Domů » 5x zdravé recepty z kuřecího masa

5x zdravé recepty z kuřecího masa

autor Tereza Gödrichová
0 komentář
kuřecí kung pao recept

Máte chuť na kuřecí maso, ale vaše stálice v receptech už se vám přejedly a dochází vám nápady, jak ho ještě jinak chutně a zdravě připravit k jídlu? Nebojte, možností je opravdu spousta.

Kuřecí maso patří mezi jeden z nejoblíbenějších zdrojů bílkovin a často se využívá jako základ mnoha obědů či večeří, ale i různých chuťovek. Tato potravina se také hojně využívá v rámci zdravého stravování, takže je vždy užitečné mít po ruce nějaké zdravé tipy na přípravu kuřecího masa.

Inspirace není nikdy dost a oživení vašich stávajících pokrmů se přece vždy hodí. Navíc rozšíříte svůj repertoár pokrmů a vyzkoušíte nové chutě. Tak objevte kouzlo kuřecího masa a vyzkoušejte tyto lahodné recepty, které vás zcela jistě pohltí.

Proč zvolit kuřecí maso?

  • Nízkokalorická potravina: Kuřecí maso patří mezi oblíbené suroviny při hubnutí, protože obsahuje pouze málo kalorií.
  • Zdroj bílkovin: Stejně jako i jiné druhy masa, obsahuje také to kuřecí dostatek proteinů, takže se postará o parádní zasycení.
  • Posilovač nálady: Drůbež, zejména kuřecí maso, obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se pojí se serotoninem. Ten se často označuje jako hormon štěstí a dobré nálady.
  • Plné živin: Vitamin B12, zinek a železo jsou velmi důležité živiny, které se nacházejí v kuřeti.
  • Cenově dostupné: Kuřecí maso stále vychází levněji, než některé jiné druhy masa, a i to představuje jeden důvod, proč je tak oblíbené a vyhledávané.

💡 Tip: Protože kuřecí maso obsahuje mnoho bílkovin a žádné sacharidy, skvěle se hodí do Keto diety nebo Low Carb stravování.

Jaký je nejzdravější způsob přípravy kuřecího masa? 

Mezi nejzdravější způsoby, jak připravit kuřecí maso, patří vaření v páře, dušení, grilování, pečení a pošírování. Všechny tyto techniky vyžadují použití minimálního množství oleje, ale přesto stále zachovávají vynikající chuť.

Z těchto metod se ale nic nevyrovná dokonale grilovanému kuřeti. Když se správně připraví, je úžasně chutné a vůbec ne gumové nebo suché. A nejenže se jedná o snadný a chutný způsob přípravy, ale také zdraví přínosnou úpravu.

Jak uchovávat zpracované kuřecí maso?

  • Skladování: Přebytky kuřecího masa by se měly skladovat zakryté v ledničce po dobu max 3 dnů.
  • Zmrazení: Uvařené a vychladlé kuře vložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v mrazáku po dobu až 2 měsíců.
  • Ohřívání: Kuřecí maso dejte ohřát na 30–40 sekund do mikrovlnné trouby nebo do předehřáté trouby.

Co se týče ohřívání, ne u všech druhů zpracování se hodí mikrovlnka nebo trouba. U některých pokrmů lépe uděláte, když je opečete na pánvi s kapkou oleje nebo ve fritéze.

Recepty z remosky: pečené kuře
Z kuřecího masa vykouzlíte mnoho zdravých receptů

1. Křupavá kuřecí křidélka

V jednoduchosti je síla a občas to platí i u přípravy lahodných jídel. Kuřecí křidélka se dají opravdu ukuchtit i snadno a velmi chutným způsobem. Skvěle chutnají s různými dresinky nebo omáčkami a na jednu výbornou můžete vyzkoušet podle tohoto receptu.

Potřebujete

Na křidélka

  • 500 g kuřecích křidélek
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku pepře
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 2 lžíce solamylu

Na omáčku

  • 100 g chilli omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku

Troubu předehřejte na 200 °C. Křidélka opláchněte, osušte a rozdělte v kloubech.

Ve velké míse smíchejte kuřecí křídla se solí, pepřem, olejem, solamylem a práškem do pečiva, dokud všechna krásně obalila. Pečte v plechu 45–50 minut, dokud nejsou křídla křupavá. Po 20 minutách je otočte a po dalších 10 je postříkejte vodou pomocí rozprašovače.

V menším hrnci promíchejte ingredience na omáčku a přiveďte k varu. Poté sejměte z plotny a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Ještě horká křídla promíchejte s omáčkou a ihned podávejte.

Můžete si k nim udělat ještě nějaký dresink nebo je jíst jen tak s pečivem a zeleninou.

2. Kuřecí prsa se slaninou, smetanou a sýrem 

Lahodná kombinace kuřete, slaniny, sýra, smetany a koření dokáže vykouzlit velmi chutný a sytý pokrm. Jedná se o takové jídlo, které je vysoce návykové a po jeho ochutnání byste ho nejraději připravovali každý týden. Má nízký obsah sacharidů a je hotové cobydup.

Potřebujete

Na kuřecí maso

  • 4 plátky kuřecích prs
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • 1 lžičku oleje
  • 4 plátky na kostičky nakrájené slaniny
  • 1 lžíci másla
  • 200 g strouhaného sýra

Na smetanovou omáčku

  • 200 g zakysané smetany
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½  lžičky granulovaného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného kopru

Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu o rozměrech cca 33 x 22 cm vymažte máslem a dejte ji stranou.

Plátky kuřecích prs naklepejte, posypeme solí, pepřem a česnekovým práškem. Poté kápnete olivový olej na nepřilnavou pánev a umístěte ji na mírnější plamen. Přidejte nakrájenou slaninu a opečte do křupava.

Vyjměte slaninu a ponechte vzniklý omastek na pánvi. Přidejte k němu i máslo a jakmile se rozpustí, vložte kuřecí prsa a opékejte 2–3 minuty z každé strany dozlatova.

Kuřecí prsa přendejte do vymazaného pekáčku a zalijte je šťávou z pánve. V menší misce smíchejte smetanu a koření, dokud se vše krásně nepropojí. Vzniklou směs rovnoměrně rozdělte na každé kuřecí prso. Vrch posypte polovinou opečené slaniny a následně strouhaným sýrem.

Pečte 15 minut, dokud není kuře propečené a sýr se nerozpustí a nezezlátne. Vyndejte z trouby a ihned podávejte. Pokud nedržíte Low Carb stravu, klidně si k jídlu přidejte hranolky či opečené brambory.

💡 Tip: Tento recept se díky nízkému obsahu sacharidů perfektně hodí do Keto diety. Zajímá vás více nízkosacharidových receptů? Můžete vyzkoušet tyto tipy.

3. Zdravá kuřecí čína

Jednoduché, chutné a lehké jídlo s kuřecím masem, které se skvěle hodí jak k obědu, tak i k večeři. Potěší zejména milovníky asijské kuchyně. Přípravu zvládne opravdu každý a hotovo máte během chvilky i s uvařením přílohy. 

Potřebujete

  • 500 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • mražená čínská zelenina
  • 4 lžičky sojové omáčky
  • 4 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pórek
  • koření na čínu podle chuti
  • mletá sladká paprika podle chuti
  • sůl, pepř
  • skleněné či jiné nudle nebo rýže

Oloupanou cibuli nakrájejte na drobno a osmahněte ji na pánvi s olejem do sklovata. Maso naporcujte na menší kousky, přidejte k cibulce a orestujte. Poté přisypte i zeleninu, podlijte trochou vody tak, aby vše plavalo a duste do měkka.

Vedle v hrnci si uvařte zvolenou přílohu podle návodu a sceďte.

Pak přilijte obě omáčky, přidejte prolisovaný česnek, všechno koření i nakrájený pórek a pod pokličkou duste několik minut do měkka.

Nakonec přidejte uvařenou přílohu, promíchejte a přiveďte k bodu varu. Můžete podávat.

Čínské nudle s kuřecím a zeleninou
Kuřecí maso s čínskými nudlemi a zeleninou chutná báječně

4. Kuřecí špízy se zeleninou

Recept na tyto fit kuřecí špízy se zeleninou se skvěle hodí na oběd, večeři i letní grilovačku. Jedná se o pokrm bohatý na bílkoviny, ale zároveň s poměrně nízkým obsahem kalorií a tuku. Zkrátka ideální zdravé jídlo, které vás zasytí a také si na něm pochutnáte.

Potřebujete

  • 1 kg kuřecích prs
  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • cibuli
  • grilovací koření
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, okořeňte, osolte i opepřete a přidejte i olivový olej. Zeleninu i cibuli nakrájejte na kousky.

Na špejli postupně napichujte maso a zeleninu, hotové špízy dejte na připravený plech a pečte cca 25 minut.

Podávejte podle chuti s brambory, rýží, kuskusem, zeleninovou směsí anebo čímkoliv jiným. 

5. Rizoto s kuřecím masem a hráškem

Opravdu rychlý, jednoduchý, ale přesto vynikající recept na rizoto. Navíc se jedná o zdravý pokrm s kuřecím masem a zeleninou, který ukuchtí kdokoliv. A zaručeně si na něm pochutnáte.

Potřebujete

  • 200 g rýže
  • 1 cibule
  • 300 g kuřecího masa
  • 1 větší plechovku hrášku
  • mletou sladkou papriku
  • sůl, pepř podle chuti
  • libovolně strouhaný sýr na podávání

Rýži připravte podle návodu.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky. V hrnci nechte cibuli zesklovatět a pak kní přidejte kuřecí maso osolte, opepřete a orestujte. Poté podlijte vodou a duste pod pokličkou do měkka. 

Poté přidejte uvařenou rýži, obarvěte paprikou a přisypte i slitý hrášek. Nechte projít varem a můžete podávat libovolně se strouhaným sýrem a třeba i s kyselou okurkou.

Kuskus s kuřecím a zeleninou
I kuskus s kuřecím masem a zeleninou přináší chuťové potěšení

Kuřecí maso je skvělá rozmanitá ingredience v kuchyni, ze které se dá vykouzlit nespočet chutných a zdravých jídel. Mnoho receptů je navíc jednoduchých, rychlých a přesto dostatečně výživných.

Díky téměř nulovému obsahu sacharidů a dostatku bílkovin je kuřecí maso vhodné také při hubnutí a ocení ho také aktivní jedinci. Zdravé a rychlé kuřecí recepty si můžete připravit na oběd i večeři.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz