Domů » TOP 9: Nejlepší obědy s rýží

TOP 9: Nejlepší obědy s rýží

od Tereza Gödrichová

Všestrannost rýže nezná mezí. Ať už si chcete vykouzlit výživný, sytý oběd, luxusní večeři nebo sladký dezert, tato potravina si najde své místečko v čemkoliv. Pokud tedy patříte mezi milovníky této obilniny a hledáte nápady na její chutné zpracování, zkuste ukuchtit tyto jednoduché, zdravé recepty.

Rychlé a snadné tipy vám poskytnou spoustu inspirace k přeměně této na první pohled skromné ​​ingredience na lahodná slaná i sladká jídla, která se ideálně hodí k obědu, ale třeba také na večeři. Navíc se jedná o zdravé, výživné a syté pokrmy.

Rýže naslano

Rýže se objevuje v nejrůznějších variantách jídel. Kromě toho, že patří mezi velmi oblíbené přílohy u nespočtu druhů pokrmů, dokáže obstarat i největší složku hlavního chodu. Rýži lze opravdu připravovat ve spoustě verzích. Stačí použít vaše oblíbené ingredience (nebo ty, které máte zrovna doma) a skvělé jídlo je na stole.

Ve většině receptů se rýže nejprve uvaří a až poté se do ní vmíchávají další suroviny, jako například zelenina, maso, mořské plody, houby, olivy atd. Její chuť parádně zjemní a vyšperkuje smetana nebo různé druhy sýrů. Takto připravený pokrm můžete rovnou podávat nebo ještě zapéct v troubě.

Rýžová směs
Rýže je chutná a variabilní ingredience

1. Kuřecí rizoto s hráškem

Takto ukuchtěné rizoto patří mezi velmi oblíbené pokrmy v Česku. Od italské verze se liší svou sušší konzistencí. Určitě jste už každý z vás někdy v životě ochutnali tento typický druh rizota. A pokud ne, tak neváhejte a zkuste následující velmi jednoduchou a zároveň opravdu chutnou variantu rizota s kuřecím masem a hráškem.

Potřebujete

  • 1 cibuli,
  • 500 g kuřecích prs,
  • 400 g rýže v suchém stavu,
  • 1 větší plechovka sterilovaného hrášku,
  • červenou papriku, sůl, pepř podle chuti
  • olej na restování.

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na troše oleji ji nechte zesklovatět. Poté k ní přidejte i na menší kousky nakrájené kuřecí maso, chvilku restujte a pak je podlijte vodou a duste na mírném plamenu cca 30 minut. V případě potřeby dolévejte vodou.

Mezitím si uvařte rýži. Tu poté přidejte k masu s cibulí. Plechovku hrášku sceďte a přihoďte k rýžové směsi. Obarvěte paprikou, dochuťte a můžete podávat. Skvěle chutná se strouhaným sýrem a kyselým okurkem.

💡 Tip: K rizotu můžete klidně přidat také houby (v plechovce, čerstvé či sušené) nebo použít i jiné druhy sterilované či mražené zeleniny.

2. Čína s kuřecím masem a rýží

Kuřecí čína patří mezi další oblíbené klasiky, které mnoho lidí rádo připravuje. Skvělá na ní je právě její variabilita, kdy si každý tento pokrm může přizpůsobit svým chutím, a také rychlá a jednoduchá příprava. Hlavně nezapomeňte přidat správné koření a dochucovadla, aby tento oběd skutečně chutnal a voněl „po asijsku“.

Potřebujete

  • 1 cibuli,
  • 500 g kuřecích prs,
  • 1 pórek,
  • sáček mražené čínské zeleninové směsi,
  • 2 stroužky česneku,
  • sójovou omáčku podle chuti,
  • cca 2 lžíce vody,
  • koření na čínu podle chuti,
  • 1 lžíci škrobu, 
  • olivový olej,
  • 200 g rýže v suchém stavu.

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a smíchejte je s čínským kořením a škrobem tak, aby se všechny kousky hezky obalily. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, pórek na malá kolečka.

Olej nechte rozehřát v hlubší pánvi a zprudka na něm opečte kuřecí maso. Poté přidejte i zeleninu, naporcovaný česnek a podlijte sojovkou, zhruba 2 lžícemi vody. Promíchejte nechte zeleninu změknout (cca 10–15 minut).

