Domů » 15 Receptů na zdravé a chutné jednohubky

15 Receptů na zdravé a chutné jednohubky

od Tereza Gödrichová
Jednohubky

Všichni určitě známe z všelijakých oslav nebo večírků malé chuťovky nazývané jednohubky. Nejen u nás, ale i v cizině je toto malé pohoštění velmi oblíbené. Parádu představuje totiž v tom, že nás tolik nezaplní, takže můžeme ochutnat více druhů, a také můžeme v druhé ruce stále držet skleničku s nápojem.

V cizině takovým pokrmům často říkají „finger food“ neboli jídlo, které se dá jíst rukou. Jednohubky bývají oblíbené, protože se právě k jejich konzumaci nepotřebuje příbor. Navíc jsou velmi variabilní, takže si každý může najít svou oblíbenkyni slavnostní příležitosti.

Jednohubky mají nespočet variant

Všelijak nakrájené pečivo jakéhokoliv druhu, natřené pomazánkami, dozdobené sýrem, šunkou, zeleninou, ale i různé sladké varianty, to jsou naše české jednohubky. Chcete vyzkoušet nějaké, které neuškodí vaší linii, ale zároveň si na nich pochutnáte? Tak mrkněte na našich 15 zdravých tipů vhodných pro každou příležitost.

Jednohubky
Jednohubky se dají připravit opravdu chutně, ale zároveň zdravě

1. Tvarůžkové jednohubky

Rychlá, jednoduchá chuťovka, která naší linii rozhodně neublíží, a ještě dodá tělu bílkoviny, se dá vykouzlit z oblíbeného smradlavého sýru, tedy tvarůžek (syrečků). Stačí vzít celozrnný rohlík či bagetku, kterou nakrájíme pro jednohubky, potřít ji žervé a položit kousek tvarůžku.

Ve fantazii se meze nekladou, takže jednohubku můžete obložit i kouskem kyselé okurky nebo jinou zeleninou či doplnit ještě kouskem vysokoprocentní šunky. Špatná by nebyla ani tvarůžková pomazánka vytvořená z nastrouhaného syrečku, tvarohu, hořčice, dochucená solí a pepřem.

2. Jednohubky s uzeným lososem

Pro milovníky ryb a uzených pochoutek je tento typ jednohubek jako stvořený. Tato upravená ryba dodá kanapkám parádní výraznou chuť. I když se jedná o uzené maso, stále takový typ jednohubky vašemu tělu neublíží a jedná se spíše o zdravou mňamku.

Opět stačí pokrájet pečivo, namazat lučinou či žervé a dozdobit kouskem uzeného lososa. Pro ještě lepší chuťový prožitek můžete přidat kousek okurky a lososa pokapat trochou šťávy z citronu.

3. Palačinkové jednohubky

Palačinky všichni moc dobře známe v jejich klasickém „dlouhém“  podání. Co takhle z nich udělat chutné jednohubky? Jsou opravdu jednoduché, a navíc vaše hosty zaujmou a jistě jim jen tak neodolají. 

Vyzkoušet je můžete na zdravý způsob z celozrnné nebo špaldové mouky a natřít třeba tvarohem smíchaným s medem či čekankovým sirupem nebo džemem bez cukru. Skvěle zní i slaná verze se sýrem, šunkou nebo špenátem. Pak už klasické zamotané palačinky pouze naporcujte na malé kousky, napíchněte na párátka a můžete podávat.

4. Brokolicové placičky

Brokolice je velmi zdravá a výživná pro tělo. Parádní na ní je, že se z ní dá vykouzlit mnoho pokrmů a různých receptů, které jsou velmi chutné, a navíc zdraví prospěšné. A takové brokolicové placičky rozhodně nejsou výjimkou.

Můžete je udělat ve veganské verzi, ale i pro masomily. Naporcovanou brokolici na růžičky stačí nechat změknout na páře a poté ji podrtit a smíchat s mletým masem (ve vegan verzi maso vynechat), tvarohem, 2 vejci a celozrnnou moukou, nakonec jen dochutit solí, pepřem nebo oblíbeným kořením. Vytvoříte z nich malé placičky, které z obou stran upečete v troubě a chutné kanapky jsou na světě.

placky
I z různých placek můžete vykouzlit skvělé jednohubky

5. Sýrové rolky se šunkou

Velmi rychlé, snadné a taky chutné jednohubky se dají vytvořit i z opravdového mála surovin, a dokonce bez pečiva. Kromě toho, že ušetří pár kalorií, tak dokážou zapůsobit svým vzhledem, ale i chutí.

