Ranní vstávání má málokdo v oblibě a když se k tomu přidá ještě chladno a tma, nálada se asi jen tak lehce nezvedne. Ovšem i taková ne příliš přívětivá rána můžou skvěle zpříjemnit chutné podzimní snídaně. A to dokonce takovým způsobem, že se na ranní vstávání budete těšit (teda spíš na tu dobrotu).
Vyzkoušejte tyto zdravé podzimní recepty na snídani, abyste povzbudili své chuťové buňky, avšak určitě jimi potěšíte i ostatní členy domácnosti. Navíc svému tělu dopřejete zdravou nálož ideální pro správný start nového dne.
Obsah článku
Podzimní snídaně aneb ranní chvilka pro sebe
Opakované stisknutí tlačítka odložení budíku vám způsobí akorát tak mimořádně hektická rána, která často svádí k rychlé a ne příliš zdravé snídani. Občas je fajn si trochu přivstat, abyste se mohli v klidu probrat a dopřát si hezký ranní rituál, který prospěje vašemu zdraví.
Vychutnat si zdravé první jídlo dne obohacené o podzimní chutě můžete i bez zdlouhavého trávení drahocenného času v kuchyni. Chcete okořenit snídaňové možnosti novými příchutěmi? S těmito nápady na podzimní snídaně se bude celá rodina těšit na začátek dne.
1. Jablečná ovesná kaše s vůní skořice
Ovesnou kaši si můžete vychutnat kdykoliv během roku, protože se jedná o zdravou a snadnou snidani, kterou lze chuťově velmi jednoduše obměňovat v závislosti na ročním období. Abyste jí oblékli podzimní kabátek stačí sáhnout například po jablkách, skořici, oříškách a hned máte na stole tematickou lahodu.
Potřebujete
- 50 g ovesných vloček
- 250 ml mléka
- 1 jablko
- skořice podle chuti
- 1 lžičku medu (volitelně)
- špetku soli
- 1 lžíčku oblíbeného oříškového másla nebo hrst ořechů.
Ideálně si ovesné vločky namočte přes noc do vody a nechte je takto v ledničce. Jablko oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Ovesné vločky zalijte mlékem a umístěte na plotnu s mírným plamenem. Přidejte k nim i nastrouhané jablko skořici a špetku soli. Za stálého míchání nechte probublat, a ještě alespoň minutku povařte. Poté stáhněte z plotny a servírujte.
V misce ozdobte oříškovým máslem, zasypte skořicí a můžete vychutnávat podzimní lahodu.
💡 Tip: Abyste dosáhli ještě krémovější konzistence, rozmixujte si předem ovesné vločky. Namáčení ale i tak nevynechávejte, když totiž spojíte tyto dva body přípravy, vznikne vám krásně nadýchaná kaše.
2. Dýňové smoothie
Pokud máte rádi chuť dýně, tento recept vás dostane. Chutná téměř přesně jako náplň do dýňového koláče, a ještě k tomu je veganské. Mražené dýňové pyré stejně jako mražený banán nebo bobule, vytvoří při mixování krémovou konzistenci. Toto je trik, který můžete použít i s jinými smoothie recepty, pokud máte rádi hustší nápoj.
Potřebujete
- 6 lžic dýňového pyré
- ¾ šálku kokosového mléka (z plechovky)
- 1 datli bez pecek
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého nového koření
- špetku mletého hřebíčku
- špetku soli
- volitelně kokosový jogurt
Dýňové pyré vložte do tvořítek na led a nechte přes noc zmrazit v mrazničce. Ráno rozmixujte všechny ingredience v mixéru dohladka. V případě potřeby při podávání dozdobte kokosovým jogurtem a mletou skořicí.
3. Vaječná omeleta s houbami
I do vaječné omelety se dá vnést kousek podzimu. Pokrmy s houbami se totiž řadí k podzimním chutím, takže z nich můžete vykouzlit i dokonalé podzimní snídaně. Jedná se o vydatné jídlo, které zasytí a dodá energii na celé dopoledne. Navíc je omeleta snadná rychlá na přípravu.
Potřebujete
- 300 g čerstvých hub
- 4 vejce
- 2 stroužky česneku
- jarní cibulku
- 100 g nastrouhaného sýru
- lžíci mléka
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- libovolnou čerstvou zeleninu podle chuti
Očištěné houby a česnek nakrájejte na plátky, jarní cibulku na kolečka. Na kapce oleje vše společně orestujte a chvíli poduste.
Vejce rozšlehejte s mlékem, solí, pepřem a polovinou nastrouhaného sýru. Vzniklou směs nalijte k podušeným houbám a přikryté duste do pořádného ztuhnutí vajec.
Poté stáhněte z plotny, vložte na talíř a posypejte zbytkem sýru. Podávejte s oblíbenou zeleninou a klidně i kouskem pečiva.
4. Skořicová jablka
Rychlá podzimní snídaně, která vám zabere pouhých 5 minut. Můžete je však vytvořit i s předstihem pro pohodlnější ráno. Navíc se jedná o velmi flexibilní pokrm, který si můžete vychutnat na mnoho způsobů:
- Samostatně na sladký začátek dne.
- Jako další náplň na tousty s tvarohem či jogurtem nebo ořechovým máslem.
- Chutnou polevu na francouzské tousty, palačinky nebo vafle.
- Zamíchané do ovesné kaše nebo jogurtu.
Určitě vás napadne i váš vlastní způsob podávání.
Potřebujete (cca 3 porce)
- 500 g oloupaných a na plátky nakrájených jablek bez jadřinců
- 1 lžíci skořice
- kapku citronové šťávy
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce sušených rozinek
Rozpalte velkou pánev s trochou másla na střední teplotu.
Až se máslo rozpustí, přidejte jablka, skořici i citronovou šťávu a za občasného míchání chvíli opékejte, dokud jablka nezačnou hnědnout a měknout (cca 5 až 10 minut).
Poté přisypte i vlašské ořechy s rozinkami a míchejte, aby se vše propojilo. Poté můžete servírovat.
💡 Tip: Když si rozinky namočíte přes noc v rumu, nabydou na objemu, jablka krásně provoní a vdechnou jim lepší chuť.
5. Smoothie alá mrkvový dort
I mrkvový dort svou chutí tak trochu připomíná podzim. Můžete se tímto zákuskem inspirovat a připravit si zdravé smoothie, které vám tento vynikající moučník připomene. Tento tip tak můžete zařadit také mezi seznam na podzimní snídaně.
Potřebujete
- 2 menší jemně nastrouhané mrkve
- 50 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 1 zmražený banán (předem nakrájený na kousky)
- 100 g polotučného tvarohu
- 250 ml mléka
- ½ lžičky lněných semínek
- mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek
Všechny ingredience spolu rozmixujte v mixéru dohladka a servírujte. Můžete dozdobit mletou skořicí.
💡 Tip: Rádi se sezónně stravujete? Tak to musíte vyzkoušet tyto zdravé podzimní recepty, které vám dodají přesně to, co vaše tělo potřebuje.
6. Dýňové bagely se medovým máslem se skořicí
Vykouzlete si doma dokonalou snídani či brunch jako v restauraci. Tyto dýňové bagely jsou opravdu snadné a skládají se pouze z několika málo ingrediencí. Ve spojení s medovým máslem okořeněným skořicovou chutí vytváří dokonalou kombinaci, které zkrátka neodoláte.
Potřebujete (8 kusů)
Dýňové bagely
- 150 ml teplé vody
- 2 lžičky instantního droždí
- 200 g dýňového pyré
- 1 lžíci másla
- 1 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 250 g špaldové mouky
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
Medové máslo se skořicí
- 1/2 šálku změklého másla
- 1/4 šálku medu
- ½ lžičky skořice
V míse rozšlehejte dýňového pyré, rozehřátého máslo, vejce, cukr, sůl, koření a teplou vodu Postupně zapracujte i obě mouky a instantního droždí. Důkladně promíchejte a hněťte alespoň 10 minut do těsta. Mísu zakryjte a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál, znovu důkladně prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujte kouli a nechte 10 minut odpočívat. Poté v kouli pomocí obou palcůvytvořte otvor, který by neměl být menší než 4 cm, jinak se nakynutím ztratí. Vytvořené bagely nechte ještě 10 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Dále nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Bagely krátce (cca 1 minutu prudce povařte). Do hrnce dívejte vždy maximálně 1 kusy, jinak se slepí.
Po uvaření bagely vyndejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 20 minut a poté nechte vychladnout na mřížce.
Zatímco se dýňové bagely chladí, připravte si medové máslo se skořicí.: Máslo ušlehejte šlehačem, dokud nebude krásně nadýchané. Přidejte med i skořici a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
Šlehané medové máslo se skořicí rozhodně zkuste, i když nemáte čas na výrobu bagelů. Je totiž vynikající na všem, od palačinek po opečené tousty.
7. Zapečené tousty alá štrúdl
Máte rádi jablečný závin, ale hodila by se vám spíš jen jedna porce na chuť? Zkuste tyto zapečené tousty s chutí i vůní jako štrúdl, které se mimo jiné skvěle hodí i mezi podzimní snídaně.
Potřebujete
- 4 plátky celozrnného toustového chleba
- 1 nastrouhané jablko
- 100 g tvarohu
- 30 g oříškového másla
- 1 lžičku mleté skořice
- volitelně med nebo javorový sirup či čekankový sirup s příchutí medu
Vždy jeden plátek toustového chlebu namažte tvarohem, druhý tvarohem, který libovolně dochutte medem či sirupem. Nastrouhané jablko smíchejte se skořicí a poklaďte ho na plátky chleba namazané oříškovým máslem. Nakonec přiklopte toustem s tvarohem a zapečte v toustovači po dobu 3–5 minut.
Můžete servírovat s vanilkovým pudinkem nebo jogurtem se skořicí.
💡 Tip: Zkuste mezi plátky vložit ještě kostičku hořké čokolády. Tousty budou o mnoho více chutnější.
8. Frittata s chutí podzimu
Frittata zní možná jako složité jídlo, ale překvapivě se poměrně snadno vytváří, a navíc ji lze ukuchtit mnoha způsoby v závislosti na vašich chuťových preferencích. Můžete ji zařadit i mezi podzimní snídaně, když do ní zakomponujete sezónní potraviny, jako třeba máslovou dýni. Toto vydatné jídlo vás skvěle zasytí a pořádně nakopne do nového dne.
Potřebujete
- 1 lžíci oleje
- 1 máslovou dýni nakrájené menší kostky
- 100 g nakrájené šunky
- 50 g naporcovaného čerstvého špenátu
- 8 vajec
- 150 g řeckého jogurtu
- ½ lžičky sušené drcené šalvěje
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- sůl, pepř podle chuti
Předehřejte troubu na 180 °C. Naporcujte si dýni, šunku i špenát. Parmazán nastrouhejte.
Máslovou dýni vložte na pánev s olejem, osolte, opepřete a restujte cca 5 minut. Poté k ní přidejte i kousky nakrájené šunky a špenátu a ještě opékejte, dokud dýně nezměkne a trochu nezhnědne a špenát nepovadne na svém objemu.
Mezitím rozšlehejte vejce ve velké míse. Přidejte k nim i jogurt, sůl, pepř, šalvěj, tymián a nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se vše pořádně nepromíchá.
Když je dýňová směs hotová, přilijte k ní ještě vaječnou směs a na mírném plameni vařte po dobu cca 5 minut, dokud samotný vnější okraj frittaty nezačne vypadat jako vařený.
Přeneste do vymazané formy a vložte ji do troub. Pečte asi 15 minut, dokud střed neztuhne. Poté nechte 5 minut vychladnout a nakrájejte.
Pokud nemáte ráno čas, připravte si tuto snídani den předem. Po úplném vychladnutí frittatu skladujte v lednici a ráno si ji přihřejte v mikrovlnné troubě.
💡 Tip: Pokud vlastníte pánev, která je vhodná na plotnu i do trouby, použijte ji pro přípravu. Nemusíte pak používat formu na pečení navíc.
9. Slaný závin s houbami
Různé dobroty z listového těsta patří na seznam oblíbených receptů. Můžete z něj vykouzlit i dokonalé podzimní snídaně. Tady máte jeden tip, který ocení všichni milovníci slaného a především hub.
Potřebujete
- 1 balení listového těsta
- 300 g hub
- 100 g slaniny
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 100 g strouhaného sýru
- tymián
- drcený kmín
- sůl, pepř podle chuti
- 2 vejce (1 na potření
- celý kmín na posypání
Očištěné houby nakrájejte na menší kousky, slaninu na malé kostičky a oloupanou cibuli nadrobno. Orestujte slaninu, poté k ní přidejte i cibulí. Pak vsypte také houby, kmín, tymián, pepř, sůl a duste doměkka. Nakonec vklepněte i jedno vejce, nechejte ho srazit.
Připravte si listové těsto, na které naneste vychladnou houbovo směs, zasypte ji nastrouhaným sýrem a zarolujte do závinu.
Závin přeneste na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte trochou celého kmínu a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 15–20 minut.
10. Dýňové jogurtové parfaity
Spojení dýně, voňavého koření a lahodného jogurtu naservírují báječnou podzimní snídani, která zasytí a potěší vaše chuťové buňky. Parfait představuje zdravý vrstvený pohár, který vytvoříme velmi snadno a rychle.
Potřebujete (2 porce)
- 100 g dýňového pyré
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku mletého muškátového oříšku
- 1 lžičku mletého hřebíčku
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 lžíci medu nebo javorového sirupu
- 30 g jemných ovesných vloček
- 10 g dýňových semínek
- 1 lžičku pomerančové kůry
Nejprve smíchejte ovesné vločky s dýňovými semínky a pomerančovou kůrou. V jiné misce smíchejte dýňové pyré s kořením. A v poslední míse jogurt a med nebo javorový sirup.
Připravte si 2 zavařovací sklenice, do kterých budete vrstvit na parfaity. Nejprve navrstvěte ¼ dýňové směsi na to ¼ jogurtové směsi. Následuje ještě jednou pyré a jogurt a dozdobte polovinou směsi z ovesných vloček.
To samé udělejte i u druhé sklenice. Buď si tuto snídani připravte už předem večer a nechte ji uležet v ledničce, nebo klidně ráno a rovnou podávejte.
I když se nejedná zrovna o vydatnou a vyváženou snídani samu o sobě, nechvalně známé „Pumpkin Spice Latte“ byste měli vyzkoušet. Recept je jednoduchý a vyžaduje pouze pár běžných ingrediencí. Přidejte ho k jedné z výše uvedených zdravých snídaní a vykouzlíte dokonalou chuť podzimní sezóny.
Potřebujete
- 150 ml mléka
- 1 lžíci dýňového pyré
- 1 lžičku medu či čekankového sirupu s příchutí medu
- špetku mleté skořice, muškátového oříšku a zázvoru
- čerstvě uvařenou kávu nebo espresso
V malém hrnci na středním plameni rozmíchejte mléko s dýňovým pyré.Oslaďte zvoleným typem sladidla. Přidejte i veškeré koření a stále míchejte.
Jakmile směs zpění, přilijte k uvařené kávě nebo espressu. Můžete vychutnávat.
Pár tipů na dokonalé nejen podzimní snídaně
1. Snídejte do 30 minut po probuzení
Jestli toužíte váš metabolismus ideálně nastartovat a zajistit, abyste se dobře probrali, zkuste se nasnídat do půl hodiny od probuzení. Je to rozhodně lepší, než dát hned po otevření očí kávu na lačný žaludek. S tou klidně počkejte až hodinku po budíčku.
2. Vybírejte příchutě a suroviny, které máte skutečně rádi
Probuzení do chladného podzimního rána může být náročné a ranní mlha tomu rozhodně moc nepřispívá. Ovšem myšlenka na to, že vás v kuchyni čeká něco lahodného, na čem si opravdu skvěle pochutnáte, určitě pomůže.
3. Posilte svou imunitu
Když se venku začne ochlazovat, většinou se rozběhne i období chřipek a nachlazení, takže je důležité, abyste svému imunitnímu systému dopřáli trochu více péče. Koukněte na tyto tipy, které přírodně podpoří vaši imunitu.
4. Konzumujte správné množství vitamínů
V boji proti sezónním nemocem patří vitamíny mezi nezbytné zbraně. Jakékoliv ovoce a zelenina (ale především ty sezónní) jich obsahuje největší množství, a proto je zařazujte do každé podzimní snídaně.
Tyto nápady na zdravé podzimní snídaně vám pomohou vychutnat si toto roční období naplno, a ještě vás skvěle nakopnou a naladí. Můžete je samozřejmě vyzkoušet i kdykoliv jindy během roku nebo si pozměnit pár ingrediencí podle sezónnosti.