Na závěr můžete dochutit ještě solí, pepřem nebo chili. Podávejte s uvařenou rýží, ale kuřecí čína výrobně chutná i s těstovinami nebo čínskými nudlemi.

💡 Tip: Protože kuřecí maso obsahuje mnoho bílkovin a žádné sacharidy, skvěle se hodí do Keto diety nebo Low Carb stravování.

3. Masové kuličky alá dikobraz

Rýže v tomto receptu dodává klasickým masovým kuličkám nejen zábavný vzhled podobající se dikobrazovi, ale také parádní konzistenci. Kuličky se následně upečou v pasírovaných rajčatech.

Potřebujete

  • 750 g mletého masa,
  • 250 g nevařené dlouhozrnné rýže,
  • 125 ml mléka,
  • ½ nadrobno nakrájené cibule, 
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky (+ další na ozdobu), 
  • 2 lžičky worcester omáčky, 
  • ½ lžičky granulovaného česneku, 
  • sůl, pepř podle chuti,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 krabičky pasírovaných rajčat.

Troubu předehřejte na 180 ℃.

Ve misce důkladně smíchejte mleté maso, rýži, mléko, cibuli, petržel, 1 lžičku worcesteru, česnekový prášek, sůl a pepři. Ze směsi vytvarujte kuličky.

Na velké pánvi s těžkým dnem na středním plameni rozehřejte olej. Ze všech stran osmažte kuličky dozlatova (cca 10 minut). Vyjměte masové kuličky na talíř.

Do zapékací misky nalijte pasírovaná rajčata a zbývající lžičku worcesteru. Dochuťte solí a pepřem. Pak vložte také masové kuličky a přikryjte pokličkou nebo alobalem. 

Pečte, dokud rýže nezměkne, asi 40 minut. Poté dejte pryč poklop a pečte, dokud omáčka nezhoustne a kuličky nebudou pořádně propečené (ještě dalších cca 15 minut). 

Před podáváním ještě posypte petrželkou.

Rýže a kuře
Nebojte se s rýží experimentovat a zkoušet nová jídla

4. Pizza rýže

Tento pokrm si představte jako pizzu s jiným základním sacharidem, a to rýží místo „chlebové placky“. Stále se jedná o vynikající jídlo, u kterého navíc nemusíte čekat, až těsto vykyne či se s ním jinak plácat. Můžete využít jakýkoliv druh rýže a další ingredience už záleží na vašich chutích. 

Potřebujete

K restované rýži
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 5 stroužků česneku, 
  • ¾ lžičky granulované cibule,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • ½ lžičky červené papriky,
  • ¾ lžičky italského koření,
  • 2 lžíce pasírovaných rajčat,
  • 200 g rýže v suchém stavu,
  • 100 g strouhaného parmazánu.
Na omáčku
  • zbytek balení pasírovaných rajčat,
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku, 
  • sůl, pepř podle chuti,
  • ¼ lžičky červené papriky,
  • 1 lžíci cukru krystal.
Na vrchní vrstvu
  • 240 g strouhané mozzarelly,
  • 50 g strouhaného parmazánu, 
  • 100 g šunky,
  • pizza koření,
  • listy čerstvé bazalky.

Nejprve připravte restovanou rýži. V hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte prolisovaný česnek, cibuli, pepř, sůl, červenou papriku i italské koření a restujte, cca 2 minuty. Poté přilijte i pasírovaná rajčata, zbývající lžíci oleje restujte, dokud rýže nezačne být lehce křupavá (kolem 10 minut). Snižte teplotu na nejnižší stupeň a důkladně vmíchejte parmazán.

Předehřejte troubu na 200 °C a připravte omáčku. V misce smíchejte všechny ingredience, dokud se dobře nespojí.

Následně sestavte „pizzu“: Naneste rajčatové omáčky na Restovanou rýži umístěte do zapékací mísy a na ní rovnoměrné naneste rajčatovou omáčku. Poté poklaďte šunkou a vrch posypte mozzarellou i parmazánem. Na závěr posypte pizza kořením.

Pečte cca 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a okraje nezezlátnou. Před podáváním ozdobte lístky bazalky.

Při vrstvení klidně přidejte i žampiony, olivy, kukuřici nebo cokoliv, co máte na pizze rádi.

5. Kuřecí kari s česnekovou rýží

Vydatné a chutné jídlo, které máte hotové za chviličku. Kuřecí prsíčka v kari-zázvorové jogurtové omáčce zajistí, že vaše maso získá úžasnou chuť. Ve spojení s česnekovo-kari rýží, špenátem a naloženou cibulí si tento pokrm zaslouží místo ve vašich pravidelných receptech.

Potřebujete

  • 1 červenou cibuli,
  • šťáva z 1 limetky,
  • sůl podle chuti,
  • olivový olej,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžičku jemně nastrouhaného zázvoru, 
  • 2 a ½  lžíce kari,
  • mletý pepř podle chuti,
  • 1 plechovku kokosového mléka (400 ml),
  • 200 g nevařené rýže,
  • 250 g čerstvého špenátu, 
  • 300 g řeckého jogurtu,
  • 500 g kuřecích prs.

Nakrájejte ¼ cibule na tenké plátky a dejte ji mísy s limetkovou šťávou, dochuťte solí a promíchejte, aby se spojila. Použijte zadní část lžíce k rozdrcení cibule o stěnu použité nádoby (tím urychlíte její nasáknutí). Zbylou cibuli nakrájejte a dejte stranou.

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte polovinu prolisovaného česneku, polovinu zázvoru, 1 lžíci kari a chvíli míchejte. Následně přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Nakonec přidejte rýži, přiveďte opět k varu, přikryjte a vařte po dobu cca 15 minut, dokud rýže nezměkne. Když je rýže uvařená, vmíchejte špenát a vařte, dokud nezmenší svůj objem.

Mezitím v míse smíchejte jogurt, zbývající česnek, zázvor, kari a mletý pepř. Dochuťte trochou soli a pomocí štětečku rozetřete jogurtovou směs po kuřecím masu. 

Kuřecí maso naporcujte na plátky. Na větší pánvi rozehřejte olivový olej a maso opékejte z obou stran dozlatova. 

Rýži a kuřecí maso naservírujte do misek nebo hlubokého talíře a navrch dejte cibuli naloženou v limetce. Před podáváním můžete ozdobit ještě koriandrem.

Rýže se často podává s kari pokrmy

6. Mexická rýže

Tato příloha plná exotické chuti a zeleniny ozvláštní klasickou rýži, a navíc je opravdu návyková. Kromě toho, že se jedná o výtečnou přílohu k masu, můžete ji použít i jako do burrita nebo salátu či si na ní pochutnat jen tak s volským okem.

Potřebujete

  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 mrkve,
  • 1 zelenou papriku,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 300 g nevařené rýže,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • 750 ml vývaru nebo vody,
  • 1 plechovku krájených rajčat,
  • 1 balení pasírovaných rajčat, 
  • mletý kmín, oregano, sůl, pepř podle chuti.

Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou mrkev, papriku, cibuli i česnek, dokud cibule nezesklovatí. Následně přidejte rýži a rajčatový protlak a vařte za stálého míchání, dokud se zrna neopečou (2 až 3 minuty).

Zalijte vývarem, okapanými krájenými i pasírovanými rajčaty a dochuťte kořením. Přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte, dokud rýže nezměkne a tekutina, za občasného míchání asi 15 minut. 

Před podáváním můžete vmíchat ještě koriandr.

7. Pečená rýže se šunkou a sýrem

Chutné jídlo připravené za pár minut? Přesně takové je pečená rýže se šunkou a sýrem. Množství a uvedené ingredience si můžete přizpůsobit podle svých chuťových preferencí. Pokud například preferujete více sýru či jeho jiné druhy, nebojte se udělat si to tak, jak máte rádi, protože určitě nic nezkazíte. Klidně přidejte také žampiony či další oblíbené suroviny a vyšperkujte si pečenou rýži ke své dokonalosti.

Potřebujete

  • 400 g syrové rýže,
  • 100 g strouhané mozzarelly,
  • 100 g šunky,
  • 1 mrkev,
  • 2 lžíce nasekané petrželky,
  • 2 vejce,
  • 250 ml mléka,
  • 150 g smetanový sýru (žervé aj.),
  • 1 hrnek strouhaného parmazánu,
  • sůl, pepř podle chuti.

Připravte svým oblíbeným a klasickým způsobem rýži. Poté ji smíchejte s nastrouhanou mozzarellou, nakrájenou šunkou, nastrouhanou mrkví, nasekanou petrželku, rozšlehanými vejci v mléce, smetanovým sýrem a polovinou hrnku nastrouhaného parmazánu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Připravenou směs navrstvěte do zapékací mísy, kterou předem vymažte tukem.

Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut. Těsně před koncem vrch posypte zbývajícím parmazánem a zapečte dozlata.

Rýže nasladko

Rýže se dá připravit i na sladký způsob, který bývá oblíbený zejména u dětí, ale také u mnoha dospělých. Takto připravená skvěle chutná k snídani, obědu, ale parádně uspokojí i rozmlsané chuťové pohárky jako dezert.

Jedná se o velmi jednoduché a jedny z levnějších pokrmů. I z obyčejného sladkého jídla můžete vytvořit naprosto špičkovou delikatesu. Základ tvoří samozřejmě rýže, která se vaří v jakémkoliv druhu mléka. Obvykle se dále doplňuje o ovoce a další chutné ingredience. 

8. Rýžový nákyp

Tento sladký pokrm z rýže se občas velmi podceňuje. Často se totiž řadí do kategorie nudných „školních“ obědů. Ovšem ve skutečnosti se jedná o snadné a chutné jídlo, které potěší všechny mlské pohárky. A lze ho připravit i zdravějším způsobem, který si stále zachovává svou lahodnou chuť. 

Potřebujete

  • 200 g rýže,
  • 750 ml mléka,
  • špetku soli,
  • 50 g erythritolu,
  • 100 g másla (+ na vymazání),
  • 3 vejce,
  • libovolné ovoce dle chuti (jablka, meruňky, švestky atd.),
  • skořici.

Vodou propláchnutou rýži za občasného promíchání vařte v mléce se sladidlem a špetkou soli doměkka (cca 15–20 minut).

Do ještě teplé uvařené rýže vmíchejte máslo a směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Žloutky oddělte od bílků a přidejte je do vychladlé rýže. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte na závěr.

Polovinu směsi vložte do vymazané zapékací mísy, na to navrtvěte ovoce, poprašte skořicí, případně přidejte i oříšky a tvaroh k a nakonec zbytek rýže.

Pečte na 180 °C cca 50 minut a nákyp si vychutnejte teplý, ale klidně i vychladnutý.

9. Mléčná rýže

Různé kaše se skvěle hodí zejména k snídani, ale mohou představovat i jiné fantastické a plnohodnotné jídlo dne. Pokud vás přepadla chuť na sladký oběd, zkuste třeba tuto verzi z mléčné rýže. Uvidíte, že vás skvěle uspokojí. Chutná výtečně zatepla i zastudena.

Potřebujete (2 porce)

  • 150 g rýže v suchém stavu,
  • 500 ml mléka,
  • špetku soli.
Libovolně k podávání
  • med, čekankový sirup či jiné sladidlo,
  • klasické či oříškové máslo/oříšky,
  • tvaroh, řecký jogurt nebo skyr (pro bílkoviny)
  • oblíbené ovoce,
  • skořici, kakao, perníkové koření atd.

Rýži propláchněte a vložte ji do hrnce s cca 300 ml mléka a solí. Přiveďte ji k varu a vařte dalších zhruba 15 min, dokud rýže nebude pěkně měkká. Po celou dobu vaření nezapomeňte občas míchat.

Zbytek mléka dolévejte průběžně během vaření, protože mléčná rýže postupně houstne.

Na konci můžete vmíchat zvolené sladidlo nebo třeba i svou oblíbenou příchuť proteinu, která kromě oslazení dodá rýži i bílkoviny. Pak už jen přendejte do talířů či misek, ozdobte čímkoliv chcete a pochutnejte si. 

Rýžová kaše
Chutná rýžová kaše zasytí a potěší mlsné jazýčky

Rýže představuje velmi variabilní a chutnou ingredienci, ze které vykouzlíte sytý oběd, večeři, snídani, dezert nebo jednoduchou přílohu. Zkuste ji více zařadit do svého jídelníčku a uvidíte, že vás nezklame. Existuje také spousta druhů rýže, takže se zaměřte na vybrání té pravé, která vám nejvíce chutná a přináší určité benefity.

Články, které stojí za přečtení: