Domů » Co jsou terpeny a terpenoidy? Jak je využít?

Co jsou terpeny a terpenoidy? Jak je využít?

od Dominika Veselá
Terpeny v jídle

Terpeny jsou sekundární metabolity skládající se z pěti uhlíkových jednotek. Terpeny jsou jednoduché uhlovodíky, zatímco terpenoidy jsou modifikované terpeny, které jsou biologicky aktivní a používají se k léčbě mnoha onemocnění. Rozmanitou úlohu sehrávají také v oblastech potravin, kosmetiky a doplňků stravy, o nichž si povíme něco více. Způsobů, jak tyto biologické látky využít, je celá řada.

Nejzásadnější vlastnosti terpenů a terpenoidů

Terpeny a z nich odvozené terpenoidy mívají zvláštní názvy, na nichž si nejspíš vylámete jazyk, to jim ale neubírá na pozitivních vlastnostech, které vědci zkoumaly ještě hluboko v minulém tisíciletí. Využívané v potravinářském i kosmetickém průmyslu, nejvýznamnější je stejně role, kterou hrají v oblasti medicíny.

Terpeny neboli izopreny úspěšně bojují proti bakteriím citlivým na antibiotika i těm rezistentním na antibiotika, a to především díky podpoře ruptury (prasknutí) buněk a inhibici syntézy proteinů a DNA. Terpenoidy jsou jedny z mála sekundárních metabolitů produkovaných aromatickými a léčivými rostlinami, které hrají klíčovou roli v odolnosti vůči chorobám.

Krátké video o terpenech, které jsou podle moderátora něco jako „kanabis pro začátečníky“.

💡 Tip: Speciální terpeny a terpenoidy se nacházejí např. i v brokolici nebo čočce.

Esenciální oleje a další bioaktivní sloučeniny

Víte, proč jsou terpeny a terpenoidy tolik diskutované? Protože jsou hlavními bioaktivními sloučeninami esenciálních olejů, které se využívají jak v medicíně, tak při konzervaci potravin. Jsou to koncentrované kapaliny mixující aromatické, olejové a těkavé sloučeniny, co se extrahují z různých částí rostlin (kůry, poupat, květů, plodů, listů, kořenů, semen nebo celé rostliny).

Esenciální oleje silně voní a obvykle jsou bezbarvé, zvláště když jsou čerstvé. Existují však výjimky, obzvlášť pokud zoxidují působením světla, tepla a vzduchu:

  • světle žlutý esenciální olej (mandarinka),
  • modrý EO (heřmánek),
  • oranžový EO (pomeranč) a
  • zelená EO (bergamot).

🎓 Zajímavost: Strukturálně lze chemické složky esenciálních olejů rozdělit do čtyř skupin: terpeny, terpenoidy, fenylpropanoidy a další.

Role terpenů a terpenoidů v lidském zdraví

Úvodní vědecké publikace hovořily o terpenech a terpenoidech jako o konzervantech potravin, případně zmiňovaly rostlinné flavonoidy blahodárně působící na lidské zdraví (zejména co se týče boje proti škodlivým organismům). Například:

  1. monoterpenoidy mají antibakteriální povahu a narušují množení a vývoj mikrobů.
  2. flavonoidy mají antimikrobiální a antifungální vlastnosti a odpuzují hmyzí škůdce.
  3. fenylpropanoidy vykazují protizánětlivé, antidiabetické, antimikrobiální, analgetické a antimykotické vlastnosti.

Studie v posledních desetiletích uvádějí, že jsou terpeny a terpenoidy zásadní pro podporu lidského zdraví. In vitro a in vivo pokusy odhalily protirakovinné, antimikrobiální, protizánětlivé, antioxidační, antialergické, neuroprotektivní, antikoagulační, sedativní a analgetické vlastnosti terpenů a terpenoidů.

Lze je najít i ve výživových a zdravotních produktech, protože jsou zdrojem vitamínů A, E, K a koenzymu Q10 a dokáží snižovat glykemický index. Zajímá vás využití terpenových sloučenin v každodenním životě? Jsou široce využívány ve farmacii, nutričních a potravinářských produktech, nápojích, kosmetice, parfémech, syntetických chemikáliích, aromatických přísadách, pryžových výrobcích a v průmyslu biopaliv.

Terpeny a terpenoidy jsou součástí rostlin.
Terpeny a terpenoidy lze souhrnně pojmenovat flavonoidy a nacházejí se v rostlinách. | Zdroj: https://spexcertiprepblog.wordpress.com/

Zajímavosti k terpenům a terpenoidům – jak je tělo zpracovává?

Léčivé rostliny mají specifické složení, které souvisí s biologickou dostupností terpenů. Zásadní je, že musí bez úhony projít trávením v ústech a žaludku, než se dostanou do tenkého střeva. Kromě toho podléhají mechanickému a enzymatickému působení, změnám pH a přeměnám, ke kterým dochází v játrech, plicích, gastrointestinálním traktu, ledvinách, krvi a mozku.

Terpeny jsou vysoce lipofilní, což ovlivňuje jejich rozpustnost ve střevní kapalině. Začlenění do lipidové fáze je nezbytné pro biologickou dostupnost terpenů, ať už během trávení nebo během zpracování potravy. Jednoduše řečeno je důležité, aby se terpeny „začlenily do molekul tuku“, aby se nerozpustily předčasně v trávicích šťávách.

🗣️ Výživoví poradci doplňují: I když se předpokládá, že intravenózní podání má maximální biologickou dostupnost esenciálních olejů, je kožní aplikace, perorální podání a inhalace primárním způsobem příjmu terpenů a terpenoidů.

Využití terpenů v potravinářském průmyslu

Speciální ketodiety v poslední době vyhledávají potraviny s terpeny a využívá jejich rostlinné benefity. Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) uznává některé esenciální oleje s terpeny a terpenoidy jako bezpečné konzervační látky a kořenící přípravky. Registrované esenciální oleje mají status „GRAS“ a patří sem:

  • bazalka,
  • skořice,
  • hřebíček,
  • koriandr,
  • zázvor,
  • mentol,
  • muškátový oříšek,
  • oregano,
  • růže,
  • šalvěj a
  • tymián.

🎓 Zajímavost: Hlavní složky esenciálních olejů, terpeny, hrají důležitou roli v bezpečnosti potravin a zároveň negativně neovlivňují jejich kvalitu.

Základní vlastnosti terpenů v jednotlivých potravinách.
Základní vlastnosti terpenů v jednotlivých potravinách. | Zdroj: https://blog.signature-products.com/

💡 Tip: Terpeny figurují i coby přírodní antidepresiva. Pomáhají navodit lepší náladu i zlepšit spánek.

Články, které stojí za přečtení: