Domů » Únava a vyčerpání: Trpíte nedostatkem železa?

Únava a vyčerpání: Trpíte nedostatkem železa?

autor Aneta Toboříková
0 komentář
nedostatek železa

Železo je živina, která hraje v těle mnoho důležitých rolí, včetně udržování zdraví a energie. Nízká hladina železa je běžná a může způsobovat nepříjemné příznaky, jako je únava, špatná koncentrace a časté nemoci. Nedostatek železa ale není vždy snadné odhalit, zejména v jeho počátečních stádiích.

Příznaky nízké hladiny železa 

Nízká hladina železa je překvapivě běžná. Pokud se neléčí, mohou přerůst v závažnější stav známý jako anémie z nedostatku železa. Jedná se o stav, kdy vaše krev neobsahuje dostatek zdravých červených krvinek přenášejících kyslík. V důsledku toho se mohou objevit následující příznaky:

  • únava,
  • nedostatek energie,
  • dušnost,
  • potíže se soustředěním,
  • častější nemoci,
  • potíže s regulací tělesné teploty nebo častý pocit chladu,
  • bledá kůže,
  • bušení srdce,
  • bolesti hlavy,
  • slyšení zvonění, syčení nebo bzučení v hlavě,
  • bolest jazyka nebo potíže s polykáním,
  • změny chuti jídla,
  • vypadávání vlasů,
  • chuť na nepotravinářské předměty, jako je led nebo hlína,
  • bolestivé otevřené rány v koutcích úst,
  • nehty ve tvaru lžičky,
  • nekontrolovatelné nutkání pohybovat nohama – známé také jako syndrom neklidných nohou.

Pokud se u vás vyskytuje některý z těchto příznaků, zvažte, zda nepodniknout potřebné kroky, abyste zjistili nebo vyloučili nízkou hladinu železa nebo anémii. Mějte také na paměti, že tyto příznaky jsou nejvíce patrné, když nízká hladina železa přechází už v anémii. Může se tedy stát, že máte nízkou hladinu železa, aniž byste pociťovali některý z těchto příznaků, zejména v počátečních stadiích.

Stupně nedostatku

Nízká hladina železa obvykle přechází do anémie v těchto stadiích:

  • Mírný nedostatek železa. (Hladina feritinu mezi 10-30 mcg/l a normální počet červených krvinek s hemoglobinem nad 12 g/dl a hematokritem nad 36 % u žen a 41 % u mužů.)
  • Mírný funkční nedostatek železa. (Hladinou feritinu nižší než 10 mcg/l, ale normální počet krevních krvinek s hemoglobinem nad 12 g/dl a hematokritem nad 36 % u žen a 41 % u mužů.)
  • Anémie z nedostatku železa (IDA). (Hladina feritinu nižší než 10 mcg/l a s počet krvinek pod normálním rozmezím s hemoglobinem pod 12 g/dl a hematokritem pod 36 % u žen a 41 % u mužů.)

Nejlepší testy k diagnostice stavu železa

K vyšetření nedostatku železa se běžně používají testy na hemoglobin a hematokrit. Nejsou však považovány za citlivé ani specifické a mají tendenci identifikovat pouze anémii – nikoliv časná stadia nedostatku železa.

Za nákladově nejefektivnější a nejúčinnější test pro diagnostiku nedostatku železa, zejména v jeho raných stadiích, je v současné době považován sérový feritin. Hladinu feritinu však běžně vyšetřuje jen málo lékařů, takže při návštěvě ordinace lékaře budete nejspíš muset o toto vyšetření výslovně požádat.

Jak často se nechat testovat?

Osoby, které v minulosti netrpěly nízkou hladinou železa, si mohou nechat vyšetřit hladinu jednou ročně, aby odhalily případný nedostatek v raném stadiu.

Pokud užíváte doplňky železa, zlepšení hemoglobinu může být patrné do 4 týdnů. Obecně však trvá nejméně 3 měsíce, než se hladina hemoglobinu zcela doplní, a někdy ještě déle, než se doplní hladina feritinu. Proto by lidé, kteří užívají doplňky stravy k léčbě nedostatku železa, měli počkat alespoň 3 měsíce od zahájení léčby, ne-li o něco déle, než se nechají znovu vyšetřit.

Potraviny s vysokým obsahem železa

Dříve, než se pustíte do hledání železo doplněk stravy, tak zkuste zvýšit příjem potravin, které přirozeně železo obsahují. Tělo ho v takovéto formě bude mnohem lépe vstřebávat a navíc tím zajistíte pouze takové množství, které opravdu potřebujete. To je důležité především proto, že není zelezo vitamin, který se v případě nadbytku z těla sám vyloučí.

Mezi dobré zdroje patří:

  • červené maso,
  • játra,
  • červené fazole, fazole edamame, hrách a cizrna,
  • ořechy,
  • sušené ovoce, například rozinky a meruňky,
  • mořské plody,
  • tmavě zelená listová zelenina, například špenát,
  • obiloviny, chléb a těstoviny obohacené železem,
  • obohacené snídaňové cereálie.

💡 Tip: Doplňky stravy pro vegetariány častokrát obsahují právě železo a to z toho důvodu, že jeho hlavní výskyt je v červeném mase, játrech a mořských plodech. Ze stejného důvodu by vegetariáni měli dbát na vyšší konzumaci luštěnin a tmavě zelené zeleniny. 

Některé potraviny mohou tělu pomoci vstřebávat železo, jiné mu v tom mohou bránit. Chcete-li vstřebat co nejvíce železa z potravin, vyhněte se konzumaci potravin nebo nápojů bohatých na vápník ve stejnou dobu. Samotný vápník může vstřebávání železa narušovat. 

Chcete-li vstřebávání zlepšit, jezte ho spolu s dobrým zdrojem vitaminu C, například pomerančovým džusem, brokolicí nebo jahodami. Stejně tak nejlepší doplňky stravy budou obsahovat tuto kombinaci.

nedostatek železa

Kdy mohou být užitečné umělé doplňky stravy 

Nejlepší je samozřejmě jíst potravu, která je dostatečně bohatá na železo. U železa získaného ze stravy především nehrozí nebezpečí předávkování, ale jsou doby, kdy se i doplňky mohou hodit, hlavně proto, že mohou přinést výsledky rychleji než zásahy do diety.

Tyto doplňky mohou být obzvláště užitečné u lidí, kteří jsou náchylní k nízké hladině železa:

  • těhotné ženy,
  • kojenci a malé děti,
  • Ženy se silnou menstruací,
  • dárci krve,
  • lidé s rakovinou,
  • lidé s gastrointestinálními poruchami, jako je celiakie, ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba,
  • osoby po operaci žaludku,
  • osoby se srdečním selháním,
  • osoby užívající léky snižující obsah železa, například léky na snížení žaludeční kyseliny,
  • lidé, kteří se pravidelně účastní těžké fyzické zátěže,
  • osoby dodržující vegetariánskou nebo veganskou dietu,
  • lidé s poruchami krve, jako je talasemie nebo srpkovitá anémie,
  • lidé s alkoholismem.

Je důležité si uvědomit, že i když užíváte nejlepší doplněk stravy železo, tak můžete napáchat více škody než užitku a poškodit své zdraví, pokud vaše tělo železo nepotřebuje. Vysoké dávky mohou způsobit zažívací problémy a snížit vstřebávání ostatních živin ve střevech a také způsobit poškození buněk a v závažných případech vést k selhání orgánů, kómatu nebo smrti. 

Proto se před užíváním doplňků stravy s obsahem železa poraďte se svým doktorem a nechte si nejprve vyšetřit svůj stav a vždy se řiďte jeho doporučením, jaké doplňky stravy užívat.

Ačkoliv nemůžeme za vitamin zelezo považovat, častokrát se v potravinových doplňcích právě s vitaminy kombinuje, aby se zvýšila jeho vstřebatelnost. Nejobvyklejší je vitamin C, ale najdete ho také v kombinaci s vitaminem B a dalšími prvky. Proto před jejich konzumací ověřte, zda je pro vás vhodné doplňovat všechny zmíněné živiny.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz