Dokážete si představit vařit pouze na plotýnce? Mladým lidem, kteří začínají své životy v malých garsonkách, často ani nic jiného nezbývá. V tak malém prostoru se totiž musí eliminovat veškeré nadbytečné vybavení na minimum. Naštěstí existuje přesně pro tuto příležitost skvělý pomocník remoska.
Jedná se o hrnec se speciální pokličkou, která hrnec zahřívá na teplotu mezi 160 a 180 °C a následně funguje jako běžná trouba. Právě nepřesná teplota může být pro mnoho receptů eliminující, avšak mnoho dalších v ní bez problémů připravíte. Nevěříte? Přečtěte si následující recepty z remosky a inspirujte se.
💡 Tip: Pokud hledáte inspiraci, co uvařit zítra na oběd, vyzkoušejte jeden z našich 35 tipů na netradiční lehké obědy.
Obsah článku
Recepty z remosky
Pokud jste se rozhodli pečení v remosce vyzkoušet, máme pro vás 7 jednoduchých receptů, které zvládnou i úplní začátečníci. Postupně, až se s remoskou seznámíte, můžete začít i experimentovat. Není problém v ní udělat i krásně nadýchaný narozeninový dort.
Pečené kuře z remosky na bylinkovém másle
Klasika všech klasik, kterou zvládne úplně každý, a na které se naučíte remosku používat. Recept je úplně stejný, jak kdybyste kuře pekli v troubě. Dejte si však pozor, aby se poklice kuřete nedotýkala nebo mu nebyla příliš blízko. V takovém případě totiž hrozí jeho spálení. Pokud máte remosku malou, doporučujeme kuře nejprve naporcovat na menší kusy. Případně kuře jednou za čas otočit.
Doba pečení je o něco delší než v běžné troubě, a to kvůli nižší teplotě. Záleží také na velikosti kuřete. Zkoušejte proto do masa jednou za čas píchnout. Nemusíte se bát, že z remosky vypustíte všechno teplo, brzy se samo doplní. Remosku zároveň nemusíte ani předehřívat.
💡 Tip: Obecně platí, abyste remosku příliš nepřeplňovali. Pokud máte až příliš vysokou vrstvu, dojde snadněji ke spálení povrchové části jídla.
Lasagne z remosky
Ani u této italské pochoutky nemusíte tradiční recept nijak přizpůsobovat. Jedinou nevýhodou je, že musíte pláty těstovin napasovat do kulatého tvaru remosky, což je poměrně detailní práce. Remosku si raději před položením prvního plátu vymažte, ať se vám lasagne nepřipečou.
Následně můžete začít vrstvit, jak jste zvyklí, a na závěr vše polijte bešamelem a posypte tvrdým italským sýrem.
💡 Tip: Víte, jak poznat a proč konzumovat kvalitní potraviny? Zjistíte v dalším článku.
Kuřecí maso s brynzovou omáčkou
Výhodou remosky je, že ve chvíli, kdy do ní jídlo vložíte, tak už se o něj téměř nemusíte starat. Stejně je to i s tímto receptem. Když ho navíc vyzkoušíte, zjistíte, že brynza určitě nepatří pouze na halušky.
Potřebujete na něj kuřecí prsa, která osolíte, opepříte a pro urychlení pečení krátce osmažíte na pánvi. Následně vyšleháte tučnou smetanu s brynzou a nakrájíte na kousky papriku a dvě rajčata. Kuřecí prsa rozkrájejte na menší kousky, dejte je do remosky, přisypte zeleninu a vše nakonec zalijte brynzovou omáčkou. Za občasného míchání nechte vše péct zhruba 40 minut.
Losos na zelenině
Pokud máte chuť na něco dietnějšího, vyzkoušejte pečeného lososa se zeleninou. Tento jednoduchý recept z remosky vás dostane.
Nejprve si nakrájejte zeleninu dle vašeho výběru na kostky. Výborně se hodí středomořská zelenina, jako jsou lilky, papriky, rajčata, žampiony nebo třeba cukety. Může k ní přidat také pár brambor. Vše dochuťte dle vlastní libosti a dejte péct. Zhruba v polovině pečení do směsi přidejte osoleného lososa. Můžete rovněž přidat i ze dva plátky másla, které vše zjemní. Po upečení lososa můžete podávat.
Nebo se inspirujte následujícím videem a upečte si lososa s limetkou a brambory.
Sladké recepty z remosky
Předtím, než se vrhnete na přípravu narozeninového dortu nebo vánočního cukroví v remosce, začněte nejprve s jednoduššími sladkými recepty, které najdete níže. Brzy zjistíte, že to není žádná věda.
Brownies z remosky
V remosce připravíte i skvělý dezert. Pro začátečníky jsou ideální například čokoládové brownies. Recept se nijak extra neliší od toho do trouby. Stejně jako u jakéhokoliv jiného receptu opravdu stojí za to zainvestovat do kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % kakaa).
Doporučujeme remosku vyložit pečícím papírem, který však po stranách sestřihněte tak, ať se papír navrchu nespálí. Po upečení brownies ihned vytáhněte, remoska je totiž po vypnutí stále horká.
💡 Tip: Přečtěte si také, jak připravit domácí müsli tyčinky, po který se u vás doma jen zapráší.
Jablečný štrůdl z remosky
Milovníci listového těsta určitě rádi uslyší, že v remosce s ním nebudou mít vůbec žádný problém. Sladké i slané záviny, pizza šneky, tyčinky, pudinkové taštičky, prostě cokoliv, co vás napadne.
Zkuste začíst s obyčejným jablečným štrůdlem, který připravte tak, jak jste zvyklí. Opět dejte raději pod záviny pečící papír, kvůli lepší manipulaci. Před pečením listového těsta doporučujeme remosku předehřát.
💡 Tip: Postavte remosku na místo, kde se nebude ničeho dotýkat. Vzhledem k vysoké teplotě se vám vše jinak spálí nebo roztaví. Obzvlášť si dejte pozor na elektrické kabely od jiných spotřebičů.
Žemlovka z remosky
Chuť na sladká jídla z dětství má jednou za čas snad každý. Krupičná kaše, sladké kynuté knedlíky, šulánky s mákem nebo třeba žemlovka. No nezní to krásně?
Připravte si žemlovku v remosce snadno a rychle. Nejprve však pečlivě vymažte hrnec, aby se vám nikde nepřichytla. Následně můžete pokračovat podle svého klasického receptu, ať už z internetu nebo z kuchařky od své babičky. Aby byla žemlovka dostatečně vláčná, doporučujeme rohlíky nejprve namočit. Můžete se také inspirovat následujícím videem.
💡 Tip: Máte rádi kung pao? Přečtěte si, jak jej připravit jinak.
Další tipy na recepty z remosky
Pokud už nějaké zkušenosti s vařením a pečením v remosce máte, potom můžete vyzkoušet i náročnější recepty. Ze slaných jídel se v remosce dobře upeče například francouzský quiche, a to v nejrůznějších variantách. Skvěle se připravuje také cheesecake, různé jablečné páje a koláče, čokoládové suflé, muffiny nebo i zapékané palačinky, které jsou výborné na slano i na sladko. Není problém upéct i většinu vánočního cukroví. Komplikovaná je však velikost remosky, kdy se vám v jedné várce vejde pouze pár kusů.