Domů » TOP 10: Exotické druhy ovoce, které musíte ochutnat

TOP 10: Exotické druhy ovoce, které musíte ochutnat

autor Sandra.J
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentářů
Druhy exotického ovoce

Exotické ovoce, adrenalin, který si může dovolit každý. Pokud jste zvědaví na nové chutě a rádi zkoušíte nové kulinářské dobrodružství, pak jste na správném místě. V následujícím seznamu představíme deset nezapomenutelných druhů exotického ovoce, které byste měli určitě ochutnat. Každé z těchto exotických plodů má svůj jedinečný vzhled, vůni a chuť, a jejich objevování může být skvělým způsobem, jak rozšířit své chuťové obzory.

1. Durian

Durian je ovoce, které vzbuzuje silné reakce a rozděluje lidi na ty, kteří ho milují, a ty, kteří ho nemohou vystát. Pochází z jihovýchodní Asie, a je známý jako “král ovoce”.

Durian má tvrdou, trnitou slupku a uvnitř je měkká, krémovitá dužina, která má silnou vůni, kterou někteří popisují jako směsici cibule, sýra a benzínu. Tato vůně může být velmi intenzivní a široce se různí v závislosti na odrůdě durianu. Někteří lidé ji milují a popisují chuť durianu jako bohatou, krémovou, sladkou s lehkými nádechy ořechů a vanilky, zatímco jiní ji vnímají jako nepříjemnou a pronikavou. Kvůli zápachu bývá zakazován v hotelích, městské i letecké dopravě

Zralý durian poznáte podle toho, že začíná podélně pukat. Při otevírání durianu najděte na jeho slupce slabé místo, kam zapíchnete nůž a ovoce tak otevřete. Objeví se velká semena obalená dužinou, která se jí. Durian se nesmí kombinovat s alkoholem, protože obsahuje látky, které brání lidskému tělu alkohol odbourávat.

Durian je často konzumován syrový, ale také se používá k přípravě dezertů, zmrzliny, sušenek a dalších pokrmů. Je oblíbený v asijských zemích, a tam se také koná řada festivalů zasvěcených tomuto ovoci. Pokud jste dobrodružní jedlíci, určitě byste měli durian vyzkoušet a sami si udělat názor na jeho vůni a chuť.

exotické ovoce durian

2. Kaki

Kaki je ovocný strom a plod, který pochází z Asie, především z Japonska a Číny. Toto ovoce se stalo populárním po celém světě pro svou sladkou chuť a výživné vlastnosti.

Kaki má obvykle oranžovou nebo červenou slupku, která se dá jíst, ale nejchutnější je jeho dužina, která má lahodnou, sladkou chuť.

Toto exotické ovoce se často konzumuje syrové, přidává se do salátů, dezertů, nebo se z něj vyrábí marmeláda a džem. Stejně jako rajče obsahuje lykopen, antioxidant zpomalující projevy stárnutí, kromě toho kaki posiluje imunitní systém a působí blahodárně na organismus. Lahodná chuť ho dělá oblíbeným ovocem pro lidi po celém světě, a určitě stojí za to ho vyzkoušet.

Kaki

3. Liči

Liči je exotický druh ovoce pocházející z jižní Číny, ale je oblíbený a pěstovaný v mnoha tropických a subtropických regionech po celém světě. Má charakteristickou slupku, která je tvrdá, červená nebo růžová a pokrytá hrubými výrůstky. Dužina uvnitř je bílá a šťavnatá, s lahodně sladkou a jemně květinovou chutí.

Toto ovoce se často konzumuje čerstvé a syrové, a to tak, že odstraníte slupku a vyjmete dužinu. Přidává se do různých pokrmů, dezertů a salátů. Liči je populární pro svou osvěžující chuť, což ho činí oblíbeným zejména v letním období.

Liči je také bohaté na vitamín C, draslík a další důležité živiny. Má významné místo v tradiční čínské medicíně a je známý pro své potenciální zdravotní výhody.

Toto exotické ovoce je oblíbené v asijské kuchyni a stalo se oblíbeným exotickým druhem ovoce i v západním světě.

Plod liči

4. Dračí ovoce (pitahaya)

Dračí ovoce, také známý jako pitahaya nebo pitaya, je exotický druh ovoce pocházející z Jižní Ameriky, ale nyní se pěstuje v mnoha tropických a subtropických regionech po celém světě. Toto ovoce je pozoruhodné svým vzhledem, který připomíná plod z fantasy světa. Nejznámější odrůdy májí světle růžovou nebo červenou slupku pokrytou drobnými váčky a bílou nebo červenou dužinu s mnoha černými semínky, podobnými semínkům kiwi.

Dračí ovoce má mírně sladkou chuť s lehkým nádechem kiwi nebo hrušky. Je svěží, což ho činí populárním v ovocných salátech, smoothie a dezertech. Obsahuje vitamín C, vlákninu a některé antioxidanty.

Jelikož je dračí ovoce atraktivní na pohled, často se používá ke zdobení pokrmů a koktejlů. Existují různé odrůdy dračího ovoce, včetně těch s červenou nebo žlutou dužinou, a každá má svůj vlastní charakteristický vzhled a chuť.

 řez Dragon fruit

5. Rambutan

Rambutan je dalším fascinující exotické ovoce, které pochází z jihovýchodní Asie, především z Indonésie a Malajsie. Toto ovoce je známé svým vzhledem, který připomíná mořského ježka. Má tvrdou, kožovitou slupku, která je obvykle červená nebo žlutá, a na povrchu je pokrytá měkkými “chloupky” nebo výrůstky. Dužina uvnitř je bílá a sladká, podobná dužině liči.

Rambutan má lahodnou, mírně květinovou chuť. Toto ovoce se konzumuje syrové, stačí slupku otevřít a vyjmout dužinu, která je jedlá a chutná. Přidává se do ovocných salátů nebo dezertů.

Podobně jako liči, je i rambutan bohatý na vitamín C, vlákninu a další živiny. Rambutan je oblíbeným pokrmem v asijské kuchyni a nabízí zajímavý zážitek pro chuťové buňky i zrak díky svému unikátnímu vzhledu.

Exotické ovoce rambutan

6. Chlebovník

Chlebovník je velký ovocný strom, který pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Je to jeden z největších plodů rostoucí na stromě a může dosahovat až do váhy 30-40 kilogramů.

Dužina chlebovníku je bílá nebo žlutá a má mírně sladkou a lehce květinovou chuť. Když je zralý, má konzistenci podobnou bílému masu, což ho činí oblíbeným pro přípravu vegetariánských pokrmů, jako “chlebovníkový pulled pork” nebo “chlebovníkový burger.”

Chlebovník se také používá k výrobě konzervovaných produktů, jako chlebovníkové kousky v konzervě nebo marinádě, což usnadňuje jeho použití v kuchyni.

Kromě svého výjimečného chuťového profilu je chlebovník bohatý na vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Plod jackfruit

7. Marakuja (Passion fruit)

Marakuja, také známá jako passion fruit, je exotické ovoce původem z jižní Ameriky. Toto ovoce je charakteristické svým malým a kulatým tvarem, a také výraznou slupkou, která může být tmavě fialová, červená, žlutá nebo oranžová.

Dužina uvnitř marakuji je želatinová a plná malých, tvrdých černých semínek. Chuť tohoto ovoce je intenzivní, sladká a mírně kyselá, což dává nápojům a pokrmům zajímavou a osvěžující chuť.

Marakuja se často konzumuje čerstvá, stačí rozkrojit plod a lžičkou vyjmout dužinu se semínky. Dužinu marakuji lze také použít k přípravě džusů, džemů nebo dezertů. Díky své výrazné chuti a vzhledu se marakuja často používá ke ozdobení dezertů a koktejlů.

