Domů » 10 Tipů: Zdravé dezerty a moučníky pro diabetiky

10 Tipů: Zdravé dezerty a moučníky pro diabetiky

autor Tereza Gödrichová
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentářů
Dezert ve skleničce

I když se snažíte omezit cukry či trpíte na cukrovku, neznamená to, že si hned musíte všechny moučníky a laskominy odpírat. Stačí využít pár jednoduchých vychytávek a zdravé dezerty zapadající i do jídelníčků diabetiků máte ve sbírce.

Přece jen představa, že byste si už nikdy nedopřáli ani jednu sladkou dobrotu, nezní zrovna pozitivně a lákavě. Mentalita „všechno nebo nic“ není totiž potřeba. Navíc tvoření si podvědomého zákazu vede akorát k jeho porušení,a navíc v mnohem větším a horším množství.

Lépe uděláte, když se o své oblíbené dobroty nebudete ochuzovat, jen na ně půjdete s trochu šikovnějším složením. Pak nebudou vadit ani vašemu kolísavému cukru a nezhorší vám zdravotní stav.

Jaké zdravé dezerty jsou vhodné pro lidi s cukrovkou?

Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit lahodné zdravé dezerty, které s krevním cukrem tolik nezamávají. Tajemství spočívá ve volbě správných ingrediencí. To znamená, že jídlo by mělo být nízkosacharidové a slazené správnými přírodními sladidly (stévie, erythritol, xylitol či čekankový sirup).

Zkuste některý z těchto receptů a objevte kouzlo lahodné chuti i v trochu nutričně přívětivější dobrotě. Díky tomu si můžete vychutnát dobré zdravé dezerty a zároveň si zachovat skvělou hladinu cukru v krvi.

Každý potřebuje jednou za čas uspokojit svou chuť na sladké. Tyto báječné zdravé dezerty vám s tím pomůžou tak, aniž byste si velmi rozkolísali krevní cukr. Od lahodného dortu až po osvěžující ovocný moučník – to vše lze ukuchtit ve verzi vhodné pro diabetiky

Mléčný dezert
Zdravé dezerty pro diabetiky nejsou žádným oříškem

1. Čokoládové sušenky bez mouky

I když v těchto sušenkách nenajdete mouku, přesto jim nechybí ten správný objem, který získávají z našlehaných vaječných bílků (jako pusinky). Jedná se tak i o bezlepkovou, ale především velmi chutnou verzi. Čokoládové kousky v každém soustu vytváří v ústech blažený pocit a ráj pro všechny čokoholiky.

Potřebujete

  • ¾ šálku erythritolu moučka,
  • ¼ šálku neslazeného kakaa,
  • špetku soli,
  • 2 bílky,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • ½ šálku nasekaných kousků hořké čokolády (min. 70 % podíl kakaa).

Předehřejte troubu na 180 stupňů a raději rovnou 2 plechy vyložte pečicím papírem.

Smíchejte erythritol, kakao a sůl. Bílky i s vanilkou vyšlehejte do tuhé pěny a následně ji vmíchejte do kakaové směsi gumovou stěrkou, dokud se vše hezky nespojí. Nakonec přidejte čokoládové kousky.

Těsto po lžících nanášejte na připravené plechy a mezi jednotlivými sušenkami ponechejte menší rozestupy. Pečte po jednom plechu, dokud sušenky nezačnou na vrchu praskat, takových 10 až 15 minut. Před přenesením na mřížku je nechte na plechu mírně vychladnout.

Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 dnů, ale tak dlouho určitě nevydrží.

2. Křupavé kuličky z arašídového másla

Milujete všechno co křupe? Tak to musíte zkusit tyto kuličky z arašídového másla, na které vám stačí pouhé 4 základní ingredience. Tuto zdravější dobrotu si zamilují děti i dospělí. Ideální jako drobná pochoutka, svačina na cesty nebo skvělý homemade dárek. A pokud vám arašídy nejedou, můžete je vyměnit za jakékoliv jiné ořechové máslo.

Potřebujete

  • ½ šálku arašídového másla (nebo jiného ořechového),
  • ¾ šálku špaldových pukanců,
  • 1 lžičku čekankového sirupu,
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády

Plech vyložte pečicím. Smíchejte arašídové máslo, pukance a čekankový sirup. Z této směsi vytvarujte kuličky, na každou použijte cca 2 lžičky. Položte na připravený plech. Kuličky vložte do mrazáku, dokud nebudou pevné, na asi 15 minut.

Poté kuličky obalte v rozpuštěné čokoládě. Vraťte do mrazáku na cca dalších 15 minut, dokud čokoláda neztuhne.

Ve vzduchotěsné nádobě v ledničce uchovávejte po dobu až 3 týdnů, v mrazáku vydrží déle.

3. Mražený jogurt s ovocem a čokoládou

Lehce slaďoučký řecký jogurt s lahodnými jahodami, malinami nebo borůvkami a kousky hořké čokolády s ledovým nádechem. Po zmrazení se naláme na kousky a vznikne z něj tak báječný moučník který potěší zejména v horkých letních dnech, ale klidně i kdykoliv jindy během roku. Tato barevná svačina nebo zdravý dezert je ideální pro děti i dospělé. Použijte plnotučný jogurt, abyste zajistili co nejkrémovější a nejchutnější kůru.

Potřebujete

  • 3 šálky bílého plnotučného řeckého jogurtu,
  • ¼ šálku čekankového sirupu,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • 1 a ½ šálku nakrájených jahod, malin nebo borůvek (případně mix),
  • ¼ šálku nasekané hořké čokolády.

Plech s okrajem nebo zapékací mísu vyložte pečicím papírem.

V míse smíchejte jogurt, sirup a vanilku. Rozložte na připravený plech nebo pekáč. Navrch poklaďte ovoce a posypejte čokoládou.

Zmrazte minimálně na 3 hodiny, dokud nebude směs dost tuhá. Poté nalámejte na kousky a podávejte.

Ve vzduchotěsně nádobě v mrazáku vydrží po dobu až 1 měsíce. Před podáváním nechte stát 15 minut při pokojové teplotě.

4. Jablečný krambl

Základní drobenka má dvojí funkci – slouží jako korpus a zároveň ještě vylepšená o ořechy schová lahodná jablka. Jedná se o jeden z nejjednodušších zdravých dezertů vůbec, ovšem na chuti mu to vůbec neubírá. A i když ovesné vločky nejsou pro diabetiky úplně nejvhodnější, v malém množství a jednou za čas neuškodí.

Potřebujete

  • 1 a ½ šálku mandlové mouky,
  • 1 šálek ovesných vloček,
  • 3/4 šálku erythritolu,
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry,
  • ¾ lžičky prášku do pečiva,
  • ½ lžičky soli,
  • ½ lžičky mleté ​​skořice,
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku,
  • 3 lžíce kokosového oleje,
  • ¼ šálku jablečné šťávy,
  • 2 jablka, 
  • ¼ šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

Předehřejte troubu na 180 °C a čtvercovou formu v rozměru 20 × 20 cm vytřete máslem.

Smíchejte mouku, ovesné vločky, erythritol, citronovou kůru, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek ve velké míse. Poté ke směsi ručně zapracujte kokosový olej a jablečnou šťávu, dokud se nevytvoříte drobenku.

Do připravené formy vtlačte polovinu připravené drobenky. Na ni rozložte olounapná a na plátky nakrájená jablka ve třech řadách. Do zbylé drobenky vmíchejte vlašské ořechy a pak ji rovnoměrně nasypte na jablka.

Pečte do zezlátnutí cca 30 až 35 minut. Poité nechte vychladnout na mřížce nebo podávejte ještě teplé ideálně s tvarohem nebo řeckým jogurtem.

krambl
I krambl může patřit mezi zdravé dezerty pro diabetiky

5. Dýňový koláč 

Tento nízkosacharidový dýňový koláč bez kůrky je perfektním dezertem pro dieabetiky. Potřebujete k němu hlavně dýňové pyré, které připravíte jednoduše tak, že rozkrojenou dýni zbavite semínek, nakrájíte, povaříte do změknutí a po slití rozmixujete. Než budete pyré dávat do těsta, nechte ho vychladnout.

Potřebujete

  • 400 g dýňového pyré,
  • ⅓ šálku erythritolu,
  • 2 lžíce čekankového sirupu s příchutí medu,
  • 1 lžičku koření na dýňový koláč (lze i perníkové koření),
  • 2 vejce,
  • 1 lžička vanilky,
  • ¾ šálku mléka.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.

Ve střední misce smíchejte dýni, erythritol, čekankový sirup a koření. Poté přidejte vejce s vanilkou a opět promíchejte. Postupně vmíchejte i mléko. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45 až 50 minut. 

Před podáváním nechte koláč ideálně přes noc vychladnout v lednici. Servírujte s tvarohem, řeckým jogurtem nebo smetanou a posypaný oblíbenými oříšky.

6. Jahodová zmrzlina

Zejména v létě možná často toužíte po zmrzlině, ale klasiku s přemírou přidaného cukru byste jako diabetici nejspíše tolik konzumovat neměli. Tento lahodný jahodový krém představuje skvělou, zdravou alternativu této oblíbené pochoutky. O sladkou chuť se postará pouze ovoce. Navíc vám příprava zmrzliny zabere jen pár minut, pokud si již předem zmrazíte ovoce. 

Potřebujete

  • 500 g čerstvých jahod,
  • 2 střední banány,
  • 1 lžíci citronové šťávy,
  • ¼ šálku studené vody (nebo podle potřeby).

Jahody umyjte a nakrájíme na drobné kousky. Banány oloupejte a taktéž nakrájejte na kolečka. Poté je zmrazte do ztuhnutí, ideálně přes noc.

Po zmrazení ovoce rozmixujte spolu s citronovou šťávou do hladkého krému. V případě potřeby přilévejte studenou vodu nebo mléko, abyste dosáhli požadované konzistence. Podle potřeby průběžně zastavujte mixování, abyste setřeli stěny mixovací nádoby. Ihned podávejte nebo pro pevnější texturu přendejte do nádoby vhodné do mrazáku a zmrazte ještě na dalších 30 minut.

💡 Tip: Zmrzlinu si vychutnejte ideálně s tvarohem nebo řeckým jogurtem, abyste tělu dodali i tuky s bílkovinami. Po samostatném ovoci by se vám více rozkolísal cukr. Pokud vás zajímají další tipy, jak zatočit s kolísavým cukrem, přečtěte si tento článek.

Zmrzlina
Zmrzlina z ovoce zažene chutě a ještě skvěle osvěží

7. Pudinkový koláč s čokoládou a kávovou krustou

Když vás přepadne mít chuť na uklidňující dezert, vyzkoušejte tento dokonalý pudinkový koláč s čokoládou, který si při pečení vytváří vlastní chuťově bohatou kávovou krustu. Příchuť kávy dodává čokoládovému pudinku mnohem větší hloubku celkové chuti.

Potřebujete

Na pudinkovou vrstvu

  • ½ šálku mandlové mouky,
  • ½ šálku kokosové mouky,
  • ⅓ šálku erythritolu,
  • ¼ šálku neslazeného kakaového prášku,
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva,
  • ½ lžičky soli,
  • 1 vejce,
  • ½ šálku mléka,
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • ¾  šálku kousků hořké čokolády (volitelně).

Na kávovou krustu

  • 1 a ⅓ šálků horké uvařené kávy,
  • ⅔ šálku erythritolu,
  • ¼  šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů,
  • moučkový erythritol na posypání (volitelně).

Předehřejte troubu na 180 stupňů a zapékací mísu o objemu 1,5 až 2 litry vymažte máslem. Ve velké míse promíchejte mouky, erythritol, kakao, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse rozšlehejte vejce, mléko, olej a vanilku a tuto tekutou směs následně přilijte do té moučné. Míchejte gumovou stěrkou, dokud se vše hezky nespojí. Nakonec přidejte čokoládu, pokud chcete. Hotové těsto nalijte do připraveného pekáčku. 

Na polevu smíchejte horkou kávu s erythritolem a směs nalijte na těsto. Posypejte opraženými ořechy. Během pečení se nahoře tvoří krusta s pudinkovou vrstvou vespod.

Koláč pečte, dokud se vršek při lehkém dotyku neodpruží, takže zhruba 30 až 35 minut. Nechte vychladnout alespoň 10 minut. Můžete poprášit erythritolem moučka a podávejte ještě teplé.

8. Low Carb cheesecake

Tento nízkosacharidový cheesecake je mimo jiné také bezlepkový. Svou chutí a bohatou krémovou texturou vás mile překvapí. Patří mezi lahodné zdravé dezerty ideální pro diabetiky, ale i všechny ostatní. Takže ho klidně můžete sdílet s rodinou a přáteli nebo s kýmkoliv chcete. 

Potřebujete

Na základ

  • 1 a ½ šálku mandlové mouky,
  • ⅔ hrnku strouhaného kokosu,
  • 4 lžíce rozpuštěného másla,
  • pár kapek stévie,
  • špetku soli.

Na náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu v alobalu,
  • 200 g smetany ke šlehání,
  • 3 vejce,
  • 1 šálek erythritolu moučka,
  • 1 lžíci citronové šťávy,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu.

Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dno dortové formy pečicím papírem. 

Ve velké míse důkladně smíchejte mandlovou mouku, strouhaný kokos a sůl. Rozpusťte máslo a poté ho přilijte k suchým ingrediencím a oslaďte stévií podle chuti. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí a nevznikne drobivé těsto. Při stlačení mezi prsty by se ale mělo téměř slepit. Těsto přendejte do formy a přitlačte ho v rovnoměrné vrstvě.

Pečte při 180 ºC po dobu 10–15 minut, dokud kůrka nezačne tmavnout kolem okrajů. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. 

Na tvarohovou náplň ve velké míse prošlehejte smetanu s tvarohem a sladidlem. Poté postupně zašlehejte vejce, vždy jedno po druhem. Nakonec přidejte i zbylé ingredience.

Vzniklou náplň nalijte do formy na vychladlý základ. Klepnutím formy o pult odstraňte všechny mezery nebo bubliny.

Pečte asi 40–50 minut na 180 °C , dokud vršek nezhnědne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Jakmile cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo ideálně přes noc. Zakrytý cheesecake lze uchovávat v lednici až po dobu 5 dní.

💡 Tip: Nepokoušejte se cheesecake krájet, dokud nestihne vychladnout a ztuhnout v lednici. Jinak by vám nedržel a rozpadl se.

9. Karamelizované kořeněné hrušky

Tyto karamelizované hrušky potěší vaše chuťové pohárky. I když se jedná o sladké ovoce, jednou za čas neuškodí a hlavně uspokojí chutě. Chutnají skvěle i jako poleva na palačinky, lívance, vafle nebo francouzské tousty. 

Potřebujete

  • 3 na plátky nakrájené hrušky,
  • 1 lžíci citronové šťávy,
  • 2 lžíce másla,
  • 3 erythritolu,
  • mletou skořici, zázvor a hřebíček podle chuti,
  • špetku soli.

V míse promíchejte hrušky bez jadřinců s citronovou šťávou. V hluboké pánvi rozpusťte máslo  a přidejte hrušky. Přiklopte a na mírném plameni duste po dobu 10 minut. Občas promíchejte.

Mezitím smíchejte sladidlo, koření a sůl v malé misce. Po 10 minutách k hruškám vmíchejte tuto směs. Zvyšte na střední plamen a za častého míchání restujte, dokud hrušky nezměknou a nezkaramelizují, cca 5 minut podle druhu a pevnosti hrušek.

Podávejte teplé s jogurtem, tvarohem nebo smetanou a oříškovým máslem. Skvěle bude chutnat i na hruškách rozpuštěná hořká čokoláda.

10. Čokoládové brownies

Toto shovívavé čokoládové brownies má kromě nízkého množství sacharidů taky nálepku bez lepku, bez cukru, a navíc ho vytvoříte v jedné misce. Jedná se o perfektní sladkou pochoutku ideální pro diabetiky, ale zachutná jistě i všem ostatním.

Potřebujete

Na mokrou část

  • ½ šálku vody,
  • ½ šálku kokosového oleje,
  • ¼ šálku řeckého jogurtu,
  • 1 lžičk vanilkového extraktu,
  • 1 lžíci mletých lněných semínek.

Na suchou část

  • ½ šálku kokosové mouky,
  • ½ šálku neslazeného kakaového prášku,
  • ½ šálku erythritolu,
  • ¼ lžičky jedlé sody,
  • ¼ lžičky soli,
  • ¼ šálku kousků hořké čokolády,
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů.

Předehřejte troubu na 180 ° C a vyložte čtvercovou formu 20 × 20 cm pečicím papírem. Boky vymažte máslem a dejte formu stranou.

Ve střední míse prošlehejte vodu, olej, jogurt, vanilkový extrakt a lněná semínka. Nechte 15 minut odstát, aby lněná semínka nabobtnala a vše hezky spojila. 

Po zhoustnutí přidejte kokosovou mouku, kakaový prášek, stévii, jedlou sodu a sůl a míchejte, dokud nevypracujete těsto. Poté přidejte čokoládové kousky, vlašské ořechy a jemně promíchejte. 

Směs nalijte do připravené formy rovnoměrně ji lžící rozprostřete po celém obvodu. Do vrchní části brownies vtlačte pár čokoládových kousků navíc.

Pečte 15–20 minut téměř do ztuhnutí, vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Dejte do lednice alespoň na 3 hodiny nebo přes noc, aby dezert zcela ztuhl. Poté se z něj stane lahodný moučník.   

Brownies lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu až 1 týdne.

Čokoládové brownies jsou jednoduché a delikátní
Čokoládová chuť brownies potěší téměř každého

Zdravé dezerty nemusí být vůbec složité i přesto, že jste diabetici. Můžete si dát sladký moučník jako všichni ostatní. Občas neuškodí klasická verze, ale v případě častější potřeby je lepší zvolit upravenou, nízkosacharidovou dobrotu, která nenaruší hladinu cukru v krvi. Naštěstí existuje spousta receptů na lahodné dezerty s nízkým obsahem sacharidů, ze kterých si můžete vybrat.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz