Domů » TOP 10: Vegetariánská jídla do pár minut

TOP 10: Vegetariánská jídla do pár minut

autor Eliška Vachková
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentář
vegetariánský recept

Jste vegetariánem nebo chcete pouze omezit konzumaci masa? Vyzkoušejte tyto lahodné vegetariánské pokrmy, které máte hotové do pár minut – ekonomické i ekologické!

Proč vyzkoušet vegetariánská jídla

I když nejste vegetarián, bezmasá jídla jsou čas od času něco, co se vyplatí. Jsou levnější a na přípravu nejen jednodušší, ale také rychlejší. Lidé, kteří nejí maso, pro to mají většinou jeden z těchto důvodů – maso jim nechutná nebo ho nejedí z morálního hlediska. Pokud vám maso chutná a necítíte výčitky z jeho konzumace, není třeba ho úplně vynechat. Nicméně se zvířata pro maso zabíjejí nadměrně a bylo by tedy dobré se alespoň na jeden den v týdnu masa vzdát.

Pod vegetariánským jídlem si nemusíte hned představit jen přílohu bez masa – existují různé způsoby, jak si masovou složku nahradit, ať už kupovanými produkty či po domácku vyrobenými. Nemusíte se bát, že byste trpěli hladem – pokud najdete ten správný recept, bude obsahovat přesně to, co vaše tělo potřebuje, i bez masa.

Pravdou také je, že spousta lidí ve svém jídelníčku maso nevynechává, ale za to nemají dostatek zeleniny, kterou naopak vegetariáni nepostrádají. Je dobré tudíž myslet na to, abyste kromě živin z masa dostávali do těla také vitaminy z rostlinné stravy. Nadměrná konzumace výrobků z masa vede nejen k obezitě, ale také k onemocnění srdce, žaludku i cukrovce.

Najděte si recept, který obsahuje vaše oblíbené potraviny a vyzkoušejte ho, možná budete překvapeni jeho chutí.

TOP 10: Recepty na vegetariánská jídla

1. Penne ala Arrabiata

Začneme s něčím opravdu jednoduchým. Pravděpodobně nebudete ani muset chodit nakoupit, do tohoto receptu patří základní ingredience, které máte doma.

Budete potřebovat:

  • Těstoviny penne
  • Rajčata v plechovce (nebo pouze rajčata, ze kterých uděláte omáčku)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Cherry rajčata
  • Chilli
  • Bazalka
  • Petrželka
  • Parmazán
  • Mozzarella
  • Sůl, pepř a cukr

Postup:

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny, kterou při varu osolte.
  2. Na pánvi zahřejte olej, na kterém zlehka osmahněte stroužek česneku nakrájeného nahrubo společně s chilli.
  3. Až ucítíte vůni chilli, je na čase nakrájet pár cherry rajčátek a hodit je tam.
  4. Nakonec přilijte rajčata v plechovce nebo vytvořte z několika rajčat pomocí mixéru vlastní pyré.
  5. Po chvilce vaření přidejte bazalku, sůl, pepř a cukr dle chuti.
  6. Uvařené těstoviny sceďte a smíchejte je s omáčkou, kterou zasypete petrželkou a dozdobíte natrhanou mozzarellou a nastrouhaným parmezánem.
  7. Dobrou chuť!
recept těstoviny

2. Vietnamské nudle s tofu

Máte rádi asijskou kuchyni? Pak se vám určitě bude hodit recept na vietnamské nudle s tofu, a to i přesto, že vám tofu nic moc neříká. Tepelně upravené totiž chutná úplně jinak!

Budete potřebovat:

  • Čínské nudle
  • Mrkev
  • Pórek
  • Čínské zelí
  • Tofu
  • Slunečnicový olej
  • Sójová omáčka
  • Koření dle chuti (grilovaná zelenina, grilovací)
  • Jarní cibulka
  • Bambusové výhonky

Postup:

  1. Nastrouhejte mrkev, na kousky nakrájejte pórek, jarní cibulku a čínské zelí společně s tofu.
  2. Jako první na oleji ve woku osmažte tofu, které okořeňte, aby mělo lepší chuť. Pokud se vám chce, můžete ho i namarinovat.
  3. Přisypejte mrkev, pórek, zelí a pár bambusových výhonků, které zakápněte sójovou omáčkou.
  4. Do celé směsi přidejte uvařené nudle (můžete použít rýžové nebo ty klasické) a promíchejte.
  5. Dobrou chuť!
recept nudle

3. Gratinované brambory s dýní hokaido

Dýně hokaido je výborným zdrojem vitaminů B a také betakarotenu, který chrání pokožku před jejím poškozením. Rozhodně ji nezapomeňte zařadit do svého jídelníčku i mimo podzim.

Budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 400 g dýně hokaido
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 6 lžic parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 10 g másla na vymazání
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Postup:

  1. Začněte tím, že oloupete brambory a omyjete dýni, kterou následně rozčtvrtíte a odstraníte semínka. Obojí následně nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do mísy vmíchejte smetanu, sůl, pepř, prolisovaný česnek, muškátový oříšek a parmazán.
  3. Brambory i dýni ve směsi obalte a naskládejte nastojato do zapékací mísy vymazanou máslem.
  4. Vyskládanou mísu ještě zalijte směsí a pečte asi 20 minut na 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C, přikryjte alobalem a nechte v troubě dalších 20 minut.
  5. Posledních 5 až 10 minut opět zvyšte na 200 °C.
  6. Dobrou chuť!
recept dýně

4. Smažený květák v pivním těstíčku

Ozvláštněte chuť obyčejného květáku v pivním těstíčku, který můžete přidat k příloze.

Budete potřebovat:

  • Květák
  • 2 vejce
  • 200 ml 10° světlého piva
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • Lžíci citronové šťávy
  • 300 ml oleje na smažení

Postup:

  1. Květák opláchněte a rozeberte na růžičky.
  2. Přiveďte vodu k varu a osolte ji, přidejte citronovou šťávu a květák do ní dejte.
  3. Nechte vařit 3-4 minuty, sceďte ho a propláchněte studenou vodou.
  4. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do sněhu s trochou soli.
  5. Ke žloutkům přidejte pivo a též osolte, prošlehejte. Přidejte mouku a vytvořte tak hustější těstíčko. Nakonec přidejte bílek.
  6. Rozehřejte olej, květák obalte v těstíčku a dejte smažit.
  7. Dobrou chuť!
recept květák

5. Dýňová polévka

Kromě klasických pokrmů nesmí chybět ani polévka, a to dýňová. Existuje několik variant na její přípravu, my vám představíme jednu z nich.

Budete potřebovat:

  • Dýni hokaido
  • 1 lžíci kari
  • Sůl, pepř
  • Chilli
  • Olivový olej
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml vývaru
  • Koriandr

Postup:

  1. Dýni opláchněte, rozpulte, vyjměte semínka a nakrájejte na větší kostky. Potřete ji olivovým olejem a posypejte kari s chilli.
  2. Dejte do trouby na 180°C asi po dobu 30 minut péct, dokud není dýně měkká.
  3. Po upečení přesuňte dýni do kastrolu, přidejte k ní vývar a vařte 10 minut. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Přilejte kokosové mléko a opět nechte prohřát.
  5. Dochuťte solí, pepřem, chilli a posypejte čerstvým koriandrem.
  6. Dobrou chuť!
recept dýně

6. Sója s quinoou a tzatziki

Quinoa, merlík chilský, se často nazývá také jako královna superpotravin, protože obsahuje větší obsah proteinu, a navíc je zdrojem všech devíti esenciálních aminokyselin. Její výhodou je to, že je bezlepková, nenadýmá a zasytí.

Budete potřebovat:

  • Quinou
  • Sóju
  • Olivový olej
  • Citronovou šťávu a kůru
  • Řecký jogurt
  • Půlku salátové okurky
  • Stroužek česneku
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Začněte přípravou sóji – osolte ji, opepřete a potřete olivovým olejem. Takto ji dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na 20-25 minut.
  2. Quinou propláchněte vroucí vodou a dejte vařit v 2,5 násobném množství vody na 15 minut. Po uplynutí doby quinou sceďte.
  3. Vrhněte se na tzatziki – okurku oloupejte, nastrouhejte, posolte a nechte 20 minut odležet, aby pustila vodu.
  4. Okurku bez tekutiny promíchejte s prolisovaným česnekem, jogurtem, citronovou šťávou a kůrou.
  5. Dobrou chuť!
recept sója

7. Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborným pomocníkem na posílení imunity, proto si tuto polévku připravujte hlavně v době, kdy je vyšší riziko nákazy nějakou nemocí.

Budete potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • Olej
  • Menší mrkev
  • Menší petržel
  • 200 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • Jíška
  • Kostka zeleninového bujónu
  • Špetka pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • Lžička sladké papriky
  • Hrst zeleného pepře

Postup:

  1. Do litru vody dejte vařit na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na kostičky nakrájenou zeleninu, kterou poté poprašte paprikou a přidejte prolisovaný česnek.
  3. Do vody, kde se vaří hlíva ústřičná vhoďte pepř, kmín, majoránku a zeleninový bujon.
  4. Přihoďte orestovanou zeleninu, jíšku vytvořenou z oleje a mouky a nechte vařit do zhoustnutí.
  5. Nakonec do hrnce přidejte petrželku, promíchejte a podávejte.
  6. Dobrou chuť!
recept polévka

8. Těstoviny s ricottou

Rychlé a jednoduché jídlo, které je zároveň chutné a nevyžaduje speciální ingredience.

Budete potřebovat:

  • 200 g těstovin dle vašich preferencí
  • Lžíci olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Lžíci sušeného oregána
  • 200 g rajčatové passaty
  • 1/4 šálku vody
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 lžíce ricotty
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:

  1. Dejre vařit vodu na těstoviny, kterou připravte dle návodu na obalu.
  2. Na pánev dejte rozehřát olivový olej a prolisujte česnek, přidejte oregano a opékejte asi 30 vteřin.
  3. Přidejt rajčatovou passatu, směs vařte 5 minut a dochuťte solí s pepřem.
  4. Omáčku doplňte ricottou, parmezánem a nechte rozpustit.
  5. Nakonec omáčku spojte s uvařenými těstovinami a promíchejte.
  6. Dobrou chuť!
recept ricotta

9. Krémové risotto

To pravé italské risotto u vás doma! Je krásně krémové, dá se připravit na několik způsobů a není pochyb o tom, že si ho zamilujete. Ukážeme si recept na jeho základní přípravu, kterou poté můžete doplnit o rajčata či například žampiony.

Budete potřebovat:

  • 400 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano, Carnaroli)
  • Olivový olej
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1-1,5 l zeleninového vývaru
  • Lžíci másla
  • 50 g parmezánu
  • Menší šalotku
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Šalotku najemno nakrájejte a v hrnci si rozpusťte máslo, které smícháte s trochou olivového oleje a šalotku vhodíte dovnitř.
  2. Po zpěnění šalotky vsypejte suchou rýži, kterou promíchejte tak, aby se zrnka obalila tukem.
  3. Do hrnce nalijte víno a opět promíchejte, dokud se neodpaří alkohol – zhruba 2 až 3 minuty.
  4. Postupně naběračkou přilévejte vývar a míchejte, aby ho rýže pohltila. Nespěchejte, proces bude trvat 20 až 30 minut, dokud nebude rýže na skus.
  5. Pokud je hotovo, odeberte hrnec z plotny a vmíchejte parmazán se zbytkem másla. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Na každou porci ještě přisypejte parmazán nahoru.
  7. Dobrou chuť!
recept risotto

10. Gnocchi se zeleninou

Posledním nenáročným receptem do pár minut k obědu či večeři budou gnocchi se zeleninou, kterou si můžete přizpůsobit dle vaší chuti. Gnocchi si můžete sami vyrobit doma, nebo zvolit rychlejší variantu a koupit je v obchodě.

Budete potřebovat:

  • Gnocchi
  • Rajčata
  • Papriku
  • Kukuřici
  • (Další zeleninu dle vašich preferencí)
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Mozzarellu či balkánský sýr

Postup:

  1. Dejte vařit vodu a vhoďte do ní gnocchi.
  2. Na olivovém oleji nejprve osmažte cibuli, kterou nechte zesklovatět.
  3. K cibuli přidejte nakrájenou zeleninu a celou směs nechte prohřát. Pokud chcete, můžete klidně přidat i houby.
  4. Jakmile uvidíte, že gnocchi plavou nahoru, vodu vypněte a sceďte je.
  5. Přimíchejte gnocchi k zelenině a podávejte s mozzarellou či balkánským sýrem na vrchu.
  6. Dobrou chuť!
recept gnocchi

Doufám, že jsme vám přinesli alespoň nějakou inspiraci týkající se vegetariánských jídel, které jsou hotové za pár minut. Věřte, že i bez masa se dá připravit chutný pokrm! Připravte jeden z receptů i masožroutům a přesvědčte je o tom, že se můžou zamilovat i do bezmasých jídel.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz