Domů » Jak udělat zdravé a chutné domácí hranolky?

Jak udělat zdravé a chutné domácí hranolky?

autor Tereza Gödrichová
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentářů
hranolky

Tento recept vám vykouzlí nejen úsměv na tváři, ale hlavně křupavé, dokonale kořeněné a dozlatova zbarvené domácí hranolky. Věřte, že vy i vaši blízcí si ho naprosto zamilujete a opustí vás touha zajet si do nejbližšího fastfoodu. Nejenže se snadno na přípravují, ale také vás potěší svou vynikající chutí a perfektně křupavou, nadýchanou texturou

Čekání v dlouhých frontách ve fastfoodech nebo restauracích či vytahování předsmaženého pytlíku z mrazáku už vás nemusí trápit. Připravte si lahodné, jednoduché hranolky přímo u vás doma. Můžete si je tak vychutnat hezky v pohodlí svého jídelního stolu nebo gauče, sami či se svými blízkými.

hranolky
Domácí hranolky jsou lahůdka, která vás nezklame

Co jsou domácí hranolky?

Domácí hranolky představují parádní přílohu z brambor. Ty se nejprve předvaří, poté ochutí a smaží na pánvi do hranolkové dokonalosti. Zvenku křupavé, uvnitř nadýchané a dají se jíst kdykoliv během dne. Vzhledově neodolatelné a chuťové pohárky potěší především díky koření, kterým se dochucují.

Jak ukuchtit domácí hranolky?

Každý má svůj vlastní způsob, jak udělat domácí hranolky. Tento recept není tak jednoduchý, jako hodit brambory na pár minut do pánve. A co tedy představuje ten klíč na skvělé domácí hranolky

  • Nejprve uvařte brambory. Vařením brambor, dokud nezměknou a před restováním, se získá měkký, vlhký vnitřek. Pokud tento krok přeskočíte, brambory budou zvenku spálené, ale uvnitř stále tvrdé.
  • Použijte velkou pánev. Co největší plocha pomůže k tomu, abyste docílili křupavosti. Ideálně využijte pánve z litiny nebo nerezu.
  • Po orestování brambor na pánvi přidejte cibuli. Protože se cibule krájí na drobné kousky, může se připálit, než budou brambory hotové. Z toho důvodu ji přidejte až ke konci i s kouskem dalšího másla nebo jiného zvoleného tuku.

Zní to jako trochu úsilí navíc? Věřte ale, že opravdu stojí za to!

Potřebné ingredience 

  • brambory,
  • jedlá soda,
  • cibule,
  • koření červená paprika
  • oblíbené koření (třeba italské nebo na pečené brambory), 
  • volitelně granulovaný česnek,
  • sůl, pepř podle chuti (pozor, jestli je už sůl obsažená i ve zvoleném koření),
  • máslo nebo sádlo.

Postup

Brambory není třeba loupat. Nakrájíme je na půlcentimetrové hranolky a poté je uvaříme ve vodě se sodou do změknutí (cca 7 minut) – vyzkoušíme vidličkou. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na drobno.

Brambory scedíme a opečeme na suché pánvi po dobu cca 2 minut. Opatrně je mícháme, aby se vypařila všechna zbývající vlhkost. Poté je vyndáme a rozpálíme na pánvi zvolený tuk. Brambory umístíme tak, aby se každá dotýkala pánve. Restujeme, dokud hezky nezezlátnou ze všech stran.

Ke konci přidáme ještě kousek tuku a cibuli, kterou restujeme do zhnědnutí. Pak vše smícháme s kořením a můžeme servírovat.

Jaké jsou nejlepší brambory na domácí hranolky?

Na domácí hranolky ideálně použijte varný typ C – moučné. Tyto brambory mají nejvyšší obsah škrobu, díky kterému se na litinové pánvi pěkně a dokřupava smaží.

Proč jedlá soda při vaření brambor?

Přidáním jedlé sody do vroucí vody se pomáhá rozložit a zdrsnit povrch nakrájených brambor pomocí škrobové pasty. Jakmile se tato škrobová pasta dostane do žáru rozpáleného tuku při smažení, pomůže bramborám vyvinout ultra křupavý zevnějšek při zachování nadýchaného vnitřku.

Proč se přidává i cibule?

Restovaná cibule zkrátka chutná báječně a pro domácí hranolky se skvěle hodí!

💡 Tip: Víte jak podpořit vaše zdraví bez zbytečných prášků nebo jiné chemie? Mrkněte na 12 tipů na přírodní zvýšení imunity.

Jak skladovat domácí hranolky?

Tento bod vám asi bude k ničemu, protože málokdy nějaké zůstanou, jak jsou výborné! Rozhodně nejlépe chutnají horké přímo z pánve. Můžete je předem nakrájet, uvařit a pak skladovat v lednici. Tento postup se hodí, když se je chystáte udělat v následujících 24 hodinách.

Pokud vám přece jen něco zbyde po hodování, dejte hranolky do skleněné dózy, přikryjte a skladujte v ledničce maximálně 2 dny. Pak je ohřejte buď na pánvi při středně vysoké teplotě, dokud se znovu nezahřejí a nezískají svou křupavost, nebo v troubě vyhřáté na 200 °C také až do té doby, než budou teplé a křupavé.

Způsoby, jak podávat domácí hranolky

Domácí hranolky představují parádní přílohu k obědu či večeři. Existuje několik způsobů, s čím je servírovat:

  • Vejce: Vyzkoušejte domácí hranolky s míchanými vajíčky, sázeným vejcem, ale klidně i vejcem vařeným na tvrdo či měkko.
  • Sendviče: Obohaťte těmito hranolkami plněné sendviče nebo je přidejte k domácímu burgeru v housce.
  • Masové směsi: Servírujte hranolky s pečeným kuřecím masem, rybou nebo nějakou oblíbenou masovou směsí.
  • Vegetariánské směsi: Pokud nejíte maso, klidně si k hranolkům opečte tofu nebo jinou veggie dobrotu.

Můžete je servírovat s čímkoliv máte rádi. Záleží na vašich chuťových preferencích.

💡 Tip: Vyzkoušejte tyto zdravé recepty z kuřecího masa. Některé se vám můžou hodit i k těmto hranolkům!

hranolky
Domácí hranolky můžete servírovat se vším, co máte rádi

Shrnutí receptu na domácí hranolky

  • Chuť: Za mě můžu říct, že vynikající. Tyto hranolky jsou mírně kořeněné, což z nich činí chuťově dobrý pokrm.
  • Textura: Domácí hranolky mají bohatou zlatohnědou, máslovou kůrku a vnitřek nadýchaný.
  • Obtížnost: Nejedná se zrovna o recept do 10 minut, ale jinak je nenáročný a jednoduchý.
  • Vzhled: Brambory se zlatavou kůrkou a ochucené červenou paprikou vypadají jako pěkné a neodolatelné jídlo.
  • Klady: Všichni, kdo tyto hranolky od vás okusí, vás začnou pravidelně žádat, abyste je kuchtili pokaždé.
  • Zápory: Domácí hranolky vyžadují nějakou tu chvíli strávenou u prkénka a sporáku.

Tyto domácí hranolky můžu jen doporučit. Udělala bych je znovu? Rozhodně ano! Však je zkuste a přesvědčte se sami. Já už teď vím, že vás jistě nezklamou!

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz