Domů » 7 Tipů: Zdravé letní saláty nejen ke grilování

7 Tipů: Zdravé letní saláty nejen ke grilování

od Tereza Kubinová

Letní sezóna je tady a s ní přichází i spousta grilování na zahradě a domácích venkovních oslav. K těm patří kromě grilovaných dobrot také nějaké chutné přílohy jako jsou například zdravé saláty. Nejenže skvěle doplní celkovou hostinu, ale také parádně osvěží a své využití najdou i v jiných horkých letních dnech, kdy není chuť na těžká jídla.

Ať už vsadíte na klasiku nebo se nebojíte vyzkoušet zvláštní kombinace, vždy najdete mnoho variant, které vás nepřestanou bavit a jen tak se jich nepřejíte. Zdravé saláty ozvláštní váš jídelníček, a navíc vám dodají mnoho potřebných živin a vitamínů. Skvěle se hodí pro všechny příznivce zdravého životního stylu nebo také do dietního jídelníčku.

Zelenina
Saláty z čerstvé zeleniny navodí parádní pocit osvěžení

Zdravé saláty jako příloha i hlavní jídlo

Kromě toho, že jsou saláty plné prospěšných látek, je na nich skvělá také jejich variabilita a schopnost posloužit jako lehká příloha nebo i plnohodnotný hlavní chod. Najdete u nich mnoho způsobů příprav, které jsou jednoduché a velmi chutné.

1. Těstovinový salát se sýrem, šunkou a zeleninou

V horkých letních dnech vás tento zdravý salát příjemně osvěží, nasytí a nehrozí ani pocit přeplnění. To ale neznamená, že byste si ho nemohli dopřát i kdykoliv během roku nebo jako zpestření zahradní party. Díky zelenině dodá potřebné vitamíny a živiny.

Potřebujete:

  • 200 g neuvařených těstovin
  • 100 g strouhaného sýru
  • 200 g šunky
  • okurku
  • 2 větší rajčata
  • sůl, pepř, koření dle chuti

Postupujte:

Těstoviny uvařte dle návodu a nechte je vychladnout. Šunku i zeleninu nakrájejte na drobné kousíčky a ve velké míse je smíchejte s vychladnutými těstovinami a strouhaným sýrem. Dochuťte podle svých preferencí a salát nechte aspoň hodinku vychladnout v ledničce.

🥤 Tip: V parných letních dnech roste mnoho druhů různého ovoce, ze kterého se můžete osvěžit pomocí smoothie. Navíc jsou si s dietou skvěle rozumí a tělu dodají spoustu vitamínů.

2. Zeleninový salát s kuřecím masem

Známá klasika v podobě zeleninového salátu doplněného o kuřecí maso. A jaká je to dobrota, která příjemně zaplní žaludek, povzbudí mysl a dodá tělu vše, co potřebuje. Navíc se kamarádí i se štíhlou linií, a proto se hodí i do diety.

Potřebujete:

  • 500 g kuřecích prs
  • 1 ledový salát
  • 1 okurka
  • 2 papriky
  • 4 rajčata
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl pepř
  • grilovací koření na maso

Postupujte:

Kuřecí maso si nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi. Během opékání ho posypte grilovacím kořením. Listový salát naporcujte na malé kousky a zbytek zeleniny pokrájejte. Vše smíchejte v salátové míse, zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kouskem celozrnného pečiva.

Kuřecí maso se zeleninou
Kuřecí maso dodá salátu výbornou chuť a také bílkoviny

3. Tuňákový salát s kuskusem

Stačí mít doma po ruce konzervu tuňáka, nějakou tu zeleninu, kuskus a zdravá dobrota je na světě. Díky tuňáku do sebe dostanete dostatek omega-3 mastných kyselin, které prospívají našemu zdraví, a navíc i pěknou dávku bílkovin, díky kterým se budete cítit příjemně sytí.

Potřebujete:

  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 vetší sterilovaný hrášek
  • 2 vařená vejce
  • 1 ledový salát
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 200 g kuskus
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl, pepř

Postupujte:

Připravíte si kuskus (stačí ho zalít vroucí vodou a na chvíli zakrýt poklopem. Poté ho smíchejte s naporcovaným tuňákem, pokrájenými vejci a nakrájenou zeleninou nadrobno. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s celozrnným pečivem.

🍣 Tip na změnu: Pokud neholdujete tuňáku, můžete vyzkoušet obměnu v podobě konzervovaného lososa. Pochutnáte si minimálně stejně jako u tuňákové verze.

4. Letní salát s melounem

Meloun je sám o sobě parádním osvěžujícím ovocem. Má příjemně sladkou chuť a ve spojení s okurkou a dalšími ingrediencemi z něj vznikne skvělý zdravý salát ideální na léto. Navíc vás také zasytí a dodá potřebnou energii, která v horkých dnech rychle ubíhá.

Potřebujete:

  • 1 kg vodního melounu
  • 1 salátovou okurku
  • 1 červenou cibuli
  • 50 ml limetkové šťávy
  • 100 g sýru feta
  • pár lístků nakrájené máty
  • sůl, pepř

Postupujte:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Poté ji vložte do misky, zalijte limetkovou šťávou a nechte odležet. Pak do větší mísy nakrájejte meloun, okurku, sýr, mátu a přidejte naloženou cibuli. Dochuťte solí, pepřem, nechte odležet v ledničce a můžete podávat.

🥗 Tip na dochucení: Salát můžete posypat libovolným množstvím dýňových semínek. Na chuti mu tak jenom přidáte a zdraví prospějete.

Ovocný salát
Ovocné saláty jsou ideální zdravou volbou pro milovníky sladkého

5. Zdravý bramborový salát

I když se bramborový salát spojuje s Vánoci a nepatří mezi ty nejzdravější jídla, to nic nemění na tom, že by nešel udělat letním, lehkým způsobem, který neublíží ani vaší postavě. Naopak, potěší oko, mysl i zdraví a vy se nebudete muset utápět v tíživých výčitkách.

Potřebujete:

  • 500 g brambor
  • 2 svazky ředkviček
  • 1 menší okurku
  • 1 červenou cibuli
  • hrst nasekaného kopru 
  • 100 ml olivového oleje
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř

Postupujte:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě do změknutí. Cibuli nakrájejte na na plátky, ředkvičky a okurku na kostičky. Olej s hořčicí a octem smíchejte a vytvořte zálivku. Sceděné brambory smíchejte se zálivkou a poté přidejte ředkvičky, okurku a kopr. Nakonec dochuťte pepřem, solí a můžete podávat.

6. Rajčatový salát s jahodami

Možná se vám zdá kombinace rajčat a jahod poněkud zvláštní, ale nenechte se oklamat. Spojení tohoto ovoce a zeleniny totiž nabízí chutnou variantu pro zdravé saláty, kterými zpestříte vaše letní grilování, ale i hostinu jindy během roku.

Potřebujete:

  • 300 g jahod
  • 300 g cherry rajčátek
  • bazalkové lístky
  • lístky máty
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Postupujte:

V míse promíchejte nakrájené jahody s přepůlenými rajčaty a nakrájenou bazalkou. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte pepřem, solí a promíchejte. Na závěr posypte čerstvými lístky máty. Ihned podávejte. Skvěle chutná s celozrnným pečivem.

7. Šopský salát

Tuto klasiku pocházející z Bulharska určitě všichni moc dobře znáte. Je velmi populární nejen po celém Balkáně, ale také ve střední Evropě. Zdravé saláty tohoto druhu jsou velmi jednoduché na přípravu a určitě jimi nic nezkazíte. Tak s chutí do toho.

Potřebujete:

  • 2 salátové okurky
  • 4 rajčata
  • 300 g balkánského sýru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postupujte:

Okurky, rajčata i balkánský sýr nakrájíme na menší kostičky a smícháme v misce připravené na obsah salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí i pepřem podle chuti. Pokud máte rádi, můžete přidat i nakrájeno papriku nebo oloupanou a naporcovanou cibuli.

Mořské plody
Mořské plody dokážou saláty oživit

Zdravé saláty využijete jako pohoštění nejen k letnímu grilování. Pochutnat si na nich můžete i kdykoliv jindy během roku. Navíc patří mezi potraviny patřící na jídelní stůl všech vyznavačů zdravého životního stylu. Můžete je obměňovat libovolně podle svých preferencí, ve fantazii se meze nekladou. A už vůbec nemusí být nudné, ale naopak. Velmi chutné a výživné.

Přečtěte si také článek o červené čočce nebo o jednodenním půstu.

Články, které stojí za přečtení: