Ostrá jídla patří mezi vaše vášně a nedokážete si bez nich představit slavnostní hostinu nebo i zcela běžné stolování? Pokud ano, tak jedete po skvělé cestě, protože páliví pokrmy můžou dokázat zázraky s naším zdravím, a dokonce prodlužovat život.
Jídla s obsahem chilli papriček pochází z různých zemí. Nejznámější ohnivé pokrmy mají původ v Mexiku, Indii, Číně Thajsku, ale i Španělsku, Itálii nebo Maďarsku. S mírou pikantnosti se dá lehce pohrát, stačí podle své chuti přidat množství výrazného koření jako chilli.
Obsah článku
Kdy ostrá jídla raději vynechat?
I když při pojídání pálivých pokrmů vaše zdraví nijak netrpí (právě naopak), musí se tato jídla jíst v rozumném množství a s ohledem na vlastní pocity. Nehodí se například pro malé děti, kterým se v průběhu prvních let života jídlo koření jen opravdu minimálně. Příliš ostrá jídla se nedoporučují také těhotným ženám nebo lidem trpícím na žaludeční a trávicí problémy.
Pokud však nezapadáte do žádné z těchto skupin, není třeba se pikantních jídel bát a s čistým svědomím si můžete okořenit život a gurmánské chvíle. Nakopněte tedy své tělo a dopřejte mu zdravou prevenci proti nemocem s těmito pikantními nápady na recepty.
1. Chilli con carne
Tento dušený pikantní pokrm patří mezi velmi známá a oblíbená ostrá jídla. Hlavní roli zde hraje maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Pokud umíte trochu španělsky, tak vám to určitě došlo, protože název chilli con carne pochází ze španělštiny a znamená chilli s masem.
Potřebujeme
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 1 konzerva drcených rajčat
- 1 rajský protlak
- 2 konzervy červených chilli fazolí
- 1 konzerva kukuřice
- 2 stroužky česneku
- 2-3 čtverečky hořké čokolády (skvěle se hodí chilli čokoláda)
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce oregana
- olej
- sůl a pepř
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na oleji dozlatova. Za stálého míchání necháme maso zhnědnout a osolíme, opepříme. Poté přidáme rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vaříme 15–20 minut, poté přidáme scezené fazole, kukuřici, oregano, chilli a dochutíme. Podáváme s rýží, tortillou nebo chlebem.
2. Domácí pikantní omáčka
Tahle omáčka představuje pro mnoho milovníků pálivých jídel opravdovou lásku, kterou si mohou dopřát k různým pokrmům všeho druhu. Parádní na ní je, že míru pálivosti si upravíte přesně podle vlastních chuťových preferencí, a navíc máte kontrolu nad kvalitou použitých surovin. Do svého těla tedy dostanete pořádně zdravou nálož.
Potřebujeme
- 200 g zakysané smetany
- 150 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku chilli kečupu
- 1 lžičku kremžské hořčice
- sůl, pepř podle chuti
Smetanu a jogurt pořádně smícháme s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a i hořčicí a kečupem. Toť vše, no není tato omáčka jednoduchá? Navíc se jedná o skvělou rychlovku, kterou využijete k různým studeným i teplým pokrmům jako dresink či dip.
3. Česneková pomazánka s chilli
Mezi pikantními pomazánkami vynikají česnekové příchutě. Různé oslavy a slavnostní příležitosti se málokdy obejdou bez jednohubek či chlebíčků s ostrou nátěrkou. Také se často ztratí z talířů jako první kandidáti. Nejsou časově náročné a ani složité na přípravu. S přídavkem chilli se dostávají o další chuťový stupínek výše.
Potřebujeme
- 200 g zakysané smetany
- 250 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g strouhaného sýru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku kremžské hořčice
- 1 lžička chilli
- sůl, pepř podle chuti
Tady stačí všechny suroviny pořádně promíchat a nejlépe nechat alespoň pár hodin (ideálně přes noc) vychladit v ledničce. Skvěle se hodí pro jakoukoli slavnostní příležitost, ale také třeba jen na domácí zobání s blízkou rodinou či přáteli u filmu či herního večera.
♨️ Tip: Víte jak podpořit vaše zdraví bez zbytečných prášků nebo jiné chemie? Mrkněte na 12 tipů na přírodní zvýšení imunity.
4. Ohnivá míchaná vejce
Pekelně dobré nebo spíše přímo ďábelské jídlo? Tento popis parádně sedí na tato míchaná vajíčka s chilli. S touto směsí si dopřejete zdravou, ale i pěkně peprnou snídani či jiný chod během dne. Zažene všechny chmury i případné nachlazení, což se nejen v zimních měsících vždy hodí.
Potřebujeme
- 6 vajíček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička chilli
- 2 lžíce chilli kečupu
- sůl, pepř podle chuti
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek připravíme na prolisování. Na kapce oleje osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme k ní prolisovaný česnek, kečup, chilli a dosolíme, opepříme podle chuti. Na síle pikantnosti záleží pouze na vás.
Mezitím si bokem rozmícháme vejce. Poté je přilijeme k pikantní směsí a za stálého míchání necháme zhoustnout. Míchaná ďábelská vejce podáváme s opečenými topinkami a nejlépe je ještě teplá a posypeme strouhaným sýrem.
5. Ostré kuřecí rizoto
Co takhle si trochu opepřit nějaké zdravé jídlo jako například kuřecí rizoto? Jedná se o opravdu snadný a rychlý pokrm, který potěší všechny milovníky pálivého pocitu v puse po zakousnutí. Stačí seskupit pár ingrediencí a dobrý oběd či večeře můžete servírovat stůl.
Potřebujeme
- 200 g syrové rýže
- 200 g kuřecích prs
- 1 větší plechovka hrášku
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička chilli
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- sůl, pepř podle chuti
Nejprve necháme uvařit rýži. Mezitím si orestujeme nakrájenou cibulku nadrobno s kuřecími prsy. Poté směs osolíme, opepříme a necháme dusit do měkka. K podušenému masu přidáme rýži, prolisovaný česnek, hrášek zbavený nálevu, chilli a červenou papriku.
Necháme projít varem a můžeme podávat. Rizoto chutná báječně se strouhaným sýrem a kyselými okurkami. Vylepšit ho můžete i tím, když při vaření přidáte i plechovku žampionů.
6. Ďábelské špagety
Jestli máte rádi těstoviny na všechny způsoby a k tomu nepohrdnete trochou pikantnosti, vyzkoušejte tyto špagety. Patří mezi rychlé a jednoduché recepty na ostrá jídla, které hravě zvládne i začátečník. Navíc se jedná o zdravý a dietní pokrm, takže se nemusíte obávat o svou štíhlou linii.
Potřebujeme
- 500 g syrových špaget
- 1 cibule
- 200 g kuřecích prs
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce Tabasco omáčky
- 2 lžíce chilli kečupu
- 1 větší rajský protlak
- sůl, pepř
- sýr na podávání
Uvaříme si špagety a necháme je stranou k podávání. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme společně s kuřecími prsy. Ke směsi přidáme prolisovaný česnek, omáčku, kečup, rajský protlak a osolíme, opepříme podle chuti. Podáváme se strouhaným sýrem.
7. Pikantní kuřecí křidélka
Pikantní díky chilli a zároveň medově sladká kuřecí křidélka okouzlí celou vaši rodinu i hosty při různých slavnostních a jiných příležitostech. Ještě k tomu do sebe dostanete pěknou nálož bílkovin, které podporují svalový růst, delší pocit sytosti a pro tělo jsou velmi potřebné.
Potřebujeme
- 100 g medu
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 menší chilli paprička
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oleje
- 1 kg kuřecích křidélek
- sůl, pepř podle chuti
V misce si vytvoříme marinádu smícháním medu, prolisovaného česneku, zázvoru, citronové šťávy, nadrceného chilli, sójové omáčky a oleje. Osolíme a opepříme podle svých chuťových preferencí. Pak v ní namočíme maso, promícháme a necháme minimálně 30 minut marinovat v ledničce.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Křidélka vytáhneme z marinády, vložíme do pekáčku a pečeme 25–30 minut dozlatova. Každých 5 minut otočíme, aby se pěkně propekla. Nakonec přelijeme zbylou marinádou, zvýšíme teplotu v na 220 a dopékáme ještě cca 5 minut. Pikantní křidélka si můžete dát ve vhodné úpravě i při keto dietě.
🧀 Tip: Pokud si chcete pokrm ještě trochu přilepšit, křidélka chutnají výborně s dipem ze zakysané smetany smíchané se strouhanou nivou.
8. Pálivý slaný závin
Taky si rádi dopřejete slaný závin nebo jiné variace z listového těsta, které bývají často součástí pohoštění na různých oslavách? Jestli jste odpověděli ano, tak si připravte ingredience a pusťte se do kuchtění tohoto receptu. Pálivá příchuť je třešničkou na dortu, která závin jenom vylepšuje.
Potřebujeme
- listové těsto
- Tabasco omáčku (nebo jinou pikantní alternativu)
- šunku
- sýr
- pizza nebo jiné koření
- vejce na potření
Listové těsto si rozválíme do obdélníku (pokud už nemáme chlazené rozválené z obchodu). Potřeme ho Tabasco omáčkou, kterou klidně můžeme zkombinovat s pikantním kečupem nebo kremžskou hořčicí. Posypeme kořením a poklademe plátky šunky a sýru. Zabalíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů zhruba 20 minut dozlatova. Jestli vás lákají spíše jednohubky v podobě šneků, stačí závin před potřením vajíčkem nakrájet na tenké plátky a dále postupovat stejně.
9. Pikantní čína s vepřovým masem a zeleninou
Navštěvujete rádi asijská bistra a restaurace? Nudlové směsi patří mezi jídla, která si vždy s chutí objednáte a jen tak jim neodoláte? To vás potom tyto pikantní nudle jistě osloví. Pálivější chuť se k nim skvěle hodí a vytváří z nich větší a zdravější pochoutku.
Potřebujeme
- 300 g vepřového masa
- 1 menší pórek
- 250 ml smetany
- 300 ml vývaru nebo vody
- 1 balení mražené čínské zeleniny
- 2 lžičky chilli
- china koření
- 2 lžíce sójové omáčky
- olej
- sůl, pepř
- rýžové nudle
Nejprve si uvaříme nudle a dáme je stranou. Na kapce oleje orestujeme vepřové maso nakrájené na nudličky. Přidáme pórek nařezaný na kolečka a čínskou zeleninovou směs. Pak vše podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme chilli, osolíme, opepříme a dusíme do měkka.
Když už je maso dostatečně podušené a měkké, přilijeme smetanu, dochutíme sojovkou, kořením a vaříme do bodu varu. Nakonec vmícháme uvařené nudle a můžeme podávat. Pokud vám rýžové nudle příliš nejedou, klidně je vyměňte za rýži či jiné těstoviny.
10. Čočkové karbanátky s ohnivým nádechem
I ostrá jídla mohou být vhodná pro vegetariány. Nepohrnutou jim ale i masožravci. Pokud vám zbyla uvařená čočka z předchozího obědu a už nevíte, jak ji zužitkovat můžete vyzkoušet tento recept. Věřte, že spojení této luštěniny s pikantností ve vás vyvolá chuťovou extázi.
Potřebujeme
- 2 hrnky uvařené čočky
- 1 hrnek ovesných vloček
- středně velká mrkev
- stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička chilli kečupu
- 2 vejce
- 1 cibule
- oregano
- sůl, pepř
- trochu strouhanky
- olej na smažení
Nejméně na hodinu předem namočíme vločky ve vodě. Jeden hrnek čočky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak k němu přidáme druhý hrnek čočky, který už nemixujeme.
Mrkev si nastrouháme najemno a přidáme k čočkové směsi. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, osmažíme a zamícháme k těstu. Poté zamícháme i zbytek surovin.
Vše promícháme a rukama utvoříme karbanátky, které pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 20 minut, a to vždy po 10 minutách z jedné strany a pak da zbylých 10 minut otočit.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jen na chlebu s hořčicí a okurkou.
A věděli jste, že ještě zdravější než klasická čočka je takzvaná červená čočka? Nebojte se ji zařadit do svého jídelníčku.
🔥 Tip: Karbanátky můžete zdravě smažit bez oleje v horkovzdušné fritéze. Pokrm vytvořený v ní chutná skvěle, je lepší pro naše zdraví než při běžném smažení a rychlejší než při pečení v troubě.
11. Domácí ďábelka
Ďábelská omáčka představuje vynikající dresink k různým masům na všechny způsoby, ale i třeba k hranolkám či jiným pokrmům hodícím se podávat s dipem. Ostrá jídla jsou váš favorit? Tak to vás ďábelka jistě potěší, protože dodá tu správnou pikantnost každému pokrmu.
Potřebujeme
- 6 lžic kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 ks chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 125 g tatarské omáčky (půl skleničky)
- sůl, pepř
Kečup smícháme se sójovou omáčkou a sladkou paprikou. Chilli papričky nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Pak je společně přidáme ke směsi a nakonec vmícháme tatarku. Osolíme a opepříme podle chuti. Pak už jen podáváme a pochutnáváme si na pikantní chuti.
12. Chilli kari s kuřecím masem
Objevte kouzlo kari pocházejícího z Indie. Pořádně pikantní omáčka se dokáže poprat se zimním nachlazením, obsahuje navíc i kurkumu, která má skvělé zdravotní benefity. Pokrm vyniká svou rychlou přípravou a ostrou chutí, takže vás mile překvapí. Kousky šťavnatého masa a výrazná omáčka tvoří parádní dvojici a se skvěle hodí k obědu či večeři.
Potřebujeme
- 400 g kuřecích prs
- 1 větší plechovka kokosového mléka (lze nahradit zakysanou smetanou)
- 3 lžičky solamylu
- 4 stroužky česneku
- 1 menší chilli paprička
- 3 lžičky kari
- 1 lžička kurkumy
- olivový olej
- sůl, pepř podle chuti
- dobrovolně kuřecí či zeleninový vývar
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky a česnek s chilli papričkou na plátky. Na olivovém oleji krátce osmažíme kuřecí kousky do zatáhnutí. Poté přidáme chilli papričku a část česneku a ještě chvilku opékáme. Pak přijde na řadu kari a kurkuma, přičemž pořádně směs stálé mícháme, aby se koření nespálilo.
Jestli chcete více omáčky a mít ji o trochu chutnější, přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a pak až kokosové mléko. Škrob rozmícháme ve vodě, přilijeme k omáčce a vaříme do bodu varu. Podáváme s rýží, nudlemi, těstovinami nebo indickým chlebem.
Jestli si chcete přípravu ostré indické omáčky trochu usnadnit, tak můžete využít již u nás prodávané polotovary Tikka Masala či ještě pálivější Vindaloo. Zde stačí jen orestovat kuře a přidat omáčku.
Ostrá jídla buď člověk miluje, nebo nenávidí. Ovšem jejich konzumace stojí za zvážení, protože pikantnější pokrmy obsahující chilli, pepř a další pálivá koření skvěle pomáhají při hubnutí, ale i udržení si dobrého zdraví, štíhlé postavy i vnitřní pohody. Takže si s klidným svědomím dopřejte trochu ďábelského dechu.