Životní styl Recept na zdravé brownies nejen z červené řepy ↑ od Radka Konečná 21. května, 2021 publikoval Radka Konečná 21. května, 2021 Jsou božské. Na povrchu jemně křupavé, ale uvnitř krásně mazlavé a především hříšně čokoládové. Víte o čem je řeč? Americké brownies se svou dokonalostí dostaly poměrně rychle i do českých kuchyní a kaváren. Brownies recept však není jen jeden. Chuť hodně ovlivní výběr čokolády i dalších přidaných surovin. Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Brownies recept: v hlavní roli červená řepa 1.1 Suroviny: 2 Fazolové brownies 2.1 Suroviny 3 Banánové brownies 3.1 Suroviny 4 Brownies bez lepku? Není problém 4.1 Suroviny Chuť by byla, ale máte starost o svou postavu? Nebojte. V tomto článku vám představíme několik zdravějších verzí tohoto skvělého dezertu, které vaše váha ani nepozná. Zkoušeli jste už třeba brownies z červené řepy? 💡 Tip: Skvělé brownies dělá především skvělá čokoláda. Používejte vždy aspoň 60%. Jestliže máte rádi zdravé a vydatné snídaně, zkuste také fitness mugcake, který budete mít za chviličku hotový. Brownies recept: v hlavní roli červená řepa Po ochutnání těchto jemně načervenalých brownies určitě pochopíte, že červená řepa se nehodí jen do boršče či do řepného salátu. Díky řepě je dezert krásně vláčný, ale zároveň se nerozpadá. Brownie z červené řepy? Není problém. Suroviny: 500 g syrové červené řepy200 g hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa)1 lžička mleté skořice150 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)2 lžičky kypřícího prášku do pečiva100 g třtinového cukru2 lžíce kakaa1 špetka soli100 g olejeNejprve je potřeba řepu uvařit doměkka. Po zchladnutí ji oloupejte a rozmixujte. Poté dejte pomalu v parní lázni rozpustit hořkou čokoládu. Mezitím smíchejte všechny suché suroviny a postupně přilijte olej, rozmixovanou uvařenou řepu a rozpuštěnou hořkou čokoládu. Vše důkladně promíchejte a nakonec směs nalijte do pečícím papírem vyloženého plechu. Pečte v rozehřáté troubě na 180° asi třicet minut. Fazolové brownies Ani receptů na fazolové brownies není málo. Liší se množstvím použitých fazolí, čokolády i přidaných surovin. Někdo nahoru pokládá lesní ovoce, které brownies dodá trochu kyselosti na osvěžení, někdo přidává trochu nasekaných ořechů kvůli křupnutí. Navíc do této varianty nemusíte dávat žádnou mouku. Suroviny 1 plechovka černých fazolí1 špetka soli40 g ovesných vloček10 g kakaa75 g medu nebo javorového sirupu2 lžíce cukru40 g oleje (může být i kokosový)půl lžíce kypřícího prášku na pečení80 g hořké kvalitní čokolády2 lžíce vanilkového extraktuNejprve vyjměte z konzervy fazole, které přes cedník propláchněte v tekoucí vodě. Poté si dejte ve vodní lázni rozpustit čokoládu. Fazole rozmixujte a následně do nich přidejte zbývající suroviny. Vše dobře promíchejte a vylijte do papírem vyloženého plechu. Nechte péct při teplotě 180° asi třicet minut. Banánové brownies Máte doma zralý banán a chcete zkusit něco jiného než banánový chleba? Pak určitě vyzkoušejte recept na banánové brownies. Kombinace banánů a hořké čokolády je totiž úžasná. Banánové brownies jsou skvělou volbou, když chcete změnu. Suroviny 80 g hladké mouky (může být i špaldová)15 g kakaa150 gramů cukru1 lžička vanilkového extraktu1 velké vejce1 zralý banán (popřípadě jeden na zdobení)115 g hořké čokolády110 g másla150 g cukru1 lžička soli80 g hnědého cukruNejprve si ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu společně s málem. Poté rozmačkejte vidličkou zralý banán na kaši. K banánu přidejte všechny suroviny a nakonec přilijte trochu zchladlé máslo s čokoládou. Když do směsi s vejcem nalijete máslo příliš horké, může se stát že se vejce uvaří a udělá nepříjemné žmolky. Směs nalijte do papírem vyloženého plechu. Nahoru můžete nakrájet na kolečka ještě další banán. Dejte péct do trouby na 180° asi třicet až čtyřicet minut. Brownies však hlídejte, ať se vám nepřepečou. 💡 Tip: Inspirujte se našimi recepty na rychlá a dietní jídla. Brownies bez lepku? Není problém Ani s bezlepkovou dietou o požitek z mazlavě čokoládového dezertu určitě nepřijdete. Jediné, co stačí, je použít bezlepkovou mouku. Brownies recept – jde to i bez lepku Suroviny 158 g bezlepkové mouky 1 špetka soli3 velká vejce128 g hořké čokolády1 lžíce vanilkového extraktu300 g cukru (může být i kokosový)196 g másla nebo kokosového oleje86 g kakaaNejprve si opět rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázní. Poté smíchejte zvlášť všechny suché ingredience. V další misce smíchejte rozpuštěné máslo, případně kokosový olej s vanilkovým extraktem a přimíchejte vejce. Vše spojte dohromady a nakonec přilijte rozpuštěnou, ale ne příliš horkou čokoládu. Až budete mít směs hladkou, nalijte ji do papírem vyloženého plechu a pečte při teplotě 175° asi dvacet minut dokud se na povrchu neudělá viditelná krustička. 💡 Tip: Zkuste tentokrát použít při pečení vejce „šťastná“, tedy ta s označením 1 a 0. To znamená, že slepice mají zajištěný celoroční venkovní výběh. Můžete tím podpořit lokálního farmáře. Na závěr už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť! Pokud stále váháte, zda si můžete mlsání dovolit, přečtěte si rovněž, jaké jsou nejúčinnější cviky na hubnutí. Uvidíte, že už váhat nebudete muset. dietaRelaxZdravá stravaZdraví 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Radka Konečná Studuji žurnalistiku, píšu, čtu, plavu, běhám, šiju a učím se cizí jazyky. Můj oblíbený pohled na svět je z letadla. Ráda objevuju nové chutě, jsem zapálená kuchařka a jednoduše miluju jídlo. Předchozí článek Co je úspěch? + 7 tipů, jak ho dosáhnout Následující článek Co je a jak se rozvíjí komunitní bydlení? Články, které stojí za přečtení: Jaký vybrat dárek pro muže k výročí? Iontové nápoje: K čemu slouží a kdy sáhnout po vodě? Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů? Jak přitáhnout peníze a hojnost do svého života? Jak začít a být úspěšný na OnlyFans? Nejmenší stát na světě nezná 90% lidí: Jaký to je?