Domů » Zdravá snídaně vajíčka na hniličko: Čím doplnit?

Zdravá snídaně vajíčka na hniličko: Čím doplnit?

autor Tereza Gödrichová
0 komentářů
zdravé svačiny

Neexistuje jakákoliv omluva pro přeskočení „nejdůležitějšího jídla dne“. Vejce představují ideální pokrm pro snídani. Pokud však přece jen ráno nic nepozřete, samozřejmě, že si vajíčka na hniličko nebo i jiné druhy vajec můžete dopřát i kdykoliv jindy během dne

Vajíčka na hniličko mohou představovat součást (nebo dokonce hlavní surovinu) různých denních jídel – vydatné snídaně, plnohodnotného oběda, vynikající večeře nebo třeba výživné svačinky. Už jste je zkoušeli? A víte, jak je správně připravit?

Vejce můžete je servírovat míchaná, připravená jako omeletu, sázená, vařená na měkko, na hniličko, na tvrdo nebo jako ztracená. V tomto článku se naučíte připravit nejen vajíčka na hniličko, ale třeba i jiné druhy vařených vajec. A také se můžete inspirovat, čím je doplnit, abyste měli plnohodnotný a výtečný pokrm. Věřte, že až zkusíte chuť lahodně připravených vajíček, budete chtít připravovat už jen vajíčka.

jak zahnat večerní hlad
Vajíčka na hniličko skvěle doplňují různé saláty

Vajíčka na hniličko, na měkko a na tvrdo: V čem se odlišují?

Uvařit vejce na mnoho způsobů není naštěstí něco složitého, jen si musíte osvojit dobrý postup.

  • Vajíčka na hniličko mají táhlý žloutek s tuhým bílkem.
  • Vejce na měkko vás potěší tekutým žloutkem a mírně tekutým bílkem.
  • Vejce na tvrdo si vychutnáte s tuhým žloutkem i bílkem.

Když dostanete chuť na vařené vejce, možností máte hned několik. Záleží, co vám nejvíce chutná, někteří totiž „nesnesou“ tekutý žloutek, jiní ho naopak miluji a náležitě vyhledávají.

Vejce na hniličko: S čím je jíst?

Jak již bylo výše řečeno, správné vejce na hniličko se pyšní krásně tuhým bílkem a táhlým žloutkem. Čím více do středu, tím měkčí. Uprostřed by měl být polotekutý. 

Vajíčka na hniličku se servírují teplá, vzhledem ke konzistenci však již oloupaná. Jsou o něco lépe stravitelnější než vejce natvrdo. Pak už jim chybí jen něco dobrého na přikusování.

Vejce na hniličko velmi dobře chutnají:

  • S opečeným toastem lehce potřeným máslem a čerstvou zeleninou či klíčky.
  • Se salátem (tuňákovým, kuřecím, vegan atd.).
  • V sendviči se šunkou, sýrem a zeleninou.
  • S oblíbenou omáčkou, jako třeba koprovkou, čočkou nebo se špenátem.

Nebo všude tam, kde vás jen napadne. Můžete si je dopřát třeba i s domácími hranolky.

Jak uvařit vejce, aby neprasklo?

Častý problém, se kterým se při vaření vajíček mnoho lidí setkává, představuje prasknutí skořápky. Jak tomu předejít, aby skořápka zůstala vcelku a vajíčko se nerozteklo do vařící vody?

1. Vajíčka by měla být v pokojové teplotě. Vyndejte je proto z ledničky 20–30 minut před plánovaným uvařením.

2. Můžete zkusit do vody přidat lžičku octu, ta by měla popraskání zabránit. 

3. Širší konec vejce propíchněte špendlíkem nebo ostrým tenkým hrotem.

4. Vejce začněte vařit ve studené vodě.

Toto byste měli dodržovat vždy, ať už připravujete vajíčka na hniličko, na tvrdo nebo na měkko. Minimálně mystele aspoň na tu pokojovou teplotu vajec.

Jak dlouho vajíčka vařit?

Pokud začnete tím, že vejce vložíte do studené, nikoli vařící vody, aby nepraskla skořápka, sledujte, kdy se ode dna odrazí první velká bublina. Jakmile tedy voda začne vařit, snížte teplotu na mírný ohřev. Voda má jen mírně probublávat, vnitřek se pak uvaří rovnoměrněji.

Dále se řiďte těmito body:

  • Vajíčka na hniličko: 4–4,5 minuty.
  • Vejce na měkko: 2,5 minuty.
  • Vejce na tvrdo: 8 minut.

Po uvaření nechte vajíčka krátce zchladit ve studené vodě, aby se následovně dobře loupala. Vejce tuhnou dobou varu. Každá úprava má svůj čas, nejměkčí verzi představují vajíčka na měkko, nejtvrdší zase ta na tvrdo. Rozhodně však neplatí, že čím déle, tím lépe – záleží pouze na vašich chuťových preferencích.

💡 Tip: Nemáte doma zrovna moc vajíček a potřebujete je použít do nějakého pečeného receptu? Zkuste těchto 10 tipů na skvělé náhrady vajec při pečení.

Proč konzumovat vejce?

Vejce patří mezi nedílnou součást zdravého jídelníčku jako cenný zdroj bílkovin, zdravých tuků a dalších neméně důležitých živin. Mýty o škodlivosti vyššího obsahu cholesterolu už se naštěstí dávno vyvrátily – zvyšují totiž HDL, tedy dobrý, cholesterol.

Vajíčka představují důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin, antioxidantů (zejména luteinu a zeaxanthinu), cholinu důležitého pro mozek a živočišných bílkovin pro zdraví svalů i kostí.

Konzumace vajec pomáhá i při hubnutí, protože zvyšuje pocit sytosti a pomáhá odbourávat tuky. To se obecně připisuje vysokému obsahu bílkovin. Ať už si dáte omeletu nebo vajíčka na hniličko jako hlavní pokrm či svačinu, tato potravina vám pomůže ke spokojenému pocitu po jídle.

Jedno velké vejce má asi 77 kalorií a obsahuje:

  • Vitamíny A, B5, B12, D, E, K, B6,
  • folát,
  • fosfor,
  • selen,
  • vápník,
  • zinek,
  • 6 g bílkovin,
  • 5 g zdravých tuků.

Kromě toho všeho vejce také pomáhají udržovat váš zrak. Vaječné žloutky obsahují velké množství luteinu a zeaxantinu, užitečných antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace očí. Vejce mají také vysoký obsah vitamínu A, který je prospěšný pro zdraví očí.

vejce
Vajíčka se dají konzumovat na mnoho způsobů

Vejce jsou od nepaměti základem stravy a existuje dobrý důvod pro jejich pokračující přítomnost v našich současných jídelníčcích. Nejen, že nabízejí kulinářskou rozmanitost, ale vyznačují se také jako významný zdroj bílkovin, vápníku a několika vitamínů a živin. 

A pokud jste ještě nezkoušeli vajíčka na hniličko, určitě to napravte. Zejména, pokud vám nevadí „nedovařený“ žloutek.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz