dieta zdravá?“ zní „záleží na tom“. Obvykle ne, není ani zdravá, ani nutná.

Může však být velmi prospěšná, pokud ji navrhne a dohlíží na ni lékař.

Vhodným kandidátem na krátkodobou bezezbytkovou dietu, jsou lidé, kteří trpí některou z následujících chorob anebo je čeká některá z uvedených procedur:

  • Crohnova choroba,
  • Ulcerózní kolitida,
  • Divertikulitida,
  • Syndrom dráždivého tračníku (IBS),
  • Před kolonoskopií,
  • Po operacích střev nebo některých jiných operací trávicího traktu,
  • Při gastrointestinální nákaze nebo viróze, která zahrnuje průjem nebo zvracení.

Na druhou stranu by se od této diety měli držet dál všichni, kdo mají problémy se zácpou, snaží se kontrolovat hladinu cukru v krvi nebo snížit hladinu cholesterolu – stejně jako všichni, kterým ji nepředepsal dietolog nebo poskytovatel zdravotní péče.

bezezbytková dieta

Co můžete jíst

Jak tedy na to, aby vaše dieta obsahovala co nejméně “zbytků”? Která jídla umí vaše tělo využít prakticky bezezbytků a do poslední živiny?

Obiloviny

  • Rafinovaný nebo obohacený bílý chléb a obyčejné krekry, jako jsou slané sušenky nebo toasty bez semínek.
  • Vařené obiloviny, jako je farina, pšeničný krém a krupice.
  • Studené obiloviny, jako je pufovaná rýže a kukuřičné lupínky.
  • Bílá rýže, nudle a rafinované těstoviny.

Ovoce a zelenina

Slupka a semena mnoha druhů ovoce a zeleniny jsou plné vlákniny, proto je třeba je loupat a vyhýbat se semenům.

  • Dobře uvařená čerstvá zelenina nebo konzervovaná zelenina bez semínek, např. špičky chřestu, červená řepa, zelené fazolky, mrkev, houby, špenát, dýně (bez semínek) a dýně.
  • Vařené brambory bez slupky,
  • Rajčatová omáčka (bez semínek),
  • Zralé banány,
  • Měkké melouny,
  • Konzervované nebo vařené ovoce bez semínek a slupky, např. jablečná šťáva nebo konzervované hrušky,
  • Avokádo.

Maso a živočišné produkty

Živočišné produkty neobsahují vlákninu. Můžete jíst hovězí, jehněčí, kuřecí, ryby (bez kostí) a vepřové maso, pokud jsou libové, křehké a měkké. Vejce jsou také v pořádku.

Další potraviny

Všechny následující produkty jsou v bezezbytkové dietě povoleny:

  • Margarín, máslo a oleje,
  • Mléko a mléčné výrobky,
  • Majonéza a kečup,
  • Zakysaná smetana,
  • Hladké omáčky a salátové dresinky,
  • Sójová omáčka,
  • Čiré želé, med a sirup.

Sladkosti a občerstvení

Při nízkokalorické dietě můžete uspokojit svou chuť na sladké. Tyto dezerty a občerstvení lze jíst s mírou:

  • Obyčejné koláče a sušenky,
  • Želatina, obyčejné pudinky, pudinky a šerbet,
  • Zmrzlina a nanuky,
  • Tvrdé bonbony.

Nápoje

Mezi bezpečné nápoje patří:

  • Káva, čaj a sycené nápoje (vše bez kofeinu, protože ten může narušit žaludek),
  • Šťávy bez semínek a dužiny, např. jablečná, pomerančová a brusinková,
  • Scezené zeleninové šťávy.
bezezbytková dieta

Co nesmíte jíst

V rámci této diety se musíte vyhnout:

  • Kokosu, semínkám a ořechům, včetně těch, které jsou součástí chleba, cereálií, dezertů, cukrovinek a jiných potravin.
  • Celozrnné výrobky, včetně chleba, cereálií, krekrů, těstovin, rýže a kaše.
  • Syrové nebo sušené ovoce, jako jsou sušené švestky, bobuloviny, rozinky, fíky a ananas.
  • Většina syrové zeleniny.
  • Některé druhy vařené zeleniny, včetně hrášku, brokolice, zimní dýně, růžičkové kapusty, zelí, kukuřice (a kukuřičného chleba), cibule, květáku, brambor se slupkou a pečených fazolí.
  • Luštěniny, čočka a tofu.
  • Tvrdé maso s chrupavkami a uzené nebo uzené lahůdky.
  • Sýry se semínky, ořechy nebo ovocem.
  • Křupavé arašídové máslo, džem, marmeláda a zavařeniny.
  • Okurky, olivy, pochutiny, kysané zelí a křen.
  • Popcorn.
  • Ovocné šťávy s dužinou nebo semínky, švestková šťáva a hruškový nektar.

Každý je jiný. Některé z věcí uvedených v seznamu „potravin, kterým se vyhnout“ vám nemusí vadit, zatímco jiné položky ze seznamu „potravin, které si můžete dopřát“ vám mohou způsobovat potíže. Proto si několik týdnů pište potravinový deník. Sledujte, co jíte a jak se po tom cítíte, abyste věděli, co vám vyhovuje.

Pokud máte rádi celozrnné potraviny, ořechy a syrové ovoce a zeleninu, může být přechod na nízkoreziduální stravu obtížný. Pokud však dáváte přednost bílému pečivu a těstovinám, nevadí vám konzervované ovoce a zelenina a rádi mlsáte slané a vanilkové oplatky, může to přijít samo.

Pamatujte, že tento způsob stravování není dlouhodobě zdravý, protože vynechává mnoho důležitých živin.

Ukázkový den s bezezbytkovou dietou (recepty)

Váš den může vypadat třeba následovně:

Snídaně

  • Káva bez kofeinu se smetanou a cukrem,
  • Šálek džusu, například pomerančového džusu bez dužiny, jablečného džusu nebo brusinkového džusu,
  • Farina,
  • Míchaná vejce,
  • Vafle, francouzské toasty nebo palačinky,
  • Toasty z bílého chleba s margarínem a hroznovým želé (bez semínek).

Oběd

  • Pečené kuře, bílá rýže, konzervovaná mrkev nebo zelené fazolky,
  • Salát s pečeným kuřecím masem, americkým sýrem, hladkým salátovým dresinkem, bílým rohlíkem.
  • Pečené brambory (bez slupky) se zakysanou smetanou a máslem nebo margarínem,
  • Hamburger s bílou houskou bez semínek, kečupem a majonézou.

Večeře

  • Křehká hovězí pečeně, bílá rýže, vařená mrkev nebo špenát, bílý rohlík s margarínem nebo máslem.
  • Těstoviny s máslem nebo olivovým olejem, francouzský chléb, ovocný koktejl.
  • Pečené kuře, bílá rýže nebo pečené brambory bez slupky a vařené zelené fazolky.
  • Pečená ryba, bílá rýže a konzervované zelené fazolky.

Závěrem

Nízkosacharidová dieta je striktně předepisována lidem s určitými stavy nebo onemocněním a má být krátkodobým dietním opatřením, které pomáhá zvládat jeho příznaky. Nepokoušejte se o ni doma, pokud vám to nedoporučí registrovaný dietolog nebo lékař.

Pokud máte naordinovanou dietu, spolupracujte s registrovaným dietologem, abyste se ujistili, že máte výživu, která je potřebná k tomu, aby pomohla vašemu zdravotnímu cíli nebo stavu, kterého se snažíte dosáhnout nebo zlepšit. Po čase pak zase začnete do svého jídelníčku zařazovat více vlákniny. 

Články, které stojí za přečtení: