Losos bezpochyby patří k jedné z nejoblíbenějších ryb při vaření, a to především pro jeho variabilitu. Můžete jej smažit, vařit grilovat, jíst za syrova, a dokonce z něj udělat polévku, a vždy je skvělý.
Losos je bohatý na bílkoviny a vitaminy A, B, D, což má pozitivní vliv na mozek, klouby, štítnou žlázu nebo i oči. Díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin v masu navíc dochází konzumací lososa ke snižení množství cholesterolu v krvi.
Pojdme se nyní podívat na 7 super receptů, které si zamilujete!
💡 Tip: Nevíte už, co vařit k obědu? Inspirujte se jedním z našich 35 tipů na netradiční lehké obědy.
Obsah článku
1. Filet z lososa na grilu
Klasika všech klasik, kterou nic nezkazíte, a po které vám nebude těžko. To je grilovaný losos. Běžně jej můžete najít na jídelních lístcích mnoha restaurací u nás i v zahraničí. Je fascinující, s kolika dalšími surovinami se dá zkombinovat, a přitom vždy chutná skvěle.
Pokud tedy máte domácí gril, s chutí do toho! Recept je navíc velmi jednoduchý. Ideální pokud se vám nechce trávit příliš mnoho času za sporákem. Lososa nemusíte dlouze nakládat, stačí jej naporcovat, osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a citrónem.
Když už jste si nažhavili gril, můžete na něj ještě hodit nakrájenou zeleninu nebo třeba houby. Výborné jsou například papriky, lilky brambory i fazolové lusky.
2. Quiche s lososem
Jestliže milujete slané koláče, pak si tuto francouzskou delikatesu určitě oblíbíte. Quiche je slaný koláč z křehkého těsta z másla vody a mouky, který se následně plní různými směsi. Jednou z nejznámějších je Quiche Lorrain, jemuž dominuje chuť slaniny a švýcarského sýra gruyère. Na podzim si potom můžete vychutnat sezónní dýňový quiche.
Jak už název napovídá, v quiche s lososem je hlavní surovinou losos, který je nakrájený na kousky. Do této směsi můžete přidat také hrst listového špenátu a nějaký dobrý sýr. Skvělý je například čedar.
Podávat jej můžete ještě teplý, určitě jej ochutnejte ale i za studena!
3. Těstoviny al salmone
Těstoviny zalité lahodnou smetanovou omáčkou s lososem vám připomenou teplé večery trávené na italském pobřeží.
Základem omáčky je výběr sýrů. Pamatujte na to, že pokud použijete chuťově příliš výrazné sýry nebo jich použijete až příliš mnoho, pak tím můžete zabít chuť samotného lososa, a to by byla škoda. Výborný je například parmazán nebo pecorino. Do omáčky můžete dát také například sušená rajčata nebo listový špenát.
4. Sushi s lososem
Vyzkoušeli jste již někdy tuto japonskou lahůdku? Existuje několik variant, jak sushi připravit. Nejznámější variantou jsou takzvané maki sushi. To jsou ty klasické zakulacené čtveraté, kde vnější vrstvu tvoří řasa, následuje kulatozrnná rýže a uprostřed je čerstvý losos. Další variantou jsou například nigiri sushi, které mají svůj typický oválný tvar, přičemž vrchní vrstvu tvoří losos a spodní rýže.
Takto připravené sushi se následně namáčí do sójové omáčky či pálivého wasabi.
💡 Tip: Pokud jste sushi ještě nikdy nepřipravovali, pak nemějte příliš přehnaná očekávání. Před tím, než si pozvete na sushi návštěvu, si je vyzkoušejte nejprve sami. Důležité je totiž naučit se dobře techniku přípravy, a to chce čas.
5. Salát s uzeným lososem
Další z rychlovek, které připravíte za pár minut, je salát s uzeným lososem. Toho seženete snad v každém větším supermarketu. Jestliže máte ale doma vlastní udírnu, vyuďte si jej. Uvidíte, že tím pokrmu dodáte pořádné grády!
Připravte si salátek z ledového salátu, okurky a rajčat. Můžete také přidat zelené olivy. Přimíchejte do zeleniny trochu dresingu. Výborně se k lososu hodí z hrubozrnné hořčice a medu.
6. Smažený losos s medem a hořčicí
Jestliže vás honí mlsná na něco nezdravého a jste ochotní pro jednou zapomenout na svou dietu, vyzkoušejte smaženého lososa s medem a hrubozrnnou hořčicí.
Z filetu z lososa nejprve stáhněte kůži. Následně jej osolte a potřete směsí z hrubozrnné hořčice a medu. Následně jej obalte v klasickém trojobalu a smažte do zlatova. Podávejte s hranolky nebo v odlehčenější variantě se salátem. V následujícím videu se dozvíte, jak obalovat a smažit rybu.
💡 Tip: Vyzkoušejte vyměnit běžnou strouhanku za panko strouhanku. Její výhody jsou, že tolik nenasává tuk ze smažení, a je tedy dietnější, a zároveň vytváří mnohem křupavější krustičku.
7. Lososová polévka Lohikeitto
Do chladných zimních dní se nejlépe hodí miska horké vydatné polévky, která vás zasytí i zahřeje. Pokud už máte dost čočkové, bramboračky i dalších podobných českých klasik, vyzkoušejte třeba finskou polévku Lohikeitto.
Jejím základem je rybí vývar, filet z lososa, zelenina a vysokoprocentní smetana. Nezapomeňte také na snítku kopru, která dá polévce typickou koprovou vůni. Dochutit ji můžete rovněž citronem.
💡 Tip: Přečtěte si také našich 15 receptů na zdravé a chutné jednohubky a ohromte své hosty.