Obsahuje vitamín C, vitamín A, vlákninu a jsou ji připisovány i některé zdraví prospěšné účinky, například podpora zdraví srdce a imunitního systému..

Marakuja je oblíbené exotické ovoce po celém světě a nabízí skvělý zážitek, díky své unikátní chuti.

Maracuja neboli passion fruit

8. Kumquat

Kumquat je malý citrusový plod, který pochází z jihovýchodní Asie. Co činí kumquat unikátním mezi citrusy, je to, že se konzumuje celý, včetně slupky. Slupka je sladká, zatímco dužina uvnitř má výraznou kyselou chuť. Tato kombinace sladké slupky a kyselé dužiny dává kumquatu zvláštní chuťový profil.

Kumquat je malý plod, obvykle velký pouze několik centimetrů, a má kulatý nebo oválný tvar. Slupka může být oranžová nebo žlutá, a je často lesklá. Dužina uvnitř je poměrně malá, ale obsahuje mnoho semen.

Používá se k přípravě marmelád, sirupů, dezertů a koktejlů. Je oblíbenou ingrediencí v asijské a středomořské kuchyni.

Toto exotické ovoce je bohaté na vitamín C a vlákninu, což ho činí zdravou volbou pro ty, kteří chtějí posílit svůj imunitní systém a podpořit trávení.

citrus kumquat

9. Guava

Guava je tropické ovoce pocházející z Jižní Ameriky. Toto ovoce je oblíbené pro svou osvěžující chuť a výživové vlastnosti.

Guava může mít několik různých odrůd, ale obvykle má kulatý nebo oválný tvar a slupku, která může být zelená, žlutá nebo růžová. Dužina uvnitř bývá bílá nebo růžová, a má intenzivní sladkou a aromatickou chuť s lehkou kyselostí. Slupka je často tvrdá a nekonzumuje se.

Guava se většinou konzumuje syrová. Přidává se do ovocných salátů, džusů, dezertů a marmelád. Mnoho lidí má rádo kombinaci guavy s limetkou nebo citronem, což dodává její chuti zvýrazněnou kyselost.

Toto exotické ovoce je bohaté na vitamín C, vlákninu a další živiny, což ho činí zdravou volbou pro podporu imunitního systému a trávení.

řez plodem guavy

10. Karambola

Karambola je exotické ovoce z jihovýchodní Asie.

Plod má křehkou slupku, kterou lze jíst, a dužinu uvnitř, která je šťavnatá a osvěžující. Chuť karamboly je obvykle lehce sladká a kyselá.

Konzumuje se syrová, ať už je samostatně, nebo jako součást ovocných salátů. Vyrábí se z ní džusy, nápoje, a často se používá k ozdobení pokrmů kvůli svému jedinečnému vzhledu.

Toto ovoce je bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Obsahuje ale velké množství kyseliny šťavelové, podobně jako rebarbora, takže to s její konzumací nepřehánějte. Karambola se stala populárním exotickým ovocem v mnoha částech světa a je zajímavou a osvěžující alternativou k běžnějším druhům ovoce.

Každé z exotických druhů ovoce, které jsme představili, má své jedinečné vlastnosti a příběh, který odráží kulturu a klima regionu, odkud pochází.

Ovoce není jen o výživě, ale také o dobrodružství a objevování nových chutí. Ať už se jedná o královský durian, sladkou marakuju, nebo osvěžující karambolu. Exotické ovoce nám připomíná rozmanitost přírody a pestrost lidské kreativity v kuchyni.

Takže pokud máte příležitost ochutnat některé z těchto druhů ovoce, neváhejte a dejte jim šanci. Možná objevíte novou oblíbenou pochoutku nebo si připomenete své vlastní dobrodružství s tímto lahodným ovocem.

💡 Tip: Přečtěte si také článek: Vajíčka: Vědci odhalili jejich přínos pro zdraví

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz