Müsli tyčinky patří mezi oblíbené svačiny mnoha lidí. Není se čemu divit, přece jen jsou parádně malé, takže jejich konzumace nezabere tolik času a také představují skvělé pomocníky na zahnání hladu při různém cestování či v práci.
Bohužel kupované müsli tyčinky většinou obsahují plno nezdravých cukrů, takže ve skutečnosti našemu tělu moc neprospívají a nepřináší mu žádný užitek. Proto raději vsaďte na domácí verzi, díky které si umícháte příchuť podle svých chuťových preferencí, budete vědět přesné složení a tělu dodáte to pravé ořechové.
Obsah článku
Jak vyrobit domácí müsli tyčinky?
Stačí se držet pěti základních surovin: vloček, oříšků, sušeného ovoce, medu a špetky soli. Volbu konkrétních druhů těchto ingrediencí nechám na vás, každý si vybere ze svých oblíbenců. Domácí müsli tyčinky jsou navíc velmi jednoduché na přípravu, zdravé pro naše tělo, a ještě k tomu chutnají báječně. Akorát se připravte, že si zamažete ruce.
Skvělé je, že pokud nepatříte mezi milovníci pečení a hraní si s rozehřátou troubou, můžete vyzkoušet nepečené müsli tyčinky. Na chuti jim absence trouby rozhodně neubírá. Stačí tedy vše připravit, smíchat, nechat vychladit a zdravá dobrota je na světě.
Ať už se pustíte do pečené varianty nebo vyzkoušíte nepečené müsli tyčinky, určitě vás ani jedny z nich nezklamou. Jen se musíte rozhodnout, zda si chcete pochutnat na křupavé svačince, tedy pečených, nebo zvolíte měkčí a šťavnatější kousek (nepečené).
Opékání vloček a oříšků
Syrové vločky mají úplně jinou chuť než ty opečené. Tedy opravdu jim prospěje, když se před tvorbou směsi na müsli tyčinky opečou nasucho na pánvi nebo v troubě na velkém plechu. Hlavně buďte vždy ve střehu a nenechte je připálit, protože při malém ohlídání to velmi rády dělávají.
Oříšky jsou taktéž s chutí úplně jinde, když se nechají pár minutek v troubě či na suché pánvi opékat. Vaše müsli tyčinky skvěle obohatí a dodají jim výtečnou chuť. A věřte, že kupované se jim absolutně nevyrovnají.
Sušené ovoce při pečení
Když pečete sušené ovoce v troubě, cukr v něm obsažený zkaramelizuje a dojde k jeho zhořknutí. Ovocné kousky také vysychají, tudíž tvrdnou. To může zapříčinit rozpadání hotových müsli tyčinek.
Pro domácí müsli tyčinky pečené v troubě zvolte nejlépe šťavnatější druhy sušeného ovoce jako švestky, protože ty jsou více chráněny před zhořknutím i tvrdnutím. Sušší kousky předem namočte ve vodě, aby nabobtnaly, čímž je ochráníte před výše zmíněnými problémy.
Ovšem s čistým svědomím můžete předem namáčet všechno sušené ovoce. Po nabobtnání ho vždy sceďte, pořádně vyždímejte a nakrájejte na malé kousíčky. Ty pak jen přidáte ke směsi na müsli tyčinky a můžete péct.
Müsli tyčinky a jejich slazení
Aby müsli tyčinky pěkně pevně držely, je třeba použít lepkavé sladidlo. Nejlepší je med, ale sáhnout můžete i po různých sirupech s hustou konzistencí. Třeba agáve, javorový nebo čekankový sirup. Můžete zkusit i melasu.
Nejlépe uděláte, když při tvorbě zvolené slazení trochu ohřejete, aby bylo tekutější, a lépe tak vniklo mezi ostatní suroviny. Pokud ale rozehřátí vynecháte, nic se nestane a müsli tyčinky vytvoříte i bez tohoto kroku.
Jestli se vám vzniklá směs na müsli tyčinky zdá moc suchá a rozpadá se, klidně přidejte více sladidla. Některé druhy vloček totiž více nasávají tekutiny, což způsobuje následnou sušší konzistenci směsi, se kterou se hůře pracuje.
💡 Tip: Víte jak podpořit vaše zdraví bez zbytečných prášků nebo jiné chemie? Mrkněte na 12 tipů na přírodní zvýšení imunity.
Zaměňování surovin
Jestli v receptu objevíte některý druh suroviny, který vám nechutná nebo z určitého důvodu nesedí, klidně ho můžete zaměnit za jinou alternativu. Hlavně se vždy držte uvedeného poměru ingrediencí a müsli tyčinky budou stále držet tak, jak mají.
Zaměnit tedy můžete vše, ať už vločky, oříšky, sladidlo i sušené ovoce, tak bez obav směs na müsli tyčinky dochuťte svou oblíbenou příchutí pomocí skořice, kardamomu, kakaa, vanilky či jiného koření. Vytváření svých vlastních chuťových kombinací ničemu neuškodí.
Můžete vsadit na různé „již vytvořené“ chuťové kombinace. Co takové müsli tyčinky alá jablečný štrúdl vytvořené ze sušených jablek, rozinek, skořice a vlašských oříšků. Nebo raffaello tyčinky ze sušeného kokosu, datlí a mandlí či „banán v čokoládě“ ze sušeného banánu a hořké čokolády. Určitě vymyslíte více takových oblíbených variant.
Nepečené müsli tyčinky
Základem těchto tyčinek jsou datle, tedy vlastně takové přírodní sladidlo. Poté stačí mít po ruce pár dalších ingrediencí, pořádně je promíchat, zchladit a müsli tyčinky už budou čekat na to, až vás příjemně zasytí, uspokojí chutě po sladkém a dodají tělu potřebné živiny.
Chcete-li vytvořit veganskou verzi, místo medu zkuste použít javorový nebo agáve sirup. Z oříškových másel si zvolte svůj oblíbený druh a pokud jste náhodou na bezlepkové dietě, sáhněte po vločkách vhodných k tomuto životnímu stylu. Jak jednoduché, přizpůsobitelné a hlavně chutné!
Tyto müsli tyčinky jsou opravdu perfektní vydatnou svačinou, protože vás zasytí na hodiny a vyvarují se přetížení cukrem. Navíc obsahují spoustu zdravých tuků z mandlí, oříškového másla a mnoho vlákniny z ovsa. Odpolední či dopolední svačina vyřešena.
Ingredience
- 1 vrchovatý šálek vypeckovaných datlí nebo datlové pasty
- 1/4 šálku medu (příp. javorového, agávového nebo čekankového sirupu)
- 1/4 šálku oblíbeného ořechového másla
- 1 šálek mandlí
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- špetka soli
- volitelně čokoládové lupínky, sušené ovoce, ořechy atd.
Postup
- Datle můžeme zpracovat v kuchyňském robotu do té doby, než nám zůstanou pouze malé kousky. Lze je také předem namočit a poté pomixovat ve vhodně výkonném mixéru. Měli bychom vytvořit konzistenci podobnou „těstu“.
- Ovesné vločky a mandle opečeme v troubě o teplotě 176 ℃ po dobu 10–15 minut, dokud nebudou mírně zlatavě hnědé. Jinak je můžeme nechat i v syrovém stavu.
- Ovesné vločky, mandle a datle vložíme do velké mixovací nádoby a dáme ji stranou.
- V malém hrnci na mírném ohni rozehřejeme med či zvolený sirup s arašídovým máslem. Promícháme, nalijeme na ovesnou směs a poté pomixujeme.
- Po důkladném mixování přeneseme vzniklou směs do zapékací mísy vyložené pečicím papírem.
- Směs pevně zatlačíme, dokud nebudou rovnoměrně zploštělé – použijeme něco plochého, třeba sklenici na pití, aby se tyčinky přitlačily, což jim pomáhá lépe držet pohromadě.
- Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ztuhnout v lednici nebo mrazáku po dobu 15–20 minut.
- Müsli tyčinky vyjmeme z pánve a nakrájíme na 10 stejných tyčinek (nebo 9 čtverců // jak je psán původní recept). Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až několik dní. Nechal jsem své v mrazáku, aby byly extra čerstvé, ale není to nutné.
To je vše. Pouze 5 ingrediencí, žádné pečení (pokud nechcete opékat ovesné vločky a mandle) a vydrží v mrazáku víceméně navždy (tedy pokud jim zvládnete tak dlouho odolávat).
💡 Tip: Pokud vás zajímá, jak velmi je důležité mít ve stravě dostatek potravin bohatých na bílkoviny, koukněte na těchto 25 TOP jídel, která jsou bohatá na proteiny.
Pečené müsli tyčinky
Zajímavým nápadem, jak propojit zdravé jídlo s chuťovkou na mlsání, je výroba těchto vlastních pečených pochoutek hodících se například jako plnohodnotná svačina. Stačí málo surovin a rázem vykouzlíte velkou dobrotu. Tyto müsli tyčinky se chlubí jako opravdová lahoda, a navíc v nich nenajdete klasické ořechy.
Ingredience
- 100 g medu (příp. javorového, agávového nebo čekankového sirupu)
- 175 g ovesných vloček
- 175 g sušeného kokosu
- 175 g nasekaných sušených meruněk
- 30 g rozmixovaných vloček
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 40 g hořké čokolády
Postup
- Sušené meruňky nejprve nakrájíme na malé kousky. Raději je takto nakrájené namočíme do vody přes noc nebo aspoň 2 hodinky předem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na suché pánvi opečeme kokos za neustálého dozoru a občasného promíchání, dokud nezačne trošičku tmavnout. Vysypeme stranou do misky a necháme vychladnout.
- Poté opečeme i ovesné vločky dozlata. Nezapomínáme promíchávat, spálené vločky, stejně jako kokos, chutnají nahořkle.
- Pekáček o velikosti cca 25 x 15 cm vyložíme pečicím papírem. Opečený kokos a vločky promícháme s ovesnou moukou a špetkou soli. Meruňky důkladně scedíme, trochu vyždímáme a přidáme je k vločkám. Nakonec přidáme skořici a nasekanou hořkou čokoládu. Pak vše zalijeme medem a promícháme do ulepeného, ne moc stabilního těsta. Nejlépe holýma rukama.
- Těsto nandáme do připraveného pekáčku. Opět nejlépe poslouží holé ruce, případně dno skleničky potřené na vnější straně olejem. Pečlivě umačkáme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 25–30 minut.
- Vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout v pekáčku. Uchopíme přečnívající pečící papír a přeneseme upečenou směs na velké prkénko. Pak teprve rozkrájíme na tyčinky.
Doba pečení zásadně ovlivňuje křupavost tyčinek. Pokud je upečete pouze při 25 minutách, budou spíš měkčí, při delším pečení zase křupavější. Záleží jen na vás, čemu dáváte větší přednost.
Müsli tyčinky koupené v obchodě se obvykle prezentují jako zdravá svačina dodávající plno síly a energie, i když ve skutečnosti vám přinesou jen plno cukru. Přesto se jich nemusíte vzdávat, stačí hledat alternativy, mezi které patří i jejich vlastní tvorba. To znamená, že domácí verze je tou správnou cestou ke zdravé svačince. Dopřávat si můžete i bez výčitek.