Máte chuť na kuřecí maso, ale vaše stálice v receptech už se vám přejedly a dochází vám nápady, jak ho ještě jinak chutně a zdravě připravit k jídlu? Nebojte, možností je opravdu spousta.
Kuřecí maso patří mezi jeden z nejoblíbenějších zdrojů bílkovin a často se využívá jako základ mnoha obědů či večeří, ale i různých chuťovek. Tato potravina se také hojně využívá v rámci zdravého stravování, takže je vždy užitečné mít po ruce nějaké zdravé tipy na přípravu kuřecího masa.
Inspirace není nikdy dost a oživení vašich stávajících pokrmů se přece vždy hodí. Navíc rozšíříte svůj repertoár pokrmů a vyzkoušíte nové chutě. Tak objevte kouzlo kuřecího masa a vyzkoušejte tyto lahodné recepty, které vás zcela jistě pohltí.
Obsah článku
Proč zvolit kuřecí maso?
- Nízkokalorická potravina: Kuřecí maso patří mezi oblíbené suroviny při hubnutí, protože obsahuje pouze málo kalorií.
- Zdroj bílkovin: Stejně jako i jiné druhy masa, obsahuje také to kuřecí dostatek proteinů, takže se postará o parádní zasycení.
- Posilovač nálady: Drůbež, zejména kuřecí maso, obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se pojí se serotoninem. Ten se často označuje jako hormon štěstí a dobré nálady.
- Plné živin: Vitamin B12, zinek a železo jsou velmi důležité živiny, které se nacházejí v kuřeti.
- Cenově dostupné: Kuřecí maso stále vychází levněji, než některé jiné druhy masa, a i to představuje jeden důvod, proč je tak oblíbené a vyhledávané.
💡 Tip: Protože kuřecí maso obsahuje mnoho bílkovin a žádné sacharidy, skvěle se hodí do Keto diety nebo Low Carb stravování.
Jaký je nejzdravější způsob přípravy kuřecího masa?
Mezi nejzdravější způsoby, jak připravit kuřecí maso, patří vaření v páře, dušení, grilování, pečení a pošírování. Všechny tyto techniky vyžadují použití minimálního množství oleje, ale přesto stále zachovávají vynikající chuť.
Z těchto metod se ale nic nevyrovná dokonale grilovanému kuřeti. Když se správně připraví, je úžasně chutné a vůbec ne gumové nebo suché. A nejenže se jedná o snadný a chutný způsob přípravy, ale také zdraví přínosnou úpravu.
Jak uchovávat zpracované kuřecí maso?
- Skladování: Přebytky kuřecího masa by se měly skladovat zakryté v ledničce po dobu max 3 dnů.
- Zmrazení: Uvařené a vychladlé kuře vložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v mrazáku po dobu až 2 měsíců.
- Ohřívání: Kuřecí maso dejte ohřát na 30–40 sekund do mikrovlnné trouby nebo do předehřáté trouby.
Co se týče ohřívání, ne u všech druhů zpracování se hodí mikrovlnka nebo trouba. U některých pokrmů lépe uděláte, když je opečete na pánvi s kapkou oleje nebo ve fritéze.
1. Křupavá kuřecí křidélka
V jednoduchosti je síla a občas to platí i u přípravy lahodných jídel. Kuřecí křidélka se dají opravdu ukuchtit i snadno a velmi chutným způsobem. Skvěle chutnají s různými dresinky nebo omáčkami a na jednu výbornou můžete vyzkoušet podle tohoto receptu.
Potřebujete
Na křidélka
- 500 g kuřecích křidélek
- 2 lžíce oleje
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku pepře
- 1 lžíci prášku do pečiva
- 2 lžíce solamylu
Na omáčku
- 100 g chilli omáčky
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1 stroužek prolisovaného česneku
Troubu předehřejte na 200 °C. Křidélka opláchněte, osušte a rozdělte v kloubech.
Ve velké míse smíchejte kuřecí křídla se solí, pepřem, olejem, solamylem a práškem do pečiva, dokud všechna krásně obalila. Pečte v plechu 45–50 minut, dokud nejsou křídla křupavá. Po 20 minutách je otočte a po dalších 10 je postříkejte vodou pomocí rozprašovače.
V menším hrnci promíchejte ingredience na omáčku a přiveďte k varu. Poté sejměte z plotny a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Ještě horká křídla promíchejte s omáčkou a ihned podávejte.
Můžete si k nim udělat ještě nějaký dresink nebo je jíst jen tak s pečivem a zeleninou.
2. Kuřecí prsa se slaninou, smetanou a sýrem
Lahodná kombinace kuřete, slaniny, sýra, smetany a koření dokáže vykouzlit velmi chutný a sytý pokrm. Jedná se o takové jídlo, které je vysoce návykové a po jeho ochutnání byste ho nejraději připravovali každý týden. Má nízký obsah sacharidů a je hotové cobydup.
Potřebujete
Na kuřecí maso
- 4 plátky kuřecích prs
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky granulovaného česneku
- 1 lžičku oleje
- 4 plátky na kostičky nakrájené slaniny
- 1 lžíci másla
- 200 g strouhaného sýra
Na smetanovou omáčku
- 200 g zakysané smetany
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky granulovaného česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky sušeného kopru
Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu o rozměrech cca 33 x 22 cm vymažte máslem a dejte ji stranou.
Plátky kuřecích prs naklepejte, posypeme solí, pepřem a česnekovým práškem. Poté kápnete olivový olej na nepřilnavou pánev a umístěte ji na mírnější plamen. Přidejte nakrájenou slaninu a opečte do křupava.
Vyjměte slaninu a ponechte vzniklý omastek na pánvi. Přidejte k němu i máslo a jakmile se rozpustí, vložte kuřecí prsa a opékejte 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
Kuřecí prsa přendejte do vymazaného pekáčku a zalijte je šťávou z pánve. V menší misce smíchejte smetanu a koření, dokud se vše krásně nepropojí. Vzniklou směs rovnoměrně rozdělte na každé kuřecí prso. Vrch posypte polovinou opečené slaniny a následně strouhaným sýrem.
Pečte 15 minut, dokud není kuře propečené a sýr se nerozpustí a nezezlátne. Vyndejte z trouby a ihned podávejte. Pokud nedržíte Low Carb stravu, klidně si k jídlu přidejte hranolky či opečené brambory.
💡 Tip: Tento recept se díky nízkému obsahu sacharidů perfektně hodí do Keto diety. Zajímá vás více nízkosacharidových receptů? Můžete vyzkoušet tyto tipy.
3. Zdravá kuřecí čína
Jednoduché, chutné a lehké jídlo s kuřecím masem, které se skvěle hodí jak k obědu, tak i k večeři. Potěší zejména milovníky asijské kuchyně. Přípravu zvládne opravdu každý a hotovo máte během chvilky i s uvařením přílohy.
Potřebujete
- 500 g kuřecího masa
- 1 cibule
- mražená čínská zelenina
- 4 lžičky sojové omáčky
- 4 lžičky worcesterové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1 pórek
- koření na čínu podle chuti
- mletá sladká paprika podle chuti
- sůl, pepř
- skleněné či jiné nudle nebo rýže
Oloupanou cibuli nakrájejte na drobno a osmahněte ji na pánvi s olejem do sklovata. Maso naporcujte na menší kousky, přidejte k cibulce a orestujte. Poté přisypte i zeleninu, podlijte trochou vody tak, aby vše plavalo a duste do měkka.
Vedle v hrnci si uvařte zvolenou přílohu podle návodu a sceďte.
Pak přilijte obě omáčky, přidejte prolisovaný česnek, všechno koření i nakrájený pórek a pod pokličkou duste několik minut do měkka.
Nakonec přidejte uvařenou přílohu, promíchejte a přiveďte k bodu varu. Můžete podávat.
4. Kuřecí špízy se zeleninou
Recept na tyto fit kuřecí špízy se zeleninou se skvěle hodí na oběd, večeři i letní grilovačku. Jedná se o pokrm bohatý na bílkoviny, ale zároveň s poměrně nízkým obsahem kalorií a tuku. Zkrátka ideální zdravé jídlo, které vás zasytí a také si na něm pochutnáte.
Potřebujete
- 1 kg kuřecích prs
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- cibuli
- grilovací koření
- sůl, pepř
- olivový olej
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, okořeňte, osolte i opepřete a přidejte i olivový olej. Zeleninu i cibuli nakrájejte na kousky.
Na špejli postupně napichujte maso a zeleninu, hotové špízy dejte na připravený plech a pečte cca 25 minut.
Podávejte podle chuti s brambory, rýží, kuskusem, zeleninovou směsí anebo čímkoliv jiným.
5. Rizoto s kuřecím masem a hráškem
Opravdu rychlý, jednoduchý, ale přesto vynikající recept na rizoto. Navíc se jedná o zdravý pokrm s kuřecím masem a zeleninou, který ukuchtí kdokoliv. A zaručeně si na něm pochutnáte.
Potřebujete
- 200 g rýže
- 1 cibule
- 300 g kuřecího masa
- 1 větší plechovku hrášku
- mletou sladkou papriku
- sůl, pepř podle chuti
- libovolně strouhaný sýr na podávání
Rýži připravte podle návodu.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky. V hrnci nechte cibuli zesklovatět a pak kní přidejte kuřecí maso osolte, opepřete a orestujte. Poté podlijte vodou a duste pod pokličkou do měkka.
Poté přidejte uvařenou rýži, obarvěte paprikou a přisypte i slitý hrášek. Nechte projít varem a můžete podávat libovolně se strouhaným sýrem a třeba i s kyselou okurkou.
Kuřecí maso je skvělá rozmanitá ingredience v kuchyni, ze které se dá vykouzlit nespočet chutných a zdravých jídel. Mnoho receptů je navíc jednoduchých, rychlých a přesto dostatečně výživných.
Díky téměř nulovému obsahu sacharidů a dostatku bílkovin je kuřecí maso vhodné také při hubnutí a ocení ho také aktivní jedinci. Zdravé a rychlé kuřecí recepty si můžete připravit na oběd i večeři.