Stačí vzít plátky sýru a šunky, které se na sebe položíte, naplníte žervé, pomazánkovým máslem či lučinou a srolujete. Aby vám rolky držely tvar, je dobré je napíchat na párátka. Můžete je naplnit čistou nátěrkou nebo si vybrat z velkého množství různých příchutí.

6. Česnekovo-sýrové jednohubky

Česneková pomazánka se sýrem patří mezi jednu z nejoblíbenějších klasik pro jednohubky. Většinou ale bývá plná majonézy, která zrovna našemu zdraví ani postavě nepřispívá. Lze ji však vytvořit i na zdravý způsob, který jí na chuti rozhodně neubírá.

Stačí mít po ruce tvaroh, strouhaný sýr, česnek, pár lžic hořčice a na dochucení sůl s pepřem. Když poté vše smícháte, vznikne vám zdravá pochoutka, která se hodí k namazání na jednohubky. Díky tvarohu se pyšní také bohatým obsahem bílkovin, které našemu tělu prospívají.

💡 Tip: Víte, že je velmi důležité mít ve stravě dostatek potravin bohatých na bílkoviny? Koukněte na těchto 25 TOP jídel, která jsou bohatá na proteiny.

7. Jednohubky alá masové kuličky

Tento typ sice neohromí žádného vegetariána či vegana, ale milovníci masa budou naprosto spokojení a určitě jednohubky nenechají jen tak ležet na stole. Navíc jsou originálním zpestřením klasických jednohubek z obleženého pečiva.

Stačí vytvořit malé masové kuličky, které upečete v troubě a poté je napíchnete na párátka. Můžete je potřít nějakým dresinkem nebo kečupem s hořčicí a ke každé ještě přidat plátek kyselé okurky nebo jiné zeleniny.

💡 Tip: Nikde není psáno, že nelze udělat i bezmasou verzi, které nepohrdnou vegani, vegetariáni nebo nejedlíci masa. Mleté maso stačí vyměnit za vhodnou nahrážku jako je například tofu, a udělat tak veganskou várku jednohubek.

8. Ovocné špízy

Pro mlsné jazýčky, které nepohrdnou něčím sladkým na zub tady máme sladkou variantu jednohubek v podobě ovocných špízů. Taková sladkost dodá také spoustu vitamínů, vlákniny a zdraví prospěšných látek tělu, takže se jedná o zdravější možnost.

Tvorba takových špízů je opravdu snadná a rychlá. Stačí mít po ruce různé ovoce (jablka, banány, hroznové víno, mandarinky nebo různé letní druhy), které naporcujete na malé kousky a střídaně napícháte na malé špejle nebo párátka. Kromě vitamínů potěší i oko, protože nabízí popuštění uzdy vší kreativitě díky pestré barevnosti ovoce.

dezerty
Zdravý sladký chod v podobě jednohubek potěší všechny mlsné jazýčky

9. Toustové rolky na slano

I z toustového chleba se dají vytvořit dobré jednohubky, které zaujmou svým vzhledem i chutí. Navíc k nim stačí opět málo surovin a času na přípravu, což se hodí zejména u nečekané návštěvy.

Z toustového chleba ořízneme kůrku a rozkrojíme ho napůl. Všechny takto připravené půlky rozválíme válečkem a potřeme je pomazánkovým máslem či žervé. Pak je ještě obložíme plátky sýru, šunky nebo třeba uzeným lososem a zatočíme. Na závěr je potřeme ještě zvrchu a posypeme pažitkou či jinou bylinkou.

10. Sýrové kuličky

Nastrouhané sýry smíchané s kořením a bylinkami, které stačí vytvarovat do kuliček, napíchat na párátka na kolečkách pečiva a další zdravé chuťovky máte na stole na světě. Jak jednoduché, rychlé, a ještě k tomu výborně chutnají.

Výborná je například Gouda s Nivou, které nastrouháme najemno, dochutíme bylinkami a kořením. Pak jenom vytvarujeme kuličky, které můžeme obalit v pažitce a napícháme na kousky celozrnného pečiva.

💡 Tip: Víte, jak podpořit vaše zdraví bez zbytečných prášků nebo jiné chemie? Mrkněte na 12 tipů na přírodní zvýšení imunity.

11. Toustové rolky nasladko

Tento druh se přípravou velmi podobá jeho slané variantě. Přece jen je ale trochu ozvláštněn a chuťově úplně jiný. A i když se jedná o sladkou pochoutku, štíhlé linii rozhodně neublíží. Ovoce navíc dodává vitamíny a další potřebné látky pro tělo.

Do misky si rozklepneme vejce (počet podle množství toustového chleba), které ještě smícháme s mlékem. Ve druhé misce si připravíme skořici s erythritolem na obalení rolek. Z toustového chleba opět odkrojíme kůrky a poválíme ho válečkem. 

Chleby potřeme oříškovým máslem, tvarohem nebo zkrátka čím chceme a poklademe na ně plátky jahod nebo banánů (špatné není ani nastrouhané jablko) a zarolujeme. Pak už jen namáčíme ve směsi vajec s mlékem a opékáme na kapce oleje. Ihned po osmažení vyválíme ve skořici s erythritolem.

12. Jednohubky alá rohlík ve vajíčku

Z dětských let si jistě mnoho z nás pamatuje chleba nebo knedlík ve vajíčku. V tomto duchu se dají připravit i chutné, malé jednohubky, které na jídelní stoly přivalí vlnu nostalgie. Navíc se můžou připravit ve zdravějším kabátku.

Stačí nakrájet celozrnný rohlík na plátky, které obalíme ve vajíčku a osmahneme na kapce oleje z obou stran. To bychom měli základ a teď už je jen potřít čímkoliv, co máme rádi a po ruce. Slaná varianta je skvělá s kečupem či hořčicí, kousíčky sýru, šunky a zeleniny. Na sladko potěší ozdobené 100% marmeládou, oříškovým máslem a různým ovocem.

13. Ovoce v čokoládě

Další možnost zdravějšího mlsání představují ovocné jednohubky obalené v čokoládě. Věřte, že na svém rautovém stole vám nesmí chybět. Příprava vám zabere málo času, a navíc chutnají dospělým i dětem.

Stačí tedy nakrájet různé ovoce na malé kousíčky (banány, jahody, hrozno, mandarinky…)  a ve vodní lázni rozpustit nalámanou čokoládu s kouskem másla. Kousky ovoce napíchneme na párátka a namočíme je v čokoládě. Položíme na plech s pečícím papírem a můžeme ještě dozdobit kokosem či oříšky. Necháme je ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne.

14. Jednohubky s mozzarellou a rajčetem

Místo klasické náplně jednohubek, která představuje různé pomazánky, můžete vyzkoušet velmi jednoduchou, rychlou obměnu. Mimo to, že je kombinace rajče-mozzarella chuťově skvělá, zaujímá postavení i jako zdravější alternativa.

Žitné či celozrnné pečivo nakrájejte na plátky, pomažte žervé či máslem a poklaďte na něj malé kousíčky rajčete a mozzarelly. Parádní jsou posypané bazalkou, která chuť více zpestří.

15. Avokádové jednohubky

Z avokáda se dá vykouzlit mnoho chutných receptů, a ty zahrnují také výbornou nátěrku na jednohubky. Dá se z něj ukuchtit vynikající, zdravá pomazánka, kterou stačí pomazat pečivo a pak jej naservírovat na jídelní stůl.

Avokádo vydlabejte, smíchejte s česnekem, solí, pepřem a vyšlehejte. Pak jen namažte na nakrájené celozrnné nebo žitné pečivo. Jednohubky můžete dozdobit zeleninou, semínky nebo třeba klíčky.

Jednohubky
Z uzeného lososa připravíte výbornou chuťovku na stůl

Jednohubky zkrátka patří na stoly s občerstvením při jakýchkoliv příležitostech. Bez nich by oslavy snad ani nemohly proběhnout. Možností a nápadů k servírování různých chuťovek je opravdu mnoho a výše uvedené patří mezi ty zdravější, ale také velmi chutné.

Články, které stojí za přečtení: