Domů » Kombucha: 8 Zázračných účinků + Příprava

Kombucha: 8 Zázračných účinků + Příprava

od Tereza Gödrichová

Možná někteří z vás ani netuší, co toto zvláštní slovíčko znamená a už vůbec nemají páru, jaké benefity pro naše zdraví může mít. Kombucha představuje perlivý fermentovaný nápoj, který se konzumuje už tisíce let právě kvůli jejím zdravotním výhodám a přínosům.

Kombucha má stejné benefity pro zdraví jako některé z kvalitních čajů např. co se týče jejich bohatství na prospěšná probiotika. Dále obsahuje antioxidanty, může zabíjet škodlivé bakterie a někdy dokáže pomoci v boji proti různým chorobám.

Kombucha: Proč bychom ji měli zařadit do pitného režimu?

Tím největším zdravotním benefitem, který získáte při pravidelné konzumaci kombuchy, je obohacování organismu o široké spektrum probiotik a kvasinek regulujících střevní mikroflóru a napomáhajících k její přirozené rovnováze.

Obsažené mikroorganismy v některých případech dokážou pomoci v boji s nežádoucími patogeny a regulují i posilují zdraví celého trávicího traktu. Tento pozitivní efekt na střevo se pak odráží na celkové imunitě našeho organismu, která je z více než 70 % ovlivňována právě kondicí našich střev.

Kromě těchto pozitivních vlivů, dokáže kombucha napomoci i po psychické stránce, energii, ale i v případě hubnutí a poruch metabolismu. Navíc je na ní skvělé, že se dá připravit i v chutné a poživatelné formě, takže se nemusíte bát popíjení s kysele se křivícím obličejem.

Sklenice
Kombucha se musí uchovávat vždy ve skleněných nádobách

1. Kombucha obsahuje antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které bojují proti volným radikálům a reaktivním molekulám, které mohou poškodit lidské buňky. Antioxidanty z jídla a nápojů jsou pro vaše zdraví lepší než antioxidační doplňky stravy, a proto se doporučuje zařazovat takové druhy potravin do jídelníčku.

Zdá se, že kombucha (zejména pokud je vyrobena ze zeleného čaje) má antioxidační účinky v játrech. Pravidelné pití tohoto nápoje může snížit toxicitu jater způsobenou nepříznivými chemickými látkam.

2. Bohatý zdroj prospěšných probiotik

Kombucha se vyrábí přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje, který se pak nechá týden nebo déle kvasit. Během tohoto procesu bakterie a kvasinky vytvoří na povrchu tekutiny houbovitý film. Proto se kombucha nazývá také „houbový čaj“.

Při procesu kvašení vzniká kyselina octová a několik dalších látek. Ve směsi se také množí velké množství zdravých bakterií. Ačkoli zatím neexistují důkazy o probiotických účincích kombuchy, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které mohou mít probiotickou funkci.

Probiotika dodávají střevům zdravé bakterie. Ty mohou zlepšit mnoho zdravotních aspektů, včetně trávení, zánětů, a dokonce dokážou napomoct při hubnutí. Z tohoto důvodu může popíjení kombuchy zlepšit vaše zdraví v mnoha ohledech.

3. Kombucha se popere s bakteriemi

Jednou z hlavních látek vznikajících při kvašení kombuchy je kyselina octová, která se hojně vyskytuje také v octu. Stejně jako polyfenoly v čaji je tato kyselina schopna ničit mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.

Kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální účinky, zejména proti bakteriím způsobujícím infekce a kvasinkám rodu Candida. Tyto účinky potlačují růst nežádoucích bakterií a kvasinek, ale zároveň neovlivňují jejich prospěšné, probiotické sourozence, kteří se podílejí na fermentaci kombuchy.

4. Srovnatelné výhody s kvalitním zeleným čajem

Zelený čaj patří mezi jeden z nejzdravějších nápojů na světě. Obsahuje mnoho bioaktivních látek jako např. polyfenoly, které v těle působí na bázi silný antioxidantů. Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných rostlinných sloučenin a pravděpodobně se může chlubit stejnými výhodami. 

Pravidelné pití zeleného čaje nebo kombuchy z něj vytvořené může zvýšit počet spálených kalorií, snížit množství břišního tuku, zlepšit hladinu cholesterolu, pomoci s kontrolou hladiny cukru v krvi a v mnoha dalších ohledech. Snižuje se také riziko rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.

Mléko
Stejně jako mléčné výrobky i kombucha je kvalitním zdrojem prospěšných probiotik

5. Může pomáhat v boji s diabetem 2. typu

Cukrovkou 2. typu trpí na celém světě více než 300 milionů lidí. Vyznačuje se vysokou hladinou cukru v krvi a inzulínovou rezistencí. Kombucha zpomaluje trávení sacharidů, což snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšila také funkci jater a ledvin.

Kombucha vyrobená ze zeleného čaje je pravděpodobně ještě prospěšnější, protože bylo prokázáno, že zelený čaj sám o sobě snižuje hladinu cukru v krvi. Lidé pijící zelený čaj mají o 18 % nižší riziko vzniku cukrovky.

💡 Tip: S pitným režimem si můžete občas i zamlsat a vyzkoušet smoothie drinky. Mrkněte na našich 15 tipů na jejich zdravé verze.

6. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Srdeční choroby patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na světě. Kombucha může výrazně zlepšit dva ukazatele srdečních onemocnění, „špatný“ LDL a „dobrý“ HDL cholesterol. Ještě důležitější je, že čaj (zejména zelený) chrání částice LDL cholesterolu před oxidací, která pravděpodobně přispívá ke vzniku srdečních onemocnění.

Ve skutečnosti mají pijáci zeleného čaje až o 31 % nižší riziko vzniku srdečních onemocnění, což představuje výhodu, která se může vyskytovat i u popíjení kombuchy. Tak proč ji nezkusit preventivně zařadit do jídelníčku?

7. Kombucha může pomoci v prevenci proti rakovině

Rakovina taktéž patří mezi  jedny z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Vyznačuje se buněčnou mutací a nekontrolovaným růstem buněk. Kombucha může pomoct zabránit růstu a šíření rakovinných buněk díky vysoké koncentraci čajových polyfenolů a antioxidantů.

Jak protirakovinné vlastnosti čajových polyfenolů fungují, není dobře známo. Předpokládá se však, že polyfenoly blokují genové mutace, růst rakovinných buněk a zároveň podporují jejich zánik.

Z tohoto důvodu není překvapením, že u lidé pijící zelené čaje mají mnohem menší pravděpodobnost vzniku různých typů rakoviny. Zda má kombucha nějaké protirakovinné účinky také, však nebylo potvrzeno. Je ještě potřeba provést další studie.

8. Nápoj plný zdraví při správné přípravě

Jak už bylo mnohokrát řečeno, kombucha představuje čaj bohatý na probiotika s mnoha potenciálními zdravotními účinky. Můžete si ho koupit v obchodech nebo si vsadit na domácí výrobu. Dbejte však na to, aby byl vždy připraven správně. Kontaminovaná nebo překvašená kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy, někdy dokonce i smrtelné. Při domácí výrobě lze docílit obsahu až 3 % alkoholu.

Bezpečnější variantou je koupit kombuchu v obchodě nebo na internetu. Komerční výrobky přinášejí dobrý chuťový prožitek a považují se za bezalkoholové, protože musí obsahovat méně než 0,5 % alkoholu. Vždy však zkontrolujte složení a snažte se vyhnout značkám s vysokým obsahem přidaného cukru.

Kombucha
Správně připravená kombucha má blahodárné účinky pro organismus

Jak správně kombuchu připravit?

Možná jste se předchozího bodu zalekli a zvolíte raději kupovanou verzi. Nemusíte se ovšem bát, kombuchu lze jednoduše a zábavně připravit a pro ty z vás, které toto domácí vytváření láká tady máme návod na chutnou a zdravou verzi.

Potřebujete:

  • 2 l vody
  • 150 g cukru (třtinový nebo krystal)
  • 4 pytlíky černého nebo zeleného čaje nebo cca 10 g sypaného
  • kombuchová kultura (lze zakoupit v obchodě nebo na různých fórech)

Vodu uvaříme a přidáme k ní cukr, který pořádně rozmícháme a necháme ho pár minut luhovat. Poté přidáme čaj a necháme ho luhovat podle návodu. Pak ho vytáhneme nebo přelijeme a necháme vychladnout.

Vychladlý čaj přelijeme do skleněné nádoby (třeba zavařovací sklenice) a vložíme kombuchovou kulturu. Obvykle plave, ale může také klesnout ke dnu, plavat do stran nebo se v průběhu fermentace pohybovat nahoru a dolů. Vše z uvedeného je v pořádku.

Sklenici přikryjeme dvojitou vrstvou jemně tkaných utěrek na nádobí, které zajistíme gumičkou. To umožní proudění vzduchu do sklenice a zabrání vniknutí hmyzu a nečistot. Sklenici umístíme na místo mimo dosah přímého slunečního světla, kde se nebude příliš hýbat a kde je průměrná pokojová teplota 20–22°C. Kombucha kvasí rychleji při vyšších teplotách a naopak pomaleji při nižších teplotách.

Kombuchu necháme kvasit 1–3 týdny. Během této doby začnou kvasinky a bakterie v kombuchové kultuře spotřebovávat cukr z čaje a kombucha bude postupně trpčí a pikantnější. Po týdnu ji začneme ochutnávat; stačí nalít trochu ze sklenice do sklenice. Jakmile vám kombucha bude chutnat, je připravena ke stáčení do lahví.

POZOR: Kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem!

Články, které stojí za přečtení: