Domů » Recept na kvalitní domácí šípkový čaj

Recept na kvalitní domácí šípkový čaj

od Aneta
šípkový čaj

Šípkový čaj byl oblíbeným nápojem našich babiček. Má skvěle osvěžující kyselejší chuť, vysoký obsah vitamínu C, ale také další vitamíny a minerály jako jsou K, B1, B2 i B3, vápník, hořčík a draslík. Pokud vás zajímá, jak žít zdravě, potom je využití bylin a plodů, jako jsou šípky, rozhodně správným krokem.

Šípkový čaj účinky

Šípkový čaj v první řadě podporuje imunitu a pomáhá bojovat s podzimními a zimními nachlazeními a infekcemi. Pokud vás trápí častá únava či slabost, rozhodně šípek vyzkoušejte, protože, dodává energii a pomáhá soustředit se. Účinný je také při onemocnění ledvin a močového ústrojí a podporuje trávení. 

šípkový čaj

Jak uvařit šípkový čaj

Jak udělat šípkový čaj naštěstí není vůbec žádná věda. Jen v případě, že budete chtít zachovat co největší množství vitamínů, musíte čaj připravit den předem, protože se plody musí přes noc louhovat.

Čaj z čerstvých plodů

Čaj z čerstvých šípků je ten nejzdravější, protože má největší obsah vitamínů.

Šípkový čaj příprava:

  • 20 šípků
  • ¼ litru vody

Šípky rozpůlte. Pokud chcete, můžete i namixovat. Zalijte vodou a nechte přes noc louhovat. Potom čaj zahřejte na 70°C a nechte dalších 10 minut louhovat. Před pitím čaj přeceďte přes jemný cedník či plátno. Chloupky z vnitřku šípku mohou být dráždivé.

Čaj ze sušených plodů

Čaj ze sušených plodů se dělá stejným způsobem jako z plodů čerstvých. 300g šípků nechte přes noc louhovat a druhý den zahřejte na 70°C a nechte dalších deset minut louhovat. Opět přeceďte, aby se vám do pití nedostaly chloupky.

V obou případech můžete připravit i druhý až třetí nálev a čaj můžete dochutit medem, sirupem, citrónem či zázvorem.

Pečený šípkový čaj

Tento recept je již trochu časově náročnější, ale pokud jej vyzkoušíte, uvidíte, že stojí za to.

Budete potřebovat:

  • 1kg jablek
  • 1 lžíci skořice
  • 2 kusy celé skořice 
  • ½ kg šípků
  • 5 ks hřebíčku
  • 450g cukru
  • 150ml rumu 

Pečený šípkový čaj recept:

  1. Jablka očistěte nakrájejte na kostičky a dejte na plech.
  2. Přidejte očištěné šípky, skořici, hřebíček a zaprašte skořicí.
  3. Pečte při 220°C 20 minut.
  4. Přidejte cukr a pečte dalších 20 minut.
  5. Poté přelijte rumem a pečte ještě 15 minut.
  6. Ještě horké naplňte do sklenic.

Příprava tohoto čaje je sice časově náročnější, ale o to více si jej poté vychutnáte. Lahodné domácí čaje jsou také skvělým způsobem, jak se uklidnit v emocionálně náročnějších obdobích a prospívají tak nejen fyzickému, ale i duševnímu zdraví. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

šípkový čaj

Kde koupit kvalitní šípkový čaj?

Nejlepší šípek je samozřejmě ten vlastnoručně natrhaný, což ocení zároveň i ti, kteří hledají jak ušetřit za jídlo. Pokud nemáte čas či příležitost sami si šípky zajít natrhat a zpracovat, musíte se spolehnout na kupovaný. Naštěstí to v dnešní době není problém. Sušené plody šípku můžete sehnat na internetu jak v e-shopech zaměřených na bylinky, tak na čaje či potravinové doplňky. 100g čaje stojí od 40 do 90 Kč. Chcete-li šetřit přírodu, můžete si ho najít i v kilogramových baleních. 

Můžete sehnat samozřejmě už naporcované sáčkové čaje s šípkem či připravený pečený šípkový čaj. K sehnání je i šípkový prášek.

šípkový čaj

Šípkový čaj vedlejší účinky

Šípek nemá žádné známé vedlejší účinky. Chloupky na někoho působí dráždivě, ale v tom případě stačí čaj dobře přecedit, ideálně přes látku, pokud máte cedník s příliš velkými očky. Případně si můžete pořídit sáčky na čaj, které tomuto problému předejdou.

Články, které stojí za přečtení: