Domů » TOP 10: Zdravé podzimní recepty z dýně

TOP 10: Zdravé podzimní recepty z dýně

autor Eliška Vachková
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentář
dýně

Podzim je obdobím dešťů, mlhy a nižších teplot. Je to ideální čas zachumlat se do peřin, pustit film a k tomu se zakousnout do dýňového koláče. Nebo se snad zahřát dýňovou polévkou? Vychutnat si ji pečenou nebo smaženou? Na všechny způsoby je výborná! My vám přinášíme inspiraci na 10 receptů z dýně, pokud chcete znát obecné podzimní recepty, tak se podívejte zde.

Benefity konzumování dýně

Tato každoroční podzimní hitparáda dokáže posílit váš imunitní systém, což se vám se začínajícími mrazíky bude určitě hodit. Stejně tak zklidňuje, detoxikuje a dokonce i podporuje tvorbu mateřského mléka. Dá se v ní i koupat či ji nanést na obličej pro lepší vlastnosti pokožky. Obsahuje vitaminy B1, B2 a C nebo také minerály jako jsou hořčík, draslík a železo. Díky tomu dokáže ulevit lidem, kteří mají problém s ledvinami, revma, cukrovkou či dnou. Je tedy velmi výhodné dýni konzumovat, a to na jakýkoliv způsob.

Pokud se snažíte zhubnout, dost možná vás potěší informace, že dýně pomáhá odbourávat tuky, a proto se také využívá v dietních receptech. Co se týče kalorií, má jich méně než například brambory či rýže. Nachází se v ní také vláknina, která je pro tělo velice důležitá.

Stejně jako vše má dvě strany, i u dýně se najde jedna nevýhoda nebo spíše věc, na kterou byste si měli dávat pozor. Její slupka má v sobě chemii, která dokáže způsobit kožní problémy, a proto si při jejím odstraňování raději nasaďte rukavice. Jinak je s ní snad jen větší práce, protože se musí vydlabat, ale za tu dřinu to stojí.

TOP 10: Dýňové recepty

Přesuňme se nyní na 10 receptů, ve kterých můžete dýni využít. Ukážeme si jak sladké, tak slané, aby si vybral každý. Nezbývá, než zajít do obchodu a hurá do kuchyně!

1) Dýňová polévka

Výborný oběd i večeře, která zahřeje a posílí imunitu. Je sladká, ale díky koření také trochu pálí a zároveň je nádherně smetanová, Jednoduše neodolatelná!

Budete potřebovat:

  • Dýni hokkaido či máslovou
  • 2 kusy cibule
  • olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • chilli

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmažte do zesklovatění pokrájenou cibuli.
  2. Nakrájejte dýni (hokkaido nemusíte loupat) a přidejte ji k cibuli. Takto vařte dalších 10 minut.
  3. Připraveným vývarem zalijte dýni a nechte po dobu 15 minut změknout.
  4. Jakmile bude dýně měkká, vezměte do ruky tyčový mixér a rozmixováním z ní udělejte polévku.
  5. Přilijte smetanu, dochuťte pepřem, chilli a solí a ještě chvíli povařte.
  6. Podávejte s oblíbeným pečivem. Dobrou chuť!

2) Dýňový koláč

Klasický americký Pumpkin Pie – kolik z vás už ho mělo? Upečte si ho sami, není na tom nic složitého!

Budete potřebovat:

Těsto

  • 110 g másla
  • 30-50 ml vody
  • 175 g hladké mouky
  • 15 g třtinového cukru
  • sůl

Náplň

  • 3 ks vejce
  • 1-2 ks hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru
  • 100 g třtinového cukru
  • 400 g dýně

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl do jedné mísy. Přidejte máslo nakrájené na plátky, vezměte si ruční šlehač a vytvořte drobenku.
  2. Přilijte vodu a ručně zpracujte v těsto. To poté zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice cca na jednu hodinu.
  3. Na náplň začněte se třemi vejci, které rozšleháte.
  4. Pokračujte třtinovým cukrem, smetanou a solí, vše promíchejte.
  5. Přidejte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
  6. Vezměte si do ruky dýni, rozřízněte ji napůl a zbavte ji semínek.
  7. Kostky dýně vhoďte do hrnce s vodou a vařte cca 5 minut, dokud nezměknou.
  8. Rozmixujte na pyré a poté přidejte ke směsi, promíchejte.
  9. Vyndejte těsto z lednice, rozválejte a vložte do formy, odřízněte okraje.
  10. Dno propíchněte vidličkou, nalijte směs na těsto a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 40 – 45 minut. Okraje by měly být zlatavé a náplň ztuhlá.
  11. Dobrou chuť!
dýně
Dýňový koláč je ideální zdravý dezert, který je typický pro podzim.

3) Dýňové karbanátky

Pro vegetariány je někdy těžké hledat nové a nové recepty, kde by mohli maso nahradit. Právě pro ně tu máme dýňové karbanátky, které se výborně hodí k příloze.

Budete potřebovat:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 400 g dýně hokkaido
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • strouhanku
  • olej na smažení

Postup:

  1. Dýni si omyjte, rozpulte a vydlabejte vnitřek.
  2. Dýni nastrouhejte, osolte a nechte chvíli působit, aby se zbavila vody.
  3. Vodu vymačkejte a nastrouhejte i mrkev.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno a společně s vejcem, prolisovaným česnekem a kořením promíchejte v jednu směs.
  5. Pokud by bylo potřeba směs zahustit, použijte mouku.
  6. Rukama vytvarujte karbanátek, obalte ve strouhance a dejte smažit na pánev.
  7. Podávejte s bramborovou kaší či brambory.
  8. Dobrou chuť!

4) Pečená dýně

Pečená dýně má lehce nasládlou chuť a je tak skvělým doplňkem k bramborám či jiné příloze. Můžete ji využít i při letním grilování jako vegetariánskou alternativu k masu.

Budete potřebovat:

  • dýně Hokkaido
  • oregano
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Dýni vydlabejte a nakrájejte na měsíčky, pomažte olivovým olejem a posypte oreganem, pepřem a solí.
  2. Dejte zapéct do trouby na 180 °C na cca 25 minut. Pravidelně otáčejte, aby se propekly obě strany.
  3. Dobrou chuť!

5) Dýňové risotto

Italské risotto je prostě lahůdka, kterou si nemusíte vychutnávat pouze v italských restauracích, ale i u sebe doma.

Budete potřebovat:

  • 70 g másla
  • cibule
  • dýně
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 250 ml bílého vína
  • 1,5 l vývaru
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • 120 g mascarpone

Postup:

  1. Na pánvi si rozehřejte máslo, na které hodíte cibuli a necháte 5 minut změknout.
  2. Nakrájenou a vydlabanou dýni přidejte k cibuli a opékejte po dobu 10 minut.
  3. Přidejte rýži, víno a nechte ho odpařit.
  4. Přilévejte vývar postupně, míchejte a vařte po dalších 25-30 minut, dokud rýže nebude al dente.
  5. Posypte parmazánem, přidejte sůl a pepř, ozdobte mascarpone.
  6. Dobrou chuť!

💡 Tip: Pokud máte rádi rýži, tak se nezapomeňte naučit také, jak udělat tu správnou sushi rýži. Možnosti, jak ji poté využít jsou téměř nekonečné.

6) Dýňový chléb

Abychom jen nevařili, pojďme si také něco upéct. Pro podzimní snídaně je ideální dýňový chléb. Dýňový chléb se bude hodit na snídani i svačinky, s máslem i bez něj. Jak na to?

Budete potřebovat:

  • 400 g dýně
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 sáčku instantního droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • dýňová semínka
  • vodu

Postup:

  1. Nejprve si uvařte dýni nakrájenou na kostičky tak, aby byla měkká.
  2. Po vaření ji rozmixujte a nechte vychladnout.
  3. V míse spojte hladkou i špaldovou mouku, droždí, sůl, dýňová semínka, olivový olej, dýňové pyré a přidejte 100-150 ml vlažné vody.
  4. Vytvořte těsto, které bude hodinu odpočívat v teple.
  5. Po vykynutí těsto prohněťte a přesuňte do chlebové formy, kterou předtím vytřete, aby se chléb nelepil.
  6. Navrch nasypte ještě dýňová semínka a nechte 15 minut znovu kynout.
  7. Pečte na 180 °C po dobu cca 45 minut, poté nechte vychladnout a nakrájejte na talíře.
  8. Dobrou chuť!
dýně
Dýňový chléb můžete jíst kdykoliv po čas dne, hodí se na každou denní dobu.

7) Dýňové noky se slaninou

Máte rádi noky? Zkuste si vytvořit vlastní z dýně! K nim můžete přidat slaninu, zeleninu či libovolnou omáčku, kterou máte rádi.

Budete potřebovat:

  • 300 g dýně Hokkaido
  • 300 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíci solamylu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 0,5 lžičky sušeného česneku
  • špetku mletého koriandru
  • 0,3 lžičky mletého zázvoru
  • slaninu
  • cibuli
  • papriku
  • česnek
  • 100 ml bílého vína

Postup:

  1. Vydlabanou a nakrájenou dýni a brambory upečte v troubě na 180°C doměkka.
  2. Prolisujte nebo nastrouhejte najemno upečené ingredience a přidejte k nim vejce, obě mouky, solamyl, sůl, sušený česnek, mletý koriandr a mletý zázvor.
  3. Vše pořádně smíchejte a vyválejte na pomoučeném vále těsto.
  4. Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 1,5 cm, ze kterého odkrajujte kousky asi 1 cm velké.
  5. Takto vytvořené noky zaprašte hladkou moukou a vhoďte je do vroucí osolené vody na 8-10 minut.
  6. Noky slijte a zakápněte je olivovým olejem, abyste předešli slepení.
  7. Na oleji orestujte slaninu s cibulí dorůžova. Přidejte nakrájenou papriku, prolisovaný česnek a opět orestujte. Poté přilijte víno.
  8. Až se víno odpaří, smíchejte směs s noky a můžete podávat.
  9. Dobrou chuť!

8) Pumpkin spice latte

Tento nápoj je velice oblíbený každou podzimní sezónu ve Starbucks Coffee. Nyní za něj ale nemusíte utrácet šílené částky, udělejte si ho sami!

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vody
  • hrnek cukru
  • hrnek dýňového pyré (povařte kousky dýně a rozmixujte)
  • lžičku mleté skořice
  • půl lžičky kardamomu
  • nové koření
  • muškátový oříšek
  • vanilkový lusk

Postup:

  1. Na mírném ohni ohřejte vodu a cukr společně tak, aby se cukr rozpustil.
  2. Přisypte koření, přilijte pyré a celou směs vařte 5 minut.
  3. Přes síto přeceďte do nějaké nádobky, kde si budete směs na Pumpkin spice latte uchovávat.
  4. Nyní už zbývá připravit samotnou kávu – udělejte si do hrnku espresso, do kterého přidáte 1 lžičku sirupu, našlehejte mléčnou pěnu a navrch umístěte šlehačku.
  5. Posypte skořicí a vychutnávejte chvilku relaxu!
dýně

9) Dýňový shake

A v nápojích pokračujeme! Jako předposlední nás čeká dýňový shake, který je super teplý i studený.

Budete potřebovat:

  • 50 g dýně hokkaido
  • 50 g bílého jogurtu
  • 150 ml (rostlinného) mléka
  • pár datlí
  • lžičku dýňového koření

Postup:

  1. Dýni nakrájejte na malé kostičky, přihoďte k ní ostatní ingredience a rozmixujte.
  2. Pokud by bylo potřeba, shake vydrží v lednici dva dny.
  3. Dobrou chuť!

10) Vitaminový dýňový nápoj

Abyste navyšovali imunitu a vyhnuli se tak nemocem, připravte si vitaminový dýňový nápoj, který nastartuje váš organismus!

Budete potřebovat:

  • 1/2 menší dýně hokkaido
  • 2 pomeranče
  • 1-2 lžíce medu
  • mletou skořici
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostky, vhoďte horké jemně osolené vody a povařte 10-15 minut, než bude měkká.
  2. Než se dýně uvaří, připravte si pomeranče. Oloupejte je, vypeckujte a nakrájejte na kostky.
  3. Dýni přeceďte a vložte do mixéru společně s pomerančem, medem, skořicí, citronovou šťávou a vodou.
  4. Rozmixujte a nalijte do sklenice.
  5. Dobrou chuť!

Dýně pro celou rodinu

Výhoda dýně je ta, že se z ní dají připravit pokrmy i nápoje pro celou rodinu, a to jak na ráno, odpoledne, tak i večer. Vytvořte některý z receptů u vás doma a nabídněte i ostatních členům domácnosti, určitě bude mít úspěch!

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz